Televizyondaki, radyolardaki reklamlara dikkat edin, Türkiye'nin en büyük firmaları dahi (Koç, Sabancı, vb.) sizi israfa yöneltmek için utanmadan sıkılmadan çabalıyorlar. Öyle gizli saklı da değil, alenen. Reklama bakıyorsunuz "çalışır vaziyetteki beyaz eşyanı getir, son model buzdolabını götür" diyor. Bu açık şekilde israfa teşvik. Zaten uzun vadeli amacı olmayan insanımız da iyi bir fırsat yakaladığını zannedip ihtiyacı olanı değil, gereksiz olana harcıyor emeğini, kazandıklarını. İsrafı önlemenin en iyi yolu bilinçlenmekten geçiyor. Bilinçlenmek en büyük israf önleyici.
Benim politikam açık ve net. Beni tanıyanlar da biliyor. Bir şey bana keyif verecek, rahat ettirecek gibi görünüyorsa bunun aleyhime olduğundan şüpheleniyorum. Çünkü lezzet veren yiyecekler, rahat ettiren olanaklar daima sağlığıma ters şeyler çıkıyor. Bir süredir elektriği elde etme konusunda çabalarım oldu. Bunlardan birisi güneş paneli diğeri de rüzgar kaynağı. Zümrütevler'de oturuyorum; Kayışdağı'nın sert rüzgarı iki tane orta ölçekli rüzgar paneline iyi güç sağlıyor. Akşam kullanılacak ışık gündüz güneş panelinden geliyor. Bunlar çok ucuz alınabilecek şeyler. Taşınabilir aplikler Aliexpress'te var. Zaten her cihaz pil istiyor. Onu da şarj edebiliyorsanız iyi çözüm olabilir.
Aslında daha büyük ölçekli araştırdım ama ülkemizde hem güneş panelleri hem de rüzgar kaynakları çok pahalı ve işletme lisansı gerektiriyor. Bu konu da ülkemizde çorak arazi.