Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forma terleme sorunu

konuyu açtığınız için teşekkürler, ben de aşırı terleyenlerdenim spor yaparken yine katlanılabiliyor ama günlük hayatta ciddi bir sorun oluyor (antalya'nın nemli havasında birkaç kat daha) konu hakkında bilgili uzman arkadaşların günlük hayatta uygulanabilecek önlemler hakkında yorumlarını bekliyorum.
 
Scudo
Benden de bir o kadar...Bisiklette sorun yok, giyim falan ona göre,amaç spor
ulaşımda kullanmıyorum. Durunca daha fazla terlediğini iddia edenlere, rüzgar
faktörünü hatırlatıyım.

Günlük yaşamda yavaş hareket etmeye çalışıyorum. Bir süre sonra fobi haline
geliyor. En iyisi yedek kıyafet taşımak, işyerine zulalamak.
 
Arkadaşlar ben amatör sporcuyum. Kendimce örnek vereyim. Un, tuz, şeker ve rafine yağ kullanımım 0. Zaten arada annemin yaptığı yemeklerden yiyorum ve belli bir miktar tuz alıyorum onun haricinde 0. Tuz su tutar. Tuzu keserseniz ve su tüketimini artırırsanız vücut fazla suyu atar ( tabi bu ramazanda mümkün değil :) ) O zaman terleme oranınızda da düşme olur. Tuzun su tutmasının dışında bilimsel konuşmuyorum sadece tecrübelerimi yazdım. Terlemekde çok iyi bişey tabiki toksinleri vücutdan uzaklaştırıyor ve ısıyı kontrol ediyor. Ama terli giysiler üzerinizde kurursa o yabanci toksinleri vücut tekrar alıyor ona göre :) Tuz meselesini bi denemenizi tavsiye ederim. Ha bu arada ekmek de de tuz var ona göre ve o hazır salam sosisler de filan da aşırı tuz var.
 
Tuzdan (sodyum klorür) bahsetmeyi unutmuşuz, neyse ki Ayhan hatırlattı. Evet, tuzun öyle bir etkisi var. Tabi bunu ne kadar doğal yollarda temin ettiğimiz önemli. Çünkü en kaliteli tuzun içinde bile suda çözünmeyen yabancı maddeler varmış. Terleyince, kıyafetimizde nasıl dalgalı dalgalı beyaz lekeler olur. İşte bu bir kısır döngü veya logaritmik olarak artan bir terleme hali olmalı. Tuzu yerine koymazsak (elektrolit dengeyi sağlamazsak) daha çok su tüketip yorulacağız ve belki kramplar açığa çıkacak.

Bir de kaslarımız için magnezyumu öneririz maden suyundaki değerlerine saygı duyarız. Oysa şimdi araştırırken denk geldi, vücutta fazlalığı terlemeye yol açıyormuş. Yahu bu madenler, elementler ne ilginç şeyler! Örneğin alyuvarlara rengini veren demir (dolayısıyla hemoglobin) akciğerlerde oksijene bağlanıyor da nefes almamızı sağlıyorlar...:)

Bu arada vitaminler de çok önemliymiş. Özellikle vejeteryanların hayvani gıda yememesinden dolayı eksikliğini gördükleri ve hap ile telafi etmeye çalıştıklarını okudum. Eksikliğinin bir sürü sinirsel rahatsızlıklara sebep oluyormuş.
 
saf bu konu ile ilgileneni bulmak zor
dahiliyeci ile başlamak lazım
aşağıda normalden farzla terlemeye yol açan hastalıklar yer alıyor
bunlar basit google taraması ile yakalanan bilgiler
ancak
bir de tamamen normal olup aşırı terleyenler var
hangisinin olduğunu bilmek için uzman değerlendirilmesi gerekir

yardımcı olmak bir yana
işleri zorlaştırdığımın farkındayım
ama bir şeye normal demek ne kadar zordur
takdir ederisiniz
en iyisi bir dahiliyeci ile görüşmek

