Scudo Sports

Çok yoruluyorum yokuş çıkarken zorlanıyorum...

115 kiloyum birkaç yokuşta mahvoluyorum. Ama hiç pes etmemek lazım. Biliyorum ki 3 kg luk bisiklet de alsam pedalı çeviren bacak hala aynı bacak. Bazı bazı yokuşlarda durup dinleniyorum mecburen biyerden sonra gerçekten çekmiyor. Ancak geçen ay 1*1 ile ter içinde çıktığım bazi rampaları artık 2*3 ile az zorlanarak ama dinlenmeden cikabiliyorum. Çıktıkça daha kolay çıkılacak hale geliniyor. Her ne kadar ciddi kilom olsa da 6 haftadır her gün aksatmadan 20 km biniyorum ve ciddi performans artışı var. Yani aslında kilo bile bahane değil. Her gün binip kondisyon arttıkça kiloyla bile cikilabiliyor.

Scudo
115 kiloyum birkaç yokuşta mahvoluyorum. Ama hiç pes etmemek lazım. Biliyorum ki 3 kg luk bisiklet de alsam pedalı çeviren bacak hala aynı bacak. Bazı bazı yokuşlarda durup dinleniyorum mecburen biyerden sonra gerçekten çekmiyor. Ancak geçen ay 1*1 ile ter içinde çıktığım bazi rampaları artık 2*3 ile az zorlanarak ama dinlenmeden cikabiliyorum. Çıktıkça daha kolay çıkılacak hale geliniyor. Her ne kadar ciddi kilom olsa da 6 haftadır her gün aksatmadan 20 km biniyorum ve ciddi performans artışı var. Yani aslında kilo bile bahane değil. Her gün binip kondisyon arttıkça kiloyla bile cikilabiliyor.
Bende 20 kilo verdim. 80 kg nin altına düştüğünde artık işler çok değişiyor. Pes etmeyip antrenmanlarına devam edersen kilo vermeye de devam edersin. Alkol ve sigara kullanıyorsan da bırakmanı tavsiye ederim.

Nabzı eğitmeden yokuşları rahat / çilesiz çıkmak diye bir şey yok malesef. Bu sebeple bu işin spor kısmını biraz ciddiye almak ve nabız takibi yapmak, nabız antrenmanları yapmak önceliğiniz olmalı. Nabzınız yoluna girene kadar kaç km gittiğiniz, hızınız veya kadansınız değil nabzınızı takip edin öncelikli olarak.
Güzel konudur, tavsiye ederim:
Nabız takibine dayalı antrenman

evet sigarayı bırakmak lazım, fakat bir süre deneyip başarılı olamadım maalesef. spor salonlarından nefret ediyorum, yürüyüş yaparak kardiyo yapamaz mıyım?
bu arada zorlanıyorum fakat hiçbir zaman inmedim bisikletten yoruldum diye : ) Evet doğru vitesi tutturmak önemli, henüz acemi sayılırım, fakat doğru vitesi tutturduğumda gerçekten daha performanslı çıkıldığını tecrübe ettim. vites geçişlerini sık sık yapmanın bir zararı var mıdır?

Öncelikle bisikletin bir önemi yok. Önemli olan tempo. yukardaki arkadaşın dedigi gibi sabırlı olacaksınız temponuzu bulduktan sonra. Zaten zamanla uyguladıgınız watt otamatikmen artıyor.

evet sigarayı bırakmak lazım, fakat bir süre deneyip başarılı olamadım maalesef. spor salonlarından nefret ediyorum, yürüyüş yaparak kardiyo yapamaz mıyım?
bu arada zorlanıyorum fakat hiçbir zaman inmedim bisikletten yoruldum diye : ) Evet doğru vitesi tutturmak önemli, henüz acemi sayılırım, fakat doğru vitesi tutturduğumda gerçekten daha performanslı çıkıldığını tecrübe ettim. vites geçişlerini sık sık yapmanın bir zararı var mıdır?

