@clubber
Öncelikle sizden alıntı yaparak yazıyorum ama ingilteredensatinal.com'dan hizmet almış biri olarak genele hitaben mesajım, yanlış anlaşılma olmasın.
Şimdi bu dediğiniz doğru ama siz ne değer söylerseniz onu bildirecekler, sonuçta mal sizin (alıcının) ve
@ingilteredensatinal'ın adresine gönderiyorsunuz. Onlar ürünün satıcısı değil, aracı oluyor ve değer bildirirken bir sorumlulukları da yok, ürün değerini bilmek zorunda da değiller. Zaten bildirdikleri değerin bir bağlayıcılığı da yok. Sonuçta arkadaşlar fatura basıp değer belirtmiyorlar, sadece gönderi formuna sizin söylediğiniz değeri yazıyorlar. Bu değerin kontrol edileceği yer Türkiye'deki gümrük birimleri. Onlar da zaten bildirime bakmadan (bisiklet gibi büyük kargolarda) sizden fatura, ekstre, vb. belgeleri istiyor. Bunları gümrüğe sunarken sorumluluk alıcıda, ayrıca bu sunulan belgeleri inandırıcı bulmazsa gümrük komisyon toplayıp fiyat araştırması yapıyor ve değerini kendi belirliyor.
Bu süreçte kaçaklar oluyor mu, evet oluyor. Mesela gümrüktekiler bazı daha küçük kargolarda bildirilen değeri uygun bulup geçirebiliyor. Mesela karbon bir aynakol 800 dolar iken, 65 dolar değer bildirilirse gümrükten muhtemelen vergisiz geçer üzerinde fatura yoksa. Ama unutmamak lazım, bunun tam tersi de oluyor. Ben ABD'den 2. el 3 senelik bir laptop aldım 300 dolara, Türkiye'de de zaten 1.000 TL civarına satılıyordu ama o an bulamadım ve yurtdışından sipariş verdim. Aldığım yer öyle eBay falan da değil tanınmış bir firma, ürünün değerini, durumunu, faturasını vs. tamamını bütün belgelerle birlikte beyan etmişler. Ürün gümrüğe geldiğinde nedense gümrük memuru beyanı gerçekçi bulmamış, benden ödeme belgesi istediler. Banka onaylı kredi kartı ekstresi gönderdim. Buna rağmen adamlar keyfince aldığım bilgisayara 2.600 TL değer biçmiş (en yeni modelinin Türkiye fiyatı bile daha ucuzken) ve benden 600 TL'ye yakın vergi aldılar. Ne kadar itiraz ettiysem, dilekçe yazdıysam geri döndü saçma sapan cevaplarla.
Anlatmaya çalıştığım, bu konuda gümrük memurları istediği gibi at koşturuyor. Bu durumda vatandaş, yani bizler de tam tersini yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla bu tip durumlarda en son sorumlu tutulacak kişi gönderici.
Ben kendi konumda yazdım, ama burada da tekrar belirteyim. Arkadaşlar vasıtasıyla İngiltere'den 2. el bisiklet kadrosu aldım, her aşamada iyi niyetlerini ve yardımlarını gördüm. Ürün Türkiye'de gümrüğe de girdi, belgelerimi gönderdim onlar da bakıp onaylayıp bana kadroyu yolladılar. Sonuçta benim onlardan aldığım hizmet, ürünü İngiltere adresinde teslim alıp, Türkiye'ye sundukları alternatifler üzerinden gönderimini sağlamak. Ve bu kapsamda sorunsuz bir hizmet aldığımı söyleyebilirim.