@Mustafa İçdağ
Sizi bir hayli yormuşum
Bauhaus ekolü,Güzel Sanatlar,eski sporcu kimliğiniz,Phil ve Gerardın özgeçmişi, Ferrari, Lockheed, İtalya vs ABD/Kanada gibi konular var. Ben de bunlara yanıt verirsem Roma İmparatorluğundan başlar Pavarotti ye kadar geliriz. Bu nedenle yazışmamızın özüne dönüyorum:
-S.Ç: Karbon kadrolarda sloping tasarım rijidliği arttırır,hafiflik sağlar.
-M.İ: Sloping tasarımının rijidliği arttırdığı bir pazarlama mititdir.Yok böyle bir şey.
Sloping kadro yapımı üretim maliyetlerini düşürmek için seçilir.Yok denilecek kadar hafiflik avantajı vardır. Bu nedenlerle bu tezler çöpe atılmalıdır. S.Ç.;Katılmıyorum.Sloping kadronun rijidliğini hesaplamak için formül önerisi.İmalatta sloping kadro nasıl maliyet düşürür,ayrıntılı açıklayınız ltf. M.İ.: Sloping kadro imalatçıları 6 beden değişik kadro boyu sunarlar, klasik kadro imalatçılarıysa 22 değişik beden.
Rijidlik hesaplaması: Buna yanıt bulamadım."Masa başı formüllerle" gibi bir gönderme var, ama onca yazınızın içinde bence "yok böyle bir şey" tezini kanıtlar bir yanıt yok.
Colnago sitesinden: "Lugged ,bonded carbonfiber construction is the best way to balance these aims and give the flexibility to make 22 different sizes."
"Kulplu,yapıştırılmış karbonfiber (kadro) yapımı bu amaçları dengede tutmak ve 22 değişik ölçüde kadro yapmak için (seçilecek) en iyi yoldur.
Kısaca imalat giderlerini düşük tutarak 22 değişik ölçüde kadro seçeneğini "lugged" yani bağlantı noktaları ayrı kalıplarda yapılan kadro yapımıyla sağlarsınız. Yani ya yekpare gövde ve her boy için ayrı bir kalıp ya da sadece değişen furş borusu kalıpları ve lug lar sayesinde düşük maliyetli çok seçenekli kadro boyları. Maliyet düşürmenin sloping kadro tasarımı ile ilgisi yoktur. Sloping kadronun imalat masraflarını düşürdüğünü nasıl savunursunuz? Veya rijidliği kanıtlayan hesaplamaya rağmen bunun nasıl "masa başı formüllerle" tanımınızla görmemezlikten gelirsiniz? Anlamam mümkün değil. İmalatın matematiksel boyutunu görmemezlikten gelemezsiniz,bunu yaptıkçada savunduğunuz tezlerde göründüğü üzere imalat bilginiz yetersiz kalır.
Mustafa Bey, tüm bunların dışında kanımca bir tarz/uslüp sorununuz var.Hassas olduğunuzu düşünmüştüm, çünkü sizinle ilgisi olmayan bir konuda alınganlık gösterip,bana özel mesaj göndermiştiniz. Yanıldığımı düşünüyorum. Çünkü daha geçenlerde bir yazınızın satır sonunda "Period" sözcüğünü gördüm.Yani karşınızdaki insan sizin kadar alınganlık gösterse, bunu "Yeter!", "Kes!" veya "Kapa çeneni!" olarak algılayabileceğini sizinde bilmeniz gerekir. Şimdi de "bu tez de çöpe gitti" tarzınız.
Öykümüzden alınacak ders: Tüketim toplumunda da yaşasak,bilgileri,nesneleri çabuk çöpe göndermekten vazgeçmeliyiz ve insanların neyi bildiklerini,ama neyi bilmediklerini bilmeleri erdemdir.
Not: Dışalım ve dışsatımın dışında KOBİ lere vizyon satıyoruz. Böyle bir işletme üzerinden bir İsviçreli vatandaşa ve ondan da Gerard Vroomen e ulaştık.Uzatmayayım... Phil Whiteı tanımıyorum ama Gerard tam anlamıyla bisiklet aşığı bir mühendistir.