Scudo Sports

Çok acı bir kayıp

Bu ülkede, motorlu taşıt yollarından bağımsız, antrenman yapılabilecek düzeyde en azından ilçeler arası bisiklet yolu yapılmadığı müddetçe alacağız bu haberleri. Allah rahmet eylesin.
Bizim insanımız orayı da kullanır. 1000 cc motorlar son gaz gider orada. Gidiş dönüş bir araba sığacak kadar yol olsa dobloyla oradan trafik yok diye gidenler olur. Yine de keşke böyle yollar olsa... İnsan biraz da olsa rahat hisseder kendini.

Scudo
Bu ülkede, motorlu taşıt yollarından bağımsız, antrenman yapılabilecek düzeyde en azından ilçeler arası bisiklet yolu yapılmadığı müddetçe alacağız bu haberleri. Allah rahmet eylesin.
"Antrenman yapılabilecek düzeyde" çok önemli bir nokta. Konya'da yaşıyorum. Malum yöneticilerin reklam propagandası olarak bisiklet yolları şehirde ciddi bir alan kaplıyor. Maalesef ki bizler antrenman yapan yol bisikletlileri olarak bu yolları kullanmıyoruz, kullanamıyoruz. Yol kalitesi çok kötü, sürekli cam kırıkları oluyor, yolu işgal edip yürüyen yayalar oluyor. En kötüsü de yasal olarak bu yolu kullanmadığımız için suçlu sayılıyoruz. Yani başımıza bir iş gelirse neredeyse tamamen biz suçluyuz. Yapılacaksa da adam gibi yapılsın. Sırf reklam niyetiyle değil de bisikletlilerin antrenman yapmak için kullanabileceği yollar olsun. Boşa konuştuğumun ne yazık ki farkındayım. Çok umutsuzum, her şey için.

Tır şoförü sallamaya devam etsin. Bisikletlinin dibinden geçiyorlar, kanunen 1.5m mesafe bırakmak zorunda. Şimdi mahkemede uğraşsın dursun

20-30km üstü yanal rüzgarlarda, tırın rüzgarı da işin içine girdiyse, tırcı pekâlâ haklı olabilir. Yalnız, birçok tırcı, hem motorsiklet hem bisikletleri yok varsayarak dipdipe geçtiği de ortada. Bazen araçları bile santimetrelik farklarla geçiyorlar. Tırcıların sık sık telefonla oynadığına da şahidim. İşini iyi yapanlara saygım var, ancak genel sürücü profili çok zayıf.

Çizgiye çok yakın seyreden bir bisikletli, çizgiyi anlık olarak çok yakından seyrederek gelen tırla çok rahat kazaya neden olur. Eğer, bisiklette çanta vs de varsa, rüzgardan ve denge kayıplarından daha çok etkilenmiştir.

Ailesinin başı sağ olsun.

Her konusu açıldığında aklıma gelir. Bisiklet yolları gereksizdir. Öncelikle milletimizin bilinçleesi lazım.
Olur mu?
HAYIR!
Ne yazık ki (DOĞRU olanları ayırarak) bizim milletten bir B*K olmaz!
Yurtdışında yaşıyorum, buradakilerin de (bizim milletten sözediyorum) çoğundan bir b*k olmaz.

Mekanı cennet olsun. Üzülerek söylüyorum, bizim memleket zor düzelir, biz daha çok ağlarız. Valla şu olayları duymaktan bisikletten soğudum.

Otobüs şoförleri de böyle. Meksika'daki eğitim örneği:

Tırcılar bu eğitimi alacak, bisikletliler de trafik eğitimi alacak. Yol da park yeri de buna uygun olacak. Biz her şeyi kökten çözmek yerine, geçici çözümlerden sonuca varmaya çalışıyoruz. Bu kafayla, daha çok insan hayatını kaybeder. Hükümetlerin görevi, vatandaşı yaşatmak. Bizde öldürmeyi yasallaştırdılar.

Otobüs şoförleri de böyle. Meksika'daki eğitim örneği:

Tırcılar bu eğitimi alacak, bisikletliler de trafik eğitimi alacak. Yol da park yeri de buna uygun olacak. Biz her şeyi kökten çözmek yerine, geçici çözümlerden sonuca varmaya çalışıyoruz. Bu kafayla, daha çok insan hayatını kaybeder. Hükümetlerin görevi, vatandaşı yaşatmak. Bizde öldürmeyi yasallaştırdılar.
Kusura bakmayın ama bu dünyanın her yerinde yapılıp haberlerde yayınlanan saçma sapan bir etkinlik. Gerçekle yakından uzaktan alakası olmayan bana göre çocukça bir etkinlik. Saçma yani.
Sayfalar yazılır belki ama önceki yüzlerce olay gibi bu da unutulacak.

