21 yaşında doğma büyüme Elazığlı olarak bunun sebebini sizlere açıklayayım. Burada bisiklet süren insanların pek olmamasının sebebinin PKK ile hiç bir alakası yok, 40 yıl düşünsem böyle bir sebep aklıma gelmez. PKK lıların işi gücü yok bisikletle gezen sporcuya mermi mi harcayacak! Hadi onu geçtim Elazığda PKK sorunu yok zaten...
Bu konuyu açan arkadaş kendisi de belirtmiş, sanayisi gelişmemiş bir şehir. Elazığdaki halkın büyük çoğunluğu memur ya da işçi olarak çalışıyorlar, gelirlerini bu mesleklerden kazanıyorlar. Yani üretim pek yok, Kayseri gibi değil mesela. Elbette sanayisi gelişmemiş bir şehir teknolojik imkanlar açısından diğer şehirlere göre çok çok geride kalıyor. Batıdaki şehirler dünyanın en iyi markalarını rahatlıkla bulabilirken biz anca internetten alışveri yaparak istanbuldan getirttiriyoruz.
Burada bisiklete halk bir spor ya da ulaşım aracı olarak değil, çocuklarına karne hediyesi olarak alabilecekleri bir oyuncak olarak bakıyor. Bu nedenle benim gibi 21 yaşında bi adamı bisiklet üzerinde gördüklerinde garip karşılıyorlar. "Evlenme çağına gelmiş, yaptığı şeye bak!" düşüncesi kafalarda hakim. Burada spora çok yatırım yapılmıyor. İzmirde Halamların yanına tatile gittiğimde mahallelerdeki belediyenin yaptırdığı basketbol sahaları çok dikkatimi çekmişti. Elazığda liselerin bahçeleri ve üniversite hariç basket oynayacak yer bulamazsınız. Yani halk spora ve sporcuya gereken değeri vermiyor, daha doğrusu sporun ciddiyetinin farkında değil. Mesela foruma bakıyorum sizlerin, abilerin çok hoş bisikletleri var Kron, Sedona, Giant v.s. parçalara bakıyorum FOX amortisörlerden bahsetmişler, bi abi CTS lastiklerden bahsetmiş. Batıda bunlara ulaşmanız çok kolay. Buradaki bisikletçiler sadece lastik yamalar ve en ucuz yedek parçalardan satarlar (dediğim gibi bisiklet kullanan kesim çocuklar olduğu için bisikletçiler de o müşteri kitlesine hitap edecek parçalar satıyorlar). Burada bulabileceğiniz en kaliteli en baba bisikletler Salcano ve Bianchi'dir, en fazla 350 - 400 TL civarı çift amortisörlü en nefret ettiğim biiskletler. Konfor sıfır.
Forumunuza yeni üyeyim ve malatyaya arkadaşlarımla KPSS den sonra geziye çıkacağımı söylemiştim. Geçen hafta bi mahalledeki bisikletçiyle konuşmaya gittim. Dedim uzun yola gidecez, bisikletlerin bakıma v.s. ihtiyacı var. Adam Malatyaya gideceğimizi öğrendiğinde bize dedi ki "Siz manyak mısınız, atlayın minibüse gidin!". Bu çok doğal bi tepki kınamıyorum. İmkanları bu kadar kıt olan, spora yatırım yapılmayan, dolayısıyla sporcuların yetişmediği bir memlekette elbetteki böyle bir düşünce ve zihniyet hakim oalcaktır. Her şehre nüfus edebilmiş tek spor Futboldur. Bisiklet sporunun burada yaygınlaşması için Elazığ'ın daha çok zamana ihtiyacı var.
saygılar....