Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Hidrolik fren sorunları ve çözümleri

@Can007
Bu soru önemli. Birçok kişinin ortak derdi anladığım kadarıyla

Scudo
@isamorgil merhaba bir sure once sizle bi konu tartismistik diskten ses cikma sorunuyla ilgili ben o sorunu halletmistim bugun tekrar olmaya basladi on frende bunun boyle olup durmasi normalmi yine ayni sekilde duzeltebilirmiyim alyanla gevseterek ve bi diger sorumda diskin yendigini falan nasil anliyoruz

@HaLiLÖz
Ve diger bi sorumda frenin yaginin azligini veya frenin havasi oldugunu falan nasil anliyoruz bunuda soylerseniz sevinirim

Son düzenleme:
@HaLiLÖz
Soğuk sıcak nedeni ile civatalarda hafif gevşeme, çok sert frenlemeler, lastik sökme takma gibi durumlar da fren ayarı kaçabilir normaldir. Bu gibi durumlar da tekrar ayar yapmak gerekir. Elin alıştımı 1dk sürer anca.

2.soru
Disk rotoru nu soruyor isen o incelmez
Fren balatalarının bitmesinden bahsediyor san en temizi lastiği söküp bakmak...

@isamorgil
Hani hidrolik frenlerde fren yaparken sikistirma islemi ile duruyor ya bu yuzden diskte incelme olurmu zamanla sonra diski degistirmek gerekirmi

@HaLiLÖz hayır rotor incelmez. Zamanla Fren balataları biter.

@HaLiLÖz
Ve son sorumda siz bana ses cikarma sorunu kaliperi gevseterek duzeltiliyor demistiniz benim anlamadigim neden diskin sadece bi yerinde cikiyor o zaman mantiken sorun diskte olmazmi

Evet olabilir rotor sonuçta bir metal ve Eğilip büklen bir şey. Elinizde rotoru düzeltmek için ihtiyaç duyulan özel bir alet ve çok çok hassas gözlerler ile eller yoksa
Alyen kullanmaya devam.

@HaLiLÖz
Bu soruyu su yuzden soruyorum bu ses cikarma sorunu diskin sadece belli bir yerinde oluyordu ben bisikleti servise goturdugumde ordaki kisi kaliperi gevsetti sikti ama yinede duzelmemisti sonra diger kisi gelip diski eliyle tutup birazcik yana dogru buktu ve ses gitti

o iş öyle pek elle olacak iş değil. yamuk rotorun nasıl düzeltildiğini nasıl bir alet e ihtiyaç duyulduğunu video da izleye bilirsin. İngilizce olması önemli değil ne yaptığını neyle yaptığını görmen önemli.

@isamorgil
Videoyu izledim ve gercektende zahmetli ve ince bir ismis videodaki cikan ses bende cikan sese benziyor gibi o zaman muhetemelen benimde diskte bi yamukluk olabilir diye dusunuyorum

Bunun nedenini kendiniz açıklamışsınız pistonlarınız yağ kaçırıyor.

@OmerKa
nasıl yani bunu nasıl açıkladım ve napmam gerekiyor pistonları değiştirmemmi gerekir @OmerKa

@OmerKa
o zaman sadece pistonları değiştirsem sorun düzelir. peki pistonların kaçırdığından nasıl emin olabilirim ?

@isamorgil
Merhaba bugun su disk frenin ses cikarma sorunu icin alyan buldum ve dediginiz islemi kaliperin vidalarini gevsetip freni sikarak tekrar sikmayi yaptim ama yinede ses gitmedi

@HaLiLÖz kaliperleri gözle kontrol edip tekrar ve tekrar denemelisin. rotorda aşırı yamukluk yoksa düzgün yapınca olur. rotor aşırı yamuk ise tekerleği çevirince görürsün zaten.

Merhabalar, bisikletimin hidrolik fren balatalarını 9 yıl sonunda değiştirdim balatalarını kendisi değiştirmek isteyen arkadaşlar için işe yarayabilir...

@HaLiLÖz
Normalde disk incelmez. Uyumsuz balata-disk olursa sorun olabilir. Sadece organik balatalarla uyumlu diskle birliklte metal balata kullanılırsa sorun olur.

Bu tamamen kullanımla ve ekipman özellikleriyle alakalı, Standart kullanımda eğilmeler harici rotorlar uzun süre dayanır.

Uzun inişler içeren daha ciddi kullanımlarda 4-5 balata seti sonrası kumpas ile ölçülüp önemli bir değişim varsa rotorlar da yenilenebilir, yeni rotor ile yeni balata kullanılması önerilir bu arada.

Mtb için düzeltme denense de yol bisikleti için onarımlar titreşim ve kontrole doğrudan etkisinden çok sağlıklı olmuyor,
Aşağıda pasta ile onarılırken bir disk örneği mevcut, Aynı zamanda yüksek ısıya dayanan çift parçalı bir rotorun da videosunu ekledim.

@isamorgil
ses sorununu hallettimde benim bu frenler biraz hızlı ısınıyor gibi sanki ve aşırı (el yakıcı şekilde) ısındığında çok garip sesler çıkarıyor sanki diske pıçak sürtermiş gibi frenlemede sıkıntı olmuyorda bu çabuk ısınması falan o sorun olurmu acaba

@HaLiLÖz

Sonucta havalar zaten sicak. Frenleme uzun sureli yapildiginda, uzun inisler soz konusu oldugunda ciddi sekilde isinmasi kacinilmaz. Ortada ciddi bir surtunme gucu var ve fizik kuralı geregi surtunen yuzeyler isinir.
Disk veya balata kirlendiginde, yaglandiginda, islandiginda, isindiginda, balatalar asindiginda, yeni balata ise diske duzgun oturana kadar alisma surecinde, asiri asinmis metaline kadar bitmis balatada ses cikmasi normaldir. Normal kosullarda ciyak ciyak bagirmiyorsa sorun yok denebilir.
Yukarida saydigim gecici sebepler haricinde sese sebep olan cok fazla degisken olabilir. Ayarsiz kaliper, yamuk rotor, arizali ve duzgun basmayan kaliper, gevsemis disk veya duzgun sıkılmamıs disk, kaliperi tasiyan extensionlarin gevsemis olması, balataları tutan catalın artık yumusamıs olması ve pistonları yeterince geri itmemesi, pistonlarin arizalanmasi, yag sizmasi, sistemdeki yagin azalması ve hava yapmasi, tekeri takarken duzgun oturtmamak, quick release milinin konik yaylarindan birinin ters takılmasi bile milimetrik degiskenlik verdigi icin disk frende sorun yasatir.
Quick release konik yayını ters takan bir arkadasimin bisikletine ne olduguna bakarken bu kucuk ayrıntıyı farkedip duzelttigimizde 2 gundur varolansikayeti son buldu o zaman gordum bunuda :koptum: Lastik patlayınca tamir etmis ama dusen yayı nasil takacagini bilemeyip ters koymus. 2 gun boyuncada ''frenim tutmuyor, frenden ses geliyor deyip durdu.
Kısacasi pek cok sorunu tecrube etmis birisi gozuyle incelemeden, temel sorunlar haric, frenin derdinin tam olarak ne oldugunu soylemek bazen imkansiz oluyor.

Geri