Bu topik açıldı açılalı ilgiyle izliyorum. Her biri kendi içinde haklı ya da doğru kriterlere dayalı önermeler paylaşılmaya başlandı.
Herşeyden önce "Bölüm Kuralları" çerçevesinde burada paylaşılanların bir "Yatırım Danışmanlığı" niteliği taşımadığını, dolayısıyla paylaşılan fikirlerin de "Yatırım Önerisi" olmadığını tekrar hatırlatarak ben de nacizane fikirlerimi paylaşayım dedim. Zira oluşabilecek farklı bir havada, paylaşılan bu fikirlerin tamamının yalanlanabileceği yeni konjonktürel dönüşümler söz konusu olabilir ve üyelerin buradaki kişisel öngörülerini dikkate alarak hareket edebilecek insanlar zarar da edebilirler. Herşeyden önce, bu tür yatırımların (küçük ve ya büyük) yatırım hesabı açacağınız finansal kuruluşların Yatırım Danışmanları'ndan bilgi alınarak yapılmasında ciddi faydalar vardır.
Ben farklı bir tarafından bakarak katkı yapmayı deneyeyim izninizle.
@jimi1984
Neden YTL değil mesela
Diğer taraftan, çok oynak bulduğunuz USD için, risk fazla ise kazanç da fazladır diye düşünemez miyiz ?
@Selim Çam
Kimi zaman, hele ki Türkiye gibi gelişmekte olan, her ne kadar eskiye oranla daha stabil ancak buna rağmen marjların gelişmiş ülkelere göre daha geniş olduğu piyasalarda "sepet" yapmak, imkanlar ölçüsünde hep tercih edilmesi gereken bir yöntemdir. Getirisi çok büyük olmasa da riski dağıtmış olursunuz.
Ancak sepet yapalım derken, mesela iki tane elma sepeti değil de bir elma bir armut sepeti amaç açısından daha tercih edilir bir yoldur.
@Tuonela
Risk sevmeyenler için makul bir yaklaşım. Getirisi sabit diyemeyiz.
@Oksal Özdöl
Dövizdeki hareketlenmelere etki eden iki dinamik vardır. Hatta üç. Hatta ...
O nedenle "şu sıralar" diye tanımladığınız anı hiç yakalayamayabilir ve
- Yahu yoksa ... diye 1,39 dan aldığınız Dolar'ı, daha da düşer mi diye 1,24'ten satmayı kara kara düşüneceğiniz zamanlar olabilir. Tersini de düşünün.
@Atacan
Yirmi yaşında biri için mükemmel bir değerlendirme. Tebrik ederim. Ne yapacağını da, bunu neden yapacağını da gayet iyi muhakeme eden bir yaklaşım. Atacan, Bernanke ile bu işlerin içinde olabilir.
@Hakan Yazman
Ekonominin en temel kuralıdır. Tabi kapitalist ekonominin.
Bu cümlenin örttüğü gerçeklerin içinde neler var neler...
@bisikletci
Dolar bence bundan daha fazla düşebilir. Yakında olması muhtemel çatışma öngörülerinin yarısı traş. Uluslararası "hukuk" bütün çelmelere rağmen kendi dinamiklerini çalıştırma gayreti içinde. Diplomasi, güç dengelerini oturtmaya çalışıyor. Enerji konusundaki işbirlikleri çerçevesinde Türkiye uzak kalmaya çalıştığı bir tartışmanın aktörlerinden biri olmaya aday. Euro ise istikrarlı biçimde Dolar'la arasındaki makası açıyor. ( 1,40 aşıldı )
Ne demiştik ;
Dövizdeki hareketlenmelere etki eden iki dinamik vardır. Hatta üç. Hatta ...
Yurt dışı piyasalar ve Yurt içi piyasalar.
Doların tekrar gerilemesinin temel nedeni, Amerikan Merkez Bankası FED'in yeni Başkanı Bernanke'nin, Amerikan Emlak Piyasalarındaki çalkantının uluslararası piyasaları da tehdit eden risklerini minimize etmek üzere, piyasaların beklentisinin de üzerinde bir oranla faizleri düşürmüş olmasıdır. Piyasalar 25 baz puan beklerken, Bernanke 50 baz puan düşürerek faizleri 4,75'e çekmiş oldu ve bunu dört yıl aradan sonra ilk kez faizleri aşağı çekecek olmanın heyecanıyla yapmadı. Risk devam ediyor. Hedge Fonların ateşi de düşmüş değil.
Ayrıca Türkiye, ister yağma ister entegrasyon diyelim, yeni süreç nedeniyle sürekli sıcak paraya boğulan bir ülke. Kendi koşulları içinde en sert dalgalarda bile sıcak para yağmuru hız kesmedi diyebiliriz. Seçim sürecinde bile biraz soluklandıktan sonra akmaya devam eden sıcak paranın, ülkede ciddi bir siyasi dönüşüm ve ya uluslararası arenada bir kriz ihtimali olmadıkça gelmeye devam edeceği açık.
Dolayısıyla dövizden uzun zaman getiri beklemek hayaldir. Hele ki Amerikan Doları'ından. Euro ise, uluslararası paritenin etkisi ile Dolar'a karşı avantajını koruyor. Türkiye'ye akan sıcak para nedeniyle oluşacak negatif etki ile arasındaki farkın ne olacağı önemli.
Yatırım araçları USD ve EU'dan ibaret değil. Alternatif kanalları hiçbir zaman gözardı etmemek gerekir. YTL'nin de artık yavaş yavaş rüşdünü ispat etmeye başlaması cabası.
Herkese bol kazançlar.