Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Erciyes Gran Fondo'ya hazırlanıyoruz

Bahadır Gürel

Forum Bağımlısı
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
2.067
Tepki
7.699
Yaş
56
Şehir
Maltepe/İstanbul
İsim
Bahadır Gürel
Bisiklet
Geotech
Arkadaşlar Velotürk Gran Fondo başlığı altında da yazdığım üzere, bu yarışa katılacak olanlara yol gösterecek bir antrenman programını mesaj yoluyla paylaşacağım. Strava bu hizmeti sadece Premium üyelerine sunduğundan her gün bu başlığa kopyala yapıştır yapmam hem zor hem de açıkça delil oluşturur.

Bu nedenle bu başlık altında programın gidişatı hakkında bilgileri paylaşır, programda geçen teknik terimleri açıklığa kavuştururuz. Geçen yıl Strava'nın 6 dk.'lık yokuş antrenman programını uygulamıştım; oradan kazandığım tecrübelerle her tür sorunuzu buradan yanıtlarım. Geçen yıl açtığım ilgili başlığa göz atarsanız ön hazırlık açısından çok faydalı olur.

Strava'nın performansı arttırma amaçlı antrenman programı

Antrenman için gerekli olanlar hız/kadans ve nabız ölçer, eğer nabız ölçer yoksa yerine kısaca RPE denilen bir tekniği kullanmayı bilmek gerekiyor. RPE (Rate of Perceived Exertion) için kısaca, hissedilen zorluğun oranı diyebiliriz. RPE'yi 1-10 ölçeğinde (1-en düşük, 10-en yüksek) numaralandırarak, hissettiğimiz zorluğa bir rakam eşleriz. Ancak bu hissedilen zorluk çok kişisel olduğundan kendini dinlemeyi ve her bir zorluğa yaklaşık bir rakam vermeyi öğrenmek, bunun için alıştırmalar yapmak gerekiyor. Nabız ölçer varsa RPE numaralandırmayı yapmaya devam etmek faydalı, böylece hangi nabız bölgesinde hangi RPE'de olduğumuzu, gelişme var mı yok mu gibi durumu takip edebiliriz.
 
Scudo
Erciyes Gran Fondo gayet güzel bir etkinlik. Bu tür Amatör etkinliklerin artması gerektiğini düşünüyorum Tüm Türkiye sınırları içerisinde ! Yanılmıyorsam bu yıl 2 parkur şeklinde olacak . 69 km ve 176 km olacak diye aklımda kalmış ! Yanılıyor da olabilirim. Çok güzel geçecek inşallah. Katılacak arkadaşlara başarılar dilerim şimdiden !

Saygılarımla.
 
Ben konunun disinda bir sorunsormak istiyorum, istanbulda ikamet eden arkadaslar nasil gitmeyi dusunuyor kayseriye? Bende gitmek istiyorum ama acikcasi deger mi bilemiyorum


 
Sadece çocuklara verilecek bisiklet için bile gidilir. Ben ayarlarsam gideceğim. Tek sorun Kıbrıs'tan uçak yok Kayseri ye.
@Bahadır Gürel bey strava da hangi Training verisini çalışıyorsunuz? Ben kriterium yarışı için uyguladım 2 aylık periyot. Gerçekten faydasını gördüm. Bi bakayım ne ler öneriyor :)
 
Ben de alabilirim aslında. Eğer 18 yaş altı katılım var ise kısa parkura katılmayı düşünüyorum.
 
Gran Fondo Intermediate antrenmanı 24 Mayıs salı günü başlıyor, Pazartesi haftabaşı dinlenme günü. İlk hafta aerobik dayanıklılık antrenmanı olacak.

Bu antrenman programı Carmichael Training Systems (CTS) kapsamında hazırlanmış. Antrenman programı başlamadan önce önerilen ilk şey CTS Field Test uygulamak. Bunu yarın uygulayacağım, test için 30-40 dk. ayırmak yeterli. Eğer yarın grupla sürüş planı varsa öncesinde yarım saat ayırıp tamamlamak gerekir, çünkü teste başlamadan önce bacakların dinlenmiş olması lazım. CTS Field Test iki adet 8 dk.'lık alt uygulamadan oluşuyor. Öncesinde ısınma arada recovery ve sonunda soğumayla birlikte 30-40 dk. yeterli olur.

- Isınma (5-10 dk.)
- 8 dk. test
- Recovery (5 dk.)
- 8 dk. test
- Soğuma (5-10 dk.)

