Scudo Sports

Grup sürüşünde dikkat edilmesi gerekenler

Gökhan Toros

Forum Bağımlısı
Kayıt
29 Haziran 2010
Mesaj
4.498
Tepki
6.843
Şehir
Polonya
Başlangıç
2009—10
Forumda, özellikle de birlikte çıktığım gruplarda gördüğüm bir eksiklik bu benim, grup sürüşü raconu. Elimden geldiğince, kendi tecrübelerime göre kısa bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

1. Yol Bozuluklarını Gösterin
Özellikle yol bisikleti sürüşlerinde, öndeki bisiklete çok yakın gittiğimiz için yol engellerini göremiyoruz. Burada sorumluluk tamamen önde çeken kişiye ait. Eğer mümkünse elinizle, değilse SOLDA! SAĞDA! şeklinde bağırarak çukurları göstermeniz en doğrusu olur.

2. Diğer Taşıtları Uyarın
Kara yollarını diğer taşıtlarla, hatta bazen koşan insanlarla paylaşıyoruz. Kimisi bizden daha hızlı, kimisi ise daha yavaş. Ne olursa olsun, bu unsurların grup içinde görmeyenlere bildirilmesi gerekir. Eğer yolun kenarında park etmiş araçlar varsa, daha yavaş bisikletlileri geçeceksek, sağda duran otobüs vs. gibi durumları işaret etmemiz ya da bağırmamız gerekiyor.

3. Kavşak, Dönüş vs. Durumları Bildirin
Gruptaki herkes sizin kadar odaklanmış olmayabilir. Bu gibi durumlarda sıkıntı çıkmaması adına, kavşak ve benzeri gibi yolların birleştiği, durmanız gerektiği ve buna benzer yerlerde gruba bu durumu bağırarak bildirin. Kavşaklardan, T şekilli yol ağızlarından önce bağırmak; ana yoldan sağa-sola dönmeden önce kollarımızla "sinyal vererek" hem grubu, hem de trafikteki diğer araçları uyarmak oldukça önemlidir.

4. Ani Hareketlerden Kesinlikle Kaçının
En büyük sorunlardan biri ise grup içinde yapılan ani dönüşler ve hız değişiklikleridir. Bunlardan olabildiğince kaçılmalı, yapılacaksa da çevre kontrol edilmelidir. Mesela görmediğiniz bir çukura girmemek için yaptığınız bir manevra, sağda ya da solda gidenin düşmesine neden olabilir. Sizin çukura girmeniz grup için çok daha güvenlidir. Grubu önde çekiyorsanız, bırakmadan önce arkadakilere hazırlanacak kadar mesafe vermek, grup içinde hiç bir yerde pedal çevirmeyi aniden bırakmamak önemlidir.
Eğer yokuş yukarı ayağa kalkacaksanız, bisikleti geri iterek değil de, temponuzu koruyarak kalkmak önemlidir. Yapılan en büyük hata da budur. Siz farketmeseniz bile, bisikleti 15cm geriye ittirmeniz, arkadakinin 30-40cm geriye gitmesi demek. Bu da grubun oldukça uzamasına, temasın kaybolmasına ve arkada kalanların kopmasına neden oluyor.

5. Yarım Teker Yapmayın
Yarım teker, sizin ön tekerinizin önde gidenin arka tekerinin hizasına gelmesine denir. Grup içinde hizayı bozup, öndekinin yanına yaklaştığınız zaman, hem düzeni bozarak arkadakinin daha fazla zorlanmasına neden oluyorsunuz; hem de daha kötüsü, öndekinin ani bir hareketinde düşme tehlikesi yaşıyorsunuz. Ek olarak, eğer 2'li olarak gidiyorsanız yanınızdaki kişiyi de grubun dışına doğru itiyorsunuz.

6. Grup İçinde İletişim
Grup içindeki iletişim önemlidir. Gruptaki herkese güvenmeniz çok önemlidir. Bu nedenle, kim olursa olsun, yaptığı hataları bildirmek gerekir. Baktınız olmuyor, bu gibi kişilerin arkasında sürmemek her zaman daha yararlıdır.

