Scudo Sports

Makale Endomondo, MapMyFitness, Sports-Tracker ve Strava İncelemesi

@CandanC

@mücahid yapıcı

teşekkür ederim mücahid bey... yalnız benim sorunum, bu değerlerin ne olduğunu anlamamış olmam... yani sayılar doğru olduğunda da neyin ne olduğunu anlayamıycam :S

bir de bu seferlik başlangıç rakım doğru...taş çatlasa 5-10 m. fark eder. eminim. referans değerlerim var :)

(EDIT: kontrol ettim, 5-10 metre de fark etmiyomuş)

Scudo
@mücahid yapıcı

start level kesinlikle 1200'lerde. ankara'da 120 metrede olmamayı tercih ederiz :D

Candan, inişleri hesaba katmıyoruz.mpmyride kullanmadığım için net bir şey söyleyemiyorum ancak total climbs hesap ederken başlangıç,yani referans noktandan indiğinde,indiğin minimum yükseklikle,çıktığın maksimum yükseklik değeri arasındaki fark olabilir mi? ve bu haliyle gain,yani toplam kazançla o sebeple örtüşmemesi de normal sanki.

Ankara oluğuna dikkat etmemiştim :) İstanbul'dan Kartape'ye tura çıksa yine 1200'ü bulmaz diyordum kendi kendime. Ankara'daysanız 369 m olmasına imkan yok, 500'ün altına düşmemeliydi.

Mapmyride sapıtmış, başka açıklaması olamaz.

öğrendim :)

kısaca gain denen değer, aslında elevation gain'miş... daha uzunca "cumulative elevation gain"
bir rotadaki çıkışların (yükseklik olarak) toplamı

şöyle bir örnekle nasıl hesaplandığını anlatabilirim...

0 metreden yürümeye başladık ve bi tepeye tırmanıyoruz... tüm rota çıkışsa ve tepe 500 metreyse, bizim gain'imiz 500 metre oluyor...
ama arada bi yerde, 50 metrelik bi iniş varsa.... biz o indiğimiz kısmı da tekrar çıktığımız için zirveye ulaştığımızda gain'imiz 500 metre değil, 550 metre oluyor...
diyelim aynı tepeden aynı şekilde aşağı indik... o zaman karşımızda yine bi 50 metrelik çıkış oluyor (diğer kısımlar iniş çünkü)
yani çık-in, toplam gain: 600 metre
burda önemli noktalar: 1- gittiğimiz mesafeye bakmıyoruz.
2- çıkışlarımızın yüksekliklerini topluyoruz, küçük, büyük farketmiyor.
3- inişler hesaba katılmıyor.
max'ın ne olduğunu yarın öğrenebilicem... çünkü şimdi uyumam, yarın erken kalkmam lazım :) herkese iyi geceler

(EDIT 1: derya abim... maks, en düşük ve en yüksek arasındaki fark diil sanırım... çünkü rotada 1200'den 1080'e indim, çıktım.... yarın öğrenirim, burda da anlatırım... e yarın görüşmek üzere :) )

(EDIT 2: bakalım max neymiş mücahid bey :) şimdilik anladığım start ve gain, rotamla tutarlı... eğer sapıtmışsa max'ta sapıtmış :) )

eveeett.... "gain" in nasıl hesaplandığını ve ne anlama geldiğini önceki mesajda anlatmıştım....

"max" değeriyle ilgili olarak da mapmyride ile bağlantıya geçtim.

