Evren abi, söylediklerine katılmakla beraber katılmadığım noktalar da var. Öncelikle bisiklet ile metroya binmek bir zorunlu ihtiyaç değildir. Yani bunu yaya olmak, trafikte sürücü olmak haklarıyla kıyaslayamayız. Yayalık zorunlu bir ihtiyaçtır, aksi halde kısa mesafede yer değiştiremeyiz. Trafikte sürücülük de zorunlu bir haktır, uzun mesafe yer değiştirmenin yoludur. Ama metroya bisikletle binmek? Bence bunlarla eş değer bir örnek değil. Metroya bisikletle binmeden de hem yer değiştirebilir, hem de bisiklet sporunuzu yapabilirsiniz. Ben olaylara sırf kendi açımdan bakmıyorum, her açıdan.
Küçük bir araştırma yaptım. Vakt-i zamanında İzmir Metro'suna bisikletle girilebiliyormuş. Neden uygulama yasaklanmış onu tam bulamadım ama bisikletle dolananlar olduğunu bazı yorumlarda okudum. Zaten mantıken düşünürsek, sandal kadar bebek arabaları, akıl almaz boyda ambalajlar koliler vb ürünler rahatlıkla sokulurken, bisiklet neden sokulamıyor? Bence zamanında insanlar suyunu çıkarmış ki yasaklanmış. Zamanında hiç uygulanmazdı yoksa?
Yollarda kaldırımlarda 7 kişi yanyana yürümeye çalışan aile bile gördüm ben bu ülkede. Bisiklet yoluna park eden araçlar gördüm, bisiklet yolunda yürüyenlerce tartaklandım. Ben her ne kadar bisikletimle metroyu kullanmak istesem de bu uygulamanın sağlıklı bir şekilde yürüyeceği ve baki olarak hayatta kalacağından emin değilim.. Japonu yapar, Hollandalısı uygular. Biz yapamayız abi. Öyle sen ben düzgün davranırsın ama toplumsal uygulama öyle yürümüyor işte.
Adınızı net belirtmemişsiniz ama sanırım Volkan olsa gerek. Teşekkür ederim öncelikle. Ek olarak da şunu belirteyim, insanların fiziksel özelliklerinden böyle bahsetmesek daha iyi olur. Bazı insanlar genetik bozukluklar nedeniyle durmadan şişmanlıyor. Bu tip hastalıklar var, onlar da istemezdiler eminim ki. Ama ben demek istediğinizi anladım. Fakat anlamayanlar ve sizi alaycı görenler olabilir. Uyarıda bulunmak istedim sadece.
Bahsettiğiniz sistemi siz mi ortaya attınız yoksa bir yerde mi okudunuz bilmiyorum ancak kulağa gayet mantıklı geliyor. Tek bir vagonun dışına "Bisiklet vb yük vagonudur." gibi bir uyarı yazılırsa, bisiklet, bebek arabası, koli tarzında yükü olanlar o vagonu tercih ederse daha iyi olur, ki sabahları ve bazı güniçi saatlerinde vagonlar insan istifi halinde oluyor. Cebimden telefonumu alıp şarkı değiştirebileceğim alanım bile olmuyor. Öyle bir durumda bisikletle durakta nasıl inilir emin değilim. Ama vagon fikri güzelmiş. Bu fikirle ikna edilebilir belki belediye veya hangi kurum kararı veriyorsa.