Scudo Sports

hep aynı soruya hep aynı cevabı vermekten bıktık be arkadaşım....

Roma'da ve diğer şehirlerde kamu işlerini konuşmak için halkın toplandığı alana forum denilirdi. Simdi ise en kisa haliyle "toplu tartisma" olarak gecer TDK sozlukte. Degisik aciklamalarda ise daha genisletilir;
"Forumdan amaç belli kararlara varmak değil, konuyu değişik anlayışlarla, farklı boyutlarıyla ortaya koymaktır.
Forumda söz alan dinleyiciler, konuyla ilgisi olmayan özel sorunlarına değinmemelidir. Sorular kısa, açık ve net olmalı, tartışma saygı kuralları içerisinde, kırıcılıktan uzak, samimî bir hava içerisinde yapılmalı, tartışmadan beklenen amaca yardımcı olunmalıdır."

Egitim, kisilik, yasam aliskanliklari, en onemlisi okuma ve arastirma aliskanliklari kisiye gore degisir. Bu kriterlerde kisilerin davranislarini, tarzlarini yonlendirir. Oyle internette veya forumda insanlarin tavrini tarzini degistirmek kolay is degil. Insanlarin beklentilerini degistirmekte kolay is degil. Gunumuzde ozellikle internet cagi gencleri aceleci, ben merkezci bir uslup icerisinde. Cevremizde olup bitenlere dair genelleme yapiyorum; burada ve bu forumda bulunan kimse yanlis anlayip, uzerine alinip agresiflesmesin lutfen :)

O yuzden forumlarda "acil" ibareli, garip bir imla ile yazilmis, defalarca aciklanan bir olaya dair yine ve yine sorulan konular var.
Buna cani isteyip 50. kez cevap verende cikar, dalga gecende, bikkinlikla tersleyende... Moraliniz bozuksa forumda surekli suregelen bu olayla yine karsilastiginizda yazmayiverin. Ornek konular acarak yeni baslayanlara yon verin, eskilere yeni bir tat!
Sonucta bu surekli ayni sorulari soranlara engel olamazsiniz. Ama bu kisiler cevap aldikca foruma hareket getirdikleri gibi baglilikla geri donuyor ve kendilerini gelistirdikce bugun sizin sikayet ettiginiz konudan kendileri sikayetci olmaya basliyor :) Uslubunu bozan ve kurallari cigneyenler yonetime bildirilince veya farkedilince zaten yasaklaniyor. Bugun hangi bisiklet diye soran kisi bisikletini aldiktan 1 ay sonra hevesle hangi bisiklet diyene kendi bildigi kadari ve tecrube ettigi kadari ile yardimci olmaya calisiyor. Herkesi kurallar silsilesi ve azarlar bir tavirla kustururseniz yakinda kuraklasip tatsizlasir buralar :)
Ornegin 2004'ten konular var. Ama aktif olarak yazan uyelerin buyuk kismi ben dahil genelde 1 yil veya alti baktiginizda. Elbette Candan C ve bu konuya yazan bir kac arkadas daha eskiler. Peki daha eski uyeler neden pek ortalikta yok? Belki sıkıldıklari, ayni cevaplari defalarca yazdiklari ve isteyenin okuyup bularak kendi basinin caresine bakmalarini istedikleri icin.
Yeniler olmadan, tecrube edinerek forumu devrederek canlandiracak potansiyel olamaz. Yeni gelenleri de anket veya testle alamayacaklarina gore rahat olalim arkadaslar. Onlarca trol veya agresif-terbiyesiz tarzlari ile buralarda boy gosteren uye ya agzinin payini alip gitti, ya da yonetim tarafindan yasaklandi.
Birakin ayni seyleri soran sorsun. Isterseniz icinizden gelir yardim edersiniz, isterseniz "yetti ayni konu" der gormezden gelirsiniz, isterseniz "biraz arastir bu linkede goz at yardimci olur" der forumu daha verimli nasil kullanacagini hatirlatmis olursunuz. Bakarsiniz 3-5 gun sonra ilginc bir yenilik , detay veya fikir bulup acacagi konu ile hepimizde yeni bir isik yakar o arkadas.

