Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Forumda 18 yaş altı için öneriler.

@Kudret Kurtcebe
Kudret Hocam bu konuda ben de PAB ekibi ile gezerken şovmen gençlere rastladım. Tam sopalıktılar.
 
Scudo
Bende 99 dogumluyum. Bu yilin nisan ayindan beri bisikletle ugrasiyorum. Oncesinde 2 yil disinda hep bisiklet surdum. Ama tahmin edersinizki agir, hantal, ve cift amortisorlu mtbvari bisikletlerdendi. O zamanlar lojmanin icinde surerdim hep disari cok nadir o da bir 200mt kadar.( bunun buyuk bir sebebi gorev dolayisiyla urfa da olmamizdandi) 3 4 aydir suruyorum temmuz basindan beri de gunluk en az 30km yapyorum. Yakinimizdaki koylere gidip geliyorum. Onun disinda suama kadar en fazla 80km gittim tek seferde. Ailem de alisti artik guveniyorlar. Haklarimi, sorumluluklarimi ve isaretleri biliyorum ve uyguluyorum. Tekirdag da oldugumdan dolayi burada anlatilanlara gore bisiklete daha saygililar. Grupla ile beraber surmek daha iyi yeni baslayanlar icin yardimci oluyorlar. Ve yeni yeni insanlarla tanisiyoruz. Ailem gurur duyuyor. Hem spor yapiyorum hem de onemli gunlerde temsil ediyorum ailemizi. Benim ailem bu konuda kisitlamiyoe hatta bisikleti aldigim ikinci gun 80km yol gittim. Şenlik vardi ben 20km saniyordum. Megersem 80mis.
 
Yaşım 16, kaskım yokken bizimkiler hayatta izin vermezdi, kask aldıktan sonra bir grup ile sürmek şartı ile izin veriyorlar. Tek başıma olmaz diyorlar, onlar izin verse de tek çıkmam zaten. Annem arkamdan 40 dua okuduktan sonra, grup ile uzun yola çıkabiliyorum.
 
Bir gun facebookta bir bisiklet sayfasinda guzergah belirtip "turlamak isteyen var mi" diye bir yorum yazmistim.
Bir arkadas cevap yazdi hemen ve sozlestik. Hic bakmadim yasina falan, gerek duymadim.
Arkadas bir geldi, daha 15 yasindaymis. Ben ise o zaman 39 yasindayim. Tanistik, turlamaya basladik.
Arkadasta kendinden emin tavirlar, ciddi bir durus, yetiskin davranislari falan, ayni buyuk adam gibi.
Bir mola verdik, bir yerde cay ictik, anlatti biraz, ailesi onu ozguven ile ozgur bir birey olarak yetistirmis. Ailenin kulturlu ve cesur insanlar oldugu belli. Bircok sey konustuk.

Bizim burada ebeveynler bir cocuk yapiyor, sonra ona nasil egitim verilir, hayata nasil hazirlanir, kisisel gelisimi icin ne yapilmalidir, hicbir bilgi ve caba yok. Gözlem yok.
Aile cocuguyla ilgilenmiyor, cocugunu tanimiyor ki ona guvensin.?

Ben bu 18 yas alti olayina katilmiyorum. Ne aileler var ki bir cocuk yetistiriyor, arkadaş adeta tam donanimli. 20 tane 40 yasindaki adami cebinden cikarir.

Atalarimiz demis ya zaten, bosuna dememis, akil yasta degil bastadir diye.

Not: Kudret abi bence 18 yas olayini "ailelerin cocuklarini yetistirmedigini ve ozguven asilamadigini" bildigi icin bu denli önemsiyor.
 
Bende 15 yaşındayım yol bisikletini alalı 2 ay oldu o zamandan bu zamana sıkı bir antrenmanla her geçen gün kondisyonumu artırıyorum.Ailem bu konuya çok olumlu baktı. Hemen hemen her şey isteğim gibi oldu o yüzden çok rahatım örneğin istediğim zaman bisikleti alıp sabah ezanı vakti sahile inip 4-4.5 saat antrenman yapıp geliyorum.Bunun aslında pek güvenle olduğunu zannetmiyorum ailenin kafa yapısına bağlı şeyler ailemle birlikte çok yurt dışı ziyareti yaptık.Almanya,Avusturya alpleri,buda peşte,Danimarka,İsviçre vs. tabi buraları gezip kültüründen etkilenmemek mümkün değil bu yüzden NO PROBLEM.

Neyse konumuzun özetine gelirsek her türlü tura katılabilirim ailemden yana bir sıkıntım yok artı olarak kuzenlerimde bisiklet sürüyor eğer +18 isterseniz hepsi +18 yani sülalece sürüyoruz bir sıkıntımız yok.

Şimdi yurt dışında güzel bulduğum video ve resimleri paylaşmak istedim ki oradan İstanbul'a dönüp nasıl bir travma geçirdiğimi anlayın diye psikolojim bozuldu yemin ediyorum.

