Scudo Sports

Fazla enerji içeceği onu bu hale getirdi

(link)
Arama motorunda ilk çıkan sayfa

Bir de bunu izleyelim.

Scudo
Bilimsel çalışma dediğiniz bu mu? Ben başka bir şey yazmıyorum artık.

Burası popüler bir site ve herkesin anlayacağı paylaşımlar olmalı.Bilimsel bulgular toplumun anlayacağı halde olmalı.Zaman ayırıp akademik çalışmalar bulunabilir.Uygun zamanda bunları da derleyip fazla retorik olmadan paylaşabiliriz..
Türk kahvemi günde iki kez içerim.Hatta pedallamadan önce çok tercih ettiğim bir şeydir.Bunun ötesinde granül kahveden de uzak dururum.Dünya çapında da işlem görmemiş kahve sporculara önerilir.
Bilgi paylaşıldıkça çoğalır,yararlı hale gelir.Doğruları gündemde tutmak ve gençleri bilinçlendirmekten başka bir kaygımız yok...

• Beğen
Tepkiler: Atasoy ve Özcan
@Ozan k. bu örnek sizin için doyurucu olur mu?

Özetlenmiş çalışma: (link)
Tüm rapor: (link)
ayrıca referanslar kısmında 50 ayrı bilimsel çalışma linki verilmiş.

Sizin verdiğiniz link tamamen doğru. Ancak bilmediğiniz şey şu:: Önerilen uygulamaların tamamı Türkiye'de var.
  • Establishing an upper limit for the amount of caffeine allowed in a single serving of this type of drinks in line with available scientific evidence;
  • Regulations to enforce restriction of labelling and sales of energy drinks to children and adolescents;
  • Enforcing standards for responsible marketing to young people by the energy drink industry;
  • Training health care practitioners to be aware of the risks and symptoms of energy drinks consumption;
  • Patients with a history of diet problems and substance abuse, both alone and combined with alcohol, should be screened for the heavy consumption of energy drinks
Kafein Türkiye'de satılan tüm kafeinli içeceklerde sınırlandırıldı (yaklaşık 10da birine düştü) . Üzerine çocuklar için ve alkolle beraber kullanılmaması gerektiğine dair uyarı konulması mecburi oldu. Okullarda kantinlerde satilamiyorlar.

Gördüğünüz gibi yok birikim yapıyormuş yok kimyasalmis vs diyen çalışma yok.
Düşük kafeine rağmen yine de çok miktarda içerseniz kola gibi bağımlılık yapabilir.

Aynı şey kola kahve ve çay için de geçerli. Bu işin sentetik vs ile alakası yok miktarı ile var.

Ama öteki beyfendi abuk sabuk bir siteden okuduğunu bize satmaya çalışıyor. Biraz sağduyulu olunursa saçma sapan bilgileri yaymamis oluruz.

• Beğen
Tepkiler: ilker.prime
"Ama öteki beyfendi abuk sabuk bir siteden okuduğunu bize satmaya çalışıyor. Biraz sağduyulu olunursa saçma sapan bilgileri yaymamis oluruz."demiş...
Bir ürünün adını vermek,onu masum göstermeye çalışmak,konuya iyi niyetli katkılar yapan insanları küçümsemek,bilim kurulu havalarına girip kendini farklı konumlandırmak, hele hele birde "sağduyu" dan dem vurmak, konunun özündeki "Basitten karmaşığa " giden sağlık sorunlarına dikkat çekmekle pek ilgili değil.
Farklı konu başlıklarımda da konuyu seyrinden çıkaran bu zevata -üzüm mü bağcı mı- diye sormak isterdim ama nasılsa gene zeytinyağı gibi üste çıkmaya çalışacağı için gerek görmüyorum.
Aslolan tüketim kültürü içinde bilinçsizce vücudumuza aldığımız her fabrikasyon ürünün uzun vadede zararları olabileceğini bilmektir.

@Ozan k. üslubunuz çok hatalı. O beyefendi yalan bile söylese sizin bu şekilde cevap hakkınız olmaz.

FDA'nın enerji içeceklerinden kaynaklanan vakalarla ilgili bir raporu (link)

Enerji içeceklerinde bakın kafein ve şeker dışında hangi katkı maddeleri var. Özellikle yüksek dozda alınınca neler olabilir hayal edin.

