Scudo Sports

Covid-19 aşısı olacak mısınız?

Doç. NEVA ÇİFTÇİOĞLU Nasada çalışmış virolog

Yalnız bu "Nasa'da çalışmış" referansına her seferinde gülüyorum. Sanırım Nasa dendiğinde bizden şöyle bir tepki bekleniyor;

" NEE NASA MI 11!!11 İnanılmaz bir, şey, demek Nasa ha, o zaman her dediği doğrudur, çünkü Nasa, uzay, roket felan, bunlar sadece dahi insanların bileceği şeyler, o zaman hemen ne diyorlarsa kabul edeyim"

Hayır böyle bir tepki beklenmiyorsa nerde çalıştığı niye sürekli vurgulanıyor anlamadım. Boş adam değil haa vurgusunu pekiştirmek için mi? Bilimsel gerçeklikte torpil aramak gibi bir şey bu. Var mı konuyla ilgili hakemli jürili dergilerde yayınlanmış bir makalesi? Yok. Ne var? Daha önce "Beni Nobel'e aday gösterdiler ama ülkemde yeteri kadar ilgi görmüyorum" yalanı patlayınca, aşı karşıtlığı rüzgarını arkasına alıp popülerlik kovalama var. Bunun da dışında maalesef bilim namına elimizde hiçbir şey yok.

Madem Nasa referansını bu kadar önemsiyorsunuz, buyrun, Nasa'da astronotları aşılıyorlar. Bu Nasa da kabul mü?

(link)

Scudo
Koyun o zaman o makaleleri. Aşının bir işe yaramadığı ile ilgili makaleyi koyun. Aşıların insanları öldürdüğü ile ilgili makaleyi koyun. Aşının virüsü daha dirençli hale nasıl getirdiği ile ilgil imakaleyi koyun. Aşının etkinliğinin çok düşük olduğuyla ilgili bilimsel dayanağı, yayını şuraya koyun. Çok mu zor yahu?

Üfürükçülerin uydurduklarını ısıtıp ısıtıp koyuyorsunuz. Bir tek bilimsel teze iki kelime bile edecek ne bilginiz var, ne fikriniz.

Defalarca kez tüm uydurmalarınızı şurda kanıtlarıyla çürüttük, hala utanmadan doçentliği belli olmayan, Nasa'da çalışmamış birinin evinden salladığı şeyleri dayanak olarak göstermeye çalışıyorsunuz. Pes ki ne pes.
Ya kime ne anlatmaya çalışıyorsun ki, dünyada milyonlarca doktor/prof.. aşı olun derken ne olduğu belli olmayan 3 kişinin referansını kabul eden bir kişiden ne anlamasını bekliyorsunuz. Bu arkadaşa göre zaten dünyanın hepsi ilaç firmalarından nemalanıyor ama bu 3 şahıs ak sütten çıkmış kaşık gibi... Zor valla cahillik çok zor, ondan zoruda ona laf anlatmak :)

Adamı arattım. İlk detaylı bilgiyi okudum. Ne dediği, ne demediği, neleri yanlış söylediği çıktı meydana. Evet halen aynı görüşteyim. İyi ki araştırmamışım :)

(link)
Ah be kardeşim koskoca Luk Montagnier i teyit sitesinden araştıracağına keşke bill gates tarafından fonlanan o teyit sitelerinin iç yüzünü kepazeliğini araştırsaydın..!

Bu kişi 20 den fazla bilimsel ödül almış son derece saygın bir bilim adamıdır. Bir laf var "güneş balçıkla sıvanmaz" bu durumda balçık teyit sitelerinin ta kendisidir!

Ah be kardeşim koskoca Luk Montagnier i teyit sitesinden araştıracağına keşke bill gates tarafından fonlanan o teyit sitelerinin iç yüzünü kepazeliğini araştırsaydın..!

