Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Dizi ve Sinema sektörüyle ilgili bilmek istedikleriniz...

Tek aradığım cevap. 3 saat dizi saçmalığı nedir. Başka hangi ülkede vamırdır acaba? Bu saçmalık izleyenlerden dolayı sanırım. retinglere göre ayar çekiyorlar. Çekene de izleyenede azab bu.
Adam işten gelsin yemek yesin çay içsin. Sonra dizi izlesin yatsın. Böyle hayat mı olur. En azından internete özet yayın koysunlar.30-60 dakikalık bence.

• Beğen
Tepkiler: Adrenalin26
Scudo
bravo valla :) genç yaşta işleri çözmüşsün. bu arada fashion weekde göremedim seni? film projesi falan mı vardı?

• Beğen
Tepkiler: Özcan
Son dönemlerde çekilen sinema filmlerindeki küfür yoğunluğunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Örnek olarak Düğüm Salonu filmi. Şahin Irmak, Emre Karayel hadi neyse de yıllarını sinemaya vermiş ve yaşını başını almış Salih Kalyon'un, hatta bayan oyuncu Gonca Vuslateri'nin küfürleri nedir??

Madem imkanlar ve teknolojik kaynaklar yeterli diyorsun, neden yabancı filmlerdeki gibi kaliteli aksiyon sahneleri gelmiyorki? Türk yapımı bir fantastik film hatırlamıyorum,bir thor bir ıron man olmaz ama ne bileyim bir xmen serisi gibi bir karakter oluşturulabilir. Sana bir sır vereceğim, dizisinde buna en çok yaklaşılmıştı. Hani millet beğenmiyor falan deniyor ama tabi dalga geçer gibi karakterler olmaması gerek. Dünyayı kurtaran adamın oğlu, vs :D

@BerkEvren Kendimi yüceltmek istesem oyunculuğuma 5 değil 10 derdim,her neyse...Diğer konuda ise gerçek hayatta bir organizasyonda denk gelirsek canlı görüşürsek neden kendime güvendiğimi anlayabilirsiniz :)
@Cömert Abi aslında çekilir çekilmesine,ama sen olsan tarıma elverişsiz memlekette,hayvancılık çok para kazandırıyor iken tarım yapar mısın ? Cin peri muhabbetininde kaynağı bu.
@Cömert Sitcom ortamı daha rahattır,bir sahneyi yüzlerce kez tekrar alabilirsiniz,ama dağ başında çektiğiniz bir yapımda aynı sahneyi o kadar tekrar alın bakalım ne oluyor,ayrıca herkesin alanı farklı diyebiliriz.

@ceycey84 Paraları bitmiştir :) Göz önüne gelmek için popüler kültürden yer kapmaya çalışıyorlar (bkz.recep ivedik)
@Raptor8 Arz-Talep meselesi,ayrıca Türkçe küresel bir dil değil,Türkiye'yi geçtim başka bir ülkeden bile çıkmaz Amerika harici.Dil ile alakalı birazda.

@srdrmrs Onlara daha var,şimdilik eğitim birinci planda :)
@tekin17 Ben bu kadar uzun olmasını kolay yoldan ekmek yemeye çalışan kanallara bağlıyorum.3 Saatlik bir dizideki reklam aralarının saniye ücretleri o kadar yüksekki...
@Özcan. Night King'i bilmemde nu gidişle Türkiyede kaliteli yapımlar ölecek :)

Erkin bey , ben aynı zamanda oldukça amatör senaristim diyelim. Keşke olay yaşadıklarınızla edindiğiniz tecrübeyle anladığınız ve anlattığınız kadar basit olsa.

Dünyada ödül almış veya izlenme rekorları kırmış bütün film senaryoları Vogel formatında yazılmıştır. Peki nedir bu Vogel formu ?

