Takip ettiğim kadarıyla çoğu pro bisikletçi kış dönemine girdiğinde spor salonunda ağırlık çalışması yapıyor ve gerçekten de faydalı.
Leg Press çalışması popüler olduğundan bir kaç not düşeyim:
(link)
Leg Press'te kaldırılabilecek maksimum ağırlık, vücut ağırlığının 1.8 - 2.2 arasıdır (ortalama bir kişinin oranı). Örneğin 75 kilo ağırlığında birisinin, tek seferde maksimum 150 kiloyu kaldırmasını bekleriz.
Ama biz bisikletçiler olarak ortalamanın üzerinde olmalıyız. Bu makale, 2.5 katı ve üzeri ağırlık kaldıranların, ortalamanın üzerinde bacak gücüne sahip olduklarından bahsediyor.
Geçen yılın başında Leg Press'te 3 set x 5 tekrar 180 kilo ağırlığı kaldırabilir duruma gelmiştim (4 ay çalışma sonrasında). Tek tekrarlı maksimum ağırlığı ölçmedim (1 RM) çünkü bacakları sakatlama niyetim yoktu ama Friel'ın tablosuna göre bir tahmin yürütebilirim.
Bu hesaba göre tek tekrarda maksimum 206 kilo kaldırabilir görünüyorum. Ağırlığıma göre oranlarsam 206/67 = 3,1 çıkıyor.
Geçen Kasım'da tekrar başlamıştım; hedefi 3 set x 5 tekrar 200 kilo olarak koydum.
Aslında bu çalışma esnasında her detayın bir anlamı var. Bu detaylar hangi yönde gelişeceğimizi de belirliyor.
- Ağırlık seçimi (1 RM %80 üzeri Tip II, %80 altı Tip I kas geliştirme)
- Set ve tekrar seçimi (aerobik veya anaerobik dayanıklılık çalışması; set fazla tekrar az ise kısa intervaller, set az tekrar fazlaysa uzun intervaller)
- Ağırlığın hızlı veya yavaş kaldırılması (kas dayanıklılığı veya kas kuvveti)
- Setler arasında bekleme süresi (recovery)
- Kaldırma esnasında uç noktada bekleme süresi (izometrik mukavemet)
Bu tercihler çalışmanın bisiklete ne tür katkısı olacağını da belirliyor.