Dogru vites = dogru kadans

Kadansinizi mumkun oldugu kadar sabit tuttugunuz takdirde nefes kesilmesi, kas yanmasi, nabız durumunuzda kondisyon ile birlikte daha dengeli hale gelecektir.
Kadans esnasında uyguladiginiz gucte bunlara etki eder tabiki.
Bu nedenle ideal guc uyguladiginiz, ideal kadansta devam ettiginiz surece uygun surekli vites gecisi yapmanin bir zarari oldugunu dusunmeyiz. Siz yipranacaginiza vites sisteminiz belki omrunden birazcik yer o kadar :) Ama yokus cikarken vites degisiminde aktarici ve zinciri zorlamamak icin oncesinde deviri bir parca arttirmaniz gerekecektir. Bunu surekli yaparken ritminizi kacirabilirsiniz. Yolu ve kendinizi izleyip ön görülü olarak vites degistirirseniz daha iyi olacaktir.

Aslında benimde çıkabileceğim orta eğitimde yokuşlar var ama dizlerde sorun olur diye bir türlü fazla yüklenemiyorum, bisikleti ele alıp itiklemek daha mantıklı geliyor. Durum böyle olunca yokuş çıkmakta sorunumda kalmıyor tabi. :D

Kaç senedir bisiklet ve kaç binlerce yol katettim ben unuttum artık ve hiç bir zaman iyi bir yokuşcu olamadım halada zorlanırım bunun da en etken nedeni sigara 20 küsür yıl içdim sonunda bırakdım ama keşke hiç başlamasaydım der dururum.

Kaç senedir bisiklet ve kaç binlerce yol katettim ben unuttum artık ve hiç bir zaman iyi bir yokuşcu olamadım halada zorlanırım bunun da en etken nedeni sigara 20 küsür yıl içdim sonunda bırakdım ama keşke hiç başlamasaydım der dururum.
Merak ettiğim bir nokta var, dizlerinizin durumu nasıl? Özellikle yokuş çıkmak, cidden dizlere zararlı mı(kıkırdak dokunun aşınmasına bağlı olarak bulunulan dönemde olmasada ileriki yaşlarda diz problemleri oluşturmaya müsait gibi geliyor bana), nerede duracağımızı nerede biraz daha dişimizi sıkacağımızı nasıl karar veririz?

@-Skynet- Ben sizin ve başkaları adına yorum da bulunamam benim sorunum bacaklar ve dizlerim değil zaten tamamen ciğer kapasitesi bende sıkıntı birde yapı gereği çabuk yorulurum şu an için sorunlarım bu ama dizler için benim tecrübe ettiğim konu 1saat bisikletemi bindiniz en azından 10-15 dk yürüyün normal bir tempo da derim yani her saat başı yürümek bana iyi geliyor.

Bence de belli tempoyu yakalayıp, uygun vites geçişleriyle bu iş oluyor. Daha önce benim düştüğüm hataya düşüp yokuşu görünce hemen vitesi düşürmeye başlarsanız işte o zaman eziyet olur.

Ek olarak koşu tavsiye ederim, ve bol su tüketimi.

Aslında benimde çıkabileceğim orta eğitimde yokuşlar var ama dizlerde sorun olur diye bir türlü fazla yüklenemiyorum, bisikleti ele alıp itiklemek daha mantıklı geliyor. Durum böyle olunca yokuş çıkmakta sorunumda kalmıyor tabi. :D
Bisiklet dizlere zarar vermez. Tam tersine eklemler çalışmadığında sorun yaratır. Şu aşağıdaki fotoğraftaki adamın dizlerine hiç bişey olmuyorsa bisiklet süren bir insanın dizlerinde sorun olacağını düşünmek pek de mantıklı değil.

YoutubeThumb-2.png

Ek olarak koşu tavsiye ederim, ve bol su tüketimi.

