@KitapSever
@KitapSever
(Aşağıdaki satırları "sen" hitabıyla yazdım ancak aşağıdaki eleştirilerim sizin şahsınıza değil, düşüncenize yöneliktir; lütfen kişisel bir saldırı olarak almayın)
İlgisi yok.
Afrika, Beyaz Adam'ın kontrolüne girmeden önce de böyle bir yerdi.
Hatta, Beyaz Adam sayesinde bu şiddet oranları Kıta'nın belli bölgelerinde ortadan kalktı/çok azaldı.
15. yy.'dan önce Afrika'nın etrafına bir bariyer çekilseydi ve Afrika, Black Panther filmindeki gizli Afrikalı ülkesi "Wakanda" gibi tüm dünyadan izole edilmiş olsaydı, büyük ihtimalle 19. yy. ortaları civarında Orta Afrika bölgesi tamamen kendi kendisini imha etmiş ya da halen taş devri seviyesinde yaşıyor olurdu.
Örnek?
İşim gereği Etiyopya ile yakın irtibat içerisindeyim. Etiyopya'nın özelliği, Afrika'da kolonileştirilmemiş ve Beyaz Adam'ın işgaline uğramamış tek ülke olması (1936-41 arasındaki kısa İtalyan işgali hariç).
Ülkenin geçmişine ve özelliklerine baktığınızda şunları görüyorsunuz:
- Ilıman iklim
- Denize kıyısı var
- Mısır ve Doğu Akdeniz gibi iki büyük medeniyet noktasına yakın mesafede
- Neredeyse her tür tarım ve hayvancılık yapılabiliyor
- Büyük nehirleri var, ayrıca epey yağmur alıyor; sulak bir ülke
- Bin yılı aşkın büyük ve güçlü bir devlet deneyimine sahip. Basit bir kabile ülkesi değil.
Bütün bu avantajlı özelliklerine rağmen, Mali'de olan olayların benzerleri Etiyopya'da da oluyor.
Halbuki, eğer iddia edildiği gibi Afrikalıların makus talihi Beyaz Adam'dan kaynaklansaydı, birçok Avrupa ülkesinin bile sahip olmadığı bu avantajlarıyla Etiyopya'nın bugün bir Fransa, İngiltere, Almanya ile eşdeğer bir ülke olmasını beklemek gerekirdi çünkü işgal edilmemiş, sömürgeleştirilmemiş, köleleştirilmemiş.
Ayrıca, yine tüm bu özelliklerine rağmen ülke, 1936 gibi bir tarihte İtalyan'lara kolayca yeniliyor.
Bunları neden yazdım?
Beyaz Adam kötülemesinden ve Afrika/Afrikalı güzellemesinden sıkıldığım için.
Ayrıca, Beyaz Adam'ı kötülemek için üretilmiş tüm argümanların yanlış ve temelsiz, Afrika/Afrikalı güzellemesi için öne sürülen tüm argümanların da yine aynı şekilde yanlış ve temelsiz olduğunu bildiğim için.
Çin/Güneydoğu Asya ve Orta Doğu dışında dünyanın her yerine bildiğimiz anlamdaki "medeniyeti" Hıristiyan, Batılı Beyaz Adam götürmüştür.
Afrikalıların (ve dünyanın genelinin sorunu), Beyaz Adam'a özenmemeleri, onun gibi olmaya çalışmamaları.
Ha, "ben Beyaz Adam'dan daha üstünüm; internet, Mars'a koloni kurma projesi, yörüngeye uydu yerleştirme, kansere tedavi bulma, vb. gibi tüm teknolojileri solda sıfır bırakan, Batı Avrupa başkentlerindeki refahı çok daha ucuza dünyanın her yerine yayabilen bilgi ve gelişmişlik seviyesine şu anda sahibim, yüzlerce yıldır da zaten sahiptim" diyorsanız, o zaman sizin gibi olmalarını tavsiye edebilirim. Bundan da gocunmam.
Ama o zamana kadar, Mali'ye, Afrika'ya ve dünyanın geneline daha fazla İngiliz, daha fazla Fransız, daha fazla Alman ve Amerikan tavsiye ediyorum.
Japon, Singapurlu ya da (medeniyetten nasiplenmiş nadir örneklerini bulduğumuz vakitlerde) Çinli de tavsiye etmeyi düşünebilirim.