Önce mutlu mesut kendi içinde düzenli bir ortam tasvir edilir. Sonra bu ortamı rahatsız edecek uzakta, ne olduğuda net anlaşılamayan bir tehlike belirir. Huzur ve düzende bozulmalar başlar. Kahraman veya kahramanlar bu duruma müdahale etme kararı alır. Yavaş yavaş düşmana doğru yaklaşılır. Ve düşmanla karşılaşılır. Düşman ile oldukça şiddetli savaşılır , Bu arada aralarında hain veya hainler varsa , asıl yüzünü belli eder ve düşman tarafına geçerler . Düşman arada ölür gibi olsada , aksiyon vermek adına bazen ölmeyebilir. Uzun mücadeleler sonucu düşman bertaraf edilir. Zafer kazanıldığı vakit , geriye dönülür. kahraman olgunlaşmıştır ( Asla kıçı kalkmaz. O kahramandır. Kahramanlar böyle şeylere tenezzül etmekler ) ve kutlamalar yapılır.Kahraman veya kahramanlara çeşitli payeler verilir. Oscarlı filmlerin tamamına yakını , tüm star wars serileri , yüzüklerin efendisi gibi yapıtlar bu formda yazılmıştır. Bu şekilde yazarsanız insanlar olayı anlıyor veya beğeniyor. Bir filmin içine oldukça çok Flashback dayarsanız , seyircinin kafası karışıyor ve ne olduğunu anlayamıyor.Anlayamadığı filmide beğenmiyor.

Ayrıca George Lucas , darth vader gibi universal kötü bir karakteri , bizzat kendisi yaratmamıştır. yahudi tarihinden , insanlar üzerinde saldığı korku etkisini bildiği golem imgesini kullanımıştır. Özellikle de Prag golemini alıp filmin içine birebir montajlamıştır. Bilmeyen ağzı açık seyreder ama bilende iyi bilir.

(link)

Bizde çekilen korku filmelerinde olayı kafadan cin , periye bağlıyorlar, Kırık plak gibi birbirinin aynı konusu korku olan ancak korkutmayan hatta yeri gelince sinirden güldüren abuduk zubuduk elli çeşit film mevcut. Yaz vogel formatında korku temalı bir konu , "kuzuların sessizliği" veya " Testere serisi " ana okulu müsamesesi gibi kalsın.

Türkiyede fasulye kırarken arada görümcesini çekiştiren bir kadına bu formülde bir yapım beğendiremezsiniz. Ancak ezilen masum kız , onu ezen suratına tükürülecek şirret ve de cadaloz bir kadın , Yakışıklı bir erkek ve onu devamlı aşağılayan ve eziyet eden pis bir herif varsa ve bunların yaptıkları hep yanlarına kar kalıyorsa ,bir tülü bu eziyet bitmiyorda ,birde olayla konakta , yalıda falan geçiyorsa, bakın bu dizi tutar ve seyredilir. Lastik gibi sündüre sündüre yazarsınız ve olur. Şu an otursam , dizi olarak ortalama 150 bölüm yazabilirim. Uydur uydur yaz. Millet illaki bakar.

Sitcom ise bence başlı başına facia bir tarzdır. Ailesinden ayrı bir başına yaşayan Amerikalılar yanlızlık hissetmesin , çekmesin, bir grup içinde gibi hissetsin diye alttan verilen kahkaha efektine tepki olarak gülerken , bu tarz dizilerde rol alanlar artık kendi menejerinin gazı ile mi , yoksa kendi kendine verdikleri gazdanmıdır bilmiyorum, kendilerini hakikaten yetenekli zannettiklerinden olsa gerek , yapmamaları gereken tek şeyi yapıyorlar ve uzun metraja bulaşıyorlar. Ve altta kahkaha efekti verilmeden yapılan rol, mimik veya esprinin ise sonucu her zaman hüsran.

@Cömert Öğrenmek her zaman güzeldir,bu yararlı bilgiler için teşekkürler.Ben sadece daha yüzeysel bakıyorum dediğiniz gibi.

@Erkin Kalender Benim kastım komple açtığın konuydu. Verdiğin cevapla birlikte tavsiyemin ne kadar yerinde olduğunu gördüm. Tavsiyem hayatta başarılı olmak üzerineydi. Herkesin birbirinin üstüne bastığı bu sektörde başarılı olacağına eminim.

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
Erkin Kalender
Arz talep meselesi demişsin, bu tür fantastik,bilim kurgu filmlerin Türkiye'de gişeleri nasıl acaba? Ben,hemen hemen hepsini sinemada izlemiştirim. En son Pasifik savaşı-İsyan, filmini izlemeye gittim.Salon neredeyse doluydu. Şahsen,sinemada sinemaya yakışır aksiyon,fantastik,bilim kurgu filmleri izlemeyi yeğlerim. Diğer filmler tv düştüğünde veya dvdsi çıktığında evde her türlü izleniyor. Ama iyi bir aksiyon filmini izleyecek ekran ve ses sistemi herkeste mevcut değil malesef. Kaldıki çoğumuz apartmanda oturuyoruz, ne kadar o efektleri sindirebiliriz ki.Türk filmi olarak nadiren sinemaya giderim. En son gittiğim Türk filmi Ayla'ydı. Ama ondan sonra Labirente, Pasifiğe gittim.Fırsat olursada Tomb Radier'a gitmeyi düşünüyorum. Gerçek hayatın yükünden,yorgunluğundan bir tek filmlerde sıyrıılabiliyoruz, onlarıda bırakalım biraz fantastik, bilim kurgu tarzı bir şeyler olsun. Ama bir noktada haklısınız, ülkemizde bu tarz filmler halen istenilen beğeniye ulaşamadı. Halen korku filmlerine, delimiyim korkmak için para verilir mi veya kıçında ip var diğer türlü uçamaz kimi kandırıyorlar vs gözünde bakıyorlar.

