Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Evde bira yapan var mı?

@rknsycck

İlgili kanuna göre (link) Ticari amaç olmaksızın, ... üçyüzelli litreyi aşmayan fermente alkollü içki imal etmek serbest. Yani sadece bira değil; şarap, boza, cider veya mead üretebilirsiniz. Alkolün damıtılması ile imal edilen vodka, rakı, cin gibi içkiler ise miktarı ne olursa olsun ruhsat gerektiriyor.
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
Scudo
Cider için ne kullandığınıza bağlı. Üzüm ile yapılacaklara şarap mayası, meyve ile yapılacaklara şampanya mayası kullanmanız gerekir. Ekmek mayası yada biradan arta kalan maya ile yapıldığında hoşunuza gitmeyen ekşi bir tat alırsınız
 
O kadar özeniyorum ki evde bira yapım meselesine. Maalesef yerim yok. Bir yerlerden duymuştum sanki bir kaç bardaklık pratik bira yapım kit'leri var diye. Konu hakkında bilgisi olan var mı? Selamlar..
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
Yer çok önemli değil, kovayı muhafaza edecek kadar ve sıcaklığı 24-25 dereceden fazla sıcak olmayacak bir yerde yapabilirsiniz. Ben küçük tuvaleti iptal edip çamaşır makinesi koymuştum, üzerine raf yaptım rafın üzerinde on beş günde bir tamamlanıyor sonra şişelere alıyorum
 
@anzolot
Ben ekmek mayası ile yaptım. Bentonitle durulttum. Herhangi bir sıkıntı olmadı. Her türlü oluyor yani. Sadece yüksek sıcaklıklarda fermante ediyorsanız maya kokusu uzun süre dinlendirme yapmadığınızda geliyor. Kendi deneyimimdir. Bira yapanlar var ise butik biradaki tarif ile çok kolay bir şekilde cider yapabilirsiniz. Bira şişelendikten sonra juicy elma sularını kalan kekin üzerine boşaltıp hava kilidini takıp devam edebilirsiniz. Hidrometre ölçümüne göre bir miktar şeker eklemek gerekebilir. Hava kilidi eşitlendikten sonra dry ciderınız hazır olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
@tamayaytam yapamaz değil yaparsınız ama aradaki farkı anlamanız için şampanya mayasını denemeniz lazım. Meyveden gelen aromayı en iyi şekilde koruyan şampanya mayasıdır. Şöyle söyleyeyim elinizde 1.5 litrelik 2 şişe var, her birine bahsettiğiniz marka elma suyundan birer litre koydunuz, şekeri ilave ettiniz. Şampanya mayasıyla mayalanandan farklı lezzet, ekmek mayasıyla mayalanandan farklı lezzet alırsınız, konu tecrübeyle sabittir. Bu arada hava kilidi eşitlenmesi şehir efsanesidir, eğer hidrometre yoksa işi garantiye almak için fermantasyonu kesmeyip 15. gün sonunda şişelersiniz.
Örneğin master pint czech pilsener veya thor hammer kitlerinde 5-6. gün de hava kilidi eşitleniyor ama hava çıkıp fokurdamasa da fermantasyon devam ediyor, çift kanallı hava kilidi kullanmayıp kristal hava kilidi kullanıyorsanız zaten eşitleme görme şansınız bile yok. Butik biranın sahibi Taylan beyin konu hakkında neredeyse tez şeklinde yazılmış makaleleri de var. Eklediğim fotoğraftakilerden cam damacanada olanı elma cideri, 2 çubuk tarçınla birlikte şampanya mayasıyla hazırladım, og 1058'de başladı dünkü ölçümümde 1012 olmuştu bu da 6 derece alkol demek istediğim de tam bu idi. Bu akşam şişelenip 1 hafta sonra orta köpüklü elma birası olacak.
Normal şişelere çift kollu aletle taç kapak takmak artık yorucu hal alınca butik biradan kollu kapak kapama aletini almıştım, işi daha da pratikleştirmek için Rittmayer'in biralarından 145 şişe aldım. İçindekiler bitince şişeleri felaket pratik oldu, bu tür şişeleri de tavsiye ederim, market arabasında görünende o Rittmayerlerin bir kısmı :)
IMG-20170226-WA0005.jpeg20161025_222010.jpgIMG_20161218_190118.jpg
 
metrogross marketten
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
@anzolot metroya ziyaret zamanı geldi demek. şimdiden şişe biriktirmem lazım. teller uzun ömürlü oluyor mu_? ama eminim tellerin de yedekleri satılıyordur.
 
metro da sadece tellerden de var, normal şişelere bile takılıyor, 3 tanesi 10 tl.
teller zaten paslanmaz malzemeden çok uzun süre dayanıyor, sıkıntı çıkarmıyor
 
