Yabancı bir forumda şöyle denmiş:
There are lots of factors here. As Syn said, if one has hydraulic brakes get that one. If you are going on
GRX is built for gravel riding and has some major advantages for rougher terrain. Unless you are only riding pavement I'd go for GRX.
- The front chain rings tend to be lower than Tiagra (46 or 48 tooth vs 50 on tiagra).
- Pulling brake levers is easier on GRX. They moved the pivot point to make one finger braking easier.
- GRX allows for wider tires. They moved the front derailleur out to give more chain clearance.
- All GRX rear derailleurs have a clutch to reduce chain slap on rougher surfaces
- The hoods on the GRX are bigger than Tiagra to give a larger grip surface and more control on rough terrain.
Türkçe'ye çevirecek olursak:
Burada bir sürü faktör var. Hidrolik frenli olanı tercih etmeliyiz. (İki bisiklet kıyaslanmış, biri hidrolik fren tiagra diğeri mekanik fren grx olarak)
GRX Gravel hafif arazi için üretilmiş ve sert koşullar için tiagraya göre daha avantajlı bir set. Araziye çok girerim bisikleti ağlatırım diyosanız ben GRX seçerdim diyor.
* Tiagraya göre aynakol oranı daha düşük. Bu yokuşlarda ve arazide kolaylık sağlar.
* GRX'de fren kullanımı tasarımı nedeniyle biraz daha kolaydır. Eli daha az yorar.
* GRX ön aktarıcı tasarımı nedeniye daha geniş lastiklere müsade eder.
* GRX'de hoodlar Tiagra'ya göre daha kalındır ve tutma alanımız daha genişdir bu da bozuk yollarda ilave kontrol sağlar.
Benim gibi şehir içi, araziye çamura çok sokmam diyen biri için Tiagra vites oranları nedeniyle daha mantıklı ve daha uygun fiyatlı bir tercih.
Bozuk yollara girdiğinizde ve bozuk yollarda sürdüğünüzde jantlar, lastikler, maşa gibi dikkat etmeniz ya da ona göre tercih etmeniz gereken daha önemli faktörler vardır. Zira GRX400 bir set ile Tiagra 4700 set malzeme kalitesi olarak aşağı yukarı aynıdır. Aynı segment ürünleri. Tabi biri yola diğeri hafif araziye göre dizayn edilip üretildiğinden illaki farklar oluşacak. Ama dediğim gibi daha önemli faktörler var. Bu iki set arasındaki fark aslında çok da hissedilebilir farklar değil. Ama Tiagra setli bir g2'ye sahip olarak şunu söyleyeyim. Bir "gravel" bisiklet alınıyorsa lastiği, jantı, grup seti özetle bütün kompenantları ve kadrosu "gravel" için tasarlanmış bisikletleri tercih edelim. Yoksa diğer türlü arada kalmış, melez bisikletler kullanıyoruz. Benim arayışım şehir içi ya da hafif arazi şartlarında trekking bisikletlerden daha atak bir bisiklet şeklindeydi bundan dolayı bu bisikleti tercih ettim ve memnunum. Ama Gerçek bir arazi sürüşü için belki de tiagralı bir g2 sizi oranları nedeniyle üzebilir, bilemem.