Scudo Sports

El Yapımı Kadrolar

bir de açıklama yapayım..ayrıca deyatlarla ilgilenen arkadaşlar olduğu için bir arkadaş bana TIG kaynağı / Gaz altı (Argon) kaynak farkını sormuş...
Bu güzel bir soru.. Çünkü tanım olarak birbirlerinin alternatifi değiller.

TIG Kaynak veya GTAW
..Tungsten veya Volfram (Ülkemizde bir aralar Uludağ da çıkarılıyordu/şu anda Zaire nin Katanga bölgesinde yoğun olarak çıkarılan bir maden) madeni rulo üzerinde esnek kaynak elektrodudur ve kaynak yapılan bölgede ark oluşturarak
erimesi sağlanır..
argon veya başka gazlar sa kaynak yaparken o bölgenin temiz kalmasını ,başka gazlardan (atmosferde bulunan ve kaynak kalitesini olumsuz etkileyen gazlar ) etkilenmemsini sağlarlar.. Yani ister tungsten veya başka elektrodlarla yapılan bir kaynak tekniğine değişik gazlar gerekli kaynak kalitesinin tutturulmasında yararlı olurlar.. ülkemizde gaz altı kaynak bunlar için genel tanım olarak kullanılır..yani ülke olarak biz eriyen kaynak malzemesiyle değil.. hava ile daha fazla ilgileniyoruz anlamına gelebilir..ya da buna benzer birşey işte..:)
 
Scudo
@Selçuk Çilek

Yanlış bir açıklama olmuş yalnız.Bahsettiğiniz yöntem TIG değil MIG kaynağıdır.MIG kaynağında elektrod rulodan kaynak bölgesine aktarılır (elektrod malzemesi tungsten değil birleştirilen parçalara uygun çeliktir) ve eriyerek kaynak dikişi oluşturur.

TIG yönteminde malzemeye göre toryum veya zirkonyum alaşımlı tungsten elektrod kullanılır.Fakat elektrod kaynak süresince erimez;sadece ark oluşturarak bölgeye ısı girdisi sağlar.Ve siz de kaynak bölgesine farklı bir eriyen elektrodla metal aktarırsınız.Aynı oksi-asetilen kaynağında yapıldığı gibi yani.

Biraz kavram karmaşası olmuş sanırım.

Görüşmek üzere.
 
Evet, yukarıda Sinan arkadaşın TIG kaynağı ile ilgili açıklaması bu işin teknik detay kısmını oldukça aydınlattı bence.
Yakında "kadro yapımı ve kaynak detayları" ile ilgili ayrı bir konu açmayı düşünüyorum. Bu detayları tüm kapsamıyla orada tartışırız diyorum.
 
Doğru .Bu da bize branş dışı yazılarınızda bize anlatılanın biraz daha ilerisine gidip soru sormamız gerekliliğini anımsatır.
Bilgi kaynağıma döndüm ve bu nedenle bir ekleme yapayım.
TIG kaynağın da farklı eriyen bir elektrod kullanabilirsiniz ama kullanmayabilirsiniz de. Yani tungsten elektrodun arkıyla iki ana malzemeyi farklı eriyen bir elektrod kullanmadan da kaynatmak mümkün.
Yani yine oksijen-asetilen kaynağında olduğu gibi.
 
El yapımı kadrolara Bertoletti ile geri dönelim.
Marco Bertoletti firmasını M.B.Bike olarak 1989 da Bergamo-İtalya'da açmış.
Tamamen Custom kadro üreten Bertoletti, TIG kaynağını kadrolarında 1992
yılından beri kullanıyor. İmalatlarında isteğe göre Alu., Titan., Carbon veya
steel borular kullanan Bertoletti, aşağıdaki kadroyu The UK Racing Cycle Show 2006 için hazırlamış. Tamamı Reynolds 953 paslanmaz çelik borularla ve TIG kaynakla üretilan kadronun ağırlığı 1200gr.
Bertoletti Scintilla 953