7. Gruplara Yeni Katılmak
Herkes doğuştan bilmiyor tabii ki grup sürüşünü. Bir noktada, sizden çok daha tecrübeli kişilerin oluşturduğu gruba gireceksiniz. İlk olarak kendinizi tanıtmayı ihmal etmeyin. Ek olarak, sürüşe başladıktan sonra, başlarda grubun arkasında kalarak düzeni izlemek önemlidir. Eğer yine yorgunsanız, grubu çekecek gücünüz kalmadıysa, kendinizi korumanız gerekiyorsa, makara yaparken arkada kalmak utanılacak bir şey değildir. Hatta öne geçip, grubu yavaşlatmaktan çok çok daha iyidir.

Aklıma gelenleri, çok uzatıp sizi sıkmadan yazmak istedim. Aklınıza gelenleri, sormak istediklerinizi yazmanızı bekliyorum.
 
Scudo
Gökhan, müsaaden olursa ben de şöyle bir ekleme yapmak istiyorum;

İster performans amacıyla ister belirli bir günü/olayı vs anmak maksadıyla oluşan grupların içerisindeyken grupla bir bütün olduğunuzu olduğunuzu asla unutmayın. Kalkıp da kendi egonuzu tatmin etmek için fevri hareketlerle grubun diğer üyeleri rahatsız edecek ve onları sıkıntıya sokacak davranışlarda, hareketlerde bulunmayın. Bunları yapmaya niyetliyseniz de söz konusu o gruba girip milletin canını sıkmak yerine, gidin bireysel olarak gerçekleştirdiğiniz sürüşlerde yapın bunları.
 
Yakın takip yaparken mesafe ne kadar olmalı ve nereye odaklanmak lazım.

Özellikle düz yolda mesafeyi 20 30 cm lerde tutmaya çalışıyorum, mesafeyi korumak için nereye odaklanmak lazım, yola bakmaya çalışırsak 20 30 cmde aniden kapanabilcek bi mesafe tekere bakıp gitmekte kolay olmuyor ne yapmak lazım.
 
@Sefa

Kesinlikle. Beraber sürmeyecekseniz zaten grupla çıkmanın bi anlamı yok.

@Hakan Beşikçi

Düzgün bir grupta, sadece öndeki bisiklete odaklanmanız yeterli. Zaten önde gidenler size olması gerekenleri bildirecektir. Siz de sadece önünüzdeki bisiklet ile mesafenizi korursunuz.
Fakat her zaman bu mümkün olmuyor. O zaman aradaki mesafeyi biraz daha arttırıp, kendinizi güvene almanız çok daha mantıklı. Bu sayede hem yola, hem de gruba odaklanacak ve reaksiyon gösterecek vaktiniz olur.
 
@Hakan Beşikçi

Çoklu bakış mı geniş bakış mı ne öyle bi teknik mi desem artık ne desem bi olay var. Sadece bisiklet değil, hemen her aracı kullanırken faydalı oluyor. Bir yere bakarken görüş alanınızdaki her şeyi farketmenizi sağlıyor. Hatta kadın ve erkeklerin araba kullanmada gösterdiği farklılık da bu sebepten, ortalama bir erkek ortalama bir kadına göre görüş alanındaki şeylerden daha haberdar, yani farkında olmadan daha dikkatli oluyorlar.

Böyle bi muhabbet geçene kadar açıkçası hiç dikkat etmemiştim bisikletteyken nereye baktığıma. Sanırım doğru olduğunu düşündüğünüz bir noktaya odaklanmaya çalışmak pek doğru değil, bir noktaya fazla odaklanınca bu sefer etrafınızı farkedemiyorsunuz. O yüzden bu konuyu düşünmemeye çalışın bence, zaten kısa bi süre içinde kendiliğinden bi sürüş stili gelişiyor insanın. Örneğin bir grupla sürüyormuşum gibi gördüğüm çukurlardan ani hareketler yaparak kaçmak yerine bazılarına giriyorum (çok derin olmayanlara tabi). Ve çukurdan geçmeden önce "şimdi çukurdan geçeceğim" diyorum içimden. Arkamda gerçek bir bisikletli geldiği zaman o çukura ben girsem dahi arkamdan geleni uyarma gibi bi alışkanlık kazanmama yardımcı olabilir diye umuyorum.
 
Çok faydalı noktalar, elinize sağlık.

Küçük bir ekleme - tüküreceğiniz veya sümküreceğiniz zaman grupta olduğunuzu unutmayın, geriye düşüp işinizi görün. Yoksa, istemeyerek de olsa, bir arkadaşınızın yüzüne, bacağına veya ayağına tükürmüş olmanın utancıyla sürüşü tamamlamak zorunda kalabilirsiniz.
 