•Neurologic or neoplastic diseases
•Spontaneous periodic hypothermia and hyperhidrosis.
•Metabolic disorders or processes
•diabetes mellitus,
•hypoglycemia
•gout
•pheochromocytoma
•menopause
•Febrile illnesses
•Medications.
•propranolol
•physostigmine
•pilocarpine
•tricyclic antidepressants
•serotonin reuptake inhibitor
•Efavirenz
•Antidepressants
•Chronic alcoholism
•Hodgkin disease
•tuberculosis
•Gustatory stimuli
•Frey syndrome
•encephalitis
•syringomyelia
•diabetic neuropathies
•herpes zoster parotitis
•parotid abscess
•Eccrine nevus
•Eccrine angiomatous hamartoma
•Blue rubber-bleb nevus
•Glomus tumor
•Peripheral neuropathy
•POEMS
•Burning feet syndrome
•Pachydermoperiostosis
•Pretibial myxedema
 
Hocam, bir yerde antidepresan ve antihistamik (bu ne onu duymamıştım, yanlış da yazmış olabilirim?) ilaçları terlemeyi aksi yönde durdurduğu yazıyordu. Yani terleyememe sorunu yaşanıyormuş. Tabi terlememek için bu ilaçlara başvurmak akıllıca değil ama listenizde bunu görünce şaşırdım. Zaten oradan yazanların yarıdan fazlasını anlamıyoruz...:)

Kendimi adeta bir kobay olarak kullanıp bu Ramazan ayı boyunca susuz antrenmanlara çıktım. Doğal olarak da bir şey yemedim ama öğle sıcağında da kalmamaya gayret ettim. Deneyimlerime göre vücut çok su depoladıysa daha çok terliyorsunuz. Ayrıca 3 lt. su kaybından daha fazlası (en azından benim için) tehlikeli değilmiş. Halbu ki ASM'deki aile hekimim 3 lt.'den fazlası kırmızı ışık demişti.

Dün ki antrenmanda yaklaşık 80 kg. ile çıkıp 76 ile döndüğüme göre bu açık bir kanıtı. Normalde vücut tek günde (sahura kadar uyumazsanız!) 81'e kadar su tutabiliyor, bu çift günde 82'ye kadar çıkabiliyor. Ama antrenman zamanına kadar idrar yoluyla atılma (neredeyse her WC'de 600 gr.) oluyor. Eğer vücuda çok su topladıysanız ve bunu terleyerek atmıyorsanız idrar yoluyla akşama kadar 3-5 defada atma olayı gerçekleşiyor.

Bu arada terleme hiç bir zaman bitmiyor. Malum insan vücudunun %70'i su. Ama 50-60 km.'den sonra ağız kuruluğu yapıyor. Düzenli ağız çalkalanınca kuruluk gidiyor. Tabi bu bilgiler öğleden önceki saatler için geçerlidir. Özetle molasız uzun yollarda ve yolculuk anında su tüketimi çok terleyenler için şart değil. Ancak gün boyu süren yolculuklar için en azından 6 saat sonra su alımı yapmak şart gibi bir şey.
 
bende çok terliyorum bisiklet sürerken çok sorun olmuyor zaten amaç spor yapmak ama günlük yaşantımda çok büyük sorunlar olabiliyor örneğin geçenlerde dershaneye gidiyordum koştur koştur derse girdim defterimi açtım hocanın anlattıklarını not alıyorum 2 dakika sonra defterim ıslanıyor...kaç tane defterim bu şekilde hamur oldu :(
 
Evet, performans anında durmak nabzı ve terlemeyi durdurmuyor. Aksine hızlanıyor sanki çünkü rüzgar ile serinleme olayı bitiyor...

O yüzden molaları yokuşlarda değil inişlerden hemen sonra yapmak daha mantıklı olabilir. Ama yaya iseniz koşmadan sonra yürümek ani durmadaki teri azaltacaktır. Böylece boşuna su tüketmemiş oluruz.
 
