Bir tane fıkra geldi aklıma.. Kıssadan hisse.. Onu anlatayım size 😁
Zamanında, bir padişah tahta geldiğinde emrindeki 2 vezirine, "hele gidin sorup soruşturun, halkın durumu nedir? Benim geldiğimden haberleri var mı? Memnunlar mı hayatlarından" diyerek emir vermiş. Aradan zaman geçmiş, 2 vezir padişahın huzuruna varmış ve "padişahımız, halk çok memnun, mutluluktan gözleri doluyor, kendini tutamayıp ağlayanlar hatta intihar etmek suretiyle GSMH yı arttıran yurttaşlarımız var." demişler.. Padişah, "o halde ilk vezir, sen hal hatır sormaya devam et, 2. Vezir sen de peşine 10 akçe vergi topla milletin bekası için deyip.." demiş.. Aradan zaman geçmiş, vezirler durum raporu için padişahın huzuruna gelmişler. Padişah yine "halk nasıl ne tepki verdiler? " deyince, vezirler" aynılar padişah sorun etmediler" demiş. Padişah "iyi iyi, o zaman 1.vezir sen işine devam et, 2. Vezir, sen vergiyi 10 katına çıkarıp, topla.." aradan zaman geçmiş halk yine tepkisiz.. Padişah kızmaya hem de şaşırmaya başlamış. Sonra savaş komutanları komutanını çağırmış, 3. Vezir olarak atamış ve" savaş komutanı, ilk vezir hal hatır soracak, 2. Vezir peşine 100 akçe vergi alacak, sen de 3. Vezir olarak vergisini verene tekme tokat ağız burun dalacaksın" demiş.. 3.vezir"?,padişahım? Ama olur mu..? " derken, padişah," uzatma, ne diyorsam onu yap demiş. Aradan bir zaman sonra durum raporu için padişahın huzuruna çıkmışlar.. Yine halktan ses seda çıkmıyormuş ve 3. Vezir "padişah ım, milletimizi döverken bile, sesleri çıkmıyor, ah uh oy! Bile demiyorlar" demiş. Padişah iyice dellenmiş.. 3 vezire de bana memleketteki en büyük erkeği bulun, getirin"demiş. Vezirler adamı bulmuş, getirmişler.. Padişah" seni 4. Vezirim olarak atadım. İlk vezir hal hatır soracak, 2.vezir 10 katı vergi alacak, 3. Vezir tekme tokat dalacak, sen de en büyük erkek olarak işini yapacaksın " adam şaşırmış," padişahım, olur mu? Adamın hali.. Kalır mı? Neden...? " derken, padişah uzatmayın,yürüyün işinizin başına" deyip göndermiş.. Aradan zaman geçmiş.. Yine 4 vezir padişaha rapor vermeye gelmiş.. Bu sefer ilk 3 vezirden aynı cevapları almış 4.vezir söz istemiş, "padişahım" demiş, " ben anlamadım, normalde işimi yapınca ölen olurdu, bu millet zevk alıyor, erkeği kadını, hatta sesleri bile çıkmıyor. hiç böyle bir şey görmedim" demiş.. Padişah da" ulan toplayın halkı saraya, bir de ben konuşayım şunlarla" demiş.. Halkı toplamışlar, büyükçene de bir saraymış.. Padişah halka seslenmiş.. "ulan ne biçim milletsiniz, hal hatır sorduk sesiniz çıkmadı, vergi aldık dayak attık sesiniz çıkmadı, yetmedi bir güzel düzelttik, hala bir çıt diyeneniz yok.. Ne işsiniz la oğlum siz? Demiş.. Halkın içinden, Arkalardan biri el etmiş, padişah söz hakkı vermiş ve sevinmiş de bir yandan, cevap bulacağını düşünerek. Söz alan adam "padişahım herşey çok güzel, harikayız, bize sunduğunuz hizmetlere binlerce kez teşekkürler ama son vezirden bir tane daha bulursanız, çünkü sıra oluyor" demiş..