Taurine: Boğa testisi içinde keşfedilmiş kimyasal. İnsan da adrenalin ile birlikte üretiyormuş. Beyin uyarıcı, korku azaltıcı, vücudu alarma geçiriyor (link) (link)
Niacin: Diğer adıyla B3 vitamini. Azı şekeri düzenliyor ve fazla kafeinin sebep olduğu ishali önlüyor. Fazla tüketim ateş, yanma, kırmızı surat, gut, ülser, ciğer hasarı, yazmaktan yoruldum (link)
inositol: Vitamin benzeri bir kimyasal. Ağrı kesiyor, sakinleştiriyor, sinir sistemine müdahale eden bir madde. Fazlası sinir hasarı yapıyor (link) (link)
Ginseng: Tansiyon düşürüyor. Neden yükseldi acaba?
Glucuronolactone: Damar hasarlarını düzeltiyor, yorgunluk hissini azaltıyor. Doping mi ne? (link)
Normal şeker yanında yapay tatlandırıcılar da var. Tadı az mı gelmiş ki?
Ginkgo Biloba: Ağrı kesici, anti depresan etkileri var.
L-Carnitine: forumda en çok adı geçen kimyasal bu olmasın?
L-Theanine: Bu da tansiyon düşürücü.

Tek tek baktığında hepsi faydalı güzel arkadaşlar gibi duruyor, değil mi? Kafein ve şeker yüklemesi yaparken acaba bunları neden içine eklemişler diye düşünmeyecek miyiz?

İyi de Amerika'da Redbull içindeki maddeler kısıtlı değil burada kısıtlı. Sizin kendi koyduğunuz linkteki uzmanların tavsiyelerine uyarak ülkemizde bu şekilde düzenleme yapıldı.
Dolayısıyla laf yine benim dediğime geliyor, herşeyin fazlası zararlı. Şekerin de kafeinin de. Ama sizin Türk kahvesi zararsız çünkü doğal, ama Redbull tü kaka mantığınız yanlış.
Doğal yararlıdır sentetik zararlı kafası da yanlış. Bunları anlata anlata 10 senede bir yerlere ulasacagiz.
Redbull içinde extrem maddeler bulunduran bir uyarıcıdır. Bilinçsiz kullanılırsa tehlikeli olabilir. Bunu kimse inkar edemez. Ama gençlerimiz bu para tuzağına düşüyor falan diye uyuşturucu muamelesi yapmaya da gerek yok.
1 ay her gün 3 tane Türk kahvesi için sonra da 2 gün içmeyin bakalım bağımlı olmuş musunuz? Ama kahve doğal... Geleneksel... Onlar yararlı...
En yakını Türkiye'ye binlerce km uzakta olan bir meyvenin çekirdeğini alıp kavurup kavrulmuş çekirdeği un haline gelene kadar çekip sıcak suda haşlanıp suyunu içmek çok doğal ama Redbull zararlı. Benim taktiğım nokta bu. İçinde bir kalori olmayan diyet Redbull yerine muz yeyin diyen var, ben şimdi nasıl cevap vermeyeyim.

Hiç bir bilimselliği olmayan abuk sabuk bir sayfa okuyup bilimsel gerçekler bunlar diye pisliği yayanlara da cevap vermek lazım. Sonra biz susunca bunları okuyanlar bu pisliği daha da yayıyor.
Kimse de sizin gibi FDA sayfasını açıp okumaz ama. Herkes dogruyu değil inanmak istediği şeyi onaylayan kaynakları okuyor. Risk yazamayan adam, vitaminin alkol olduğunu bilmeyen adam redbull'daki 0,03 oranındaki alkolden bahsediyor. Daha nasıl yazayım ne diyeyim :) üslubum için özür dilerim yazmaya elim varmıyor inanın. Adamın koyduğu linke bakın ya... Halk tarafından anlaşılır olsun diyeymis... Tövbe...

Başımız sağolsun (alpyese - Alper ESE) arkadaşımız vefat etti

Bu konu için fazla söze gerek bırakmayan acı bir kayıp..Mekanı cennet olsun.,

Ya abiler,
Sunlarda hemfikir miyiz? Sekerin fazlasi zararlidir, cocuklarimizi janjan paketli ve fabrika uretimi urunlerden uzak tutmaliyiz ve daha onemlisi millet olarak ozentilikten vazgecmeliyiz. Ben bunu anladim ve bunu uyguluyorum uzun zamandir.

@cazci Başınız sağolsun. Umarım diğer arkadaşlara örnek olur da enerji içecekleri ölmelerine sebep olacak kadar fazla tüketmezler. :( :(

• Beğen
Tepkiler: cazci
@Fatma Okaran tüm camiamız adına-dostlar sağolsun-..
Marka reklamı yapan,özenen,özendiren,hafife alanlara da ibret olur umarım,..

