milleri zaten takıp çıkartalım diye çok ince yapıyorlar...saçma oluyor...
göbek ve mil arasında boşluk oluyor olursa esner, esnerse verimi düşer. Neticede göbeğin kadroya oturan kısmı destek bölümü olsada mile yük biniyor. Ben mil'in yaylarını çıkartıyorum. Ayrıca Çatalları esnetse de oldukça sıkı kilitliyorum.
Milin esnemesi yada egrilmesi kesinlikle verimi/erformansi düsürmez. Jantin akiciligi mile degil sadece Dediginiz catallara oturan akisa ve bilyalara bagli birsey.
Ayrica milleri cok sıkmaniz dediginiz gibi catallari yani droplari esnetir ve esnemesi de ileride jantin ya saga yada sola kaymasina neden olur, bu olay ekseri arka droplarda cok görülen bir sey, buda droplarin bozulduguna isarettir ve tamiri yoktur. Cok sıkmanin ikinci nedenide Bilyalari baski yaptigi icin bisikletin akisini/performansini azaltir.
tekerlekleri takıp çıkartalım diye miller çok ince değil mi ?
eskiden nerdeyse 14-15 somun ile sabitlediğmiz 1 cm kalınlığında sabit miller yokmuydu ?
evet Qr miller çok ince her bisiklette esnemiş bükülmüş görüyorum. Biisklet orjinal olmasına rağmen ; Arka göbeği sıkması için bazı arka çatallar sığmazken bazı arka çatallar büyük geliyor ve Qr mili takarken esnetmek zorunda kalıyoruz ? bahsettiğim aynen o bu nedenler mili esnetiyor. evet Qr mil üzerindeki yaylar. çıkartıyorum.
Arka catallarda fakli genislikler varken onlarinda ayni genisliklerde jantlari var (Bu ölcü degsiklikleri klasik bisikletlerde oluyor) ama yeni nesil (QR'li bisikletlerden konusuyorum) yolbisikletlerinde 130mm ve MTB lerde 135mm oluyor.
Eger arka catallar orjinal ve darbe almamissa kesinlikle olumsuzluk olmaz. Yada Darbe falan almamistir ama jantin akisi bakim vs. icin sökülüp tekrar toplanirken yanlis pul vs kullanildiginda da genisleme yada daralma olur, bundan dolayida jant bisiklete tam oturmaz ve hafif esnetmek zorunda kalirsiniz ki 3-4mm kadar esnetmek cok normal ve hic bir seye zara vermez. Ama jant ve Bisiklet orjinal hic oynanmamissa kesinlikle olumsuzluk olmaz, olursada fabrika hatasi var demektir.
peki onlara yük binmiyorsa neden eğriliyorlar ?
bence ince ve zayıflar Qr miller tekerleklerimizin çalınmasına sebep oluyor. Eski bisikletlerdeki gibi olsa daha sağlam olurdu ?
5Yasimdan beriye bisiklet kullaniyorum ve suan 49 yasindayim ve simdiye kadar daha bir tane egrilmis mil görmedim. Elimde yedek olarak 70li 80li yillardan en 50 tane QR sabitleme mili var ve hepsi dümdüz. Siz nasil her bisiklette esnemis bükülmüs görüyorsunuz aonuda anlamis degilim, sonucta her bisiklette milleri görmek icin sökmek lazim aksi taktirde görünmüyor.
Incelik konusunda katiliyorum miller 5mm oluyor ama zayiflik konusunda kesinlikle katilmiyorum. Ayrica calinmasini önlemek icin güvenli miller satiliyor, jantlarinizi koruyamiyorsaniz onlardan almanizi tavsiye ederim.