Can Çelik
🛠 🛠 🛠
- Tepki
- 7.172
- İsim
- Can Çelik
- Başlangıç
- 1995—96
- Bisiklet
- Diğer
- Bisiklet türü
- Fixed Gear
Can .... Sen anladın onu.Kardeş. Bir konuyu ChatGPT'ye özet geçirtmeyi biz de yapabiliyoruz. Forumlar insanların "kendi" fikirlerini yazması için var, yapay zekanın ne dediğini yazmak için değil.
Elli yaşının üzerinde olanlara bir soru...
@hamlet2006 sen ver cevabını. Bir oturuşta ne kadar irtifa kazanabiliyosun?
Ben de sadece göbekliyim.Üstüme alınmadımsizin yüzünüzden başlığı göbekli vitesliler diye okudum. @hamlet2006 @Can Çelik
1 - Forumda neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair fikri vardır herkesin. Senin de vardır. Söyleme hakkın da vardır.Kendisini forumun muhtarı olarak atamış bir arkadaş ChatGPT'den özetler aktarmama nedense gücenmiş
Gücenme kelimesini itina ile seçtim. Yapay zeka platformundan bana göre değerli bir takım bilgileri aktarmış olmamı takdir etmeyi geçtim hiç olmazsa sessizlikle karşılayacağına olan biteni kişiselleştirip "Ne yani, biz de biliriz ChatGPT'yi kullanmayı" tarzında bir çıkış yaptın, sanki ben "Bisikletle ilgili soruları ChatGPT yardımıyla çözmeyi akıl eden ilk kişiyim" anlamında bir şey söylemişim gibi. Can, sen saldırgan bir adamsın. Yakınlarda, ülkenin yetiştirdiği muhtemelen bisiklet teknolojisi konusunda en donanımlı mühendis olan Burçak Erbil hakkında atıp tuttuğun son derece icapsız bir mesajını okudum. Merak edenler Forum'da arasınlar o mesajı. Sana tavsiyem şu: etrafına sataşacağına işine bak.1 - Forumda neyin doğru neyin yanlış olduğuna dair fikri vardır herkesin. Senin de vardır. Söyleme hakkın da vardır.
2 - Dil kullanımında titiz biri olduğunu bildiğim için, "gücenmiş" fiilini seçmeni garipsedim açıkçası. "Gücenmek" başka bişeydir, buraya uymuyor. "Garipsemiş" veya "saçma bulmuş" diyebilirdin mesela.
Haydaaa, saldırgan olduk şimdi. Kardeş, bilmediğim konularda yorum yapmam. Sonlu elemanlar analizi, deformasyon, mukavemet konularında epey bilgiye sahip biriyim. ("Diploman kadar konuş"çulardansındır belki, o zaman söyliyim, makine mühendisliği eğitimi gördüm). Esnek kadro ile güç kaybı yaşanmayacağını düşünmek fizik bilimine aykırıdır. Çelik borulardan karbonfiber hafifliğinde iskelet yapılabilir, ama esnemezlik bakımından karbonfiber gibi gevrek bir materyal ile yarışması mümkün olamaz. Alüminyum ile yarışabilir, ona bişey demem. "Atıp tutan", "icapsız" mesajım da bu:Can, sen saldırgan bir adamsın. Yakınlarda, ülkenin yetiştirdiği muhtemelen bisiklet teknolojisi konusunda en donanımlı mühendis olan Burçak Erbil hakkında atıp tuttuğun son derece icapsız bir mesajını okudum. Merak edenler Forum'da arasınlar o mesajı. Sana tavsiyem şu: etrafına sataşacağına işine bak.
Ayrıca Burçak Erbil'in makalesi, kendisi çelikten kişiye özel kadro yaptığı için, yanlı bir yorum içeriyor, çeliği yüceltiyor. Esneme geri dönerken abzorbe edilen enerji arka tekere yolu itiş olarak tamamen geri dönseydi, 0.5 mm çelik borulardan şu anki karbonların ağırlığında kadro yapılır herkes ucuz ucuz binerdi Yani bu iş o kadar basit değil. Pist yarışlarında hiç bir fren ve vites komponenti olmamasına rağmen karbon kadrolu 7-8 kiloluk (haliyle taş gibi kaskatı) bisikletler yarışıyorsa bu boşuna değildir diye düşünüyorum.