Gökhan toros dostumuz hayırlı bir başlık açmış. Kendilerini kutluyorum. Çok çok önemli bir meseledir grup halde hareket etmek. Bakın geçen hafta başımdan geçen bir hadiseyi anlatacağım. Evvela bu grup şeklinde bisiklet sürmek neden önemlidir. Yine bu konunun uzmanları teknik detayları paylaşırlar bir kere bisiklet deyince en önemli enerji kaybı ve sürtünme havaya karşı olan dirençten kaynaklanmaktadır. Hava direnciyle karşılaştırırsanız diğer enerji kayıpları bunlar yanında devede kulak sayılır. O nedenle hava direcini minimum seviyeye indirgemek için grup sürüşüne ihtiyaç vardır. Yoksa altında mükemmel ötesi bisikletin dahi olsa o ortalamaları çıkarman mümkün değildir. Grup halinde sürmenin farklı teknikleri vardır. Uzun bir meseledir işin erbabı bilir. Tekrar yaşadığımız olaya dönecek olursak bayram sonu ultra maraton bir performans sergileyecek tura çıkmıştık 20 kişi. Grup halinde sürmenin birinci kuralı gerzek şaban olmayan bir öncü bulmanızdır. Yoksa baştan sakata gelirsin. Bizde öncüye güvenip ilerliyordukki ben bu arada yakın takip ediyorum 50 santim ile arkadayım öndeki ani olarak yavaşladı. Tabi bu arada trafik nedeniyle yola doğru kaçamadım gidonu kırmadan frene bastım. Baktım öndeki sert bir şekilde hız kesiyor o hızla çarparsam işin rengi iyice değişecek frene daha hızlı asıldım. Bizim bisiklet veliefendide tökezlemiş arap beygiri gibi ön teker şaha kalktı. Ben bu arada havada bir tam tur atıp tam sırtımın üzerine yere serildim. Kafamdan darbe almadım ama sırtımda ezikler oluştu. Hülasa böyle acemilerin arkasına düşersen 3. sayfa haberide olabilirsin.
 
Teşekkürler. Geçmiş olsun ayrıca. Çok benzer bir olay benim de başıma geldi. 6-8 kişilik bir gruptuk o gün, 2 de yeni arkadaş vardı. Biri daha önce grup sürüşü vs. konularda bilgili olsa da, diğerinin ilk sürüşüydü. Neyse, yolun kenarından ilerliyoruz. Yanımda bir bisikletli, önümde de bu yeni arkadaş var. Kaldırımın yanından giderken, önünde bir çukur görüp frenlere asıldı. Düşmedim, ama çok zor kaçtım arkasından. Onun üzerine zaten o gün arkasına geçmedim bile. Burada benim hatam, acemi olduğunu bildiğim birine güvenip arkasında gitmem oldu. Her ne kadar teorik bilginiz olsa bile, grup sürüşünün gerektirdiklerini yaşadıkça öğreniyorsunuz. Bu süre içinde de, yeni gelen arkadaşlara karşı sabırlı olmak gerekiyor. Ama onlarla aramıza da güvenliği sağlayacak kadar mesafe koymak şart.
 
Çok güzel bir konuya değinmişsiniz. Malesef bu tip teknik konularda Türkçe kaynak bulmak çok zor. Teşekkürler paylaştığınız için.
 
Ekim 2012'den beri birlikte sürdüğüm Atilla ekibinde, birinci konu güvenlik olduğundan, sıkı bir grup sürüş disiplini vardır. Grup sürüşü katı disiplin gerektirir, bu da özgürlük ve bisiklet kavramına ters düştüğünden, başka gruplarda bu denli katı değildir. Bu disipline bir örnek vermem gerekirse; antrenmanın başında ikili grupta kaçıncı sırada ve taraftaysam antrenmana ara verdiğimiz yere kadar burada gitmek zorundayım (daha kötüsü şu: grubu çeken kişiyseniz ben yoruldum diyerek arkaya geçemezsiniz). Rüzgar nereden esiyormuş, yokuş varmış, iniş varmış hiç farketmiyor. Yani ben iyi bisikletçiyim önümdekini geçerim diye birşey de sözkonusu değil. Bu disiplin nedeniyle, şehirlerarası uzun turlara gözüm kapalı güvenerek katılabiliyorum.