100-105 kilolara inip ondan sonra koşuyu ilave etmeyi denicem muhtemelen. Ama koşarmıyım bilmiyorum.
Kilo fazlası koşuda eklemlere fazla yük bindirebilir diye düşünenler var.
İlaveten çocukluğum bisiklet tepesinde geçti, üniverste hayatımın çoğunda okula bisikletle gittim geldim.
Askere gittikten sonra döndüğümün ertesi günü bodruma indim elimde bezler falan bisikleti çıkartıp binicem diye. Öyle özlemişim anlatamam ama bir baktım bisiklet yok. Çıktım eve anneme sordum baban sattı dedi. Çocukmusun sen falan dediler aldırmadılar bisiklet sene 2005 di. Öyle içimde kalmış. Hep biraz tombul bir adamdım bisiklet hayattan çıkınca önce kilolu oldum, sonra şişko obez oldum.
125 kiloyu görünce tartıda kendime dedim koşsam koşamam sıkılırım bırakırım spor desen bıkarım ben en iyisi bisiklet alayım.
Aslında kilo bahane, kilo vermek güzel de, aslolan bisiklet şahane.

Tez zamanda bisiklet ile ve aynı zamanda yürüyüş ekleyerek istediğiniz kilolara ulaşabileceğinize eminim durmak yok :)

@-Skynet- korkunun ecele faydası yok demişler ya hani bende tam onu yaptım, sol dizimde menisküs yırtığı 4 5 senedir var ve hala var,(kıkırdak vs problemi yok yanlış anlama olmasın, o biraz daha farklı sonuçta)

Biraz mantık yürütünce dizlerimiz bisiklet üzerinde döngüsel hareket ettiğini az çok hepimiz biliriz (menisküsün ilerlemesine vesile olabilecek diz kırmak yok, çömelmek yok menisküslere baskı yok) yani bilinçli olarak doğru ayarlar ile kullanılmak sureti tamam belki menisküsü onarmaz ama ilerlemesi yönünden hayli geciktirir, sebebi düzgün antrenman + yine doğru ayarlanmış spd Pedallar ile üst bacak kaslarına ek olarak diğer kaslarda iyi gelişim gösterdiğinden menisküslere yada dizlere kıkırdaklara olan baskının önüne geçilmiş olur,... (tabi aktivite öncesi ısınma sonrası ise soğuma gibi evreleri atlamamak gerek)

Not:geçen zaman boyunca korkunun üzerine gidip çivi çiviyi söker mantığı ile 2 senedir 22000 km +sırf bu sene 11000 km ve toplamda 100000M tırmanış yapmışım.çok şükür dizlerim ilk teşhis konduğundan bu yana çok çok daha iyi.. Tabi doktor değilim, fizyoterapist değilim, spor hekimi değilim, profesör hiç değilim ama bisikletten kopmayıp doktor doktor dolaşıp onlarca doktor arasından sadece bir bisiklet dostu spor hekimi tavsiyesi ile hayatıma devam ettim, tabi dizlerimi zorlamadan üstelik ne bir ilaç ne bir takviye vs kullanmadan gelebildiğim güncel olarak son durumum bu, en son kontrole gittiğimde ilk teşhis koyan doktor bile durumuma şaşırdı

(unutmadan rahatsızlığım ve yaptıklarım tamamen kendimi bağlıyor.... fikren ise sadece ayarlarınız düzgün olduğundan eminseniz, bisiklet, dizlerin gerek düzde gerek rampada dostudur, düşmanı olacak zaman ise çok istisna dışında yanlış kullanımda kişinin yine kendi hatası ile olabileceği kanısındayım)

SİGARASIZ hayat+Kilo kontrolü + düzgün ayar + yüksek kadans + ısınma ve soğuma + yaş 40 üzeri ise ve bütçe müsaitse nabız takibi + çoğu kişinin korkusu rampalara ise düzgün vites kullanım alışkanlığı vs bunlar ile ne çıkılmayacak rampa kalır nede gidilemeyecek mesafe olur...

Herkese kazasız, belasız, sağlık ve hayat dolu sürüşler...

Çalışan eklem ışıldar beyler.