Bu nedenle, ek vitesler hem pazarlama hem de kullanım açısından fayda sağlar."
Kullananlar ne diyor?
Yakın zamanda Daniel Kahneman'ın Noise: A Flaw in Human Judgment adlı kitabını bitirdim. Kahneman, birçok profesyonelin uzmanı oldukları alanlarda fikir üretip karar verirken birçok açıdan yanlı (bias) davranabildiklerini, bunun da ortaya çıkan sonuçta gürültü-parazit-hata (noise) oluşturduğunu anlatıyor.Can, sen o mesajda neyin icapsız olduğunu gayet iyi anladın. Burçak Erbil'i kişisel finansal menfaatler uğruna bilimsel gerçekleri çarpıtmakla suçluyorsun. Bak ne diyorsun: " ... Erbil'in makalesi, kendisi çelikten kişiye özel kadro yaptığı için, yanlı bir yorum içeriyor."
Bence siz de benim ne demek istediğimi anlamamışsınız.Bir tarafta bilimsel bir çelik-karbon tartışması var, diğer tarafta ne yaptığını çok iyi bilen bir kişiye yöneltilen kişisel menfaati kasıtlı olarak bilimsel gerçeğin üstünde tutma ithamı var.
Söylediği şey yanlışsa yanlış kardeşim? Bu kadar basit. Çelik-Karbon tartışması diye bir şey yok, çoktan bitti o tartışma. Üstün taraf belli....diğer tarafta ne yaptığını çok iyi bilen bir kişiye yöneltilen kişisel menfaati kasıtlı olarak bilimsel gerçeğin üstünde tutma ithamı var.
1 - Yanlışa yanlış derim. Bu beni kötü niyetli yapmaz.Hamiş: Can'ı "iyi niyetli" bir kişi olarak tanımlamam. Söz konusu mesajı buram buram K faktörü kokuyor.
Mehmet Bey, yine aynı hataya düşüyorsunuz. Bir daha anlatıyorum. Birisine "söylediğin şey yanlış" demek başka, o kişiyi gizli bir gündemi olmakla suçlamak bambaşka. Birincisinde fikrinizi söylemiş oluyorsunuz, ikincisinde o fikirden sübjektif bir sonuç çıkarıyorsunuz.Bence siz de benim ne demek istediğimi anlamamışsınız.
Diyorum ki: Siz o cümleden Burçak Erbil'e yöneltilen bir itham anlamı çıkarmışsınız. Ben ise aynı cümleden, yapılan işten veya uzmanlıktan kaynaklanan yanlılığın doğurabileceği hatalı yorum/sonuç anlamı çıkarmışım.
Bir kez daha altını çizeyim. Bir insanın uzmanlığı, ne yaptığını çok iyi bilmesi onu hata yapmaktan %100 alıkoymaz. Hatta bazı durumlarda bu halin getirdiği aşırı özgüven, çok vahim hataların ortaya çıkmasına bile sebep olabilir. "Çok bilen çok yanılır" diye bir söz var; boşuna söylenmemiştir herhalde.
Gördüğünüz gibi, aynı cümleden farklı manalar çıkarılabiliyor; bakış açısına bağlı demek ki bu tür şeyler. Belki de sizin Can'a karşı önyargılarınız var ve yanlılığınız o cümleden böyle bir sonuç çıkarmanıza vesile oldu
Doğrusu çok beğendim bu cevabı. Bak Can, K-Faktörü'nün ne olduğunu sen de biliyorsun ben de.Söylediği şey yanlışsa yanlış kardeşim? Bu kadar basit. Çelik-Karbon tartışması diye bir şey yok, çoktan bitti o tartışma. Üstün taraf belli.
1 - Yanlışa yanlış derim. Bu beni kötü niyetli yapmaz.
2 - "K-faktör" kokuyor derken? Ne diyosun kardeş? K-faktör'den niye bahsettin açıklar mısın? @hakano
Hakan bey bu yorum biraz niyet okuma içermiyor mu?Mehmet Bey, yine aynı hataya düşüyorsunuz. Bir daha anlatıyorum. Birisine "söylediğin şey yanlış" demek başka, o kişiyi gizli bir gündemi olmakla suçlamak bambaşka. Birincisinde fikrinizi söylemiş oluyorsunuz, ikincisinde