Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

DOT 5.1 hidrolik fren sıvısı; marka önemli mi?

Mehmet Altuğ

surrender.to.music
Tepki
8.224
Bisiklet
Scott
Merhaba,

AVID Juicy Ultimate hidrolik frenlerime bakım yapacağım. Bu amaçla yurtdışından bleed-kit satın almıştım, paketten 100 ml DOT 5.1 hidrolik sıvısı da çıktı.

Bleed (tam Türkçe karşılığını bulamadım, "dolum" diyeyim) işlemini yaparken bu sıvının yerine, Motul veya Motorex marka DOT 5.1 hidrolik sıvısı kullanmamın bir avantajı olur mu? Yoksa birbirlerinden çok fazla bir farkı yok mudur?

Motul marka DOT 5.1 sıvının 500 ml'si 30 TL'ye satılırken, aynı fiyata Motorex'in 250 ml'lik şişesini alabiliyorsunuz. Yani fiyatlar yarı yarıya farkediyor. Ne dersiniz, kitin yanında gelen sıvıyı mı kullanayım yoksa Motul veya Motorex'in sıvılarından temin edeyim mi?

Not: Dolum işini ilk defa deneyeceğim, ama görece basit bir işleme benziyor. Eğer kotarabilirsem, Eskişehir'de olup da AVID Juicy serisi hidrolik fren kullanan arkadaşların dolum işlerinde yardımcı olabilirim :) Zira bildiğim kadarıyla Eskişehir'de AVID'lere dolum işini yapan bisiklet servisi yok.

Saygılar

• Beğen
Tepkiler: Mustafa Zeybek
Scudo
Yağlar standarttır farketmez. Kitten çıkanı kullanabilirsin,dağ bisikletim varken avid ultimatelere sık sık bakım yapmıştım bleed kitle basit bir işlem ama şırıngadaki havayı iyi almanız gerek. İnternetteki videolar çok güzel anlatıyor,kolay gelsin.

Samet teşekkürler cevap için :)

Kitin içinden çıkan DOT 5.1 sıvı ile ön frene dolum yaptım dün akşam ; tabii ilk denemenin verdiği acemilikle sıvının çoğunu ziyan ettim :) Şırıngadaki havayı almak için biraz el alışkanlığı gerekiyor. Sonuçta 100 ml'lik sıvıdan geriye pek bir şey kalmadı. İşin mantığını öğrendim ama arka frene de dolum yapmak için yeni sıvı almam lazım.

Dün bu mesajı yazdıktan sonra eski otogarın karşısındaki motor yağı vs. satan dükkanlara uğramıştım. Birinde sadece DOT 4 sıvı vardı, diğerinde de Valvoline marka DOT 5.1 sıvı buldum. 500 ml'lik şişeye 12 TL dedi adam. Hidrolik sıvılarda fiyatlar çok mantıksız geldi bana, hemen hepsi temelde aynı özelliklere sahip ama fiyatlar arasında %100 fark var. 500 ml'lik ambalajlarda Valvoline 12 TL, Motul 30 TL, Motorex 60 TL. Sanırım bugün Valvoline'ı alıp geçeceğim. O kadar da kafa yormaya gerek yok herhalde :)

Son olarak, DOT hidrolikler ortamdaki nemi emiyormuş diye okudum. Bu yüzden, açılmış ambalajlardaki sıvıyı en geç 6 ay içinde kullanın diye uyarı yapılmış; sıvı ambalajında olsa bile nemi emebiliyormuş. Buna da dikkat etmek lazım, misal 60 TL ödeyerek alacağımız 500 ml Motorex sıvı 6 ay sonra kullanılamaz hale gelecek, 6 ayda 1 belki 2 defa dolum yapacağımız düşünülürse, kişisel kullanım için paramızı sokağa atmak demek olacak bu. O yüzden bulabildiğim en ucuz hidrolik sıvısını kullanmak daha mantıklı geldi bana.

