Merhaba,
Aşağıda paylaşılanlar bu konuda vatandaş (ekşi sözlük) yorumlarıdır. Sevgiler.
"şöyle ki, inşaat ve sanayi sektörlerinde ara eleman sıkıntısı hat safhada. biz şantiyede eskisi gibi ne doğru düzgün kalıpçı, ne sıvacı, ne tesisatçı eleman bulamıyoruz. yok yani eleman yok, sanayide de bu şekilde.. günlük yevmiyesi 120 tl olan işi öğrenip yapmak istemiyor gençler. ya prestijli bulmuyor işi ya da zor geliyor.. yok işte aşağıdan adam gelmiyor.. ayda 3000 tl kazanacakken bu ağır işte, gidiyor hizmet sektörünün dibinde ağlıyor.. bi avmde asgari ücretli bi tezgahtarlık işi bulsamda ayda bin tlye çalışsam diyor. durum maalesef budur."
"türkiye de işsizlik var ama sebebi ise iş beğenmemek değil işe göre adam yetiştirememektir.sen adama fakülte okutup ömründen kemiksiz 16 yıl alıyorsan onu bi zahmet hamal yapmamalısın."
"yeni mezun mimara asgari ücret teklif etmek gibi bir gerçek de var.
o paraya kapıcı al sen, mimar senin neyine."
"bir uçak mühendisinin, dönercide komilik yapmak istememesine şaşıranların acımasız düşüncesidir.
not: uçak mühendisi değilim, döneri de çok severim"
"Türkiye'de bir mühendise, mesai saatlerine cumartesi günlerinin de dahil olduğu buna rağmen maaşın neredeyse asgari ücretle yarışır fiyat teklif edilmesi sonucu oluşan haklı bir beğenmemedir."
"aklıma zaytung haberini getiren açıklamadır.
-başbakan'ın 'işsizlik yok, iş beğenmiyorlar' açıklamasından etkilenen odtü'lü genç, mahalle berberine kalfa oldu-"
"türkiye'de hala köleler değil insanlar yaşadığı için kısmen doğru sayılabilecek saptama. oysa ki 950 lira alıp hiçbir güvenlik önlemi alınmayan madenlerde çalışmaya ve ölmeye koşmalıyız, üniversite eğitimi alıp çok iyi vasıflara sahip olup 1500 liraya çalışmalıyız, sendikal haklardan vazgeçmeli insan gibi yaşamayı hayal etmemeliyiz. bu ülke 30 bin lira kazanan kabzımala serbest piyasa deyip 2000 lira kazanan öğretmene 2 ay maaş almasınlar diyenlerin ülkesi."
"mesela bir isveç olsak hak verebilirdim bu yoruma. malum orada çöpçü ile doktor'un aldığı maaş, sahip olduğu haklar birbirinden çok da farklı değil. kimse üniversite mezunu olmaya zorlanmıyor, adam lise mezunu olup gayet rahat yaşam sürebiliyor, çünkü beğenmek zorunda bırakıldığı iş süründürmüyor. örneğin meslek lisesi kavramı buradaki gibi içi boş bir kavram değil. teknisyen olup hayatını lüks(link) içinde geçirebiliyosun. buradaki olayı meslek beğenmemek olarak görenler için ricam gidip o işlerde çalışarak 4 kişilik aile geçindirmeyi denesinler. bence o beğenilmiyor denen meslekler bir doktorun yarısı kadar kazandırsın memlekette doktor kalmaz. "
"küfür, başka bir tane daha küfür, küfür, küfür, en güzel küfür en sona gelsin, dayanamadım bir tane daha küfür.
tamam sakinim"
"iş beğenmiyor dediğiniz insanlara asgari ücretle işe girebilmek için bile torpil aratmanız yüzünden olabilir mi acaba bu işsizlik?"
"Buhranlar Ve İşsizlik (John Maynard Keynes )
John Maynard Keynes 1936 yılında büyük ilgi toplayan ” İstihdam, Faiz ve Paranın Genel Teorisi”( Genel Teori ) kitabını yayımladı. Keynes Klasik İktisat Okulu öğretileriyle yetiştirilmesine rağmen kitabında ekonomiye dair farklı bakış açıları getirdi.
İskoç ekonomist Adam Smith 1776 yılında yayınladığı Ulusların Zenginliği kitabında piyasayı görünmez bir elin yönettiğine deyinmiş ve ekonominin doğal dengeyi kendiliğinden bulacağını söylemiştir.Kısaca eğer piyasada işssizlik varsa ücretler düşecek ve işverenler daha çok işçi istihdam edecek, böylece piyasa dengeye tekrar kavuşacaktı.
Keynes Genel Teori kitabında, Klasiklerin aksine ücretler genel seviyesinin çok yavaş değiştiğini, bu nedenle durgunluk (resesyon) sırasında fiyatlar düştükçe ücretlerin değeri artacağini ve şirketlerin daha az işgücü talep edeceğını söyler.Ekonomik çöküntülerin getirdiği talep işçileri işsizlik, şirketleri de düşük üretim kıskaçında bırakır.Kısaca Klasiklerin görüşlerindeki doğal denge, gerçek ekonomilerde mevcut değildir.Bu mevcut olmayan denge birçok iktisadi olayında birleşmesiyle 1929 yılında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Büyük Buhran’a neden oldu. ABD’de üretim %40 oranında düştü ve 14 Milyon Amerikalı işssiz kaldı.
HÜKÜMETLERİN GÖREVLERİ
Keynes İşsizliğin azaltılması ve ekonomik krizden çıkmanın sorumluluğunu devlete vermiştir. Kısaca hükümetler ekonomiye daha çok yatırım yapacak, böylece toplam talepte bir artış meydana gelecekti.Artan talebi karşılamak için şirketler daha çok işçi istihdam edecek ve işsiz sayısı düşecekti.
Keynes’e göre devletin yatırım şekli önemli değildi. Hükümet ekonomik sistem üzerinde talep sağlamayı başardıkça sistemin düzeleceğini savunuyordu.
(kaynak:(link))"