"max"ın çıktığımız en yüksek noktayı göstermesi gerekiyormuş, ancak şu sıra yüksekliklerle ilgili bir çalışma yapıyorlarmış. bu nedenle verilerde bazı sorunlar yaşanabiliyormuş.

web sitesindeki değerleri kontrol ettik, onlar sağlıklı -- tabi 3 ün 5 in hesabını yapmamak lazım :) --

mapmyride kullanan arkadaşların da bilgisi olsun; benim değerlerde "gain" hem web'de hem telefonda aynı değerlere sahip
"start" yaklaşık aynı.... ama çok önemsenecek fark yok...
"max" web'de tutarlı değerlere sahip, ama telefonda tamamen yanlış...

hadin iyi antrenmanlar herkese :)

• Beğen
Tepkiler: Derya Keçeci
Merhaba, daha önce benzer bir kaç konuya yazmıştım (belki buraya da yazmış olabilirim), runtastic uygulaması ile başım dertte. Uygulamayı iPhone 5c üzerinde 6-7 kez kullandım, ancak her defasında tur sonunda yapmış olduğum maksimum hız değerimi 100 km. ve üstü olarak gösteriyor. Bunu düzeltmenin bir yolu var mı, yada benzer bir sorun yaşayan?

Teşekkürler. :)

@Erdal YILMAZ
Tünele giriyorsanız ya da sürüş sırasında telefonunuzu gps'in uydu ile bağlantısı kesilecek kadar kapalı bir ortamda taşıyorsanız, bağlantı kesildiği noktadan yeniden bağlandığı noktaya kadar çok hızlı bir şekilde sürdüğünüzü varsayar. Bir keresinde 480 km hıza çıkmıştım :D

ahaha :) tünel numarası iyiymiş :D -- kullanırım ben bunu -- foruma da direkt koyarım, hız rekoru kırdım diye :D

@mücahid yapıcı

Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim. Tünel sayılmaz ancak uzun alt geçitlerden geçtiğim oluyor, buralarda gps bağlantısı kesilmez diye düşünüyorum. Sırf bu yüzden bir kaç uygulama denedim ancak hiç birisi runtastic pro sürümü kadar işimi görmüyor. Diğer bir çok uygulama pro sürüm değilse ya hız&kadans yada kalp nabız sensörü çalışmıyor.

Programın içerisinde özel bir ayar mevcut olabilir mi?

Çok gelişmiş Garmin ve magellan gibi GPS'lerin bile doğada zaman zaman saçmaladığına tanık oluyoruz.Bunun temel sebebi her GPS alıcısının,kişinin o anki konumunu algılayabilmesi,koordinatlarını belirleyebilmesi için,birden fazla uyduyu görüyor olma zorunluluğu.En az üç uydu sinyali almadan yükseklik ya da konum bilgisini tam olarak (5m sapma normal kabul edilir) öğrenemeyiz.Durum böyle iken,yani 500 ile 1500 usd değerindeki GPS modülleriyle,cep telefonlarımızdaki basit android GPS modüllerinden,bundan daha fazlasını beklememek gerekir.Yaptığım şehirlerarası turlarda başta endomondo olmak üzere (Pro) bir kaç farklı uygulama kullandım.ancak en basiti geçen yıl Bayburttan çıkıp soğanlı geçidine geldiğimde saçmalamaya başladı ve bu saçmalamayı Çaykaraya kadar sürdürdü.Lisansli navigasyonumun bana yol,dediği yerde ise güzelce bir Cami vardı.Bu da bana değerli bir 2 saat kaybettirerek,2000 m ormanlık dağların karanlığında (yusuf yusuf) anlar yaşattı.Yol notum yazılı olarak hep olur,o gün yoktu bu da bana güzel bir ders oldu.Artık ne telefonun GPS'ine ne de navigasyona fazlaca güvenilemeyeceğini biliyorum.

Hani hep söylerler."Telefonunda da saat var ama yine de koluna iyi bir saat takmak istiyorsun".Bu fotoğraf için de kamera çekimi için de GPS için de az çok geçerli.Hele hele yarım saatte bataryayı yarıya indirdiğini, düşünürsek.

Endomondo kullanıyorum yürüyüş ve koşularımda da faydası oluyor. İnternet kapalıyken kullanıyorum. İnterneti açtığım zaman sistemde de facebookta da otomatik paylaşıyor. Alıştım arayüze, diğerlerini hiç kullanmadım açıkçası. Şarj konusunda durumları ne bu programların, fark var mı ?

