Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

@chansiper
Az once @AliÇimen dedigi gibi, fren hava yapmıs gibi. Konu icerisinde hava yapmanin nasil olduguna dair yazilip cizildi.

3 yontem izleyebilirsiniz:

1. bisikleti ters cevirdiginizde hava yaptiysa, normal konumdayken fren kolunu pompalayin. Bu arada kaliperden baslayip hortuma tornavida sapi vb. bir cisimle vurarak havanin fren kolundaki hazneye cikmasini saglamaya calisin. Basarili olsanizda verimde dusus olacak, bisiklet ilk yan geldiginde ve/veya ters cevrildiginde yine ayni problem bas gosterecektir.

2. Mineral yag alin veya mineral yag kullanan, yag degistirme isini bilen bir tamircide fren yaglarinizi degistirtin.

3. Mineral yag alin ve altta alintiladigim konudaki teknigi deneyin. Temel olarak 1. madde de belirtilen teknigin aynisi. Fark olarak yag ekliyorsunuz :)

@suat akman

Mineral yaglar bisiklet sitelerinde bulunabilir. Yasadiginiz bolgede yoksa internet siparisi ile alabilirsiniz.
Orjinal yag icin link ornegi:
(link)

Muadili icin link ornegi:
(link)
(link)

Not:
Ben muadil (XLC) kullandim ve su ana kadar sorun yasamadim. Sadece dikkat edeceginiz, mineral yag yerine dot vb. yag kullanmamanız gerektigi. Ozellikleri farkli.
50 ml yag, eger uygulamada dokulup ziyan olmazsa 2 fren sistemi icin (on + arka) yeterlidir.

• Beğen
Tepkiler: AliÇimen
Scudo
arkadaşlar bu tamırcı yapmış yağ degısımı. hava almış herşeyi denemiş olmuyo dedı.
randıman vermıyor dedı. pompa yenılenecek dıyor

@chansiper Sanmıyorum hocam. İşi yapamadı ona buna kabahat buluyor gibi geldi. İşin muadili bir bisikletçi ya da motosikletçi sorununuzu çözecektir emin olun.
Şunu deneyin freni art arda sıktığınızda sertleşme oluyor mu? Eğer sertleşiyorsa yani fren kolu daha az mesafe gidiyorsa kesinlikle hava yapmıştır.

valla olmuyor dedı az önce aradım gene. yaptım ben herseyı dıyor. art arda sıkınca bırsey olmuyor. acaba yağ mı yanlış
avid elixir 1 benım arka fren. yağ illa mineral yağ mı olacak

@chansiper

@chansiper

Tamircinize guveniyorsaniz dedigini yapin. Ama bazen tamirciler isin icinden cikamiyorsa, anlamiyorsa sallayabiliyor. Amacim tum tamircileri karalamak degil! Rastlanan durumlar icin soyluyorum.
O yuzden HD fren anlayan bir tamirci varsa once ona da bir gosterin ;)
Cok arkadasima sacma sapan parca degisimi oneren tamirciler oldu 5 dk. is icin...
Avid elixir yanlis hatirlamiyorsam DOT 5.1 kullaniyor.

• Beğen
Tepkiler: AliÇimen
burda tamirci olmadı dedı. pompa bozuk ddıyor işte.
içinden.. o yüzden kol değişecek diyor.
dün aldım biisikleti ordan. ama kol yumuşaklığı hala var. ANCAK bir durum daha olmuş. kolu sıkınca geri gelmesi uzun zaman alıyor. sıkıp bırakınca yani.. eski haline gelmesi zor oluyor yani..
sanırım pompa.. ama sıkıp bırakınca defalarca 100 defa yaptım nerdeyse bu işi, geri gelmesi düzeliyor. artık yanlış yağ mı pompa mı anlamadım. o adam pompa diyor. bu arada avid elixir 1 lerde dod 4 mü yoksa DOD 5.1 yağ mı kullanılırı

@chansiper Hocam anlamadığım başka tamirciye de gitmek istemicek kadar biaikletçinize güveniyorsunuz madem ancak hala niye tereddüt ediyorsunuz?
Bizim tavsiyemiz tabii ki başka bir işin ehli tamirciye gösterilmesi oldu. Ancak siz bilirsiniz yine de. Kol değişmesi gerekiyor diyorsa değiştirin.
Ayrıca yağın türü sertlikte farkettirmez diye tahmin ediyorum. Dot 4 ve ya 5.1 olması yağın kaynama derecesiyle alakalı diye biliyorum.