http://http://img45.imageshack.us/img45/8616/berto001ab9.jpg
 
sevgili arkadaşlar, biliyorsunuz burada yazdıklarımız la bilgi alış verişinde bulunuyoruz.. ama acele ve forum araçlarını kullanmadan yapılan yorumlar yanlış anlaşmalara yol açabilir...örneğin alıntı yapmayarak yapılan bir yorum.
çünkü ben yorumumu turkishflier adlı arkadaşın bilgi aktarımımdan sonra yazarken aynı anda Mustafa Bey de yorum yazmış ve onun yanıtı benimkinden önce ulaşmış...bu nedenle açıklama gereği duyuyorum...
yukarıdaki son yazımda ki "branş dışı" yorumum "özeleştiri " niteliğindeydi.. çünkü ben kaynak tekniklerini izleyerek "öğrendim". ancak TIG kaynağına tam yakın olmadığımdan bunu bilgisine güvendiğim bir arkadaşıma sordum ama sonra turkishflier nickli arkadaş detaylı tarif etmiş bunu...tekrar görüştüm ve
benim TIG kaynağındaki akan tel bilgim MIG kaynağındaki bilgimden kaynakladığını ve o konuyu yeterli anlamadığımı ve dolaysıyla bilmediğimi anladım.
ve başka yerde zaten birkaç gün önce yazmıştım.
önemli olan insanların neyi bildiklerini ama daha önemlisi neyi bimediklerini..bilmeleri..Bu bilinç olunca öğrenmeye daima zaman vardır...
slm
 
Selçuk abi ve Mustafa abi öğreneceğimiz çooook şey var :)

tig mig carbon nano kompozit derken bilgi dağarcığımız baya genişliyor sanırım :)

benim merak ettiğim asıl soru ise biz gerekli tüpleri (boruları) temin edebilsek
kendi çabamızla kadro üretimi yapabilirmiyiz?
hangi kaynaklarla yapılabilir TR şartlarında?

benim düşündüğüm reynolds gibi ezme bükme olmadan düz borudan bile olsa ilk adımda kendi üretimimiz bir kadro neden olmasın?
yapamazmıyız?
TR şartlarında neyimiz eksik?
 
@Ercan Bayram

Boruları ve gerekli malzemeleri temin ettikten sonra sıfırdan bir kadro yapılabilir tabi ki.Bu konuda önemli olan TR şartları değil kişinin kendi şartları ve bilgisi.Türkiyenin tek eksiği böyle bir sektörün bulunmaması ve bu yüzden malzeme temininin zor olması.

Burada bulunması mümkün olmayan ve üretimi de pek kolay olmayan birkaç parça var kadro üstünde.Alın borusu ve alt boru (bottom bracket) Türkiyede standart ölçülerde üretilmeyen borular.Ve de tabi ki drop-out lar.Ama bu parçalar Taiwandan temin edilebilir,ayrı ayrı bu parçaların satışını yapıyorlar.2şer,3er tane alınacaksa pek te karlı olmaz o ayrı konu.

Bir de alt borunun kılavuzları.Pek emin değilim ama ölçüleri 32mmx24 tpi dı galiba.Bunlar da standart değil,ama siparişle getirttirilebilir;bir düz bir ters kılavuz lazım.

Bu parçalar temin edilirse sıfırdan bir kadro yapılabilir.Eğer çok sayıda üretilecekse bir de ''jig'' yapmak gerekiyor tabi.Bu boruların üstüne yerleştirilip kaynak işleminin yapıldığı bir kalıp.Ne kadar düzgün bir geometride kadro istiyorsanız kullandığınız jig'de o kadar hassas olmalı.

Ben iki üç sene önce kesme biçme bir tandem yapmıştım,hala sapasağlam duruyor.Yapacağınız kadronun orası kırılırmı burası yamulurmu diye düşünmenize gerek yok;ne kadar uydurma da olsa elinizde parçalanma olasılığı pek yok yapacağınız kadronun.
 
