Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

F - Klavye

Scudo
internette kendini denediğin siteler var

ben 70-80 yazıyorum en fazla

ekran görüntüsü gönderdiğinden biliyorum o civarda yazdığını

Mesele sadece hızlı yazmak değil, hatasız ve düzgün yazabilmek. Q klavye ile sürekli düzeltme yapmak zorunda kalınıyor.

@halil ibrahim duran

Dakika'da 150 kelime, dünya rekoruna yakın bir hız.
Yanlış hatırlamıyorsam, resmi/nizami rekor 163 kelime, daha önceki 150+ küsur gibiydi.

Tabi unutmadan kelimelerin doğru/hatasız ve gramere uygun olduğunu varsayıyoruz. Yazılan rekor anlamlı bir metin olmalıdır. Yoksa 3, 4, vs harfli kelimeler de hız testin bir anlamı yok.

Ek: Bian aklıma, forumda ortalama 45km/s yapanlar, günde 400+ giden arkadaşlar geldi :)

• Beğen
Tepkiler: Ahmet Onur Çakmak
@Yılmaz Uyar

valla yalana bir borcum yok, bana abimin aktardığını hatırladığım kadarı ile yazıyorum

internetteki katiplik testi siteleri zaten anlamlı metin veriyor
sayıları da doğru ve hatasız yazılan kelimelere göre çıkarıyor

örneğin ben çok hızlı yazmaya çalışırsam 110 kelime yazıyorul ama 35-40ı hatalı oluyor.
daha sakin yazarsam doğru yazma sayım hemen hemen aynı kalıyor ama hata oranı düşüyor

(link)

Dünya rekorunun dakikada 216 kelime olduğu yazıyor. Barbara Blackburn isminde birisi Dvorak klavye ile 50 dakika boyunca dakikada 150 kelime ortalama ile yazmış, ulaştığı en yüksek hız dakikada 212 kelime olmuş.

Steno ile dünya rekoru ise dakikada 360 kelimeymiş...

43 kelime + 213 harf / dakika

sanırım bu konuda da oldukça yavaşım :)

(link)
(link)

Bilgisayar Dersinde Görmüştüm 11 Yaşında Falan:D
Yandaki Cocukla Bu Nelan Diye Bakışmıştık:D

İşkence Dolu Zamanlardı:D

Bence Taş Çatlasa %10 Falan Fark Eder...Genede Kullanan Bulmak Lazım,Sormak Lazım
Kitap Yazan Adamla, Nette Chat Yapan Adamı Kıyaslayıp F Klavye Hızlı Demek Pek Dogru Olmaz...

her zaman F klavye, her zaman 10 parmak. zaman kaybını en aza indiren, bilgisayar & beceri konusunda insanın ufkunu genişleten, aslında olması gereken F klavye. düşüncenizi, isteklerinizi bilgisayara geçiren en doğru en temel yol. önceden daktilo ve dizgiyle uğraşmamış arkadaşlar için pek anlam ifade etmeyebilir. ama hızlı bir dünyanın kapıları ancak F klavye ile mümkün.
Yukarıdaki gibi, 10 parmak klavye kullanımından "böyle bir yeteneği de ediniverin canım ne olacak" şeklinde bahseden arkadaşlara gülüyorum. 10 parmak sistemi barındırdığı "hız potansiyeli" bakımından kuralsız yazmadan (ing. hunt and peck) üstündür evet. Ama hunt and peck ile çıkılamayacak hızlara 10 parmak'ta ulaşmak insanın ne kadar zamanını alır bunu düşünen yok. E bunu hızlı yazmak için amaçlıyoruz, başka deyişle zamandan tasarruf için. Ama o hıza ulaşana kadar da dünyanın zamanı geçiyor? Onu napıcaz?

Hele yıllarca Q klavye kullanıp harflerin yerleri beynine resmen mıhlanmış kişilere, milliyetçi bir kafayla "Türk'ün klavyesi F'dir" diyerek F'ye yönlendirmeye çalışmak saçmalığın dik alası. Şu denilebilir ama. Çocuklarınız bilgisayara en baştan F klavye ile başlasın. Böylece zihinlerine en baştan verimli türkçe yazmak için tasarlanmış klavyeyi nakşetmiş olurlar. Kas hafızası basit bir konu değildir. Yıllarca Q ile iştigal olmuş biri F'ye geçtiğinde eski rahatlığını hızını sağlayamaz. Ayrıca bu, çok tatsız, iğrenç bir süreç. Başka hiç bir yeteneği olmayıp bundan para kazanan bir meslek grubunda değilse kimse buna zaman vermez.

Hele yıllarca Q klavye kullanıp harflerin yerleri beynine resmen mıhlanmış kişilere, milliyetçi bir kafayla "Türk'ün klavyesi F'dir" diyerek F'ye yönlendirmeye çalışmak saçmalığın dik alası.

F klavye savunucularıyla "Harf devrimi yüzünden dedemin mezar taşında yazanı okuyamıyorum!" diye feryat edenler genelde aynı insanlar oluyor :)

Böyle bir güruh var, hepsinin aynı tarikatın mensubu olduğunu düşünüyorum hatta. Sürekli f klavye kullanmaktan, solak olmaktan, miele kullanmaktan, çocuklarını ekransız büyütmenin öneminden, android telefon kullanmaktan falan övünüp duruyorlar. Neyse bi şey demeyim, hepsi bence de iyi güzel ama abi yani övünülecek başka bişey bulunamıyor mu gerçekten :(

Yukarıdaki gibi, 10 parmak klavye kullanımından "böyle bir yeteneği de ediniverin canım ne olacak" şeklinde bahseden arkadaşlara gülüyorum. 10 parmak sistemi barındırdığı "hız potansiyeli" bakımından kuralsız yazmadan (ing. hunt and peck) üstündür evet. Ama hunt and peck ile çıkılamayacak hızlara 10 parmak'ta ulaşmak insanın ne kadar zamanını alır bunu düşünen yok. E bunu hızlı yazmak için amaçlıyoruz, başka deyişle zamandan tasarruf için. Ama o hıza ulaşana kadar da dünyanın zamanı geçiyor? Onu napıcaz?

