Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hangi dövize para yatırmalı?

jimi1984

Daimi Üye
Kayıt
16 Nisan 2007
Mesaj
286
Tepki
98
Şehir
istanbul - çekmeköy
Bugün aldığım bir karar ile kendime USD ve EURO Hesabı açtım ve her ay düzenli olarak döviz alacağım.

Danışmak istediğim konu EURO mu? USD mi?

Usd çok oynak olduğu için korkuyorum açıkçası..
JP yenide düşünüyorum ama fazla bir bilgim yok :)
 
  • Beğen
Tepkiler: kobalamin
Scudo
Dostum ben de vadeli döviz hesabı açıcam pazartesi günü; aynı mantıkla para biriktircem. Yarısını dolar yarısını euro şeklinde yatırmayı düşünüyorum.
 
riski olmasın ama sabit getiri olsun istiyorsanız B tipi likit fonları tercih edin. biliyorsunuz dalgalı kur politikasına devam edecek hükümet. buaralara çalkantı bekleniyor söylentileri var ama buyuk paralar yatırmayacagınız için sizi fazla etkilemez muhtemelen.
 
Bence şu sıralar dolar alınabilir. Yine 1,24 seviyelerine kadar geriledi.Daha fazla düşeceğini sanmıyorum.1 ay -1,5 ay önce yine 1,24 e kadar düşmüşken 1,39 a fırladı.Bence mantıklı olabilir...
 
Evet ilk birikimim olarak 50 euro aldım :)
Artık kararım şu oldu...Her 15 günde bir 50 euro veya 50 dolar alacağım..Kurları takip edip ona göre bozup değerlendireceğim :)
 
Euro olarak yatırım yapıyorum amaç uzun vadede daha az değer kaybı,
enflasyona karşı kazanç sağlamak için odaklanıp uğraşmak lazım.
Dolar 1.24'e düştü dalgalanma gelebilir diye alasım geliyor ama
uygulamaya gelince TCMB kurları gibi olmuyor Serbest piyasadaki bürolar
alış satış rakamlarını ona göre ayarlıyorlar, kendileri zarar etmemek için
yapmadıkları kalmıyor satışı TCMB'nin üzerinde çekip alışa dokunmadıkları
bile oluyor...
 
EU daha mantıklı gibi görünüyor ama USD daha oynak olduğu için kazanç şansı daha fazla...
 
dolar bence bundan daha fazla düşemez .. Yakında da zaten suriye -israil-iran ve amerika bu 4 ulkeden ikisinin carpısma olasılıgı var bence dolara yatırım mantıklı . euro da ise ne dusme ne de artıs olur ( fazla ) cunki avrupa birligi ;)
 
Bu topik açıldı açılalı ilgiyle izliyorum. Her biri kendi içinde haklı ya da doğru kriterlere dayalı önermeler paylaşılmaya başlandı.

Herşeyden önce "Bölüm Kuralları" çerçevesinde burada paylaşılanların bir "Yatırım Danışmanlığı" niteliği taşımadığını, dolayısıyla paylaşılan fikirlerin de "Yatırım Önerisi" olmadığını tekrar hatırlatarak ben de nacizane fikirlerimi paylaşayım dedim. Zira oluşabilecek farklı bir havada, paylaşılan bu fikirlerin tamamının yalanlanabileceği yeni konjonktürel dönüşümler söz konusu olabilir ve üyelerin buradaki kişisel öngörülerini dikkate alarak hareket edebilecek insanlar zarar da edebilirler. Herşeyden önce, bu tür yatırımların (küçük ve ya büyük) yatırım hesabı açacağınız finansal kuruluşların Yatırım Danışmanları'ndan bilgi alınarak yapılmasında ciddi faydalar vardır.

Ben farklı bir tarafından bakarak katkı yapmayı deneyeyim izninizle.

@jimi1984

Neden YTL değil mesela :)
Diğer taraftan, çok oynak bulduğunuz USD için, risk fazla ise kazanç da fazladır diye düşünemez miyiz ?

@Selim Çam

Kimi zaman, hele ki Türkiye gibi gelişmekte olan, her ne kadar eskiye oranla daha stabil ancak buna rağmen marjların gelişmiş ülkelere göre daha geniş olduğu piyasalarda "sepet" yapmak, imkanlar ölçüsünde hep tercih edilmesi gereken bir yöntemdir. Getirisi çok büyük olmasa da riski dağıtmış olursunuz.
Ancak sepet yapalım derken, mesela iki tane elma sepeti değil de bir elma bir armut sepeti amaç açısından daha tercih edilir bir yoldur. :)

@Tuonela

Risk sevmeyenler için makul bir yaklaşım. Getirisi sabit diyemeyiz.

@Oksal Özdöl

Dövizdeki hareketlenmelere etki eden iki dinamik vardır. Hatta üç. Hatta ...