Saygılar

• Beğen
Tepkiler: yeyu
Rica ederim. Motorexlerin fiyatları baya artmış demek ki,birkaç sene önce 20-30 lira civarı olarak hatırlıyorum ama belki 250 ml'lik olandır bilemedim. Motorex'i de kullandım,sramın kendi yağını da aradaki farkı kim,nasıl anlayabilir :) Kaynama noktaları da aynı zaten,o yüzden ucuz olanı almak daha mantıklı. Nem olayını bilemiyorum,duymadım biraz mantıksız geldi. 6 ayda bozulacağını da sanmıyorum kolay kolay. İlk birkaç değişim sıkıntılı gerçekten,hava alma olayını iyice oturtmak biraz zaman alıyor ve ilk fabrikasyon olarak gelen frenler gibi olmuyor pek. Sıkıntı olursa yardımcı olmaya çalışırım elimden geldiğince,kolay gelsin tekrardan.

• Beğen
Tepkiler: Mehmet Altuğ
Hidrolik sıvısı hava ile temas ettikten kısa süre içerisinde dolum işlemi gerçekleştirilmelidir, uzayan süre sıvının hava emilimini arttırır.

Bisikletteki ısı dereceleri motorsporlarındakine yaklaşmadığı için çok belli olmasa da kaynama sırasında emilen hava hidrolik sıvısından ayrışarak boşluk oluşturmaktadır.

Çok fark olmaz. ben shimano m765 frenlere castrol dot4 mineral yağ koydum kullanıyorum. suyla deneyen var zeytin yağı kullanan var. su belki pas yapar zararlıdır ama zeytinyağı filan bana olmaz iş gibi gelmedi.

ben de enjektör ve plastik hortumla kendim yaptım seti :D epi topu havasını alıcaz 100 lira para vermenin alemi yok dedim.

Ben asıl mineral yağ kullanan bir fren setine dot5.1 koymanın avantajı veya dezavantajı nedir onu merak ediyorum. teknik bir dille izahını yapacak varmıdır?

@ilkercom Dot serisi yağlar contalara zarar verdiği için shimano önermiyor.

@ilkercom Shimano'nun hidrolik frenlerinde sadece mineral yağ kullanmalısınız. DOT yağ kullanırsanız fren setiniz kalıcı bir şekilde zarar görür ve kullanılamaz hale gelir.

Verdiğiniz cevap bilimsel veya teknik bir cevap değil. Bir üstte ki arkadaş conta (o-ring) demiş. O bir seviye kabul edilir. Ama bir detay vermeden kalıcı hasar verir demek faydalı bir yorum değil.

Bu işin detayını öğrenmek lazım. 100 ml shimano mineral yağ nerdeyse 1 litre Castrol edge motor yağından veya birebir aynı kategori olsun Castrol DOT 4 yağlardan pahalı.

Ben içeriği mineral olan dot3 koydum. (Yukarıdaki yorumda dot4 yazmışım yanlış olmuş )
İçeriği mineral sonucta. Bir zararı da yok.

Bu işler biraz ticari yaniltmalarla yürüyor. Hortumlar zararı olsun sanmam. Ama kaliper ve piston yüzeyini korozyona uğratabilir belki. O da öyle 1 ayda olmaz. Yıllar sürer.

Burada sizin şahsınıza değil genel sektöre elestirim yanlış anlama olmasın.

Bir çok insan shimano veya benzer markalara yüzlerce lira vermekten rahatsız. 12 liraya 500 ml Castrol nerede 80 liraya shimano 1 litre nerede.

• Beğen
Tepkiler: dodurgalı_06
Mineral yag diyorsa bence mineral yag koyulmali hidrolik yagda mineral esasli oluyor kismen dot 5 haric. Sonucta sivilar teoride sıkismaz kabul edilir Zeytin yagi ile bile çalışabilir ama burada yag seciminde onemli olan sistemi korumak. mineral yag diyorsa mineral yag koyun shimano olmasi sart degilki

Shimano'da üreticinin önerdiği gibi mineral yağ kullanılması gerekli,
Dot 4 ve 5.1 hidrolik sıvısının Shimano fren sisteminde kullanılan materyale aşındırıcı etkisi olduğu için böyle bir uyarı yapılmaktadır,
İlla bu da olur diyerek dot 4 veya 5.1 eklemenin manası yok.