@-Skynet- korkunun ecele faydası yok demişler ya hani bende tam onu yaptım, sol dizimde menisküs yırtığı 4 5 senedir var ve hala var,(kıkırdak vs problemi yok yanlış anlama olmasın, o biraz daha farklı sonuçta)

Biraz mantık yürütünce dizlerimiz bisiklet üzerinde döngüsel hareket ettiğini az çok hepimiz biliriz (menisküsün ilerlemesine vesile olabilecek diz kırmak yok, çömelmek yok menisküslere baskı yok) yani bilinçli olarak doğru ayarlar ile kullanılmak sureti tamam belki menisküsü onarmaz ama ilerlemesi yönünden hayli geciktirir, sebebi düzgün antrenman + yine doğru ayarlanmış spd Pedallar ile üst bacak kaslarına ek olarak diğer kaslarda iyi gelişim gösterdiğinden menisküslere yada dizlere kıkırdaklara olan baskının önüne geçilmiş olur,... (tabi aktivite öncesi ısınma sonrası ise soğuma gibi evreleri atlamamak gerek)

Not:geçen zaman boyunca korkunun üzerine gidip çivi çiviyi söker mantığı ile 2 senedir 22000 km +sırf bu sene 11000 km ve toplamda 100000M tırmanış yapmışım.çok şükür dizlerim ilk teşhis konduğundan bu yana çok çok daha iyi.. Tabi doktor değilim, fizyoterapist değilim, spor hekimi değilim, profesör hiç değilim ama bisikletten kopmayıp doktor doktor dolaşıp onlarca doktor arasından sadece bir bisiklet dostu spor hekimi tavsiyesi ile hayatıma devam ettim, tabi dizlerimi zorlamadan üstelik ne bir ilaç ne bir takviye vs kullanmadan gelebildiğim güncel olarak son durumum bu, en son kontrole gittiğimde ilk teşhis koyan doktor bile durumuma şaşırdı

(unutmadan rahatsızlığım ve yaptıklarım tamamen kendimi bağlıyor.... fikren ise sadece ayarlarınız düzgün olduğundan eminseniz, bisiklet, dizlerin gerek düzde gerek rampada dostudur, düşmanı olacak zaman ise çok istisna dışında yanlış kullanımda kişinin yine kendi hatası ile olabileceği kanısındayım)

SİGARASIZ hayat+Kilo kontrolü + düzgün ayar + yüksek kadans + ısınma ve soğuma + yaş 40 üzeri ise ve bütçe müsaitse nabız takibi + çoğu kişinin korkusu rampalara ise düzgün vites kullanım alışkanlığı vs bunlar ile ne çıkılmayacak rampa kalır nede gidilemeyecek mesafe olur...

Herkese kazasız, belasız, sağlık ve hayat dolu sürüşler...
O kadar kaza yoğun bakımdan sonra bende olsam menüsküsü dert etmezdim.

• Beğen
Tepkiler: bilalfidanboy
@Mad Buddha ??zaten herşeyin başlangıcı 2015 kartepe inişi yaşadığım kazaydı...

• Hahaha
Tepkiler: Adil ÜNALDI
Bisiklet dizlere zarar vermez. Tam tersine eklemler çalışmadığında sorun yaratır. Şu aşağıdaki fotoğraftaki adamın dizlerine hiç bişey olmuyorsa bisiklet süren bir insanın dizlerinde sorun olacağını düşünmek pek de mantıklı değil.

YoutubeThumb-2.png
Yani tabi ki bisiklet sürmek bacaklara, eklemlere zarar vermez, tabi doğru açılarda, bilinçli bir sürüşlerde. Buna bir şey dediğim yok, lakin tırmanışlarda pedallara daha çok yüklendiğimiz için acaba gerek kıkırdak, gerek tendomlarda vs ileride bir sıkıntı çıkar mı diye düşünmek gerekiyor. Tabi herkesin vücut yapısı dayanıklığı farklıdır, ancak bu verilerden bir genelleme yapılabilir.

Geri