• Beğen
Tepkiler: Özcan
@cazci @Ozan k. Merhaba . Forumda yazdığıniz konular ve paylaştığıniz görüşlerinizden faydalanan birisi olarak once tesekkurlerimi iletiyorum. Eminim ki bu tartışmanın gidişatından da önemli bilgiler çıkacaktır. Ama gereksiz bir kırgınlığa sebep olacaksa olmasa da olur diyorum. Sağlıcakla pedallayin.

• Beğen
2004 senesinde,annem hastalandı.onun güzel yemekleri ile büyüdüm,ve ablam ona bakmaya başlayinca yemekleri ben yapmaya başladım,
rahmetli annemin gençliği turhalda geçti.ağa kızı idi,topraklarımız vardı,
Doğal beslendi rahmetli annem ,83 yaşına kadar yaşadı,sigara ve içkisi yok idi,
1923-1943 senelerinde köy hayatı yaşadı,doğal süt içti,incir ağaçlarımız varmış,
Günümüz gıda endüstrisinde bir açmaz ile karşı karşıyayız kimyasal katkılı yiyecekler,bunları çok az tüketmekte fayda olabileceği gibi,doğal beslenme yolunu seçmemiz en doğru hareket olacaktır,
Bizi bekleyen ikinci tehlike enerji içecekleridir.,herşeyin ,aşırısının ,kesin zarar getireceğinden hepimizin hemfikir olduğunu zannediyorum,doğal enerjiler hakkında bu forumda bilgili olan arkadaşlar bilgilerini paylaşmış idi,onlara teşekkür ederim,önemli olanda budur,bu forumda herkes, kullandığı doğal enerji barlarının etkileri hakkında ,düşüncülerini paylaşmaları ,daha yararlı olur diye düşünüyorum,kendimden örnek verir isem 2004 senesinden beri doğru beslenerek bugünlere hasta olmadan geldim,ama ne kadar bu devam eder bilemem ,hücreler yenilenmez ise her insan gibi yenilgiye uğrama durumu olabilir,enerji içeceklerinden bir ara sıvı enerji bar kullanıyor idim ama sonra bıraktım,yarış öncesi 2 muz ,siyah üzüm ve fındık yemiş idim,hafta içi ıspanaklı yumurta ,Kuzu eti,zeytinyağlı fasulye takviye yaparım,kefir bana yaramıştır
keçi boynuzu harnup özü beni fîşeklemiştir.

@ahmetyavuz

Selam dostum,
Kuyruk yağı,süratli idmanlarda işe yaradı,yalnız az kızartılacak,yumurtalı olacak ,ama,yumurtanın sarısı sulu olacak,fazla pişirilmeyecek

@Kudret Kurtcebe Selam abilerin abisi. Bu son yarıştan sonra kuyruk yağının eksikliğini anladım! ne yapıp edip kuyruk yağını eve kabul ettirmem lazım! ne acı ki Enerji içeceklerini eve soktuk,masum kuyruk yağını sokamadık!

@ahmetyavuz

Hanımlar için faydalı ama spor öncesi,bir gün önceden alırlar ise kuyruk yağını, ertesi güne hazır olunur,
Sonra en az 5 km tempo yapacaklar ,yani koşacaklar,önce yavaş tempo sonra hızlı .

Enerji içecekleri yerine maca tozu'nu bir araştırın derim. Kendim bisiklet ile çıkmadan bir iki saat önce 200ml sütün içerisine biraz yulaf ezmesi, bal, tarçın ve maca tozu karıştırıp içiyorum, gayet zinde tutuyor. Ayrıca midenin boş olması düşünülenin aksine daha enerjik hissetmenize sebep oluyor. Kola,enerji içecekleri, her türlü gazlı, gazsız kutuya girmiş içecekler birer zehir, faydaları olmadığı gibi zararları çok daha fazla. Sporcu adamın zaten bu tür içeceklerle işi olmaz,olmamalı. Bu gazlı içeceklerden medet ummak yerine, yanınız da bir elma bulundurup yemeniz, daha işe yarar bir hareket olur.

• Beğen
Elma has elma olmalıda,
göçbeyli köyüne gittim toprağı ekmekten vazgeçmişler işi seracılığa dökmüşler,bu seralarda naylon çadırlar içinde üretilen mahsuller ne kadar yararlı tartışılır ,domatesler marketlerde bence hikaye,ayrıca ithal et olsun ,ne var ise dışardan alınan yiyecekler ne kadar sıhhi tartışılır. Süt aynen köy sütü olacakta nerde ,,,,,,ayrıca balda,

Geri