Bu test açık havada bir parkurda yapılabileceği gibi evde trainer başında veya spor salonunda spin bike'ta da yapılabilir (tabii spin bike'a manyetik algılayıcısız kadans takmak lazım; bende Garmin'in bu özellikte kadans sensörü var, kolaylıkla bisikletten söküp spin bike'ın ayna koluna takabiliyorum). Önemli olan şu: Bu testi daha sonraki tarihlerde tekrarladığımızda mümkün olduğunca aynı koşulları sağlamalıyız (hava durumu hariç).

5-10 dk.'lık ısınmanın ardından ilk 8 dk.'lık teste çok hızlı başlamamak lazım, en yüksek nabıza/hıza 45-60 sn. sonra ulaşmalıyız) ve en önemlisi ulaştığımız bu nabzı/hızı 8 dk. boyunca korumak gerekiyor. Bu ise ulaştığımız nabzı/hızı iyi tercih etmemiz ve 8 dk. boyunca sürdürebileceğimiz en yüksek nabız/hız olmasına dikkat etmemiz gerektiği. Kadansımız ise eğer parkur düz ise veya trainer/spin bike başındaysak 90 rpm, yokuştaysak 85 rpm olmalı (bu nedenle yokuş %6'dan fazla dik olmamalı).

Bu testin amacı aşağıdaki verileri not almak:

Her 8 dk.'lık eforun:
- ortalama nabzı
- max nabız
- (power metre varsa) ortalama güç
- ortalama kadans
- hava koşulu (sıcak/soğuk, rüzgarlı/sakin)
- parkur koşulu (iç veya dış, düz veya yokuşlu, noktadan noktaya veya gidiş-dönüş)
- hissedilen zorluk derecesi (1'le 10 arası; 1-en kolay, 10-en zor)

Test bittikten sonra elde edeceğimiz veriler, Gran Fondo antrenman programında karşımıza çıkacak uygulamaları hangi şiddet aralığında yapacağımızı netleştirecek. Eğer power metre varsa Percent of CTS Field Test Power, nabız ölçer varsa Percent of CTS Field Test Heart Rate sütunu işimize yarayacak.

upload_2016-5-21_15-6-18.png



Joe Athlete adında örnek bir sporcunun CTS Field Test'inden hareket edersek:

upload_2016-5-21_15-10-9.png


Bu sporcunun power metre ve nabız verilerine göre ilk 8 dk.'lık testte 300 watt gücü 172 bpm nabızda üretmiş; ikinci 8 dk.'lık testte 296 watt gücü 175 bpm nabızda üretmiş. Buna göre güç olarak 300 watt, nabız olarak 175 bpm alınarak tabloda kullanılacak. Güç ölçer yoksa sadece nabız referans alınacak. Tablodaki % aralıklarına göre her uygulamanın hangi nabız bölgesinde kalması gerektiği açıkça ortaya çıkıyor.

Not: Nabız ölçer kullanmayanlar hislerine göre hareket edecekler. Bunun bir yolu da RPE derecelendirmesini kullanmak. Bunu daha önce açıklamıştım. İnternette RPE vs nabız ilişkisi hakkında çeşitli kaynaklar var.

22 Mayıs:

Bu sabah hava muhalefeti nedeniyle CFS Field Test yapamadım. Uygun nabzı bulmak için bu testi yapmam da şart değil; önceden yaptığım antrenmanlarda 8 dk.'lık teste benzer durumlar oluşuyor (grupla veya tek fark etmez). Ancak seçeceğim antrenmanın yakın tarihli olması önemli, çünkü laktat eşiği değeri dönem dönem form durumuna göre değişiyor. Veloviewer ve Windyty sitelerini kullanarak en uygun değerleri buldum:

upload_2016-5-22_10-2-19.png


Benim için 8 dk'.lık testin nabız karşılığı 167-170 arası bir değer. En yükseğini almam daha mantıklı olur. Buna göre üstteki tablo aşağıdaki şekilde netleşiyor.

upload_2016-5-22_10-4-31.png



Salı günü 1.5 saatlik Steady State Intervals (SSI) antrenmanı var. Bu antrenmanı 156-160 bpm aralığında tamamlamam bekleniyor (ısınma, recovery ve soğumalar hariç).