  • Beğen
Tepkiler: CyclistAntalya
Bizim burada veteriner bir dayı var binbir çeşit meyveden şarap bile yapıyor geçen gün telefon yapmaya kalktı:hhhhhh::ssrtcbya: engel oldum adamın elinden herşey geliyor
 
Merhaba arkadaşlar. Malum yüzde bilmem kaçı vergi olan Birayı satın alıp içmek artık cesaret istiyor. Evde üretime başlıyorum. Evinde bu iş için kullandığınız fazladan bira üretim malzemesi olan, yada artık üretmekten vazgeçip kovayı ve diğer malzemelerini ne yapacağını bilemeyen arkadaşlarım varsa, elinizdeki bira üretim için kullanılan her türlü malzemeye talibim. İkinci el piyasasına can verelim. Antalya'da yaşıyorum ama temiz çiziksiz çatlaksız ürünlerinizi kargoyla da alabilirim. Teşekkür ederim :)
Not: Forum ana sayfası bira muhabbetinden sıkılmasın diye mesajlarınızı özelden yazabilirsiniz.
 
@rknsycck Takip ediyor musun bilmiyorum ama (link) grubunda bu tür ilanlar oluyor. Etmiyorsan et derim (gruba üyeysen de bildirimleri açık tut, kaçmasın). Geçen gün tüm gerekli malzemeler ve birkaç opsiyonel malzeme yarı fiyatına satıldı. Ben de denk gelirsem özelden yazarım.
 
@luneris bu grubu takip ediyorum evet. orada satış olduğunu biliyorum. öyle bir ucuzluk kampanyası olursa kaçırmam doğrusu :) o yüzden dedim belki ikinci el düzgün bir şeyler bulurum. bu işi yaparken maliyeti minimumda tutmak niyetindeyim. başarabilirsem tabi. böylece evde hır gür çıkmayacak diye umuyorum :) çok para harcamazsam itiraz azalır.
 
@rknsycck Ya aslında yapmışsındır hesabını ama yine de hatırlatayım ya da bilmeyen faydalansın. Her elzem malzemeyi 0 aldığında bile ilk yapımın şişe başı maliyeti 6 - 7 TL . İkinci yapım sonrası her şişe başı 2-3 TL (2. yapımda kümülatif 4-5 TL, 3. yapımda 3,3-4,3 TL, .....). Bir üretimde 2 kasa bira çıkıyor. Yani ilk yaptığın masraf, sen normal yaşamda 2 kasa birayı ne kadar sürede içiyorsan o kadar sürede kendini amorti ediyor. Sonrakilerin hepsi kar. Senin bu başlıktaki ilk mesaj tarihlerini düşününce, her 0 malzeme almamakla geçen sürede aslında zarar ettin :)
 
@luneris doğru ve yerden göğe kadar haklısın. Açıkcası evde yer sorununu çözmek ve eşimi ikna etmekle geçirdim süreyi. arka odayı kendime göre dizayn ettim çünkü bira ile ilgili kullanacağım malzemelerin ve şişelerin ortalıkta görülmeyeceğini garanti ederek inka ettim eşimi. şimdi bir dolabın içini dizayn ettim, şişelerimi o dolaba yerleştirdim. üstüne bir meşrubat dolabı alıp onu termostatla 20-22 derece aralğında tutmak için çabalarım oldu. üzerine tüm bunları yaparken aile bütçesinden tek kuruş harcamamaya söz verdim. bunun için de evde bulunan eski püskü ne varsa bit pazarında tezgah açmak ve satmak suretiyle para tuttum :) bu parayla bu masrafları yapıyorum. sürdürülebilir bir sistem kurmanın bir bedeli oldu bende :) aile kuralları ağır basıyor bazen. amma gel gelelim artık neredeyse hazırım. bir ay içerisinde başlıyorum.

haklısın hesap yaptım. ben stoklu gitmeyi planlıyorum. yani evde şuan hazır 200 şişem var. öyle bir sistem kurmalıyım ki meşrubat soğutucunda sürekli hazır bira bulundurup öte yandan yeni biramın üretimini yapmalıyım. raflar hep dolu olmalı. bunun için iki kova ile işe girişeceğim. iki kit aynı anda yapıp stoklu gidecğim.

bu arada da izmire abimin yanına gidip staj yaptım. o tecrübeli bu konuda beni eğitti.
 
@anti panik

Butik Bira'nın yan oluşumu. Hazır kitten çorba yapar gibi bira yapan benim gibiler yerine, "ben olaya arpadan başlarım abi" cilere yönelik ürünleri satacak anladığım kadarıyla.

Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali döneminde, tükettiğini ürettiren oluşumların artmasına da ayrı sevindim
 
Geri