Kusura bakmayın ama bu dünyanın her yerinde yapılıp haberlerde yayınlanan saçma sapan bir etkinlik. Gerçekle yakından uzaktan alakası olmayan bana göre çocukça bir etkinlik. Saçma yani.
katılıyorum zaten bizde de iett bu eğitimi veriyor da eğitimde önemli olan davranış değişikliğine neden olması. İETT şoförleri bisiklete dikkat etmiyor, hatta durağa yanaşmadığı için yolcu indirmesini bekliyorsun akşam trafiğinde. Toplumun davranış kalıplarının değiştirilmesi lazım, bu nasıl olur bilmiyorum. Çünkü mühendisi de aynı ilkokul mezunu da.

sokak röportajlarında sorulan en basit sorulara cevap veremeyenlere oy hakkı verilmesine suskun kalındıkça
Öteden beri savunduğum mevzu. Demokrasinin, seçme ve seçilme haklarının tanımlarını yeniden yapmak zorundayız.

65 yaş üzeri vatandaşların seçme ve seçilme hakları kısıtlanmalı. Oy pusulalarında birer tane basit mantık ve matematik sorusu olmalı ve her iki soruya doğru yanıt verilmeyen oy pusulaları geçersiz sayılmalı.

Sadece bu iki basit kuralın uygulanması bile ülkeyi 100 yıl ileri götürecektir :)

Bence saçma değil. Çünkü sürücü kurslarında ne direksiyonun nasıl çevrileceğini, ne de hangi şekilde çevrilirse aracın nasıl tepki vereceğini anlatmıyorlar. Anlatmadıkları gibi bunu deneyimlemenizi sizden bekliyorlar. Sürücü bir bisiklete binmemiş ise bir cismin yanından geçildiğinde oluşan kaosu idrak edemiyorsa, başka nasıl anlaması beklenir?

Trafik gibi çok bilinmeyenli bir denklemi, bir bilinmeyenli denklemmiş gibi çözmeye çalışabilir misiniz? Bu işin sadece ufak bir kısmı.

Demek istediğim tek taraflı değil bu arada. Ben de fixieli New York'taki delilerin yaşadığı heyecanı yaşamak isterim. Müthiş bir özgürlük hissi veriyor. Ancak trafik kurallarını hiçe saydıkları ve trafiği tehlikeye düşürmedikleri anlamına gelmiyor.

Bu kurallar ve bu ölümlerin unutulmaması ve ders çıkarılması, bu halkın becerebileceği bir zaten iş değil. Çok yol alınması lazım, o da ufukta gözüken bir konu değil. Çok daha katı kuralları, denetimleri olan ülkelerde bile aykırı durumlar var. Hatta dün bir video izledim. Normal bir şekilde yol bisikletleriyle seyreden grubun önünü birkaç araba kesip sataşıyor. Öyle doğu avrupada falan değil Almanya'da oluyor bu. Hatta İngiltere'de bisikletlilerin sebepsiz bir şekilde üstüne sürüp, ezmeye çalışanları da çok gördüm.

Bu tarz olaylar, Hollanda'da gözlemlediğim kadarıyla pek yaşanmıyor veya ben hiç denk gelmedim. Orada da zaten kırsal bölgelerde bile tarlaların yanında bisiklet yolu olduğundan, belki karayoluna çıkma gereksinimi dahi duyulmuyordur.

• Hahaha
Tepkiler: Cemal Ç.
Öteden beri savunduğum mevzu. Demokrasinin, seçme ve seçilme haklarının tanımlarını yeniden yapmak zorundayız.

65 yaş üzeri vatandaşların seçme ve seçilme hakları kısıtlanmalı. Oy pusulalarında birer tane basit mantık ve matematik sorusu olmalı ve her iki soruya doğru yanıt verilmeyen oy pusulaları geçersiz sayılmalı.

Sadece bu iki basit kuralın uygulanması bile ülkeyi 100 yıl ileri götürecektir :)
65 yaş üzeri sınıflaması akla bunama argümanını getirir ve kurunun yanında çok yaş da yanar. Oy kullanacakların minimum lise mezunu olması koşulunu yasayla teminat altına almak gerekir.

65 yaş üzeri sınıflaması akla bunama argümanını getirir ve kurunun yanında çok yaş da yanar. Oy kullanacakların minimum lise mezunu olması koşulunu yasayla teminat altına almak gerekir.
Lise mezunu altı oy veremese partilerin oranlarında gözle görülür bir değişim olacağını sanmıyorum.

Yurdumuzda ve dünyanın pek çok ülkesinde bisiklet özellikle yol bisikleti kullanmak potansiyel bir tehlike maalesef.

Halkımızın büyük çoğunluğunun bisikleti bir karayolu aracı olarak görmüyor oluşu çok büyük sorun. Herhangi bir karayolunda emniyet şeridinde sana çarpan bir araç şoförü “senin bu yolda ne işin var kardeşim?” diye hesap bile sorabiliyor.
Ancak şunu da unutmayalım, sıklıkla örnek verdiğimiz Hollanda, Almanya, Fransa ve Danimarka gibi ülkelerde bile yol bisikletlileri trafik kazalarında hayatını kaybediyor. ilk aklıma gelenler Chris Froom, Chris Sorensen,Bjorg Lambrejth, Melissa Hoskins gibi pro bisikletçiler trafik kazası sonucu yaralandı (bazıları hayatını kaybetti).
Uzun lafın kısası bisiklet sporu ülkemizde de dünyada da potansiyel tehlikelere sahip bir uğraş.
Antrenman yapacak arkadaşlara tavsiyem şudur:
Yol bisikleti kullanan arkadaşlar mümkünse işlek şehirlerarası yollardan ziyade araç trafiğinin az olduğu yollarda sürmeleri, arka ve ön fenerlerini yakmalı, görünür olmaya özen göstermeli.