  • Beğen
Tepkiler: Ercan Bayram
eline sağlık mustafa abi .nerde şimdi bu eski columbus borulu ,nikelajlı şahane işçiliği olan kadrolar insan binmekten zevk alıyordu şimdikiler kapkara , karbon hafif sağlam ama zerafet yok odun gibi. :D abi gios'un değerini bil sakın ha STI kol falan takma bari o bozulmasın. :D :D :D
 
@Bülent ÖZER

Her malzemeden Ti, Alu,Carbon, steel, güzel kadrolar var, bütün konu boyunca hepsini tanıtmaya çalışıyorum. Tabii çelik kadroların malzeme işleme
özgürlükleri ve endüstride çok-çok uzun zamandır oluşları, onları bir dönem
estetikte en üst düzeye getirdi, bence karbon kadrolarda bu dönüşümü-gelişimi yaşıyorlar. Fakat tasarımda modalar, akımlar ve market pazarlama stratejileri de bu dönüşümün bir parçası. Tasarım dünyası sıkıntıya girdikçe, her zaman "retro"ya dönüş olmuştur. Bu gidiş gelişler tasarımların zaman içerisinde rafine hale gelişlerini ve döneme adaptasyonlarını sağlar.

Gios' a gelince, dokunurmuyum hiç, zaten topladığımda STI olmasın diye canım çıkmıştı. Bugünler yeni bir karbon kadro toplasam yine down shifter kullanırım.
Önümde fazla kablo birikince dikkatim dağılıyor.:D

Örnek: 1991-92' lerin Kestrel' leri. Bu full carbon, monokok gövde tasarımları, belkide Kestrel'in en başarılı ürünleri idi.

http://http://img339.imageshack.us/img339/3281/kestrel001ez4.jpg
 
  • Beğen
Tepkiler: Raven_35
Detaylı bir arşiv olmuş gerçekten. Emeği geçen herkesin eline sağlık...
Ufak bir katkı da ben yapmak istedim...
Sadece foto olarak tabii ki. Mustafa Bey bilgilendirir bizi sağolsun..

handgemachter Carbon-Maßrahmen; Gewicht: 870g
http://img160.imageshack.us/img160/3971/image001kb8.jpg

corratec MTB handmade by Mauro Sannino
http://img236.imageshack.us/img236/1928/image007wj4.jpg

İtalyan Mauro Sannino, 1975'den beri özel sipariş el yapımı
kadrolar üretiyor. Corratec ile yaptığı anlaşma altında Mauro Sannino bu kadroları
"custom hand-made" el yapımı ve özel sipariş üzerine Corratec adına üretiyor.
Mustafa İçdağ
 
Halil, yeni kadron hayırlı olsun. Bu kadroya flat bar ve single front brake yakışır.
 
http://http://img518.imageshack.us/img518/1527/eddy0001ad2.jpg

Eddy Merckx, takma adı "the Cannibal-yamyam".
Eddy Merckx amatör olarak 100, pro yarışlarda 445 zafer kazanmış, yol yarışlarının efsanelerinden biri. Profesyonel sporculuğu 1978 de bırakıp. 1980'de
Meise-Belçika'da yarış bisikleti imalatına başlayan Merckx kendisi kadro ustası olmasada, üretimleri tamamen el yapımı ve yarış dünyasında en iyilerden bilinir.
Eddy Merckx kadroları herzaman sağlamlığı ve dayanıklılığıyla ün salmıştır.

Aluminium kadrolar yarış dünyasında hala yerini koruyor. Eddy Merckx'in aşağıda örneğini verdiğim kadrosunun en sevdiğim yönü, hala klasik
geometriylede yapılıyor olması ( opsiyonel olarak kompakt'da var).
Kadro Easton tubing, scandium aluminium 7000. Fiyat olarak 2300$ larda, biraz pahalı ama, üstünde Eddy Merckx yazdığına göre...
http://http://img142.imageshack.us/img142/8460/eddy001jj3.jpg
 
Klasik olanın geometrisi ve görünüşü harika,sloping kadrolar bir türlü içime sinmedi yol bisikletinde.Teşekkürler.
 