SSI'dan biraz bahsetmem lazım:

Bu antrenmanın amacı sürdürülebilir max gücü geliştirmek. Antrenman laktat eşiği nabzının altında ama ona yakın olduğundan uygulaması nispeten kolay. Bu şiddette antrenmanlar yaptıkça bünye birikmeye başlayan laktatla nasıl baş edeceğini öğrenmeye başlıyor. Aynı aşı olmak gibi: Virüsü vücuda az miktarda verirseniz onunla mücadeleyi öğrenir ve ileride bu virüsle karşılaştığında üstesinden gelebilir. SSI antrenman düz bir yolda veya eğimli olacaksa sabit ve düşük bir eğimde yapılması öneriliyor. Kadans 85-95 rpm aralığında olmalı. Ancak en önemlisi nabız aralığını korumak, kadansı tutturmak değil. Bir gözümüz nabızda olacağından velodrom gibi bir ortam ideal. Alternatif olarak evde trainer veya spor salonunda spin bike da olabilir. Ancak sorun şu ki kapalı ortamda nabız yükseltmek çok zor. Sabahın erken saatlerinde (5-6 gibi) kavşakların olmadığı boş bir caddede sürmek de uygun.

23 Mayıs:

Joe Friel'ın Power Meter Handbook (PMH) kitabına ve TrainingPeaks'a (TP) baktığımda Steady State Interval'leri (SSI) yapmanın önemli bir nedeni olduğunu görüyorum. SSI çalışmasının neden yapılması gerektiğini kavradığımızda bu antrenman daha anlamlı hale geliyor. TP'deki normalized power yazısında George Ganoung şöyle bir örnek veriyor:

"Bir atletin iki tane antrenman yaptığını düşünün. Her ikisi de bir saat sürmüş, ortalama güç 200 watt. Birisini düz yolda hızını ve kadansını değiştirmeden, mümkün olduğunca her noktasında 200 watt harcayarak yapmış. Diğerini ise yokuşlu ve inişli bir yerde uygulamış; yokuş çıkarken 300-400 watt'ları görürken inerken 200 watt'ın altına düşmüş. Ancak antrenman bittiğinde harcadığı ortalama güç 200 watt olmuş. Öyleyse her iki antrenmanda harcanan ortalama güç 200 watt olduğuna göre bu atlet her ikisinde de aynı derece mi yorulmuş olur? Soru bu.

Yanıt, hayır olacak. Tahmin edeceğiniz gibi yokuşlu antrenman sonunda atletimiz çok daha fazla yorulmuş olacak. Bunu test edip bana katılabilirsiniz ama bunu gösterecek bir formül yok mu? Yani bir atletin iç yorgunluğunu gösterecek bir formül. Geçen yıl Ağustos ayında açtığım konuda bundan bahsettim: Normalize güç, değişkenlik indeksi, yoğunluk faktörü, TSS, CTL, ATL ve TSB: her şey netleşiyor

Bu formül normalize güç (normalized power - NP). Ortalama güç tüm süreyi ve harcanan gücü dikkate alırken NP ağırlıklı süreyi ve gücü dikkate alır. Bu sayede atletin olması gerekenden ne kadar daha fazla yorulduğunu gösterir. NP nasıl hesaplanıyor derseniz Ağustos'ta açtığım konudan copy-paste yapıyorum:

"Bunu bir örnekle açıklayayım: Diyelim ki 2 adet antrenman yaptım. Bir tanesinde trainer kullanarak tüm gücümü düzenli olarak tüm antrenmana yaydım (antrenman başında, ortasında ve sonunda 200 w harcadım). Diğer antrenmanda ise harcayacağım gücü sona sakladım (antrenman başında 100 w, ortasında 200 w ve sonunda 300 w harcadım).

Ortalama güç hesabıyla bakarsak her iki antrenmanda da ortalama 200 w güç harcamış olurum.

1. antrenman: (200+200+200)/3 = 200 w
2. antrenman: (100+200+300)/3 = 200 w

Ama olaya insan fizyolojisi açısından bakarsak eğer bu iki antrenmanın insan üzerindeki etkisi birbirinden çok farklı olur (özellikle antrenmanı yapan kişinin Fonksiyonel Eşiği "FTP" 250 w ise).

Bu iki antrenmana ortalama güç yerine normalize güç hesabıyla bakarsak çok farklı bir değer elde ederiz. Dr. Andy Coggan'a göre; her bir verinin 4üncü gücünü hesaplayıp, toplamlarını alıp, veri sayısına böldükten sonra 4üncü karekökünü aldığımızda, fizyolojik değere ulaşırız. Şöyle:

1. antrenman: (200^4+200^4+200^4)/3 = 1.600.000.000; bunun 4üncü karekökü = 200 NP
2. antrenman: (100^4+200^4+300^4)/3 = 3.266.666.667; bunun 4üncü karekökü = 239 NP

Bu sonuca göre 2. antrenman normalize güç hesabıyla 39 w daha fazla efor harcatıyor."