@AliÇimen yağı araştırdım. elixir 1 de DOD 4 kullanılıyormuş.
bısıkletcıye gelınce guvendıgımı nerden cıkardınız. mootorcuya goturdum ben yaparım bunu dedı. ama once baska bırıne goturecem arkadasın tavsıyesı ıle. o ne dıccek bakalım. olmadı o motorcuya denetecem, kol alma en son iş. kolaay olan. masraflı olan ayrıca. 120 TL den baslıyor bır kol

@chansiper Attığınız mesajdan onu anladım. Neyse hayırlısı neyse o olsun. Dot4 motosikletçilerde de kolaylıkla bulabileceğiniz bir yağ.
Benim demek istediğim bir usta misal belki başka konuda daha iyidir ancak hidrolik frenden anlamıyordur. Bu yüzden farklı bir ustaya görünmenizi tavsiye ettim. Bundan önce attığınız mesajdan demekki farklı bir anlam çıkarmışım. Kusura bakmayın.

fren için aynı sıkıntıyı yaşayan olmamış anlaşılan ya da burada fazla üye yok.
kısacası benim arka fren kolu geri gelmiyor. alıştırınca 100 defa sık geri al sık geri al yapınca düzeliyor. ama sabah aldığımda bisikleti yine sıktıgında geri gelme düzelme ağır oluyo. bu sıkıntıyı yaşayan biri olmamış demek. ben deneyerek değil de bu sııkıntıyı bilerek tamir edecek birini aradım. olmadı

Merhabalar,balatanın diske sürtünmesinden gelen sesi düzeltmek için fren vidalarını açarken çızzzt çızzzt diye sesler geldi.Sesi çözdüm ama bu sefer fren tutuşu azaldı. Sorun nerede?

@Serdar YUSUFOGLU Hocam balataların diske paralel bastığına emin misiniz?
Bunun haricinde vidalardan gelen ses oksiklenme yaptığı için olabilir.

Paralel gözüküyor,şuan arka frende gözle görülür azalma oldu,fotoğraflara bakabilir misiniz?

Dosyalar

• IMG_20160405_080602.jpg
    IMG_20160405_080602.jpg
    91,8 KB · Okunma: 34
  • IMG_20160405_080556.jpg
    IMG_20160405_080556.jpg
    81,6 KB · Okunma: 29
Yağ bulaşma sorununu ben sadece würth balata spreyiyle çözüyorum. Farklı bir marka kullandım pek işe yaramadı diye yine würthe döndüm.. Ücretsiz olarak da şöyle bi çözüm öneririm. Balataları söküp cifleyip yıkayıp ve aynı şekilde diski tertemiz yıkayıp yerine taktığında düzelir diye düşünüyorum.

@AliÇimen Fren kolunu sıktığımda eskisinden daha az bir tutuş gücü olduğunu anladım.

Gecen gun bisiklet surerken yagmur yagiyordu. Sanirim islanan zincir uzerindeki yagi hidrolik fren diskine sicratmis ben surerken. Frenler de eskisi gibi iyi tutmuyor yaglandigindan. Nasil temizlenirden ziyade bu sartlarda yani yagmurlu havada bisiklet surulurken bu sorun hep oluyor heralde. Bu nasil onlenir ne yapilmali?

• Beğen
Tepkiler: suat akman
@ahmetk

Zincirden diske kadar yag sicrayacagini dusunmuyorum. Ancak yollarda biriken egsoz artigi, asfalta tutunan yagli kirler yagmur suyuyla kabarip sicramis olabilir. Diski deterjanla yikayıp bezle kurulayin. Balatalar icin balata spreyi kullanin veya oluruna birakin :)
Hic balata spreyi kullanmadim bugune kadar. Genelde gecici fren zayifliklari kisa surede normala dondu. Elbette diski temizlemek-temiz tutmak, balatalar kadar onemli bir durum.

Geri