Bu kişi 20 den fazla bilimsel ödül almış son derece saygın bir bilim adamıdır. Bir laf var "güneş balçıkla sıvanmaz" bu durumda balçık teyit sitelerinin ta kendisidir!
Sorun su ki; asi olunmalı diyen yüzlerce bu kadar ödül almış adam var. Onlar yanlış bir bu adam mı dogru? Ben onu anlamıyorum. "Benim düşüncemi inancimi paylasan herkes doğrudur, diğerleri yanlıştır" düşünce tarzının bence geçerliliği yok. Teyid doğrudur demiyorum. Ama adamın söylediklerini kanıtlayan ne varsa yazın buraya biz de bilelim. Kisisel dusuncem; sizin yaklaşım tarzınız "Ben böyle dusunuyorum. Bu da benim düşüncemi destekleyen insanlar. Digerleri külliyen yalan söylüyor " Belki bu yüzden bu kadar tepki cekiyor mesajlarınız.

Sorun su ki; asi olunmalı diyen yüzlerce bu kadar ödül almış adam var. Onlar yanlış bir bu adam mı dogru? Ben onu anlamıyorum. "Benim düşüncemi inancimi paylasan herkes doğrudur, diğerleri yanlıştır" düşünce tarzının bence geçerliliği yok. Teyid doğrudur demiyorum. Ama adamın söylediklerini kanıtlayan ne varsa yazın buraya biz de bilelim. Kisisel dusuncem; sizin yaklaşım tarzınız "Ben böyle dusunuyorum. Bu da benim düşüncemi destekleyen insanlar. Digerleri külliyen yalan söylüyor " Belki bu yüzden bu kadar tepki cekiyor mesajlarınız.
Bu saygınlıkta en azından iki üç kişi paylaşır mısın ben çok daha fazlasını paylaşırım!
Aşı taparlar olarak niteleyeceğim insanları ana akım medyada boy boy izliyorsunuz peki mrna karşıtı olan kaç kişi o ekranlarda boy gösteriyor? Cevap hiçbiri o bakımdan bu düşüncenizi asla samimi bulmuyorum. Kimin tepki gösterdiği hiç önemli değil haktan yana paylaşım yaparım gerçekleri kimseden korkmadan söylerim. Ana akım medya sadece tek yanlı uzun süreli güvenilirliği belirsiz bir sıvı için kopartılan fırtınanın haddi hesabı yok!
En başta bir salgının pandemi ilan edilebilmesi için dünya nüfusunun %10 unu etkilemelidir. Yani vaka sayısı 800.000.000 olmalıydı! Peki baktığımızda tüm dünyada yıllık vaka sayısı kaç? 100.000.000 kişi yani vaka sayısı %1.2 civarı bu rakamla pandemi ilan edilemez! Kurallar yeni baştan yazılmaz, iş en başta buradan yatar. Kaldı ki geçtiğimiz sene grip ve zatürre vakaları ortada bile yoktu eminim ki bu kişilerde korona vakası olarak kayıt altına alındı...!
Aşılar bulaşmayı değil hastalanmayı önlüyor. Yani herkes aşılı diye siz daha güvende olmuyorsunuz. Aynı şekilde aşı oldunuz diye maskesiz gezip bulaştırmaya devam ettirmenizde sakıncalı.
Onu geçiniz bu eski bilgidir, şuan şirketin kendisi dahi bulaşı önlemez ölmekten korur diyebiliyor ki İsrailde görüleceği üzere yoğun bakım hastalarının %95 i iki doz biontech olmuş!!! Nazofarenkste tespit edilen virüs yoğunluğu aşılı olan kişilerde iki kat fazla bulunmuş, Dr. Fauci aşılı ve aşısızlarda virüs yoğunluğu eşit oranda diyordu oda pembe yalan çıktı!
İşte buna sürü psikolojisi deniyor bunca insan yaptırdıysa kesin doğrudur asla yanlış olmaz yanılgısı insanlığı felakete götürüyor!

Son düzenleme yönetici tarafından yapıldı:
Aşı taparlar olarak niteleyeceğim insanları ana akım medyada boy boy izliyorsunuz peki mrna karşıtı olan kaç kişi o ekranlarda boy gösteriyor? Cevap hiçbiri o bakımdan bu düşüncenizi asla samimi bulmuyorum.

Ben ruhani lideriniz A. Dilipak'ı bir çok kanalda ve gazetede gördüm. Google bir tık uzağınızda.

• Beğen
Tepkiler: KeremOktay
false pozitif diye bişey zırvalamıştım ya, herr dilipak aşıya karşı. kendisi ile ortak hiçbir paydam yok. dahası takip etmem, ilgilenmem, düşünce olarak taban tabana zıttım. ancak, sırf o aşı olmayın dedi diye inadına gidip aşı olacaklar vardır. yanlış kişi doğru birşey söylüyor. o bile, mrna aşısını yapmak isteyenlere hizmet etmiş oluyor bu durumda. ama bilerek ama bilmeden.