@Ahmet Keçeci

Mesele sadece şarj değil.Kaldı ki evet,şarj problemi zaten android telefonların GPS olmasa bile en köklü problemi.Hava açıksa,yeryüzüne yakın kümelenmiş bir yağmur bulututu yoksa,derin bir vadinin herhangi bir yamacında değilseniz,şehir merkezinde çok karmaşık sinyal ağının orta yerinde değilseniz..... sorunsuz hepsi çalışır.Mesele,ona asıl ihtiyaç duyduğunuz yerlerde de çalışabilecek olması.

Lisanslı Sygic kullanıyorum.Elbette konumumu istediğim anda veriyor.Ancak Garmin ve Magellan GPS ile yan yana konum bilgisini defalarca test ettim ve hiç birinde koordinatların doğru olmadığını gördüm.Bir GPS cihazı ihtiyacınız olan en az üç uyduyu görüp,referans noktanıza göre yüksekliğinizi hız ya da koordinatınızı çok yakınm ve kabul edilebilir,ya da gözardı edilebilir 3-5 m'lik sapmalarla verebiliyor iken,aynı performansı bir telefonun içindeki çok basit bir GPS modülünden beklememek gerektiği.

• Beğen
Tepkiler: MehmetAliB.
@Derya Keçeci

O konuda haklısınız tabii ki bazı programlarda hata payının yüksek olduğuna dair uyarılar verdiğini de görmüştüm. Ben bu tür programları genelde "sonrasında ne yaptığıma bir bakıyım" diyerek kullandığımdan benim için şarj meselesi ön planda. Farklı programları deneyip bunu karşılaştırabilmiş olan varsa diye sormuştum :)

mpmyride'ın, yeni versiyonu hazır. 2 gündür kullanıyorum. yükseklik değerleri düzene girmiş, eski workout'ların da değerleri düzelmiş...

menüleri falan da değiştirmişler, güzel olmuş :)

Bir sorum olacak.Mapmyride'a 1000 mil sınırlaması mı getirildi ?

Map my ride versiyon güncelledikten sonra eski versiyonlarda sorun oluşmaya başladı. Son iki seferdir turu kaydederken hata veriyor ve bir daha açılmıyor uygulama. Turun haritasını kaydetti ama hız bilgilerini yükleyemedi. İlkinde silip yeniden yükledim. İkincisinde bir umut düzelir diye hala bekliyorum.

Yeni versiyon ios5 desteklemediği için kullanamıyorum maalesef.

Strava android uygulamasını kullanan arkadaşlara bir sorum olacak.
Bende bu uygulama sık sık çöküyor ve aktiviteyi kaydetmek yada tüm kayıtlı veriyi kaybetmek dışında bir seçeneğim olmuyor.

Son sürümü kullanıyorum. Bu işin kesin çözümünü bilen arkadaşlar var mı?
Mesela kamerayı açıp bir resim çekeyim desem, Strava aktiviteyi sonlandırabiliyor (galiba GPS bağlantısını kesiyor Strava kafasına göre, sinyal kaybolunca da normal olarak uygulama "Aktiviteniz bitti, sileyim mi kayıt mı edeyim?" diye kibar kibar soruyor :( )

Wikiloc, google tracks, GPS status gibi uygulamalar mı kullanmak gerekiyor Strava'nın yanında? Peki neden? Bu uygulamaların amacı telefonu sürekli/kesintisiz GPS sinyaliyle beslemek mi?

Galiba Garmin bu tracking olayında akıllı telefondan daha iyi bir seçenek.

Bu programlardan sadece Strava kullanadım eğim ölçme özelliği mevcut değil. İOS yada Android de eğim ölçme özelliği olan program var mıdır ?

@Oguz_
Hangi marka ve model telefon kullanıyorsunuz?
Bende Galaxy Note 2 var, bir iki sefer bu sorunu yaşadım ve o da zaten firma tarafından yeni sürüm ile giderildi.

Geri