Alp dağlarında Salzburga giderken(abi burda nasıl deli bisiklet sürülür bakarmısnız yaw):

Buranın neresi olduğunu unuttum ama güzel bir yer
1066011_569147139801880_2069708117_o.jpg

Bu artist babamın Danimarka fotoğraflarından.
34078_405730363398_6217505_n.jpg

Avusturya'da sıradan bir kasaba
IMG_4146.JPG

Hayalim bir kaç sene sonra inşallah buralarda bisiklet sürmek.
IMG_4185.JPG


Bu fotoğrafta Kölndeki amatör fotoğrafçı annem tarafından gelsin.
.IMG_4396.JPG

Arşivden alıyorum sıraya koymakla uğraşmadım bir fotoda benim en beğendim yerlerden biri olan Budapeşteden
IMG_4505.JPG

Neyse hem abartmamak için hemde uğraşmamak için diyelim daha fazla istek olursa danimarka-isviçre ağırlıklı fotoğraf atabilirim sadece içimden geldiği için atmak istedim şu güzelim türkiyede yaşıyoruz ama ülkemizi değerlendirmeyi hiç bilmiyoruz bilemiycekmişiz gibi geliyor.

Not=Bu arada kuzenim şuan Norveçte Kudret abide yaşamış norveçte Kudret abi zahmet olmassa eğer varsa güzel bir kaç fotoğraf paylaşırmısınız??
 
  • Beğen
Tepkiler: Kuzey Ege
Ben bu durumun yaşla ilgisi olduğunu düşünmüyorum. Uzun turlara 18 yaş sınırı uygulamak çocukların tecrübesizliğinden ziyade ,daha çok grup liderlerinin üzerilerine sorumluluk almamak için aldıkları bir karar. 17 yaşındaki çocuklar da 18'ine basınca bir anda olgunlaşmıyor.

Kaldı ki ben 24 yaşıma geldiğim halde hala uzun tura çıkmadan önce hala ailem tarafından vazgeçirilmeye çalışılıyorum. Konuşmalar ise, "Oğlum gitme", "Gece gece nereye gidiyorsun yine?", "Mahallede turla gel şehir dışına çıkma", "Tekerini keserim gidemezsin" şeklinde gerçekleşiyor. Şikayetçi miyim? Hayır.
 
@Kuzey Ege
@Kuzey Ege


katılıyorum
ailelerin cocuklarini yetistirmedigini ve ozguven asilamadigini

@bahadir3455

1980 dönemi ağustos 16 ,çok kötü yıllardı,bir fotoğraf makinemde yoktu,akseptansım geldi,12.000 kron fana spare banka garantörüm tarafından düsseldorftan 4000 mark olarak gönderildi,garantörüm halı tüccarı idi mahallemizde oturuyor idi,
günde 20 kişinin öldüğü iç savaş ortamından kaçıyordum ,çünki ülke bitmişti,darbe 12 eylül 1980 de oldu ben danimarkada ,okulun düzenlediği gezide idim,gezi danimarkaya idi,norveçten feribotla gittik ,otobüs ile silkebörg 'e geldik,gitar çalarken resimlerimi çeken insanlardan ,resim istemeyi unuttum ,bana ait resimler hep onlarda kaldı,1979 yazmışım daha önce ,insan unutuyor tabi,16 ağustos 1980 de iskandinav hava yoları ile önce danimarka kopenhagena sonra başka bir uçakla norveçe, bergen havalimanına, arkada sırt çanta, elimde gitar ,diğer elimdede orta boy çanta vardı ,ellerimin dolu olduğunu gören polisler bana
welcome to the norway deyince
şaşırdım thank you dedim
ülkem karışıktı,norveçte ise huzur vardı ,ülkemizin değerini bilelim,
bizler acı çektik sizler acı çekmeyin.
 
@uguryilmaz144

18 yaş ve üstüne aile karışamaz,türk aile yapısı malesef erkekçidir,patriyarkaldır,baba egemenliği ise yalnıştır,otoriter baba olmak doğru değil,babaların çocuğuna ,güven duygusunu vermesi gerekir,bisiklet olayında tüm babaları bisiklet kullanmaya davet ederim ,ben binmem demek yok ,aynen binecekler oğulları ile ,işte gerçek devrim budur.
 
Yaşım 16. Lise 2'ye geçtim işte. Annem, dualar ile uğurluyor heryere. Babam ise içinden merak etsede, pek merak ettiğini belli etmez.Endişelenmelerini doğal buluyorum.
 
Bunun yaşla alakası yok bence. Tamamen toplumsal benimseme olayı. Bisiklete binip yürütmeyi becerebilen herkez özgürce sürebilmeli. Tabi belli kriterlere göre. Mesela üç tekerleğe yeni başlayan bir bebe, çıkıpta trafikte süremez. Trafiğe çıkabilme yaşı anne, baba tarafından değil yetkili ve bilgili kişilerin ortak bilimsel kararları ile belirlenebilir. Anne, baba izni bana göre ikinci sırada. Nakliye işi yapan şöförlere, yolcu taşıyanlara nasıl "src" belgesi isteniyorsa, aynı şey bisikletlere uyarlanmış şekilde bence belgelendirilmelidir. Bir nevi ehliyet yani.
 