Bu saygınlıkta en azından iki üç kişi paylaşır mısın ben çok daha fazlasını paylaşırım!

Arkadas saka misiniz siz? Dalga mi geciyorsunuz? Troll musunuz?

2020 Tip nobel odullu adami koyduk.

Al bu da 2019 Tip Nobel odulunu kazanan William Kaelin'in sizin gibi asi karsitlarina yonelik cevabi:

Dr. Kaelin:
Well unfortunately I think the anti-vaxxer movement is another symptom of what I was just referring to earlier where unfortunately, a number of people have grown to disregard true expertise and credentials and are too prone to perhaps get their medical advice if I can call it that, from less trustworthy sources and sometimes involving social medias, so I don't know all of the solutions to this problem. I think it would help to start our political leaders modeled good behavior and science driven decision making, I think. Unfortunately, we don't always get that and I think that is harming us tremendously. But I think we all have a stake in this trying to educate the public. I had, perhaps naively hoped that the coronavirus pandemic would remind people why we use vaccines when they see the suffering that this disease that was caused, and perhaps I shouldn't give up on that wish quite yet but that's, that's my hope that people will be reminded, and perhaps we will painfully see that some of the states that were more science driven and more aggressive were able to perhaps flatten the curve a little bit more effectively than others. There are other things coming down the pike, as you know, in addition to vaccines that maybe will be slightly less contentious for those folks that use some of the neutralizing antibodies that are being tested now that maybe could serve at least as a stopgap until we get to definitive vaccines.

Yalniz katilmadigim bir nokta var. Sizin gibileri egitmek lazim diyor. Ben egitilemez derecede oldugunuza kanaat getirdim.

Yukaridaki linkte gordugunuz adamda James Allison. 2018 Tip Nobelini Tasuku Honjo ile kazandilar “Bağışıklığın negatif düzenlemesinin baskılanmasıyla kanser tedavisi konusundaki keşifleri” ile aldi bu odulu ve kanser tedavisinde cigir acmasi bekleniyor calismalarinin. Yukaridaki linkte Anderson Kanser Merkezi'nde yapilan ilk Covid asisini James Allison olurken goruyorsunuz.

Peki Tasuko Honjo ne yapiyor derseniz. O da sunlari demis:
(link)

TH: Because there is still a limited number of vaccines, all I can say is that it's difficult to see how it will go. The Pfizer-made vaccine approved in the U.S. introduces to the body a miniscule amount of ribonucleic acid (RNA), which carries the virus's genetic information, encouraging the production of antibodies which can combat the virus. Vaccines until now have inserted deactivated viral pathogens into the body, so theoretically RNA vaccines are thought to have a lower risk of side effects.

Yani diyor ki teorik olarak mRNA asilarinin geleneksel asilara gore daha az yan etkisi olmasi dusunuluyor.

Ayrica ekliyor:
Vaccines are a type of societal protection, so if only half the population get it, the pathogen will continue spreading among the other half. If a significant proportion of people don't obtain immunity via these vaccines, then we as a society will not be able to reach a situation in which we can block infections.

Toplumun cogunlugunu asilayamazsaniz, toplum bagisikligi kazanilmaz, insanlar enfekte olmaya surekli devam eder diyor.

Anlasildi ama; siz boyle tek tek isim vererek utanmayacaksiniz. Az biraz gundemi takip edecek kadar algilari acik birisi olsaydiniz, 14 Eylul'de gectigimiz haftasonu yapilan Almanya secimlerinin Biontech asi dagitimi uzerindeki muhtemel etkileriyle ilgili 140 devlet baskani ve Nobel Odullu bilim adamindan gelen "Alman hukumetinin asi teknolojisine olan yatirimi dunyanin tamami icin devam etmeli" bildirgesini bilirdiniz. (link)
Bildirgenin altinda imzasi olan bilim adamlarindan bazilarini koyayim (sadece tip alaninda Nobel kazananlar bunlar, yoksa Nobel listesi daha uzun)

