Scudo Sports

Corona virüsü (Covid-19)

Scudo
Yüzde 3 lük bir ölüm oranına sahip. Yani geniş açıdan bakıldığında gelip geçici bir şey covid ve yani artık geçip gitmesi normal. Normal gripten de çok sayıda insan ölüyor ancak haberimiz olmuyor. covid de aynısı olacak. Doğru bulaşıcılığı çok ciddi bir mesele ancak ölümcüllüğü konusunda ciddi olmadığı için geçici olması kaçınılmaz. 3 doz aşımı vuruldum bilimin gücüne sonuna kadar inanan bir bilim insanı adayı olarak bu hastalığın son zamanlarına geldiğimizi düşünüyorum

eleştiri olarak algılama ama bir hastalığı sadece ölüm oranı ile değerlendirmek hatalı olabilir. Bıraktığı hasar, tedavi edilebilirliği, yayılım hızı gibi etmenler işin rengini çok değiştirebilir. Ama bunları da az çok öğrendik artık; bu hastalık hakkında. Farklı farklı bir çok varyant ile ilgili çalışmalar ve incelemeler yapıldı, eğer büyük bir değişiklik olmaz ise şartlarda, evet, hastalık bitti denilebilir.

Almanya ve İngiltere için vaka ve ölüm sayılarına baktım, durum oralarda hiç hoş görünmüyor. Bizde hızla inişteyken orada sayılar yükseliyor son1 ayda. Umarım bir başka dalga gelmez oradan buralara :(

Almanya ve İngiltere için vaka ve ölüm sayılarına baktım, durum oralarda hiç hoş görünmüyor. Bizde hızla inişteyken orada sayılar yükseliyor son1 ayda. Umarım bir başka dalga gelmez oradan buralara :(
İrfan hocam sizce maske olayı en azından kapalı alanlarda bir süre daha devam etse daha iyi olmazmıydı? Nedense maske takılınca sanki nezle grip bile azalmış gibiydi.

• Beğen
Tepkiler: necmeddin ve MakRo
Konunun uzmani degilim fakat okudugum kadari ile 200 yillik epidemiloji bilimi solunum yolu viruslerini eve kapanarak yenemezsiniz diyor.
Yani hep varlardi ve var olacaklar. Ev hapsi ve maske bir tedavi yontemi olmayacak.
Maske ile alinan karari burda hep savunmustum.

• Beğen
Tepkiler: mehmetbulak
İrfan hocam sizce maske olayı en azından kapalı alanlarda bir süre daha devam etse daha iyi olmazmıydı? Nedense maske takılınca sanki nezle grip bile azalmış gibiydi.

Epidemiyoloji uzmanları bile kendi içlerinde çelişiyor, çoğu konuda öngörüler bile sürprizler yaptı, bana da erken gibi geliyor maskeyi bırakmak. Verilen günlük sayılar neyi ne kadar yansıtıyor diye de kafalar karışık. Elden gelen, kendini korumaya devam etmek, risk almadan, eğer sabredebilirsek

Kalabalığa gireceğim zaman ffp2 maskeleri takmaya devam ediyorum.

Kuşlardan insana geçen ilk kuş gribi vakası (H3N8) Çin tarafından rapor edilmiş. Dünya'ya hayırlı olsun 😅
(link)

Screenshot_20220428-003135_Chrome.jpg

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Biz onu unutmak istesek de o bize kendini hep hatırlatacak gibi...
Yeni önlemler gelebilir...
(link)

• Beğen
Tepkiler: yusufgs36
Biz onu unutmak istesek de o bize kendini hep hatırlatacak gibi...
Yeni önlemler gelebilir...
(link)
Yeni enfekte olanlardan biri de benim. Çıktığı günden beri direndim olmadım şimdi yakalandım

• Üzgün
Tepkiler: cazci
Türkiye ekonomisi bir kapanmayı daha kaldırabilir mi emin değilim.
İnsanoğlu var olduğu sürece solunum yolu ile bulaşan virüsler de var olmaya devam edecektir.

Çıktığı günden bu yana aşı olmadan ben ve kardeşim kendimizi bir şekil de koruduk ve yakalanmadık, yalnız son 5 gündür her ikimiz de ağır bir halsizlik, ve nefes darlığı ile mücadele ediyoruz. İlk bir kaç gün ateş de vardı, yalnız halsizliği ve kırgınlığı anlatamam, vücutta ağrımadık yer yok. Başımızı kaldıramıyorduk. Bu gün biraz daha iyi gibiyiz ama her ikimiz de de bir kaç adım yürüdükten sonra müthiş bir halsizlik ve nefes darlığı oluşuyor. Mutlaka bir yere tutunup oturma ihtiyacı hissediyoruz. Zamanın da kronik bronşit ve zatürre geçirmiş biri olarak bu 5 gün de düştüğüm durumu hiç yaşamamıştım. Yıllardır da hasta olmam ama bu seferki yıktı diyebilirim. Bacaklarda ki dermansızlığı anlatamam, ilk kez yaşıyorum bunu. Bu arada gidip test falan yaptırmadık, ne olduğunu açıkçası bilmiyoruz, evden çıkmıyoruz, iyileşene kadar da kapatacağız kendimizi.