O nedenle "şu sıralar" diye tanımladığınız anı hiç yakalayamayabilir ve
- Yahu yoksa ... diye 1,39 dan aldığınız Dolar'ı, daha da düşer mi diye 1,24'ten satmayı kara kara düşüneceğiniz zamanlar olabilir. Tersini de düşünün.

@Atacan

Yirmi yaşında biri için mükemmel bir değerlendirme. Tebrik ederim. Ne yapacağını da, bunu neden yapacağını da gayet iyi muhakeme eden bir yaklaşım. Atacan, Bernanke ile bu işlerin içinde olabilir.

@Hakan Yazman

Ekonominin en temel kuralıdır. Tabi kapitalist ekonominin.
Bu cümlenin örttüğü gerçeklerin içinde neler var neler...

@bisikletci

Dolar bence bundan daha fazla düşebilir. Yakında olması muhtemel çatışma öngörülerinin yarısı traş. Uluslararası "hukuk" bütün çelmelere rağmen kendi dinamiklerini çalıştırma gayreti içinde. Diplomasi, güç dengelerini oturtmaya çalışıyor. Enerji konusundaki işbirlikleri çerçevesinde Türkiye uzak kalmaya çalıştığı bir tartışmanın aktörlerinden biri olmaya aday. Euro ise istikrarlı biçimde Dolar'la arasındaki makası açıyor. ( 1,40 aşıldı )

Ne demiştik ;
Dövizdeki hareketlenmelere etki eden iki dinamik vardır. Hatta üç. Hatta ...
Yurt dışı piyasalar ve Yurt içi piyasalar.

Doların tekrar gerilemesinin temel nedeni, Amerikan Merkez Bankası FED'in yeni Başkanı Bernanke'nin, Amerikan Emlak Piyasalarındaki çalkantının uluslararası piyasaları da tehdit eden risklerini minimize etmek üzere, piyasaların beklentisinin de üzerinde bir oranla faizleri düşürmüş olmasıdır. Piyasalar 25 baz puan beklerken, Bernanke 50 baz puan düşürerek faizleri 4,75'e çekmiş oldu ve bunu dört yıl aradan sonra ilk kez faizleri aşağı çekecek olmanın heyecanıyla yapmadı. Risk devam ediyor. Hedge Fonların ateşi de düşmüş değil.

Ayrıca Türkiye, ister yağma ister entegrasyon diyelim, yeni süreç nedeniyle sürekli sıcak paraya boğulan bir ülke. Kendi koşulları içinde en sert dalgalarda bile sıcak para yağmuru hız kesmedi diyebiliriz. Seçim sürecinde bile biraz soluklandıktan sonra akmaya devam eden sıcak paranın, ülkede ciddi bir siyasi dönüşüm ve ya uluslararası arenada bir kriz ihtimali olmadıkça gelmeye devam edeceği açık.

Dolayısıyla dövizden uzun zaman getiri beklemek hayaldir. Hele ki Amerikan Doları'ından. Euro ise, uluslararası paritenin etkisi ile Dolar'a karşı avantajını koruyor. Türkiye'ye akan sıcak para nedeniyle oluşacak negatif etki ile arasındaki farkın ne olacağı önemli.

Yatırım araçları USD ve EU'dan ibaret değil. Alternatif kanalları hiçbir zaman gözardı etmemek gerekir. YTL'nin de artık yavaş yavaş rüşdünü ispat etmeye başlaması cabası.

Herkese bol kazançlar.
 
ya peki altına yatırıma nasıl bakıyorsunuz?

küçük, yarım ya da tam cumhuriyet altını??

ya da işçilik masrafı olmayan burma tipi bilezikler falan :)

ya da yeni yeni piyasada bolca görülmeye başlanan gramlık altın külçeçikleri :)

ya ben hiç anlamam bu para tutma işlerinden.. şimdi kişisel tercihlerimden dolayı da vadeli bi hesap açmak istemiyorum..

öğrenciyim de, zaten ne kadar çok param olsun ki büyük bi yatarım yapim...


*** mesela 5 bin ytl niz falan olsaydı, ve bu parayı bir yıl falan sonra kullanmak niyetinde olsaydınız, siz bu parayı nasıl tutardınız??

sadece meraktan soruyorum, belki günün birinde o kadar param falan olurmuş bakarsınız :)
 
Bu akşam haberlerde ''dolar 1 YTL'ye düşer mi?'' diye birşeylerden bahsediyorlardı. Sizce düşer mi? Hadi düştü diyelim, tekrar 1.400 civarına kadar yükselir mi? :) Bir miktar birikmişim var, dolar alıp, yükseldiğinde bozdururum diyorum. Ama tedirginim, ihtiyacım olur bozdurmak zorunda kalırım, ben bozdurduktan sonra fırlar tekrar, üzülürüm :) Ne yapmalıyım? Bir fikir verin.
 
Sercan ekonomist dergisinde 1ytl=1dolar ile ilgili çok uzuun yorumlar var
düşeceğini çok fazla savunan olduğu gibi yükseleceğini de savunanlar mevcut...

bence de bir süre daha düşüp sonra yükselişe geçecek....
 