Francoise Barre-Sinoussi – Nobel Prize Laureate in Medicine (2008
J. Michael Bishop – Nobel Laureate in Medicine (1989
Jeffrey Connor Hall – Nobel Prize Laureate in Medicine (2017
Leland H. Hartwell – Nobel Prize Laureate in Medicine (2001
Jules A. Hoffmann – Nobel Prize Laureate in Medicine (2011)
Tasuku Honjo – Nobel Prize Laureate in Medicine (2018
Michael Houghton – Nobel Prize Laureate in Medicine (2020
Tim Hunt – Nobel Prize Laureate in Medicine (2001)
Louis J. Ignarro – Nobel Prize Laureate in Medicine (1998
Eric R. Kandel – Nobel Prize Laureate in Medicine (2000
Barry J. Marshall – Nobel Prize Laureate in Medicine (2005
Edvard Moser – Nobel Prize Laureate in Medicine (2014)
May-Britt Moser – Nobel Prize Laureate in Medicine (2014)
Sir Paul M. Nurse – Nobel Prize Laureate in Medicine (2001)
John O'Keefe – Nobel Prize Laureate in Medicine (2014
Stanley B. Prusiner – Nobel Prize Laureate in Medicine (1997)
Charles M. Rice – Nobel Prize Laureate in Medicine (2020)
Sir Richard J. Roberts – Nobel Prize Laureate in Medicine (1993)
Michael Rosbash – Nobel Prize Laureate in Medicine (2017)
Gregg L. Semenza – Nobel Prize Laureate in Medicine (2019)
J. Robin Warren – Nobel Prize Laureate in Medicine (2005)
Eric F. Wieschaus – Nobel Prize Laureate in Medicine (1995)

Artik rica ediyorum safsatalarinizi kendinize saklayin.
Onu geçiniz bu eski bilgidir, şuan şirketin kendisi dahi bulaşı önlemez ölmekten korur diyebiliyor ki İsrailde görüleceği üzere yoğun bakım hastalarının %95 i iki doz biontech olmuş!!!

Arkadas siz nasil bir yalancisiniz yahu??? Boyle alenen yalan soyledikce kimse hic bir dediginize inanmayacak sonunda :)

(link)

“Most people here are unvaccinated,” says Dr. Ilya Kagan, head of the coronavirus intensive care ward at Beilinson Hospital near Tel Aviv, standing at the bed of a man in his 50s who is sedated and on a ventilator.

1632937503714.png

The vast majority of both new infections and serious cases have been among those who are not vaccinated. According to the ministry, 493 of those in serious condition were unvaccinated, compared with 134 patients who were vaccinated with two doses, and 55 patients who received a third dose of the coronavirus vaccine.

Son düzenleme:
Neyse ki forum sitelerinde aşıdan şu kadar yakınım öldü diye yalan söyleyebiliriz 😀

Neyse ki forum sitelerinde aşıdan şu kadar yakınım öldü diye yalan söyleyebiliriz 😀

Kendisine bunu bende sordum. Biontech olduktan bir kac gün sonra vefat ettigini söylemişti. Yani aşıdan değil aşıyı malesef olduktan sonra henüz antikor oluşmadan hastalığa yakalanmış.

Ya ben artık buradaki aşı karşıtı yazılara kahkahalarla gülüyorum. valla.. Ciddi söylüyorum. Demiştim önceden, freak show diye.. Yanı bunu hobi olarak hatta bir din olarak, inanç olarak sürdürüyorlar.

Yazdıklarını okudukça ya trolleniyoruz diyorum, değilse de kendi çevrelerindeki insanlara sabır diliyorum sessizce..

Kendisine bunu bende sordum. Biontech olduktan bir kac gün sonra vefat ettigini söylemişti. Yani aşıdan değil aşıyı malesef olduktan sonra henüz antikor oluşmadan hastalığa yakalanmış.

Ya ben artık buradaki aşı karşıtı yazılara kahkahalarla gülüyorum. valla.. Ciddi söylüyorum. Demiştim önceden, freak show diye.. Yanı bunu hobi olarak hatta bir din olarak, inanç olarak sürdürüyorlar.

Yazdıklarını okudukça ya trolleniyoruz diyorum, değilse de kendi çevrelerindeki insanlara sabır diliyorum sessizce..

