@er-n
Çok sevgili forum ve tartışma arkadaşım er-n! Merhaba yine ben! Şöyle bir deney yapalım. Gerekli malzemeler: Bir adet eski tip kıvrılabilir metre, bir adet normal mantık!
Deneyin yapılışı: Elimizdeki santimetreye duyarlı metremiz ile, önce mtb'mizin tekerlek çapını ölçüyoruz. Elde ettiğimiz sonuca "X" diyelim.
Ardından aynı metre ile yol bisikletinin tekerlek çapını ölçelim ve bu değere de "Y" diyelim. Normal koşullarda "Y" değeri "X" değerinden büyük olacaktır. Belki 2-3 cm, ama yine de "Y" daha büyük olacaktır.
Şimdi de mantığımızı kullanacağız; tek bir kadans'ta mtb'miz "X" kadar yol gittiğine göre ve yine tek bir kadans'ta yol bisikletimiz de "Y" kadar yol gittiğine göre, ve bu ikisinden "Y" daha büyük bir değer olduğuna göre 2-3 cm bile olsa, yol bisikleti tek bir kadans'ta daha uzağa gidecektir. Fakat daha uzağa gitmesine doğal olarak, daha birçok etken de sebep olacaktır. Tekerlek çapı bunlardan sadece bir tanesidir. Yol bisikletinin aerodinamik yapısı, ince lastikler, hafiflik vs. vs. Mtb'nin de tabiki üstünlükleri vardır, lakin iş başında (yani yurdumun güzel dağlarında)!
Bu konu bence gereksiz yere fazla uzadı. Artık bu konuda cevap veya mesaj yazmayacağım. Eğer yine aynı fikrinde ısrar ediyorsan, saygı duyuyorum ama kesinlikle kabul etmiyorum. Daha da amiyane örnek vermek gerekirse; pinokyo yada olimpia bisikletin bir kadansı ile normal bir mtb'nin kadansında, bisikletler aynı ölçüde yol gider mi???