Adi ustunde forum burasi. Toplu tartisma ortami. Bir kaynakta da belirtildigi gibi "Sorular kısa, açık ve net olmalı, tartışma saygı kuralları içerisinde, kırıcılıktan uzak, samimî bir hava içerisinde yapılmalı, tartışmadan beklenen amaca yardımcı olunmalıdır"
Herkese iyi forumlar! :)

Scudo
İyi ki forum var, iyi ki bu kadar bilgi ve malzemeye ulaşma imkanı var, soru sorabileceğiniz birileri var...

Sıkılmak bir lükstür :)

Kim ne derse desin bir gerçek var. O da konu sayısı ne kadar fazla ve özgünse arama motorunda arandığında görünme ihtimali o derece fazla oluyor ve bu da foruma yarıyor sonuç olarak. Yani insanlara "şöyle şöyle araştırmadan konu açma" desek de(ki zamanında çok dedik) birşeyin değişmediğini gördük. Açtıkları konular ya yanıtsız kaldı, ya da daha önceki konulara ne yanıt verildiyse aynısı yazıldı. Forumdaki konu kirliliği ve karışıklığının giderilmesi yöneticilerin sorumluluğundadır. Kurallarda aksi bulunmadığı için insanlar istediği gibi konu açıp soru sorabiliyor. Zaten aksi olsa düşünce/yorum yapma özgürlüğüne balta vurulmuş, kısıt getirilmiş olur. Gerek duyulursa ve zaman ayırabileceğini düşünen yönetici varsa uğraşır konuları ayıklar, temizler, arşivler, kategorilerini değiştirir, düzene koyar ve bu sorunu çözer. Kolay iş değil. Forumların çoğunluğu bu şekildedir. Tekrar belirteyim, öyle sanıldığı gibi forum birşey kaybetmemektedir. Aksine popülaritesi artmaktadır sanal dünyada. Bunu da zaten zaman zaman yöneticilerin açtığı konularda görüyoruz. "Armut piş ağzıma düş" bitmez. Keyifli forumlar...

yeni başlayanların kafasındaki temel sorular.
1- ulan bunların hepsi shimano diğeri neden pahalı. sram var birde. neyse bilmediğimiz ot başımızı ağrıtmasın. küçüklüğümüzden beri shimanocuyuz
2-disk fren daha güzel görünüyor (hehehehe araba gibi)
3-bisiklette ağırlık konusu

araştırma diyorsunuz çok güzel ancak bu tarz şeyler bütün forumlarda sabit başlık olur ve en tepede durur.
viteslerin kalite yada segment sıralamasına göre olan bir başlık. tek mesajlı kilitli bir sabit başlık konusu.
v fren nedir disc fren nedir amaçları kullanım yerleri bakım + ve - leri nelerdir. ben bile neredeyse 1 yıllık üyeyim. bunları biliyorum. bu konular yazılırken basit mümkün olduğunca az terimsiz yazılmalı.

topu topu 3 konu. bence yöneticilerde biraz boşluyor. tavsiye isteyen adama şırrrraaaaak diye bu 3 başlığın linklerini mesajına kopyalasak. anlayacak ozaman. bu pahalı şundan şundan pahalı bu ucuz bisikleti ham demirden yapmışlar, 3 vites koymuşlar ve freni yok mukayesesini yapabilsin

@Mehmet Tuğrul CANBAŞ
Ustalık derken ne kastettiğimi anladınız. bu forumda bisiklet üzerine kitap yazabilecek kişiler dahi var.
ama daha kullandığı bisikletin şehir bisikleti mi yoksa dağ bisikleti mi olduğunun farkında olmayan kişiler dahi var.
es geçin diyorsunuz,
ama ustalar geçtikçe, cahiller meydana çıkıyor ve insanları yanlış yönlendirmeye başlıyor.
bu forum "bozuk yola gelince yolun kenarında durur dişli lastiği takarsınız, düz yolda slick lastik takarsınız. şehir bisikleti almanıza gerek yok. MTB alıp yanınızda ilave dış lastik taşıyın" diyenleri dahi gördü.
es geçtikçe buralar bu sefer bu tip kişilere kalıyor.
ve mesaj sınırlaması birçok forumda uygulanan bir yöntem ve oldukça fayda sağlayan bir yöntem.
fake hesaplarla ortalığı karıştıranların önüne bu yöntemle geçiliyor çoğu yerde.

