@Berke Şahan
Merhaba, ben bir bilimciyim. Bilimci (biliminsanı), en kısa tabiri ile ilk olarak gözlem yapar, sonra "yanlışlanabilir bir hipotez"(*açıklaması aşağıda) oluşturur, nihayetinde metodolojik olarak bu hipotezi test eder ve sonuçları paylaşır. Bilimde esas olan eleştirel düşüncedir. Kendini geliştirmeyen kötü akademisyen örnekleri bir kenara koyarsak, bilimci bağnaz olmaz. Scientism ise Hollywood ünlülerinin kurduğu bir zengin tarikatıdır, bilim ile ilgisi olmadığı gibi bilim camiası tarafından laf etmeye bile değmeyecek bir öneme sahiptir.
Çok güzel birşey yazmışsınız : "Bilmeyen bilmiyorum desin. Soru sorulmadan, cevap da bulunmadan bilmek olmaz."
Bu bilimsel metodun özüdür. Hatta bilimsel metot daha ileri gider! "Cevap bulduğum koşullar şunlar şunlardır, acaba koşullar değişirse?" Yeni bir soru ve yeni bir cevap!
Sayfalar öncesinde uzun uzun yazdığım için cıva, otizm, Andrew Wakefield denen sahtekar, ülkemizdeki ABD'den ithal komplolarla prim yapan gazeteci müsveddeleri, sürü bağışıklığı, TV doktorları konularını tekrar yazmayacağım. Özet olarak "bağnaz olmayan bağımsız biliminsanlarının, farklı ülkelerde, farklı organizasyonlardan fon sağlayarak, farklı metodolojilerle hep aynı sonucu bulduğunu yani aşıların (belirli yan etki gösterme ihtimali haricinde) güvenli olduğunu, toplum sağlığı için gerekli olduğunu, buna karşı çıkacak bir delil olmadığını" söyleyebilirim.
Son olarak, bu çalışmaları yanlışlayabilecek ve bilimsel metoda sahip bir araştırma sunduğunuz anda, sizi destekleyecek ilk kişi olacağımı da belirtmek isterim.
*yanlışlanabilir hipotez: Deney ve/veya gözlemlerle test edilebilen önerme.
Örnek : "Caner Geyik uçabilir" hipotezi. Bunu denemek için toplanıp uçup uçamadığıma bakabiliriz.
Tersine bir örnek de verelim: "Caner Geyik sadece kimse bakmıyorken, hiçbir kamera çekim yapmıyorken, herhangi bir termal, hareket vb. sensörün ölçüm ile müdahale edemediği zamanlarda uçabilir" İşte bilim bununla uğraşmaz. Çünkü yanlışlanabilir değil. Aynı komplo teorisyenlerinin öne sürdüğü hipotezler gibi.