Scudo Sports

Kahve kültürü

@clubber
Hocam nitelikli kahve terimini tahminimce kaliteli kahve zannediyorsunuz. Bu ikisi farklı şeylerdir. Terkar söylüyorum. Eğer girdiğiniz tüm dükkanlarda, tüm Fransa'da bulabildiğiniz kahvelerden bahsediyorsanız, o kahve nitelikli bir kahve değildir. Kaliteli olabilir ancak nitelikli değil.

Siz kendi aldığınızı bilirseniz, ancak kendinize kadar bilirsiniz. Bunun da forum ortamında faydası yok. Daha fazla bileceğiniz günlere, selametle.

Scudo
@furkantrojka

Şimdi de kelimelerin derin anlamları ile oynamaya başladın. Forum ortamında faydası olup olmadığına okuyanlar karar vereceklerdir. Yazdıklarım seni rahatsız etmiş olabilir ama önemli değil. Kimse fahiş fiyatla satılan ürünün arkasında durmaz.

@clubber
Bir rahatsızlık falan söz konusu değil. Siz hakim olmadığınız bir konu hakkında konuştuğunuz için bocalıyorsunuz sadece. Bu terimler Türkiye'de henüz yeni olabilir ancak uzunca bir süredir mevcut anlamlarıyla kullanılan ve işaret ettikleri net olan kelimelerdir.

• Beğen
Tepkiler: Birhan K.
@furkantrojka

Bir ürünün fiyatlarından konuşmak için o ürüne hakim olmak gerekmez. Alt tarafı "kahve" den bahsediyoruz. Yüksek teknoloji bir üründen bahsetmiyoruz.

Nitelik ile kalite kelimeleri birbirinin eşanlamlısıdır. Sadece biri Türkçe diğeri Fransızcadır. Kullandığın kelimeleri de bilerek kullan.

@clubber
Demek bir ürünün fiyatlandırmasından konuşmak için, o ürüne hakim olmak gerekmez. Ne gerekir sizce? Yolda karşıma çıkıp "o paraya Şahin alırsın ya" diyenlerden biri misiniz yoksa?
Dünyada ticaret hacmi en büyük ürün petroldür. İkincisi ise kahve. ,
Kelimelerin sözlük anlamları değil burada bahsettiğimiz şey. Terim anlamı. Bu kelimeleri ben kullanmıyorum, size açıkladığım gibi bunlar senelerdir kullanılan terimler zaten.

• Beğen
@furkantrojka

Tüketici olarak bir ürünün fiyatının eleştiririm. Şu an Türkiye'de satılan kahve çekirdekleri fahiş fiyatla satılıyor.

@clubber
Bilinçli bir tüketici olarak, yanıldığınızı açıkça söyleyebilirim. Ya nereden alacağınızı bilmiyorsunuz ya da ne alacağınızı.

@furkantrojka

Farklı ülkelerden satın almış birisi olarak fiyatları yeterince kıyaslama imkanım var. Google ekranından bakarak kıyaslama yapmıyorum. Türkiye'deki kahve çekirdeği fahiş fiyatlarla satılıyor.

@clubber
Hocam öyle bir konuşuyorsunuz ki necip ülkemizden Schengen vizesini bir tek size layık gördüler zannedeceğim. Tamam Fransa ve İtalya'dan kahve almışsınız, o kısmı anladık. Ancak siz aldığınız ürünleri değerlendirebilecek yetkinlikte birisi değilsiniz anlaşıldığı kadarıyla. Bu yüzden yaptığınız karşılaştırmanın herhangi bir güvenilirliliği zaten yok. Bu konuya hakim birisi olarak değerlendirdiğimde, fiyatların bir miktar pahalı olduğunu kabul ediyorum ancak ekonomik açıdan farklı bir senaryonun mümkün olmadığını düşünüyorum ben.
Türkiye her kaliteden çekirdeğin az sayıda da olsa alternatifleriyle bulunabileceği, fiyatların Avrupa'dan bir miktar yüksek, Amerika ile neredeyse aynı olduğu bir ülkedir. Siz bu ürünlerin Brezilya fiyatlarını falan görseniz üçüncü Dünya savaşı çıkarırdınız herhalde. :D

@furkantrojka

Konuyu başka yere çekmenin anlamı yok. Türkiye'de satılan kahve çekirdeklerinin fiyatları fahiş.