Maske takmanın lüzumu işte buydu. Eğer maske takarsanız, az sayıda mikropa maruz kalıyorsunuz. Buna 'bulaşıcı yük' deniyor. Şimdi isteyen takmasın, ama takarsanız daha hafif atlatıyorsunuz.
Sağlık önlemleri kimsenin zoruna gitmesin. Maske takmamayı alkışlamayın. Size kaybettirdiği şey, hastalığın ilk başında doğal bağışıklığınız varken kazanılmış bağışıklığınız gelişene kadar sizi idare etmek. Maske takın, hayatta kalın.

Benim de raporlamasını yaptığım projelerde ufaktan pozitif personeller görülmeye başlandı, az önce bir personelin 2.kez pozitif olduğu bilgisi geldi. Hastanede çalıştığım dönemde hastalığın en tepe noktasına çıktığı zamanlardaki ölüm oranları ve ağır seyri azaldı gibi geliyor. Bunun sebebi aşı, hastalığın farklı mutasyona uğrayıp zayıflaması yada sosyal mesafe kuralları olabilir o konuda bilimsel veri açıklayacak bilgim yok. Ben 2 doz sinovac 2 doz biontech oldum, gittiğim bir proje ziyaretinde hasta olduğunu düşündüğüm kişi ile temasım olmadı ama onunla temas halinde olan bir kaç personel ile görüşmüştüm. Sonrasında hasta olan personel, ben ve görüştüğüm ortak kişilerde pozitif oldu, bir günde tam 7 kişi. Covid olup hastane de yatan arkadaşım da oldu, ayakta atlatan da. Ben de ilk gün ateş sonrasında 4 gün nezle gibiydi.

Hastalığın bedene sağlığa etkisi kadar bir de piyasaya etkisi var. Covid yeniden kendini göstermeye başlamışken bir de maymun çiçeği uyarısı yapıldı. Bakalım hakkımızda hayırlısı. Ortamın son hali Cem Karaca - Bindik Bir Alamete şarkısı gibi

Hastalığımın 5. günündeyim (bildiğim kadarıyla 5. gün). İlk gün ağrı vardı bitti. İkinci üçüncü günler ağzımda nükleer atık varmış gibi hissediyordum. O da bitti. Koku, tat kaybı ilk günden beri vardı o da şuan azalıyor. Sanırım aşılı olmanın etkisiyle hızlı ve az semptomlu olarak atlatıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Burak B. ve MakRo
Bugün İstanbul- Taksim ilkyardım hastanesinin aciline uğradım. Acilde bekleyenlerin büyük çoğunluğu ökrürüp tıksıran Covid şüphesiyle test yaptırmaya gelenler. Durum iyi değil. Bencede maskeler erken çıkartıldı.

Eşimin ailesi 2 hafta kadar bizim evde kaldılar. Son bir haftasında biz tatile gittik, onlardan ayrıydık. Eve bi' geldik, ikisi de hasta. Ben hemen N95 taktım, eşim takmadı. Belirtilerinden covid olduklarını söyledim, beni ciddiye almadılar. 2-3 gün sonra eşim de covid oldu, bana bir şey olmadı. Daha önce de eve gelen bir öğrencim covid'miş. İkimiz de maskeliydik, yine bulaşmadı. Maske işe yarıyor arkadaşlar.

2 hafta önce pazar günü, bizim ufaklığın bakıcısı o kadar uyarılarımıza rağmen, bir cenaze evinde partiye gitmiş. (Ben parti diyorum, çünkü partiden farksız bence, yakın birisi bile değil)
Ertesi gün Pazartesi bizim ufaklığa bulaştırmış. Ardından gecesine zaten bakıcı fenalaştı. Covid teşhisi koyulmuş. Ufaklıkta salı pozitif oldu. Ondan da bize bulaştı. Eşim ben ve ufaklık evde tecrit ile geçirdik bir hafta.
Ufaklık allahtan hafif atlattı. Eşimde ateş ve titreme ile geçti.
Bende ateşsiz öksürüksüz dü. Sadece şiddetli halsizlik vardı. Ancak sonrasında nefes darlığı kaldı biraz. Onu da, hastalık tam geçtikten sonra düzenli egzersizle aşacağım umarım. Emin olmak için doktora gittim. Nefeste oksijen değerlerinde sorun olmadığını söyledi.

Uzun lafın kısası. Pandemi olayı geçmemiş dostlar. Herkes dışarda sanki geçmiş gibi davranıyor. Dikkat edin. Ben ilk defa geçirdim.
"Ben spor yapıyorum, inanılmaz ciğer var bende, kendime bakıyorum, sigaram yok" diyordum. Kazın ayağı öyle değilmiş.
Hastalığın kime nasıl etki edeceği belli değil. Sağlıklla pedallamalara.....

• Beğen
Tepkiler: suyunsesi
Geri