2. el bisiklet alırken:
1) Sakın görünüşe aldanmayın. Her yeni görünen bisiklet güneşli havalarda az kullanılmış değildir. Arada Maltepe velodromda bisikletçilerle sohbet ederken bisikletimi yeni aldığımı sananlara denk geliyorum ama bisikletimin 1 kere zinciri, 1 kere fren balataları, 2 adet vites teli değişti, bir kere aynakol açılıp yağlandı, iki jantı da birer kere akort gördü. Her şiddetteki yağmur altında bindim hatta bisikletimin üstüne kar bile serpiştirdi. Allah pastayı cilayı icat edenden razı olsun, binlerce kilometreden sonra hâlâ bisikletime baktıkça gözüm şenleniyor.
2) Zinciri uzamış bisiklet sarsıldığında zincir normalden daha fazla salınım yapar. Kendi bisikletimin zinciri değiştiğinde farkı net bir biçimde gördüm.
3) Aynakolu sağa sola sallamaya çalışın. Sallanıyorsa boşluk vardır, 20-30 liraya yaptırılabilir, masrafın fiyattan düşülmesini isteyin.
4) Pedalları da kontrol edin. Onların da boşluğu dışarda 15-20 liraya alınabilir. Kendiniz de alabilirsiniz ama pazarlık için koz olur.
5) Ön freni sıkarak bisikleti hafifçe itin. Furç takımında boşluk varsa kendiniz halledebilirsiniz, pazarlık için kozdur. Bisikletçi 25 liraya yapar.
6) Aynakolu olduğu yerde orta güçte geriye doğru çevirin. Dönmekte zorlanıyorsa orta göbek bakımı gelmiştir, aynakolu her babayiğit açamaz, bakımın fiyatı 50 liradır.
7) İki tekeri de boşta çevirin ve fren balatalarına değip değmediğine bakın. Jant akortu gerekebilir ve jant başına 20 liradır. Eğer disk frenliyse diskler de yamulmuş olabilir, fiyatını bilmiyorum.
8) Muhakkak kısa bir test sürüşü yapın.
9) Mümkünse bisikleti tanıdığınız ustaya gösterin.
10) Bisiklette arıza yoksa veya mevcut arızalar fiyattan düşülmüşse alın, güzel bir genel bakım, yıkama ve pasta cila, derin çizik varsa rötuş işleminin ardından keyifle binin.