Dil mevzusunu anlamadım,iyi bir yapımım için dilin önemli olmadığını Türk sinemasından çok yurtdışı sinema sever bir topluma empoze olmamızdan anlaşılıyor olması gerek.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
@BerkEvren
Senin ne alakan var bu islerle haci cavcav bilgi istiyorum :D

@Cömert düşman konusuna katılıyorum..Bu konu da antik tarihle ve mitoloji ile ilgilidir..
Mesela Pers mitolojisindeki kahraman Mitra'dır..Ya da Babil mitolojindeki kahraman Marduk'tur..Yahudi mitolojisinde de kahraman Yehova'dır..Yehova,yılanı veya ejderhayı(düşman) yenmiştir..

Film izleyen hemen herkesin bildiği NOLAN'ın çektiği ''Kara şövalye'' filmine bakarsak,Batman'i yücelten şeyin aslında düşmanı olduğunu görürüz..Bu filmde düşman o kadar iyidir ki,kahraman da bu bağlamda çok çok iyi olmak zorundadır..Joker,yani düşman Heath Ledger o kadar güçlüdür ki,kahraman Christian Bale'de bu düşmandan daha güçlü/iyi olmak zorundadır..

Dediğiniz gibi aslında basit bir işleyişi var bu konuların ama önemli olan kurguyu iyi yapabilmektir..Yani doğru yönetmeni,doğru senaryoyu,doğru oyuncuları bir araya getirmektir sorun..
Bu düşman mevzusu normal hayatımızda da görülebilir..Mesela siyasiler bu konuyu çok önemserler..Kendilerine kasıtlı olarak bir düşman yaratarak,kendilerini yüceltme gayreti içine girerler..Tıpkı filmlerde veya mitolojilerde olduğu gibi..!

Hollywood izleyicilere özellikle UMUT aşılar..Bu umut denilen şey de,bu düşman teması kullanılarak yapılır..Mesela Oscar almış The Hurt Locker filminde;Amerikan halkına,karşılarındaki antidemokratik yönetimler ve bunlarla bağlantılı terör örgütlerinin imhası konusunda umut aşılarlar..Amerikan askerlerinin ve devletin bu konuda çok güçlü olduğu imajı yaratılır ki,Amerikan halkı geleceğe umutla bakabilsin..
Yani bu kahraman(mesih),düşman ve umut konusu,Hollywood'un vazgeçilmezidir diyebiliriz..

@mariokaldato Kamera önü, kamera arkası, kurgu, yapım, prodüksiyon, post prodüksiyon reklam, tv ve sinema çalışanıydım. Şimdi de bir prodüksiyon firmasındayım.

@Erkin Kalender
Hala var mı bilmiyorum ama paragraf soruları vardı üniversite sınavında. Onlara çalışmanı öneririm. Bol bol kitap oku ayrıca. Ünlü olursan başın çok yanar bundan demedi deme.

@Erkin Kalender
Oyunculukta yetenege ihtiyac yok demissin
Buyuk ihtimalle egitime de ihtiyac yoktur diye dusunuyorsundur
Peki sence su an bolum basi 90 bin tl alan oyuncular neden oyunculuk calistaylarina katilip duygu bellegi ve cosku ic aksiyon vb konularda dunya para verip egitim aliyorlar

Şunu soracam affedersin ama şu dizilerin çogunu senarist tuvalette oturaraktan mı yazıyor veya filmleri artık şu 5-6 yıldır hiç adam akıllı bir ne dizi çekeni gördüm ne de film çekeni :\

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
Bir demecinizde türkan şoray kanunlarına yürekten baglıyım, hiçbir yönetmen benden bu tip sahneler çekmemi beklemesin demişsiniz kalender bey. Dogrumu acaba...

Geri