Forum burası soru sorulacak deniliyorda. Bu forumun arama bölümü niye konmuş? Madem aynı sorular tekrar tekrar sorulacak daha önce açılan konular niye silinmiyor orada? Daha önceki konular birer kaynak. Okul zamanı ders kitapları, kütüphane gibi kaynakları hiç kullanmadınız mı? Her şeyi direk öğretmene mi soruluyordu, herşeyi öğretmen mi öğretiyordu, yoksa takıldığınız yerleri mi öğretmene soruyordunuz?

Forum adabı denilen şey her forumda aynıdır.
1- İlk önce sorunu forumda araştır.
2- Sorunun yaşandığı konuda aklına takıldığın yer var ise o konuya mesaj atarak o konudan sor. Bomboş yeni konu açmanın hiç bir anlamı yok. Ayrıca oradaki bilgileride tekrar gün yüzüne çıkarmış oluyorsun.
3- Sorunun hakkında hiç bir bilgi yok ise yeni bir konu açarsın.

Bu Donanım Haber'e de gitsen aynıdır. Birkarafotoğraf formuna gitsende aynıdır. Gezenbilir foruma da gitsen aynıdır. Oyun sitesine gitsende aynıdır. Genel bir forum adabıdır. Bu her forumda aynıdır. O yüzden belli zaman da forumun adabını öğrenme gibi bir şey söz konusu değildir.

Forumlar paylaşım yeridir. Bilgini paylaşmak istemiyorsan paylaşırsın paylaşmak istemiyorsan paylaşmazsın. Forumun amacı paylaşımdır zaten. Bazıları şövalye ruhludur, bıkmaz üşenmez bisikleti seviyordur her soruya dili döndüğünce zamanı elverdiğince cevap verir. Siz öyle değilseniz beğenmediğiniz başlıklara girmezsiniz , girip beğenmezseniz okumaya devam etmezsiniz veya cevap vermeye değer bulmuyorsanız vermezsiniz olur biter.

2 çözüm önerim var:

1) Foruma bir arka oda açılır (Belki şu an vardır ve sadece modlar yöneticiler giriyordur) . Buraya herkes giremez , Bilgili tecrübeli (boş sorular sormayan) üyeler alınır. İleri düzey muhabbet oradan devam eder. Biz sizi rahatsız etmeyiz ;)

2) Bu forum bu yoğunlukla reklamlardan biraz para kazanıyor olabilir. O para ile 2 ya da 3 tecrübeli kişi maaşlı forum danışmanı olarak işe alınır. Bu kişiler basit sorulara cevap verir veya aynı konunun tartışıldığı eski başlıkları gösterip konuyu kilitleybilir ..

Bir de adam o kadar acemi ki zaten nasıl arayacağını bilmiyor, bir kısım onun için başlık açıyor. 50 mesaj altına veya üyeye yönetici onayı olmadan başlık açmama kuralı getirilebilir.

Bir de adam 750 TL lik bisiklet diye başlık açmış. Forumu arayın diyemezsiniz ki. 2010daki 750 TL başlığına mı baksın. Belki dün bir mağaza 1500 TLlik bir bisikleti indirime soktu 750ye satıyor. Forumun bir üyesi de görmüştür olamaz mı..