Ailemin ödünün kopmasına rağmen o gün yaptığım veya atlattığım kazaları anlatıyorum :D zevk alıyorum bundan ama hala izin veriyorlar :) 10-12 yaşlarımdan beri trafikte kasksız sürüyorum ama hep arabaların arasından geçme tehlikeli şeyleri yapma vs. Çok zevk alıyordum şimdi yol bisikletimle dümdüz gidiyorum ama kask takıyorum biraz garip geliyor :D
 
Kudret abi bu tür konularda ailemin lafını dinlerim zaten onlarda böyle durumlara olumlu bakar. Eğer veli izni gereken bir durum olursa tur gibi aile izni aldığımı onaylamak adına telefon görüşmesi yapabilirsin. Sonuçta bize bakarak sorumluluk alıyorsun ailesinden gizli iş çeviren arkadaşlar seni veya senin gibi turda küçüklere bakan büyüklerimizi düşünmüyor olsa gerek.
 
Ben de isterim babamla bisiklete binmek ama yaşadığım yerde bisiklet kiralayanlar market bisikleti tarzı bisikletler kiraliyor.O da bisiklet ama hem arka şok yüzünden yorucu hem de vitesleri çalışmıyor.

Ayrıca sürekli bisiklet mi kiralayacağım?
 
@Kuzey Ege
Cok haklisiniz yazdiklarinizda.
Ben de yaşadıgım bir olayı anlatayım. Iki sene önce yaz tatilinde Antalya'da çalışıyordum. İş aralarında denize gidiyordum. Neyse bir gün yine gittim denize küçücük daha taş çatlasın 5-6 yaşlarında bir çocuk kendi başına yüzüp yüzüp gelirken, bizim Türk ailenin 9-10 yaşlarındaki çocuğunu kumsaldan öteye göndermiyordu ailesi kendileri gelmeden. Eğitimle mi alakalı, kültürle mi alakalı bilmiyorum ancak bu durum büyüyene kadar devam eden birey ilerleyen yaşlarda ne yaptıgını, ne olduğunu veya olacagını bilmeden, elinden tutan birisi olmadan boşlukta hissine kapılarak yaşıyor bence. Benliğini kaybettiriyor aile evladına, kedi yetiştirir gibi büyütüyorlar çocuklarını.
 
Kudret abi, yaşadığın olaydan bahsetmişsin, gencin yokuşta sollamasından. O hareketin saygıyla alakası olduğunu düşünüyorum. Kurallar çerçevesinde bunu yapmak diğer bisikletlilere saygısızlıktır. Trafikteki diğer insanlara da öyle. Ben bunu yapmaya utanırım hele ki büyüklerimin yanında. 17 yaşımda da utanıyorum, 25 yaşımda da utanacağım. Yani, böyle bi hareketin reşit olmamakla alakası olduğunu düşünmüyorum. 18 yaşına basmayanların genellenmesinden oldukça üzüntü duyuyorum.
 
18 yaş altı için önerilerim:

Genel anlamda:

1- Çok geç yatmayın.
2- Çok geç kalkmayın.
3- Haftada en az 4-5 gün ya bisiklete binin, ya koşu yapın, ya da yüzün.
4- Haftada 7 gün okuyun. Herhangi bir spor dalına gönül vermişseniz, o spor dalıyla ilgili bilimsel yazı okuyun. Şanlıysanız ve yabancı diliniz varsa, farklı kaynaklardan okuyun.
5- Fırsatınız oldukça seyahat edin. Ailenizi ikna edin. Israrcı olun. İkna olmuyorlarsa itiraz edin.
6- Annenizin yaptığı yemekleri dengeli bir şekilde seçmeden yiyin.
7- TV izlemeyin.
8- Her okuduğunuza, duyduğunuza inanmayın. Sorgulayın.

Bisiklet özelinde:

1- Her gün sürmeye gayret edin.
2- Lisans çıkartın.
3- Kulübe/Takıma üye olun.
4- Yarışlara katılın ve izleyin.
5- Rampa tırmanın.
6- Düzenli sürün.
7- Hedef koyun.
8- Bisikletinizi haftada en az 1 kere temizleyin.
9- Tamir videoları izleyip el alışkanlığı edinin.
10- Yola çıkmaktan korkmayın fakat maksimum çevre kontrolü yapın.
 
@sccetin abi dediklerinin çoğunu yapıyoruz zaten istanbulda hobi amaçlı değilde yarışlara falan katılan bir takım olsa süper olurdu birde yaş grubumuz için.
 
16 yaşındayım bisiklete yeni başladım 40 km ötedeki sapanca-izmit yolunu gidip geliyorum sabah 5-6 da kalkıyorum trafik olmadığı için dönüşte trafiğe yakalanıyorum ama yinede otobüs ve kadın şöförler dışında sıkıntım yok.
 
@Malik altuntaş
Yeni başlayan birisi için git gel 80 km fazla değil mi? Helal valla :)
 
Geri