İfade şu şekilde "özellikle biontech aşısını olduktan sonra öldüler, 2 doz sinovac olup problem yaşamamışlardı. Biontech olduktan sonra 10 gün yaşamadilar, şimdilik 4 kişiler". Gayet açık bir biçimde aşıdan kaynakli 4 yakınının öldüğünü iddia ediyor. Yersen.

• Beğen
Tepkiler: Ceasar Bravo

Allah rahmet eylesin. Belki aşıyı olmadan önce hastalığa yakalanmış olabilir.

Son gülen iyi gülermiş. Burada senin tabirinle "aşı" karşıtı olan kişiler kendi fikirlerini beyan etmiyor!
Söylediklerimizin tamamı alanında uzman olan saygın profesör ve doçentlerin sözleridir yani zaten bize gülemezsin! Bu bilim adamlarına gülme sebebin ise cahilce kibir ve büyüklenmekten başka bir halt değil !!
hadi bakalım mRNA cılar, iyisiniz yine: :)

(link)
Zaten kaldırıyordu içinde covid, aşı, plandemi sözleri geçtimi hele ki bu kişiler kara listesindeyse reziltube banı yapıştırıyor. İşte özgür düşünceden demokrasiden anladıkları bu.

Son gülen iyi gülermiş. Burada senin tabirinle "aşı" karşıtı olan kişiler kendi fikirlerini beyan etmiyor!
Söylediklerimizin tamamı alanında uzman olan saygın profesör ve doçentlerin sözleridir yani zaten bize gülemezsin! Bu bilim adamlarına gülme sebebin ise cahilce kibir ve büyüklenmekten başka bir halt değil !!

Zaten kaldırıyordu içinde covid, aşı, plandemi sözleri geçtimi hele ki bu kişiler kara listesindeyse reziltube banı yapıştırıyor. İşte özgür düşünceden demokrasiden anladıkları bu.

🤣🤣🤣🤣 Güne yine kahkahalarla uyandık çok şükür.

Neyse... o saydığın kişilere buradan alenen "şarlatan" diyorum. 😆 Gelsinler de onlara pandemi nedir, virüs nasıl yayılır, aşı neden önemli, ahlaklı olmak nedir, dürüst davranmak neden önemli, bunları anlatayım. Onlar da bana büyük ihtimalle kaz nasıl yolunur, millet nasıl işletilir, bunları anlatmak ister ama kalsın gerek yok.

Youtube a da bravo. milletin uçuk kaçık manyakça hezeyanlarına alet olmayıp insanların canını kaybetmesine engel oluyor.

Sana da acil şifalar, çevrendekilere bol sabır dilerim.

Milletin size gülme sebebi aşıya karşı olmaniz değil, aşı olursunuz yada olmazsınız bu sizin hür iradeniz. Gülme sebebine gelecek olursak alanında uzman ve saygın dediğiniz 3 tane şarlatanı burda referans göstermeniz. Ayrıca geçtiğimiz mesajlarda arkadaşlar bu 3 şarlatandan daha saygın dünyada tanınan uzman kişileri referans gostermesine rağmen herkesi ilaç şirketlerinden nemelanmak ile itham etmeniz. İşte bu ve bunun gibi şeyler yukarıda arkadaşa yazdığın gibi cahilce ve kibirden başka bir şey değil.

Antikor sayısı 1000 ve üzeri olanlar aşı olmasın .
(link)

Hakikaten hasta olduğunuza kanaat getirdim. Tavsiyem psikiyatriden bir randevu almanız zira içinde bulunduğunuz ruh hali alenen patolojik.

🤣🤣🤣🤣 Güne yine kahkahalarla uyandık çok şükür.

Neyse... o saydığın kişilere buradan alenen "şarlatan" diyorum. 😆 Gelsinler de onlara pandemi nedir, virüs nasıl yayılır, aşı neden önemli, ahlaklı olmak nedir, dürüst davranmak neden önemli, bunları anlatayım. Onlar da bana büyük ihtimalle kaz nasıl yolunur, millet nasıl işletilir, bunları anlatmak ister ama kalsın gerek yok.

Youtube a da bravo. milletin uçuk kaçık manyakça hezeyanlarına alet olmayıp insanların canını kaybetmesine engel oluyor.