Pedal kesmek, vites farklılığı konuları: Uzun turda grupla sürerken pedal kesmek uyarı almanıza neden olur. Çünkü pedal kestiğinizde arkadaki bisikletçi size ayak uydurmak zorunda kalacağından nabız düzeni bozulur. Hızınız düşmese bile pedal kesmek yerine boşa da olsa pedal çevirmeniz gerekiyor. Ayrıca vites kombinasyonu önünüzdeki ile aynı olmalı. Buna özellikle dikkat etmelisiniz, çünkü uzun turda vites farklılığı bisikletin bir ileri bir geri gitmesine, arkadaki bisikletçiyi rahatsız etmesine neden oluyor.

Yokuşlar: Yokuşlar grup sürüşünde en fazla dikkat edilecek yerler. Yokuşa geldiğimizde düz yoldaki ara mesafeden biraz daha fazla mesafe bırakmamız gerekiyor. Ayağa kalkmak veya vites değiştirmek yüzünden öndeki bisikletçi bir anda geri kalabiliyor ve teker tekere kalıyorsunuz, grup sürüşlerinde en fazla kaza yokuş çıkışlarında oluyor. Aynı şey yokuş inişleri için de geçerli, aradaki mesafe daha fazla olmalı.

Işıklar ve kavşaklar: Öndeki bisikletçiye çok iş düşüyor. Zaten ortalama hızı korumak, hava direncine karşı mücadele etmek ve önüne gelen çukur vb. şeyleri uyarmak zorunda ama bir de ışıklar ve kavşaklara geldiğinde stratejik kararlar vermesi gerekiyor. Grup duracak mı devam mı edecek bunu iyi hesaplamalı ve aksiyonu almalıdır (bir bakıma lider), arkadaki bisikletçilere sorması sözkonusu bile değil. Eğer duracaksa el işaretiyle durulacağını önceden bildirmeli ki grup yavaşlamaya başlasın. Grubun uzunluğunu hesaplayıp önceden uyarmalı. Kavşaklarda sağdan gelen araçları uyarmak liderin ve onu izleyen bisikletçilerin sorumluluğunda. Ana kural grup dağılmamalı, vagonlar parçalanmamalıdır.

Grup sürüşünün ana amacı treni korumaktır. Eğer vagonlar dağılırsa bunun adı grup sürüşü olmaz. Atilla ekibinde bu tamamen yasak olan bir durumdur. Çözümler sözkonusu. Eğer grup yüksek performansta sürecekse, grup a ve b olarak ikiye ayrılıp yola devam eder. En kötüsü arada tek kalmak olduğunan öndeki gruptan kopanın bekleyip arka gruba dahil olması zorunludur.

Tempo: Grup sürüşünde amaç trenin tüm vagonlarını sağlıklı ulaştırmaksa, turun sonuna kadar herkesin nefesinin yetmesi de bu işin şartıdır. Grup sürüşünde tempoyu korumak herkesin nabzının düzenli atması demektir. Tempo değiştirerek bisiklet sürmek kısa zamanda bisikletçileri yorar, zaten yarışlarda da amaç nabız bozmak için tempo değiştirmektir. Ben segmentten geçiyorum şöyle bir kopayım segment bitince beklerim diye bir şey sözkonusu bile olamaz. Ya da yüksek tempoda giderken turun sonuna kadar arkada gidip birden sprint yapıp önde tamamlamak da gruptan atılmanız için yeterli bir nedendir.

Grup sürüşünde öncü ve artçı olmalıdır. Takım disiplini olan grupta öncüye gerek yok ama artçı mutlaka olmalıdır. Bir bisikletçinin bir nedenle durması gerektiğinde grup durmaz. Artçı durur ve onu tekrar gruba yetiştirir.
 
Bu tür şeylere sebep olmayın.

 
Bahadır Gürel, Hayran kaldım. Turkiye bu disiplinde grup sürüşü yapan pro olmayan takımların olması ne güzel. Ankara nın bisiklet kullanmaya musait şahane yolları olmasa sadece bu grup sürüşü için bile İstanbul a taşınırdım.Aynı düzeyde bisikletçilerle rotasyonlu bir grup sürüşünün keyfi hiçbir şeyde yok.
 
  • Beğen
Tepkiler: Tahir Keskin
Geri