Buna karşılık Sram sistemleri de Dot kullanmakta,
Isınma ve kaynama noktası kaynaklı yol serisi (HRD) dot 4 yerine dot 5.1 kullanıyor,
İki sıvı arasında akışkanlık farklı olduğu için üreticinin uyarılarına uymak en doğrusu,

Üreticinin arge sürecini hiçe sayıp daha iyisini öneren arkadaşların varsa kaynaklara dayalı yorum yapması daha doğru olur,
aksi halde bilgi almak için okuyanlara gereksiz kafa karışıklığı oluyor.

@fahrettin akansu shimanonun önerisi belli bir noktadan sonra ticari kaygıları da içeriyor. Ha shimano mineral olması yeterli diyorsa dot3 mineral koydum. Bekleyip göreceğiz. Bu denemede m765 frenler feda olsun sıkıntı değil. :D

Dot3 , dot4 ve 5 serileri arasında viskozite farkı yoktur. içerikler farklıdır ama viskozite aynıdır. Kaynama noktaları ve kimyasallar farkı yaratıyor. ( bu arada dot4 ve dot 5.1 arasında performans farkını ben arabada göremedim)

Ben diyorum ki ne zararı varsa orayı teknik bir şekilde izah edebilecek var mı?

misalen tamamen atıyorum : shimano mineral yağın iletkenliği 50.000 μS/cm , viskozitesi DIn 0,50cP , ph 9.2 olur. Bunun garicinde yağ kullanırsanız o-ring korozyona uğrar. Piston yüzeyindeki eloksal kaplama erir vs.

Ama bakıyorum hep şehir efsanesi dot 5 koyarsan fren bozulur. Neresi bozulur abi onu bi anlatın. Onu geçtim var mı ben 3 hafta dot 5.1 kullandım sızdırma oldu vs diyen. onların yorumlarını alalım.

Tamam adamlar yıllarca uğraşıyor bir sistem üretiyor ciddi emek var. Ama kullanıcıyı da ikna etmek lazım litresi 80 lira olan yağın kerameti nedir. Bu gün otomotiv endüstrisinin en pahalı yağları olan 10-60 motor yağları dahi litresi 45 lira.

magura MT2 frenime yağ basmam gerek fakat 100ml Magura Royal blood 60tl ve yanında kiti de yok

(link)

Bu ürünü alsam frenime uygulasam bir sorun yaşar mıyım ve o tıpalar dolum yuvalarıma uyar mı?

Ayriyetten o vida şeklindeki tıpalar Tek satılıyorsa bulmama yardımcı olabilir misiniz eğer öyle bulabilirsem royal blood satın alacağım.

@ilkercom Fren gibi önemli bir ekipmanda üreticinin tavsiye ettiği yağdan şaşmamak lazım diye düşünüyorum. Ama tabii yine de siz bilirsiniz; riske attığınız şey kendi canınız ve malınız sonuçta.

Shimano frenler için mineral yağ ve dolum kitleri uygun fiyatlara da bulunabiliyor. Aşağıdaki kit 25 TL; birçok defa dolum yapabilirsiniz bu kiti kullanarak:

(link)

Bak işte burada yine kendinle çelişiyorsun. "Fren gibi önemli bir aksam" da yan sanayi bir parça ve yağ öneriyorsun. Neticede orjinal yağ değil. Orjinal dolum kiti değil. Kaldı ki brm355 gibi setlerde huni kullanman gerekiyor.

Ben de eczaneden enjektör alıp kendim doldurdum. aynı yere geliyor.

@Castiel m765 de gerek yok. Ama çocuklara ventolin/hava vermede kullandığım makinanın hortumu sıkı bişey. onla yaptım.

Bu arada "içeriği mineral olan DOT3 koydum" diye yazmışsınız. DOT3 yağ "polyethylene glycol" tabanlı imiş; siz mineral içerikli DOT3 yağı nereden satın aldınız?

Geri