Buradan da anlaşılacağı üzere laktat eşik gücümüzü (veya nabzımızı) veya FTP gücümüzü biliyorsak ve bu değerden antrenman boyunca ne kadar sapmadan gidebiliyorsak o kadar iyi ekonomi sağlamış oluruz.

Joe Friel şöyle diyor: Normalize gücü ortalama güce bölersek sapmayı buluruz ve bu değer 1.05'in altındaysa iyi bir sürüş yapmışız demektir. Kısaca:

Ekonomi = normalize güç / ortalama güç = (239 / 200) = 1.2 olduğuna göre bu iyi bir antrenman olmamış.

SSI antrenmanlarımızda bunu takip etmemiz gerekiyor. Bizden hangi nabız aralığında kalmamız isteniyorsa buna olabildiğince uymamız gerekiyor. Günün sonunda sapma fazla olmamalı. Peki bu her yarışta işe yarar mı? Tabii ki yaramaz. Sadece zamana karşıda ve velodromda iş görür. Normal bir yol yarışında bunu kullanmaya çalışmanın pek bir faydası olmaz. Zaten pro yarışçılar da yol yarışlarında power metre taşımazlar çünkü çok da anlamlı değildir, ama zamana karşıda olmazsa olmazdır. Ancak şöyle durumlar da var: Gran Fondo'da bir pelotonla ilerliyorsunuz ve sonra bir grup atak yaparak kaçtı ve siz de düşük tempolu grupla kaldınız, bu atağı kaçırdınız. Mecburen grubu bırakıp kaçan grubu yakalamaya veya kaçan gruptan geri kalanları yakalamaya çalışacaksınız. İşte bu durumda FTP değerinizi bilmeniz (veya laktat nabız) ve buna uygun SSI yapmanız önemli olacak.

* * *

Kimse yorum yapmadığına göre monolog formatında devam edeyim:

Yarın yapacağım 4x8 dk. SSI antrenmanı için bir plan çıkardım. Sonuçta bu roket bilimi değil, yapılacak çalışma aşağıdaki gibi bir şey olacak. Benim CTS Field Test nabzım 170 bpm olduğuna göre:

upload_2016-5-23_18-56-13.png


Bunu Garmin 520'ye yükleyeceğim ki, çalışma esnasında o beni uyarsın (alt-üst nabız limit alarmları vb.)
 
şahane bir konu. takip ediyorum. mümkün olduğu kadar uygulamaya çalışacağım. elinize sağlık.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Bahadır Gürel Antreman dışında bu tür uzun turlarda nasıl beslenilmeli tur öncesi ve sırasında ? Sıvı ve gıda tüketimi ile ilgili önerileriniz nelerdir ?
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@celilcetiner maalesef fazla bilgili değilim. Benim su ihtiyacım nedense az olduğundan bir litre su 70-80 km'lik turda yetiyor. Bu turlarda sabah bir şey yemiyorum, tur sırasında da bir şey aldığım söylenemez. Ama bir gün öncesinden kompleks karbonhidrat ağırlıklı besleniyorum. Tabii bunlar önerilecek şeyler değil, bünyeye göre değişir.
 
  • Beğen
Tepkiler: celilcetiner
@Bahadır Gürel okuyup anlamaya çalışmaktan yorum yapamıyoruz ama hergün takipteyim, bugün hava da müsait, başlayacağım akşam,
Emeğinize sağlık tekrar, monolog olarak düşünmeyin, takipteyiz:harika:
 
Uzun parkur geçen seneye göre 25 km uzun ve 700 m daha fazla tırmanış var.Kilo vermek şart.Bahadır beyin programına uzun dayanıklılık antrenmanları da eklemek gerekecek özellikle uzun tımanışlar.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Kazuya fazlaca teknik terimlere dalmışım, konu karışmış, okunması zor görünüyor -en azından ben yazdıklarımı okumaya çalışınca böyle gördüm. Eğer açık olmayan veya tutarsız görünen kısımlar varsa netleştirmeye çalışayım.

Bu arada antrenmanı yapanlar varsa Excel tablosu veya Strava kaydı paylaşırlarsa iyi olur.