Hele yıllarca Q klavye kullanıp harflerin yerleri beynine resmen mıhlanmış kişilere, milliyetçi bir kafayla "Türk'ün klavyesi F'dir" diyerek F'ye yönlendirmeye çalışmak saçmalığın dik alası. Şu denilebilir ama. Çocuklarınız bilgisayara en baştan F klavye ile başlasın. Böylece zihinlerine en baştan verimli türkçe yazmak için tasarlanmış klavyeyi nakşetmiş olurlar. Kas hafızası basit bir konu değildir. Yıllarca Q ile iştigal olmuş biri F'ye geçtiğinde eski rahatlığını hızını sağlayamaz. Ayrıca bu, çok tatsız, iğrenç bir süreç. Başka hiç bir yeteneği olmayıp bundan para kazanan bir meslek grubunda değilse kimse buna zaman vermez.
Yıllar önce (yontma taş devri) ticaret lisesinde okuduğum yıllarda daktilo derslerinde 10 parmak f klaye ile ne travmalar atlattık birde bana sor,daktilo dersine giriyorsun tamam sonraki ders bilgisayar ve q klavyeye geçiyorsun travmayı düşünsene:komik: o dönem mezun olan herkes şuan alkolik,napalım o kafa başka türlü toparlamıyordu:cool:

Q klavye kullanarak hız konusunda isteyenle kapışırım 😀 23 yıl önce 10 parmak klavye dersi almıştım. Ve klavyemiz q idi.

Son düzenleme:
  • Hahaha
Tepkiler: Can Çelik
F klavyenin neden ve nasıl çıktığını bilen var mı :)

F klavyenin neden ve nasıl çıktığını bilen var mı :)
QWERTY harf düzeni türkçe için yavaş olduğu için alternatif bir harf düzeni yaratılmış. Türkçe yazmak için gerçekten de kötü bir düzen QWERTY. İ, Ü, Ş, Ç gibi çok kullanılan türkçe karakterler doğal olarak klavyenin kenarında ve serçe parmakla yazılıyor. J ve V gibi az kullanılan harfler en güçlü parmak olan işaret parmağında. F klavyede ise kabaca sesliler sol, sessizler sağ elde. En çok kullanılan harfler işaret ve orta parmakta. Az kullanılan harfler alt sırada ve kenarlarda. 4 günlük deneme sürecimin sonunda dakikada 15 kelime gibi rezalet bir sonuca varsam da, denerken türkçe için çok iyi bir harf düzeni olduğunu anladım. Hele 10 parmakta uçarsın resmen. Ama olan olmuş artık, Q kazınmış zihnime. 50 saat sonrasında bile A gördüm mü sol serçe parmak U'ya basıyordu, çünkü eskiden orda A vardı. Zihninden eski düzeni silemiyorsun. Ben silemedim.

• Beğen
Tepkiler: makaram
QWERTY harf düzeni türkçe için yavaş olduğu için alternatif bir harf düzeni yaratılmış. Türkçe yazmak için gerçekten de kötü bir düzen QWERTY. İ, Ü, Ş, Ç gibi çok kullanılan türkçe karakterler doğal olarak klavyenin kenarında ve serçe parmakla yazılıyor. J ve V gibi az kullanılan harfler en güçlü parmak olan işaret parmağında. F klavyede ise kabaca sesliler sol, sessizler sağ elde. En çok kullanılan harfler işaret ve orta parmakta. Az kullanılan harfler alt sırada ve kenarlarda. 4 günlük deneme sürecimin sonunda dakikada 15 kelime gibi rezalet bir sonuca varsam da, denerken türkçe için çok iyi bir harf düzeni olduğunu anladım. Hele 10 parmakta uçarsın resmen. Ama olan olmuş artık, Q kazınmış zihnime. 50 saat sonrasında bile A gördüm mü sol serçe parmak U'ya basıyordu, çünkü eskiden orda A vardı. Zihninden eski düzeni silemiyorsun. Ben silemedim.

Benim bildiğim daktilo döneminde yan yana dizili harfler çoğunlukla peş peşe basıldığı için harflerin çubukları bir birine takılıyormuş. Bunun önüne geçmek için F düzeni oluşturulmuş.

• Beğen
Tepkiler: mcanerg
Yok, sebebi o değil. Dediğin şey bakımından Q'da da bir sorun yok. İngilizce'de çok olan harf ikililerinin birini sola birini sağa vermişler ki bunların harf çekiçleri birbirine vuramasın, türkçe'de de o bakımdan bir sorunu yoktu. F, türkçe için hızlı yazma sağlayacak bir harf düzeni arayışından kaynaklanıyor tamamen.

• Beğen
Tepkiler: makaram
Bir de A klavye vardı daktilo döneminde. A klavye en hızlısı ve rahatıydı, F çıktı mertlik bozuldu diyenler vardı eskiden 😊

Hocam Q klavye geldi ve bir gecede bilişim cahili kaldık. Benim dedem 1968 'de yapay zeka ile tavla atardı, buralar böyle bostandı. Q klavye gelince bir anda karanlığa boğulduk.
Bu nedenle F klavye ve Q klavye konusunda fanatikçe tartışalım.

Geri