Haklısınız arkadaşlar, nabza dikkat etmeli ve genetik faktörlere göre yani ayağımızı yorgana göre uzatmalı. Gerçekten de bazı insanları doğuştan gelen vücut üstünlükleri oluyor. Eee tabi onlar yarışlarda öne çıkıyor ve isimleri kulağımızda yankılanan cinsten oluyor...
Konumuza dönersek, dün 100 km.'lik bir parkurda 3,5 lt. su tükettim. Özellikle öğlen çıkıp akşam serinliğinde (22 suları) bitirdim. Tartıldığımda önceki teste göre sadece 1 kg. ağırdım. Tabi aradan zaman geçti ama geçen ay Ramazan'nın son günleriydi. Dolayısıyla hiç su tüketmediğim zamanda max. 4 lt. su kaybedebiliyorsam yerine koyduğum bu 3,5 lt. ile kiloda büyük bir değişiklik olmamalıydı. Zaten harcadığımız kaloriyi tartıyla falan ölçemiyoruz onlar çok küçük değerler...
Özetle vücut kıtlık zamanı moduna geçtiğinde az terliyor. Performanstan emin değilim objektif test yapamadım. Ama emin olduğum bir şey var, düzenli şekilde su almaya devam ettikçe daha çok terliyorsunuz. Çift kontrol neticesi bu...
Bu başlığı kapıyorum tabi kendimce...
Çünkü kendimce denediğim sıvılardan kişiye özel ter kontrolü sağlayacak bir sporcu içeceği geliştirdim. İşin mantığını yavaş yavaş kavradım ve en son forumdan öğrendiğim şu bilgi ile yoğurdum:
"Vücudun kaybettiği sıvı kadar su tüketmemize gerek yok!"
Teknik olarak forumda daha güzel ifade edilmiş ama biraz daha azını almamız ve her fırsattı su içip elektrolit dengemizi bozmamamız gerekiyormuş. Edindiğim sonuç ise şu şekilde:
Habire su içmek hem çok gereksiz hem de terlemeyi arttırıyor. Çünkü vücutta su tutan tuzdur. Yani sodyum ve klor dediğimiz şey. Eee, biz terledikçe toksinlerle birlikte mineralleri de attığımıza göre (alnımızdan akan terin gözümüzü yakmasını hatırlayın!) vücudun elektrolit dengesi altüst oluyor. Siz bir de su içerek kanı iyice sulandırdınız mı (ki vücut bunu dengelemek için daha çok terliyor!) riske giriyorsunuz...
(İşte burası çok çok çok önemli! Aslında çok terlemeniz bir önlem ama kısır da döngü!)
O yüzden su yerine sporcu içeceği kullanılmasını öneriyorum. Ama ben size ne marka ne de oran vermeyeceğim çünkü, bence sporcu içeceği kişiye özeldir. Hiç birimiz aynı vücut değerlerine sahip değiliz. O yüzden hazır satılan şeyler size iyi geliyorsa bir şey demiyorum ama daha iyi geleni için sadece su olmayan farklı karışımlar denemenizi öneriyorum. Olmadı olay maden sularında bitmekte...
Sağlıklı ve kazasız pedallamalar...