Sana da acil şifalar, çevrendekilere bol sabır dilerim.
Çevremdeki insanların tümü benimle aynı görüşü paylaşıyor Yani tüm bu süreç ZIRVALIK diyor.
Şükür ki o saygın bilim insanları senin "şarlatan" demenle şarlatan olmuyor...!
Peki ya sen kim oluyorsun, bilgi birikimin okkan nedir ki bu kişilere şarlatan diyebiliyorsun ?

Çevremdeki insanların tümü benimle aynı görüşü paylaşıyor Yani tüm bu süreç ZIRVALIK diyor.
Şükür ki o saygın bilim insanları senin "şarlatan" demenle şarlatan olmuyor...!
Peki ya sen kim oluyorsun, bilgi birikimin okkan nedir ki bu kişilere şarlatan diyebiliyorsun ?

Valla ben şahsen İstanbul Tabip Odası'nın şarlatan tanımına göre diyebiliyorum :)

(link)

1- Her ne kadar modern tıbbı yerden yere vursalar da, bunu yaparken modern tıp eğitimi sonucu kazandıkları "doktor" unvanlarını ve akademik kariyerlerini kullanmaya özen gösterirler; özel muayenehanelerinde, kliniklerinde hasta bakmaya, ilaç yazmaya devam ederler.

2- Hemen her açıklamalarında bilimsel/tıbbi gerçekler/doğrularla bilim dışı yalanları/yanlışlarıbirlikte harmanlayarak sunar, böylece yalanları/yanlışlarını gerçeklerin/doğruların arasında gizlemeye çalışırlar.

3- İleri sürdükleri "ezber bozan", "tabu yıkan", "şoke eden" iddiaların hiçbir bilimsel ispatı yoktur. Kendilerine soracak olursanız iddialarını ispatlamaları için bilimsel dayanağa ihtiyaç yoktur, kendilerinin söylemiş olmaları yeterlidir.

4- Ortaya attıkları iddiaların çürütülmesinde kendileri açısından hiçbir sıkıntı duymazlar; hemen yeni konular, yeni iddialar bulurlar. Hemen hepsinin kendince "her derde deva" bir meyvesi, sebzesi, insan yaşamını en az 30 yıl uzatacak bir diyet/tedavi kürü vardır.

5- Yaşam düsturları "Bir gün herkes —15 dakikalığına- ünlü olacak!", taktikleri "Reklamın iyisi, kötüsü olmaz!"dır. Bilimsel başarılarıyla değil, medyatik söylemleriyle kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışırlar.

6- Kendilerine uzatılan her mikrofona, yöneltilen her soruya, uzmanlık alanları olup olmadığına bakmaksızın mutlaka verilecek bir cevapları vardır. Bazıları daha da ileri gidip fırsatını yakalamışken derin sosyolojik tahlillerde bulunurlar.

7- Bugün zaten birçok doktorun ve tabip odalarının "aşırı teşhis"ten aşırı teknoloji ve ilaç kullanımına, tanı/tedavi süreçlerine tıbbi teknoloji/ilaç tekellerinin müdahalesinden kapitalist tıbba kadar bir dizi uygulamayı son derece radikal eleştiriler yönelttiğini bilmezden/görmezden gelirler; kendilerini biricik kahraman ilan ederler.

8- Zihin dünyaları 'komplo teorileri'yle doludur; kanserin çaresi bulunmuştur ama ilaç firmaları gizliyordur, şekerin zararı kendileri ifşa edene kadar toplumdan saklanmıştır, aşıların içinde alüminyum vardır ve otizme yol açıyordur, vb., ve de bütün bu komploların farkına varan biricik akıl sadece kendilerinde mevcuttur.

9- Açıklamalarında soyut bir "tıbbi endüstri", "sistem" eleştirisi varsa da hiçbir zaman mevcut sağlık politikalarını ve o politikaların sahibi siyasi iktidarı eleştirmezler, iktidar partisi AKP'nin adını dahi ağızlarına almazlar; sonunda da faturayı doktorlara keserler.

10- Her ne kadar bütün bu faaliyetlerini kendileri için hiçbir karşılık beklemeden, toplum için/toplum yararına, "uhrevi" amaçlarla yaptıklarını iddia etseler de çabalarının meyvelerini daha çok tanınırlık/bilinirlik/kabul görme, hasta sayısı/kitap satışlarında artış gibi 'dünyevi' nimetler olarak toplamaktan kaçınmazlar.

Geri