Yazılanların hepsini okudum sanırım benim bi doktora gitmem lazım:( .Nedeni ise yazılanların aksine ben neredeyse hiç terlemiyorum. Günde ortalama en az 45-50 km yol yaparım yol bisikleti ile ortalama 35 km/h ile (Ramazanda akşamları çıkıyordum) Terleme nerdeyse hiç olmaz sadece sırt ve göğüs kısmımda hafif nemlenme olur o da atlet giydiğim için. Şimdi şüphelenmeye başladım. Bu arada günde 3-4 litre arası su tüketiyorum.:rolleyes:
 
arkadaşım ben de cok cok zayıftım bu yüzden vücudum da su oranı düşüktü ben o yüzden terlemiyordum ama sen 3 -4 litreden bahsediyorsun seninde bir beslenme uzmanına gitmeni tavsiye ederim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Hamza Hakkı
@Hamza Hakkı
Ya aslında bazı insanlar az terler, bazılarıysa çok. Orta karar en iyisi ama az terlemek hepsinden kötü, hatta ciddi bir hastalıktır!

Sıvı tüketimine karşılık böbrekler nasıl çalışmakta? Terleme harici bir sorun olabilir. Doktor tavsiyesini dikkate almalı.

Geçmiş olsun...

@Salih Dinçer
Hafta sonu performans turu, keşif gezisi karışımı bir etkinlikteydim. Kendime yönelik bir keşfim oldu...:)

Nefes nefese kaldığınız bir tepenin başında aniden durduğunuzda nefes alıp verişimde hızlanma oldu!

Sizde de oluyor mu?
 
Salih Bey,
Bahsettiğiniz gezide bisiklet kıyafetiniz dikkatimi çekmişti, şimdi bu başlığı gördüm bu vesileyle bir kaç şey yazayım. O kıyafetlerle terlememeniz zaten anormal olurdu. Benim de öyle geniş bir bütçem yok bu hobi için ama Decathlon'dan tepeden tırnağa nefes alan kıyafeti sadece bir forma parasına donandım. Orada sadece bisiklet reyonunda satılmıyor nefes alan kıyafetler. Ben koşu bölümünden aldım çoğu şeyi. Mesela üç tanesi 24 liraya satılan t-shirtler size bir kaç sezon yeter. Pedli tayt 20tl. Malum muhit gereği giyemiyoruz üstüne yine nefes alan bir bermuda, kapri arası bir koşu şortu 20 lira. Yine koşu çorabı üç tanesi 9 lira. Herhangi bir çakma forma parasına tepeden tırnağa giyindim, çok rahat ettim.
Dikkatimi çeken diğer konu ise bazı arkadaşlar kilosu ve yaşına rağmen performans yapacağım diye kendini zorluyor. Gerek yaş, gerek kilo gereği bence tehlikeli işler yapıyorsunuz. Yine aynı mağazadan 45 liraya satılan nabız saatlerinden almanızı şiddetle tavsiye ederim. Yokuşlarda temponuzu nabızınıza göre ayarlarsanız ne kadar rahat edeceğinizi göreceksiniz. Bu yöntemle benim gibi düşük kondisyonlu bir kişi bile 55km sahil turundan sonra tek bir mola vermeden Pendik'ten Kurtköy'e tırmanabiliyorsa sizin gibi sürekli binenlerde etkisini siz hesap edin artık. Nabız değerlerinizi kontrol altına alırsanız o bahsettiğiniz nefeslenmeler, kesilmeler kalmayacaktır. Benim endişem yokuşlarda kalp krizi riski olan nabız aralığında kendinizi zorlama ve bunun farkında olmamanız. Bu işler hafife alınacak şeyler değil, aman derim.
 
  • Beğen
Tepkiler: Salih Dinçer
Az terlemek derken yani bisikleti sürerken az terlerim.Bisikletden inince terlemeye başlarım ama aşırı terlemem bi 5 dk sürer bu terleme sonra normale döner.Böbreklerim çalışması gayet düzgünmüş doktora gittim zaten sırf bu durumdan dolayı korkulacak bişey yokmuş. Doktor bu durumun kişiden kişiye değiştiğini söyledi genetiğimizle alakalı bi şeymiş.:)
 
Haklısınız arkadaşlar, nabza dikkat etmeli ve genetik faktörlere göre yani ayağımızı yorgana göre uzatmalı. Gerçekten de bazı insanları doğuştan gelen vücut üstünlükleri oluyor. Eee tabi onlar yarışlarda öne çıkıyor ve isimleri kulağımızda yankılanan cinsten oluyor...:)