Son olarak naçizane önerim . Foruma bir adet "günlük bisiklet sohbeti" ve "günlük bisiklet tavsiye " başlığı açılması. İnsanlar başlık açmaya değmeyecek ama yazmak istedikleri şeyleri ya yazamıyor ya ayrı başlık açıyor. Mesela yolda acaip güzel bir pinarello gördünüz. Forumla paylaşmak istiyorsunuz yeni başlık mı açacaksınız. Oysa günlük sohbet başlığı olsa orada paylaşırdınız. 2-3 kişi vay ne güzel der biri ha o bizim kuzenin der bitti gitti. O sohbet orada kalır ama başka muhabbeter hep orada döner.. Veya 2 bisiklet arasında kaldınız, 2 far arasında kaldınız 2 kask arasında kaldınız. Yeni başlık açmaktansa günlük tavsiye konusunda sorabilirsiniz (gerçi bu başlığa fazla cevap gelmez ya neyse)

Türkiyede pek bilinmiyorken Usenet (newsgrouplar) ve başlangıcından beri pek çok forumda bulunmuş biri olarak naçizane fikirlerim bu yöndedir :)

Forum duzeni her sene aynidir.
Ilkbahar'a yakin yeni uyeler gelir. MTB mi Sehir mi Yol mu muhabbeti baslar. Yaz sonuna kadar bu devam eder. Farkli kisiler ayni konulardan acar bolca.
Bir sonraki sene yeni uyeler gelince, gecen senenin konu acanlari cevap vermeye baslar o konulara. Kimisi kalir forumda devam eder, kimisi vazgecer.

Boyle doner durur bu.

Daha once bisiklet tercih basliklari da acildi, ben de kac kere baslik actim yol bisikletini anlatan vs. Ayni sorular donup duruyor. Cozumu yok.

Bir yıla yakın sırf bisiklet tavsiyesi açıp bisiklet almayanlar olunca insan kendisiyle dalga geçildiğini hissetmez mi? Aynı bisiklet tavsiyesi için kelime oyunları yapmaya ne gerek var :D .Yorum yapınca da ... (link)

İki üçgen, iki teker, gidon, sele şeklinde özetlenecek formu 100 yıldır değişmeyen değişeceğide olmayan bir alet üzerine yapılacak bütün güzellemeler yapılmıştır. 50000 küsür üyesi bunun 5 katı takipçisi olan ve bütün muhabbetin bu 100 yıldır değişmeyen ilkel form üzerinde döndüğü bir sitede mucizeler beklememek gerekir. Ben bisikleti divan edebiyatına benzetiyorum. söyleyeceğin söz kalıpları verili, sanatlar verili, kalıplar belirli işte bu belirli ve kesin sınırları olan türde yeni buluşlar icraa etmeye çalışıyorsun. O nedenle bizim oğlan bina okur döner döner bida okur özdeyişiyle özetlenecek bu döngü böylece devam edip gidecektir. aslında sevgili dostum hayatta bir sürgit değilmidir. Bak İngiliz edebiyatçı iris murdock batı tarihi heredot un batı edebiyatıda homeros un yazdıklarının altına dipnotlar düşmekten ibarettir demekte. Dikkat edersen teknik demiyorum bilimsel ilerlemedede bir tıkanıklık yaşanıyor. Cern projesi bu tıkanıklığı aşmak için üretildi. Hal böyleyken iki üçgen, iki tekerden müteşekkil formu 100 yıldır değişmeyen bisiklet için laflayan formlarda devrimsel değişiklikler bekleyemezsin. Bu işler böyledir, birde bu siteyi takip edenlerin anca % 10 u bisikletin mandrakesi diğerleri ise acemisidir vede bir acemiye yakışır soru sorup cevap vereceklerdir. Kaçar tarafı yok yani.

@H.Cenk Köse

konu başlığı paylaşım yapmaktan sıkıldım diye değil. Hep aynı sorulara hep aynı cevabı vermek. Konuyu başka yere çekmelim.

Bisiklet Seçimi bölüme girince zaten birbirine benzer bir sürü sorular var. Biraz konu başlılarına bakınca araştırınca modeller hakkında bir çok bilgiye ulaşılıyor. Birazda insanların balık ver bana demektense balık tutmayı öğrenmesi lazım. Uygun Bisiklet Nasıl Seçilir?(1) diye de sabit konu var. Orayı okusalar şehir mi dağ bisikleti mi diye sorular kesilmeye başlanır.

