Okul okumak diploma sahibi olmak guzel bir sey. Ancak herkes okuyacak diploma sahibi olacak diye bir sey yok!
Onemli olan okumaya ve arastirmaya egilimli olmak. Ne yaparsaniz yapin ogrenerek, arastirarak, bilerek, en onemlisi severek yapin.
70-80 arasında dogan, 80'li yıllar cocuguyum ben. Bizim ailelerimiz ''biz gormedik, okuyamadik, cocuklar gorsun'' mantigi ile okuttu bizi. 90'lar ve 2000 yıllarinin cocuklari, aslinda bizlerin cocuklari daha cok nemalandi bu kıyımdan. Boylece tembel ama diplomali, bakkala bile gitmeye usenen, elinde interneti ile aksama kadar oturmak isteyen bir nesil geziyor ortalıkta.
Meslek liseleri lazim bize, ara elemanlar, işçiler lazim ama kalifiye, disiplinli isciler.
Elbette iyi bir sosyal guvenlik ve maas duzenlemeleri, vergiyi calisana daha cok yuklerken, işverene af olarak peskes cekmeyen bir vergi sistemide lazim.
Oysa ki TV lerde surekli uckagida kacan, okumasada ucuz siyah takım elbise ile eli sopali, hatta silahli işbitiriciler olmalari telkin ediliyor genclere dizilerde.
Haliyle kimse calismak istemiyor. İşe yaramaz bolumleri, kalitesiz bir egitim sisteminde bitirmis guruhlar yetisiyor devamli.
Simdiki aklim olsa emin olun annemin ''oku cocugum'' israrlari ile universite egitimi yerine ilgilendigim kurslara gider serbest meslek zanaatkar vb. olurdum.
Bugun işini duzgun yapan, fiyat konusunda sacmalamayan, verdigi gunde isini teslim eden bir marangoz, tesisatci, elektrikc, fayansci vb. pek cok universite mezunundan hatta banka mudurunden daha fazla kazaniyor.
Kolay kazaniyorlar demiyorum! Sogukta, sicakta, tozun topragin, boya kokusunun icinde, bazen kanalizasyonda cile cekiyorlar. Fizigini ve beynini ortaya koyarak isini dogru yapanlar gercekten kazaniyorlar.
Elbette herkes eline telefonu, onune bilgisayarı alip 9'dan 5'e calismayi cazip bulacaktır. Fakat bu işlerde maalesef para kalmadi. Bu tarz konumlara istihdam edilecek yiginla insan var.
Ama zanaatkar ve usta ararsanız mumla arıyorsunuz. Hal boyle olunca bu tip emekcilerin degeri yukseliyor.
Kısacasi kotu bir egitimle universite diplomasi yerine kalifiye bir usta veya zanaatkar olmak tercih edilmenizi saglayacaktir.
Koylerde bile sabah 6'da kalkip hayvan pesine dusecegime, sicak soguk mevsime gore tarlada calisacagima sehre tasinirim mantigi ile goc artti. Ne oldu? Bir suru sehir icin kalifiye olmayan issiz insan yigini olustu.
Elbette bunda tarim ve hayvancilik politikalarimizin hatalari yadsınamaz. Ciftciye cabalari karsiliginda sadece hayatta kalma ve karnini doyurmanin otesinde bir getirisi olmayinca ciftci ailelerinin cocuklarida medyada izledikleri hayatlari bulacagi yanilsamasi ile sehirlere yoneldi.
Tuketmenin uretmekten daha kolay oldugu bir sisteme itildik. Ama uretmeden ne kadar tuketilecegi nerede tıkanip bu hallere dusecegimiz hep saklandı. Sonuc ortada işte.
Kısacasi cok parametreli bir sorun ve cozum yumagi ile karsi karsiya kaldik...