Bence de yükselir, bir çok kişi doların gerçek değerinin 1.5 ytl olduğunu savunuyor...
 
@Sercan

Sercan,
Bu soruyu döviz yatırımcısı herkes soruyor ve yanıt arıyor ancak borsa da olduğu gibi döviz piyasasında da kesin tahminler yürütmek takdir edersin ki mümkün değil. Dolayısıyla olması muhtemel olay ve olgular üzerinden hareketle durum özeti yapacak olursak şunları söyleyebiliriz ;

ABD ekonomisinin iç verileriyle başı dertte. Sadece bu da değil. Mortgage piyasası da imdat kolunu çekmiş durumda. Geçenlerde Merkez Bankası FED, uzmanların beklentisininde ötesinde bir oranla faiz indirimine gitti ve 50 baz puan indirimle faizleri 4,75'e çekti. Bu hareket, doların uluslararsı parite etkisiyle Türkiye piyasalarında da düşmesine neden oldu. Daha da düşer mi ? Gelişmelere bakacak olursak düşmemesi için bir neden yok. 1 USD'nin 1 YTL' ye eşitlenmesi rüyası yeni değil. 4-5 yıllık bir öykü. Vakt-i zamanında paradan 3 sıfır atılması da öyle idi ancak gerçekleşti. Bu tür dönüşümlerin gerçekleşmesi uzun vadeli işlemlerdir. Dolayısıyla buna fazla takılmadan diyebiliriz ki, ABD Merkez Bankası FED'in başkanı Bernanke, bir sonraki toplantı da ;
- Daha önceki 50 baz puan da piyasaları rahatlatmaya yetmedi, biz bunu 25 baz puan daha indirelim, derse, USD şu anki 1,20 lerin de altına gelir, bunun psikolojik etki ile 1,15 lere kadar çekilme olasılığı kuvvetli bir ihtimaldir. Bu nokta da Türkiye'de ki dış ticaret dengelerini korumak isteyen bizim Merkez Bankası USD'ye müdahale edebilir, alıma geçebilir ve daha fazla düşmesini engellemek isteyebilir. Ancak ABD'nin güçlü uluslararası etkisi yanında bu ne derece etkili olur tahmin etmek zor. Çünkü diğer taraftan yurt içi piyasalara akmaya devam eden yabancı para da dövizde geri çekilmeye ciddi katkılar yapıyor.

Peki ne yapmalı ;

Elimizde ki döviz miktarına bağlı olarak, önümüzdeki dönem elde edebileceğimiz tasarruf miktarını da öngörmeye çalışarak, bugünkü düşük kurdan yine USD almaya devam ederek, eldeki USD'nin maliyetini düşürmeye çalışmak akla yatkın ilk hareket olur.

Diyelim ki 100 USD'miz var. 1,40 dan alınmış. Maliyet 140 YTL. Bugün 1,20 den 100 USD daha alırsak, elimizde biriken 200 USD'nin birim maliyeti ;

(100x1,40)+(100x1,20)/200 = 1,30 dur.

Ancak elinde 1000 USD var ve diyelim ki alabileceğin yeni miktar ancak 50 USD daha. O zaman bu 50 USD nin maliyetinin toplam birim maliyete çok etkisi olmayacağı için, çok gerekli bir hamle olmaz.

Bu gün eldeki 100 USD yi çıkaracak olsan zararın yukarıdaki hesaplamalara göre 20 YTL. Sana kısa vadede bunun üzerinde getiri vaad edecek yeni bir alternatif olmadıkça, zararına satmaktansa , beklemen, oluşacak imkanlarla yine USD alarak maliyet düşürmen en mantıklı yoldur.

Yarın bir gün ABD İran'a saldıracak olursa, en karlı yatırımı zaten yapmış biri olarak, ayaklarını uzatıp göbeğini kaşıyabilirsin. Gerçi milyon doların yoksa kendine ait bir plaza ofis katına yerleşip, yanında bir de puro yakman mümkün olmayabilir. Her halukarda, sırf bunun için İran'a bir saldırı gerçekleşsin diye beklemek de, uzun vadedeki Türkiye ve bölge çıkarları açısından gerçekçi olmayabilir. Dua edeceksen, içeriği buna göre tanzim etmende fayda var.

Durum bu
 
Konuyu hortlatmak gibi olacak ama dolar 2.17 oldu .. elimdeki altını sattım dolara yatırdım. Bu sıralar 8 şubatakadar dolar düşmez diye düşünüyorum.
 
Altın düşük dolar yüksekken böyle bir alışverişin ne kadar mantıklı ve kâr getireceği tartışılır...
 
2007 son mesajlı konuyu iyi bulmuşsunuz çekmeceden, yatırımınız bi yana konu harbiden hortlamış.
 
@cruphasulie

Vay be nereden nereye... Eski konulara bakıyorum da, dolar hep öyle kalsaymış nasıl olurmuş acep :D
 
Geri