Ne kadar tepkili olursanız olun bu durumun değişeceğini sanmıyorum. Diğer birçok sitede aynı sorun vardır ve yöneticiler birşey yapmıyordur. Konuyu açan kişi şöyle düşünüyor '' Ya şimdi arama butonunu kullanmayayım,aradağım cevabı bulamamam. Hem kendim konu açarsam daha fazla cevap gelir'' Hem bu yüzden hem de yöneticilerin birşey yapmayacağını bildiği için rahat rahat konusunu açıyor.

OECD verilerine göre, 2013'de Türkiye'deki yetişkin nüfusun yüzde 68'i ortaöğretim düzeyi altında eğitime sahip iken, OECD ülkeleri ortalamasında bu oran yüzde 25. Eğitim herşey değil ama, merak, okuma, araştırma ve sorgulama yeteneğinin de en fazla geliştirildiği yerler eğitim kurumları (en azından öyle olmalı). Okuma alışkanlığı olmayıp harcayacak parası olan insanların genel refleksini bu yüzden burada tartışmak da çok anlamlı değil. Serzenişlerinizde haklısınız, hep aynı tarz soruları forumda görmek bazen sıkıntı verse de çok da mühim bir mesele değil. Hatta belki forum ratingi için tercih edilebilir bir durumdur bile. Keşke bu rating, hangi dişli oranının hangi devirde ne kadar mesafe kazandırdığı üzerine açılabilecek başlıklardan sağlansa ama genel ahval yukarıdaki gibi olunca yapacak birşey yok. Burada kimseyi eğitim düzeyi ile yargılamıyorum, bir çıkarım sadece. Ayrıca, foruma bir heves gelip kaçırmak istemediği bisikleti bir an önce almaya çalışan heyecanlı arkadaşları tenzih ederim. Bazen hevesler öyle büyük oluyor ki okuyarak kaybedilecek zaman bile fazla gelebiliyor sanırım :). Sonuçta bisiklet alıyoruz, ne güzel ne coşkulu hayallerle...

Dikkat yeni üye yazıyor :)

Canonturk'te de benzer bir durum olan 600D mi 650D mi, 60D mi 7D mi sorularından sıkıldık ve yönetime söyledik, onlar da sağolsun ''tavsiye'' bölümü açtılar. Sadece orada gözüküyor ve başka bir yerde böyle konular açılamıyor. Dileyen giriyor bakıyor cevap yazıyor, istemeyen es geçiyor. Forumda değişik yerlerde saçmasapan başlıklar olmuyor böylece.

Eğer konu açarken, konuyu açan kişi başlık kısmını doldurmaya başladığı anda yazdığı metne göre hemen alt tarafında "Açacağınız konu bununla mı ilgili?" diye bir başlıkla beraber benzer konu başlıklarının listelendiği bir bölüm açılsa ve adam da bu listede açağı konuyla ilgili bir konu görüp ona yönelir ve belki de soracağı sorunun cevabını bulabilirse, o konuyu açmaktan vazgeçebilir. Bunun için kaliteli bir server ve birkaç kodlama gerekir...

Bence aramizda iyi web tasarimcilari ( coder ) ve iyi grafikerler vardir. Bunun en güzel çözümü html ile basit bir rehber hazirlamak olacaktir. Ben bu foruma yeni üyeyim fakat ne dediğinizi anlayabiliyorum. Yada blog kurup herkesten bisiklet incelemesi yapmasini istemek

Eğer biz kendi bisikletlerimiz üzerinden belirledigimiz konularda ( araziye uygunluk, fiyat, sehire uygunluk, yarismalara uygunluk, baslangic seviyesi ) gibi basliklar altinda degerlendirmede bulunursak belki bu işi kolaylastirmis oluruz. Ben hala karar veremiyorum mesela. Bugün gidip bisikletimi almayı düşünüyorum fakat aksama kadar okuyup arastirinca bir sürü farkli konu karşıma çıkıyor. Yani bu düzeni tutturmak cok zor.

Asıl sorun bu değil. Madem aynı konulardan sıkılıyorsunuz her gün farklı konular açın; isteyen istediği konuya girsin, okusun, yorum yapsın. Seçimi gene üyelere bırakalım. Seçenek yaratın kısacası. Forum böyle ayakta kalır. İnsanlar bu şekilde foruma bağımlı olur

Geri