Mavi - hafif ve klasik.
Tolmino Gios atölyesini 1948 de açtı. Fabrikası Torino-İtalyada olan Gios'u
şu anda oğlu Alfredo götürüyor. Kadro rengi olan maviyi 1972 de Brooklyn sakız şirketinin takımına hazırladığı bisikletlerden alan Gios, üretimine hala
el yapımı olarak karbon,aluminium ve çelik kadrolarla devam ediyor.
Aşağıdaki Cinquantenario Aluminium kadro 50.yıl adına yapılmış ve hala üretimde. Kullanılan borular Dedacciai 7003 Alu-Zn-Mg alaşım.

Kadro ağırlığı 1300gr. ve fiyatı 1200$ da. Bu fiyata inanılmaz bir kadro, hala avrupada ve Japonyada bazı takımların kullandığı bir model.
Bu kadronun en sevdiğim yanı yine klasik geometride olması. Bunun yanında
arka üçgenin krom gibi parlatılmış olması Aluminium kadrolar için nadir rastlanan bir detay. Korozyonu "clear coat" dedikleri şeffaf ve çok güçlü bir cila ile engelliyorlar.
Arka üçgendeki kulakçıklar ( rear end drop-outs) ayarlanabiliyor. Bu Gios'un
patenti olan bir detay, arka tekerleği 12mm. kadar geri ileri çekebiliyorsunuz, aynı zamanda arka tekerlek dik girip çıktığından, kadroya 4mm. kadar yaklaşabiliyor.
Gios aynı zamanda kadrolarına üç opsiyonda maşa veriyor.


http://http://img516.imageshack.us/img516/8427/alu0001zs5.jpg
 
abi merak ettim acaba neden bir downhıll bisiklet el yapımı olmuyor baktıgım resimlerin hepsi yol yada mtb bisiklet el yapımı bi downhıll bisiklet olmazmı? neden olmaz ? + neden downhıll kadrolar hepsi makine üretimi ve seri üretim ? sorularımı yanıtlayabilirseniz çok sevinirim teşekkürler.
ama gerçektente insanları yol bisikletine çeken bisikletler bunlar bende downhıll i bırakıp bi yol bisikletimi alsam ne yapsam :)
 
@BYselam

İlk sayfalarda örneğini verdiğim Merlin ,Steelman vb. kadro yapımcıları MTB nin
her türünü zaten elyapımı olarak üretiyorlar. Downhill' den kastin illa soft tail' ise bu tarz kadrolara pek yer vermedim doğru, fakat örneğini verdiğim kadroların hemen hepsini soft tail olarakda üretiliyor, kimisi özel siparişle, kimisi
stokta var. Downhill olarakda kadro komponentlerini sen belirliyorsun.
Özel üretilen downhill MTB lerin geometrilerinde( head angle 64 derece etc.)
ve boru konfigürasyonlarındada değişiklik yapılıyor,rijid ve sağlamlığa öncelik veriliyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: ali ayhan cıvıl
Ugo De Rosa, İtalyan, 73 yaşında, master craftsman ve hala dünyanın sayılı yaşayan el yapımı kadro ustalarından. One of the Best.
Aşağıda Ugo ve oğulları, De Rosa fabrikasında çekilmiş bir fotoğrafta.
http://http://img170.imageshack.us/img170/1346/family01jn1.jpg

Ugo 18 yaşından beri kadro yapıyor, ilk atölyesini 1948'de açmış.
Özel siparişe kadro yapmadığı kimler yokki, Eddy Mercks, Gianni Motta, Moser,
Argentin, Berzin, Vainsteins, Casagrande, Beldato, Pellizotti vd..
De Rosa karbon kadro imalatına 2000 yılında başlamış ve hala çelik, aluminium ve titan kadrolarda yapıyor.
De Rosa' nın kadrolarında sevdiğim yan halen Regular(klasik) geometriyide
slope( compact) geometrinin yanında kullanması. Top kadrolarından "Protos,
Merak ve Primato (çelik)" regular geometriylede yapılıyor.
http://img148.imageshack.us/img148/1149/derosa02rp1.jpg

Daha bitmedi..
 
Geri