Şehirler arası yollarda bir anda sağdan esen rüzgar bisikletliyi yola doğru atabiliyor ve bu çok riskli bir durum. O esnada yola sıfır geçmekte olan bir araca denk gelirseniz tehlike çok büyük maalesef.

Dikkat etmek lazım. Çünkü sürücüler, özellikle de tırcılar bunu hesaba katmazlar. Sıfır geçmeye bayılırlar. Bunlar eğitilmezler.

Işıklar içinde uyusun abimiz.
Şehirler arası yollarda sağdan gelip sert yumruk atarcasina bizi yola iten rüzgarlara karşı dikkatli olun arkadaşlar. Özellikle de inişlerde.

• Beğen
Tepkiler: MakRo ve Cemal Ç.
ndan geçildiğinde oluşan kaosu idrak edemiyorsa, başka nasıl anlaması beklenir?
Güldüğüm için kusuruma bakmayın ancak tutamadım kendimi. Ha yazınızın tamamını okudum, hakverdiğim durumlar var, ancak etkinlik bazında düşünürsek yine de saçmalıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Bir de yanlarından geçerken korna çalanlar, korkutmaya çalışanlar vardı birinde.
Böyle boş işlerle göz boyayacaklarına kazalarda iyi bir inceleme yapıp hatası varsa sürücünün hayatını karartmaları taraftarıyım. Sürücü ben olsam (ve ben bir bisikletliyi araba gibi şerit değiştirerek sollarım) benim bile hayatımı karartsınlar.

Güldüğüm için kusuruma bakmayın ancak tutamadım kendimi. Ha yazınızın tamamını okudum, hakverdiğim durumlar var, ancak etkinlik bazında düşünürsek yine de saçmalıktan başka bir şey olmadığını düşünüyorum. Bir de yanlarından geçerken korna çalanlar, korkutmaya çalışanlar vardı birinde.
Böyle boş işlerle göz boyayacaklarına kazalarda iyi bir inceleme yapıp hatası varsa sürücünün hayatını karartmaları taraftarıyım. Sürücü ben olsam (ve ben bir bisikletliyi araba gibi şerit değiştirerek sollarım) benim bile hayatımı karartsınlar.
Gülmeniz sorun değil. Fikir belirtmekte özgürüz.

Sürücünün hayatını kararttıklarında, bu tip olaylar son bulacak mı? İdam cezası olduğunu bile bile bu suçu işleyenler geri duruyorlar mı? Demek ki karartmak çözüm değil.

Biraz önce Amerika’da NY eyaletinde bisikletin arkasına kamera takarak gezen ve canlı yayın yapan birini yaklaşık 1,5 saat kadar izledim. Sürücülerin büyük kısmı yolu ya ortaladı ya da karşı şeride girerek adamı geçti. Gidiş geliş olduğu için şerit içinde bile seyretmiyor. Ancak arada bazıları dipten geçiyor. Yasak var, yargı var… engelleyebiliyorlar mı? Hayır.

Sürücünün hayatını kararttıklarında, bu tip olaylar son bulacak mı? İdam cezası olduğunu bile bile bu suçu işleyenler geri duruyorlar mı? Demek ki karartmak çözüm değil.
İdam cezası olan yerlerde idam kaldırılsa, idamlık suç işleyenler 2 katına çıkar. "Biraz yatarız, sonra aftır, sümen altı edilmedir, bi şekilde salınırız" demek ile, "yaptığım anda ertesi gün darağacında sallanıyor olacağım" demek aynı şey değildir.

• Beğen
Tepkiler: Cemal Ç.

Biraz önce Amerika’da NY eyaletinde bisikletin arkasına kamera takarak gezen ve canlı yayın yapan birini yaklaşık 1,5 saat kadar izledim. Sürücülerin büyük kısmı yolu ya ortaladı ya da karşı şeride girerek adamı geçti. Gidiş geliş olduğu için şerit içinde bile seyretmiyor. Ancak arada bazıları dipten geçiyor. Yasak var, yargı var… engelleyebiliyorlar mı? Hayır.
af olmayacağını ve büyük ceza alacağını bilseler trafikte bu olaylar azalır. Zaten adalet ve Ceza sistemi bunun üzerine kurulu.

Kendimi tekrar etmekten, söz salatası yapmaktan nefret ederim ama daha önce yazmıştım...
Sonuçta olmuşla ölmüşe çare yok kalanlara sabır dilemekten başka.
Fazla duygusuz oldu sanırım. 😕

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Geri