Yılmaz Uyar
Forum Bağımlısı
- Kayıt
- 10 Nisan 2009
- Mesaj
- 998
- Tepki
- 719
- Yaş
- 69
- Şehir
- Ankara
Yukarıdaki gibi, 10 parmak klavye kullanımından "böyle bir yeteneği de ediniverin canım ne olacak" şeklinde bahseden arkadaşlara gülüyorum. 10 parmak sistemi barındırdığı "hız potansiyeli" bakımından kuralsız yazmadan (ing. hunt and peck) üstündür evet. Ama hunt and peck ile çıkılamayacak hızlara 10 parmak'ta ulaşmak insanın ne kadar zamanını alır bunu düşünen yok. E bunu hızlı yazmak için amaçlıyoruz, başka deyişle zamandan tasarruf için. Ama o hıza ulaşana kadar da dünyanın zamanı geçiyor? Onu napıcaz?her zaman F klavye, her zaman 10 parmak. zaman kaybını en aza indiren, bilgisayar & beceri konusunda insanın ufkunu genişleten, aslında olması gereken F klavye. düşüncenizi, isteklerinizi bilgisayara geçiren en doğru en temel yol. önceden daktilo ve dizgiyle uğraşmamış arkadaşlar için pek anlam ifade etmeyebilir. ama hızlı bir dünyanın kapıları ancak F klavye ile mümkün.
Hele yıllarca Q klavye kullanıp harflerin yerleri beynine resmen mıhlanmış kişilere, milliyetçi bir kafayla "Türk'ün klavyesi F'dir" diyerek F'ye yönlendirmeye çalışmak saçmalığın dik alası.
Yıllar önce (yontma taş devri) ticaret lisesinde okuduğum yıllarda daktilo derslerinde 10 parmak f klaye ile ne travmalar atlattık birde bana sor,daktilo dersine giriyorsun tamam sonraki ders bilgisayar ve q klavyeye geçiyorsun travmayı düşünsene o dönem mezun olan herkes şuan alkolik,napalım o kafa başka türlü toparlamıyorduYukarıdaki gibi, 10 parmak klavye kullanımından "böyle bir yeteneği de ediniverin canım ne olacak" şeklinde bahseden arkadaşlara gülüyorum. 10 parmak sistemi barındırdığı "hız potansiyeli" bakımından kuralsız yazmadan (ing. hunt and peck) üstündür evet. Ama hunt and peck ile çıkılamayacak hızlara 10 parmak'ta ulaşmak insanın ne kadar zamanını alır bunu düşünen yok. E bunu hızlı yazmak için amaçlıyoruz, başka deyişle zamandan tasarruf için. Ama o hıza ulaşana kadar da dünyanın zamanı geçiyor? Onu napıcaz?
Hele yıllarca Q klavye kullanıp harflerin yerleri beynine resmen mıhlanmış kişilere, milliyetçi bir kafayla "Türk'ün klavyesi F'dir" diyerek F'ye yönlendirmeye çalışmak saçmalığın dik alası. Şu denilebilir ama. Çocuklarınız bilgisayara en baştan F klavye ile başlasın. Böylece zihinlerine en baştan verimli türkçe yazmak için tasarlanmış klavyeyi nakşetmiş olurlar. Kas hafızası basit bir konu değildir. Yıllarca Q ile iştigal olmuş biri F'ye geçtiğinde eski rahatlığını hızını sağlayamaz. Ayrıca bu, çok tatsız, iğrenç bir süreç. Başka hiç bir yeteneği olmayıp bundan para kazanan bir meslek grubunda değilse kimse buna zaman vermez.
QWERTY harf düzeni türkçe için yavaş olduğu için alternatif bir harf düzeni yaratılmış. Türkçe yazmak için gerçekten de kötü bir düzen QWERTY. İ, Ü, Ş, Ç gibi çok kullanılan türkçe karakterler doğal olarak klavyenin kenarında ve serçe parmakla yazılıyor. J ve V gibi az kullanılan harfler en güçlü parmak olan işaret parmağında. F klavyede ise kabaca sesliler sol, sessizler sağ elde. En çok kullanılan harfler işaret ve orta parmakta. Az kullanılan harfler alt sırada ve kenarlarda. 4 günlük deneme sürecimin sonunda dakikada 15 kelime gibi rezalet bir sonuca varsam da, denerken türkçe için çok iyi bir harf düzeni olduğunu anladım. Hele 10 parmakta uçarsın resmen. Ama olan olmuş artık, Q kazınmış zihnime. 50 saat sonrasında bile A gördüm mü sol serçe parmak U'ya basıyordu, çünkü eskiden orda A vardı. Zihninden eski düzeni silemiyorsun. Ben silemedim.F klavyenin neden ve nasıl çıktığını bilen var mı
QWERTY harf düzeni türkçe için yavaş olduğu için alternatif bir harf düzeni yaratılmış. Türkçe yazmak için gerçekten de kötü bir düzen QWERTY. İ, Ü, Ş, Ç gibi çok kullanılan türkçe karakterler doğal olarak klavyenin kenarında ve serçe parmakla yazılıyor. J ve V gibi az kullanılan harfler en güçlü parmak olan işaret parmağında. F klavyede ise kabaca sesliler sol, sessizler sağ elde. En çok kullanılan harfler işaret ve orta parmakta. Az kullanılan harfler alt sırada ve kenarlarda. 4 günlük deneme sürecimin sonunda dakikada 15 kelime gibi rezalet bir sonuca varsam da, denerken türkçe için çok iyi bir harf düzeni olduğunu anladım. Hele 10 parmakta uçarsın resmen. Ama olan olmuş artık, Q kazınmış zihnime. 50 saat sonrasında bile A gördüm mü sol serçe parmak U'ya basıyordu, çünkü eskiden orda A vardı. Zihninden eski düzeni silemiyorsun. Ben silemedim.