Benim sabah yaptığım antrenman şöyle oldu:

(link)

Parkur velodrom olduğundan güç değerleri yaklaşık doğru çıkacaktır.

upload_2016-5-24_11-25-3.png


Garmin sağolsun hem Lap'leri işaretlemiş hem de nabız limit uyarılarını yaptı antrenman boyunca.

upload_2016-5-24_11-27-2.png
 
çok yararlı bir konu , hep stravanın antremanlarını bulmak istemiştim güzel oldu bu.
 
  • Beğen
Tepkiler: Bahadır Gürel
@Sefa coskun etkinlik günü yaklaştıkça takip ederseniz (facebook ,forumlar vs) römorklu minubus ile gidenler oluyor maliyete ortak olup . belki şansınıza bulursunuz . Olmadı uçakla dene şansını ,şimdiden bilet alırsan ucuz olur ama muhtemel o tarihteki uçağa çok sayıda bisikletli denk gelebilir ve uçak firması arıza yapar mı bilemem ?(3-5 bisikletten fazlasını taşımam gibi sonuçta ekstra ücret alıyor ama )
 
@Bahadır Gürel strava kaydınızda ki nabız analiz verilerinizi açıklarmısınız?Z1,Z2,,Z5 antrenmanlar devam ettikçe burada ne farklar göreceğiz ? Benim sayaç olmadığından olmadığından şu videoyu telefonda açıp uygulamaya çalışacağım;
yorumunuzu rica ederim.
 
@ahmetaldag

@ahmetaldag merhaba, benim nabız değerleri bana özel olduğundan çok bir şey ifade etmez ama yine de yazayım:

upload_2016-5-25_16-54-42.png


Bu tabloda Strava'daki ayarlarım. Manuel olarak böyle ayarladım çünkü geçen yıl yaptığım testlerde laktat eşik nabzım 170 bpm ve max. nabzım 185 bpm civarındaydı.


Antrenmanlara devam ettikçe bende çok değişiklik olmaz. Yani max nabzım veya laktat nabzım artmayacak. Ancak formsuz arkadaşlar bu programı uygularsa max ve laktat nabızları artar. Bende asıl değişmesini beklediğim şey her nabızda ürettiğim gücün artması. Mesela Z3 bölgede 150 watt üretiyorsam bunu 160 watta çıkarmak vs. gibi. Bu bir bakıma hız artışı anlamına geliyor. Çok kabaca örnek vereyim çok tutarlı bilgi değil ama geçen kış velodromda tek başıma 140 bpm nabızda 26-27 km/s hız yaparken bugünlerde 140 bpm'de 29-30 km/s hız görüyorum. Ama power metre olmadığından bu yorumlarım güvenilir değil. Power metre olsaydı net bir şekilde ortaya çıkardı. Çünkü nabzımızın durumu ruh halimize, ne yediğimize, iyi uyku çekip çekmediğimize göre yükselir veya azalır ama ürettiğimiz güç bundan etkilenmez. Mesela spor salonunda kaldırdığım ağırlığı bir gün 110 nabızla başka bir gün 120 nabızla kaldırıyor olabilirim, ama sonuçta bu ağırlığı kaldırıyorum; ne demek istediğim anlaşılıyor sanırım.


* * *

Yarın yapılacak antrenman Tempo Interval. Yine 1.5 saatlik bir antrenman olmalı ve 4 x 12 dk. Tempo nabız bölgesinde sürmek gerekiyor. Aralarda 5 dk. dinlenerek sürülebilir. Tempo bölge Steady State Interval den biraz daha düşük bir nabız bölgesi. Aşağıdaki açıklamadan da anlaşılacağı üzere kadansın yüksek olması gerekmiyor, bu demektir ki vites yüksek olmalı kadans 70-75 arası olmalı. Amaç pedal direncini arttırıp bacak kaslarına yüklenmek. Tabii nabzı da Tempo bölgede tutarak.


upload_2016-5-25_16-53-22.png
 
Bende Gran fondo ya katılmak isteyenlerdenim açıkcası. hatta şöyle ki kayseri de ikamet ediyorum. kısas parkurda yarışmayı planlıyorum. hafta başı stravaya parkuru yükledim bir kısmını gittim tavlusun denilen bi mevki var. güzel bir dere yatağı zikzaklar çizerek giriyorsunuz sonra aynı şekilde çıkış. dedim ki parkuru artık burada çalışalım ancan ne şans ise bahsettiğim vadiden çıkarken kadro kulağını kırdım. Kayseri bayisinde yok. Türkiye bayisinden gelirse diye cevap bekliyoruz. hala da gelmedi. :( daha neti eğer gelmez ise bizim kadro kulağı, profesyonel bisiklet hayatım başlamadan bitecek.
 
Geri