Konumuza dönersek, dün 100 km.'lik bir parkurda 3,5 lt. su tükettim. Özellikle öğlen çıkıp akşam serinliğinde (22 suları) bitirdim. Tartıldığımda önceki teste göre sadece 1 kg. ağırdım. Tabi aradan zaman geçti ama geçen ay Ramazan'nın son günleriydi. Dolayısıyla hiç su tüketmediğim zamanda max. 4 lt. su kaybedebiliyorsam yerine koyduğum bu 3,5 lt. ile kiloda büyük bir değişiklik olmamalıydı. Zaten harcadığımız kaloriyi tartıyla falan ölçemiyoruz onlar çok küçük değerler...:)

Özetle vücut kıtlık zamanı moduna geçtiğinde az terliyor. Performanstan emin değilim objektif test yapamadım. Ama emin olduğum bir şey var, düzenli şekilde su almaya devam ettikçe daha çok terliyorsunuz. Çift kontrol neticesi bu...

Bu başlığı kapıyorum tabi kendimce...:)

Çünkü kendimce denediğim sıvılardan kişiye özel ter kontrolü sağlayacak bir sporcu içeceği geliştirdim. İşin mantığını yavaş yavaş kavradım ve en son forumdan öğrendiğim şu bilgi ile yoğurdum:

"Vücudun kaybettiği sıvı kadar su tüketmemize gerek yok!"

Teknik olarak forumda daha güzel ifade edilmiş ama biraz daha azını almamız ve her fırsattı su içip elektrolit dengemizi bozmamamız gerekiyormuş. Edindiğim sonuç ise şu şekilde:

Habire su içmek hem çok gereksiz hem de terlemeyi arttırıyor. Çünkü vücutta su tutan tuzdur. Yani sodyum ve klor dediğimiz şey. Eee, biz terledikçe toksinlerle birlikte mineralleri de attığımıza göre (alnımızdan akan terin gözümüzü yakmasını hatırlayın!) vücudun elektrolit dengesi altüst oluyor. Siz bir de su içerek kanı iyice sulandırdınız mı (ki vücut bunu dengelemek için daha çok terliyor!) riske giriyorsunuz...

(İşte burası çok çok çok önemli! Aslında çok terlemeniz bir önlem ama kısır da döngü!)

O yüzden su yerine sporcu içeceği kullanılmasını öneriyorum. Ama ben size ne marka ne de oran vermeyeceğim çünkü, bence sporcu içeceği kişiye özeldir. Hiç birimiz aynı vücut değerlerine sahip değiliz. O yüzden hazır satılan şeyler size iyi geliyorsa bir şey demiyorum ama daha iyi geleni için sadece su olmayan farklı karışımlar denemenizi öneriyorum. Olmadı olay maden sularında bitmekte...:)

Sağlıklı ve kazasız pedallamalar...
 
Bisiklet sürmeye başladıktan 5-6 dk sonra terlemeye başlıyorum ve bundan sonra vücudum fazlasıyla kaşınmaya başlıyor sizce bu normal mi ?
 
  • Beğen
Tepkiler: baran keskin
Ne zamandır sürüyor bu durum?
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış Keskin
Bir doktora danışmakta fayda var. Yine de tecrübelerden yola çıkarsak, giydiğin elbiseden kaynaklanıyor olabilir. Kullandığın şampuandan olabilir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış Keskin
@Barış Keskin

Normal olmadığı kesin. Çünkü öyle olsaydı herkeste bir kaşıntı olurdu ve bunu engellemek ile alakalı çözüm üretici şeyler bulunurdu piyasada. Terlemenin normal olması ve buna binaen termal içliklerin olması gibi. Yada pedli tayt, sırt çantası vb. ürünlerin olması gibi.

Yanlış anlamayın beni. Sadece bir öneri. Bir günbir hamama gidin. Güzel bir keseden sonra temiz elbiselerinizi giyerek çıktıktan en az 1-1,5 saat sonra bisiklet sürmeye başlayın. Bu olaydan sonra teşhis yapabileceğinizi düşünüyorum...
 
  • Beğen
Tepkiler: Barış Keskin
Geri