Bir batista olarak fiyatların yüksekliğini savunmanı anlıyorum. Fiyatlar ne kadar yüksekse o kadar çok para kazanırsın. Bunu eleştirmiyorum zaten. Ama sen para kazanacaksın diye de biz cebimizdekinden olmalayım. :)

@clubber
Bu yorumu yapabilecek yetkinlikte değilsiniz, sadece kendinizi kandırıyorsunuz. Fransa'da 4€'ya aldığınız kahvenin fiyatı da burada yaklaşık olarak aynı fiyatta zaten. Bir sonraki ziyaretinizde düzgün bir singe origin kahve almak için fiyat sorun, ondan sonra tekrar karşılaştırırsınız.
Fiyatların yüksek olması benim işime gelen bir şey değil. Çekirdek fiyatları ucuzladığında kahve fiyatları ucuzlamayacaktır zaten. Bahsettiğiniz fahiş fiyatlı kahve ile, önerdiğiniz fiyat arasında bir bardakta 40 kuruş civarı bir miktar fark ediyor. Fiyatlar ucuzlarsa daha fazla kar meydana gelir.

@furkantrojka

Kişisel tartışmaya girmiyorum. İstediğim yorumu yaparım. Türkiye'deki kahve çekirdeklerinin fiyatları fahiş. Bir batistanın bunu ihtirasla savunmasından normal başka bir şey olamaz zaten. Ayrıca ben fiyatları ucuzlasın demedim, fiyatların fahiş olduğunu belirttim.

@clubber nitelikli ürün ve kaliteli ürün aynı anlama gelmez. 1. Kalite bir elma çok ucuz fiyata satılabilir çünkü üretimi boldur, almak isteyen herkes her yerden temin edilebilir. Buna karşın nitelikli ürün olarak mevsimin ilk can eriğini örnek verebiliriz. Kalitesi, tadı düşüktür ancak fiyatı son derece yüksektir. Bu ürünün fiyatını yükselten niteliği yani sınırlı kişinin ulaşabileceği, talebin çok altında satışa sunulmuş olmasıdır.

Diğer arkadaşların yazdıklarını bu şekilde düşünürseniz neden bahsettikleri gayet anlaşılır.

Zaten arkadas ısrarla batista yazdigina ve dogrusunu ''barista'' olarak duzeltmeye yeltenmedigine gore, tartismayi da sadece ''cekirdek fiyati fahis'' olarak surdurdugune gore kucuk bir sorun var...
Markette cayin kilogram fiyati bile 13 TL - 40 TL arasinda kalitesine markasina gore degiskenlik gosterirken, kaliteli kahve fiyatinin kiyaslamasini yapmak ''fahis'' demekle gecistirilemez. Fahis fiyat istiyorsaniz et fiyatlarina bakmaniz yeter. Turkiye'de kilosu 50-60 TL olan et su an cogunlugu ada, dag, tas olan Yunanistan'da ekonomik kriz yasamalarina ragmen 6 euro = 24 TL civari.
Su an memleketimizde herseyin fiyati fahis! Kalite aradiginiz herhangi bir urunun fahis olmasi kacinilmaz kisacasi :)

@suat akman

Herhalde okuduğunu anlamıyorsun. Kalkmış et fiyatlarından bahsediyorsun. :)

@clubber
Herkes sizin kadar muhtesem zeka ve analiz yetenegine sahip degil iste. Benim zeka kapasitemde bu kadar ne yapacaksin... Karari okuyanlar versin :)

• Beğen
Arkadaşlar boş verin bunları bu konunun aslından uzaklaşmayalım:)Şimdi anlamadığım bir durum var sütlü filtre kahve yapmak için preslediğim kahvenin üzerine mi sütü ekleyeceğim:kötü: pratik bilgi olarak yardım ederseniz sevinirim.

Herkese merhaba;

Bu başlığa biraz göz gezdirdikten sonra profesyonel bir barista ve birkaç yıldır bu işi yapan biri olarak konuya açıklık getirmek istedim. Kahve dediğimiz tarım ürünü dünyada silah ve uyuşturucudan sonra en çok ticareti yapılan üründür, dolayısıyla 'alt tarafı kahve ya' diye birşey yok.

Fiyat konusuna gelince bilinmesi gereken şey şudur; kahve oğlak-yengeç dönenceleri olan coğrafi bölgede yetişir. Bu sebeple bu ürün ithal olmak zorunda. Fiyatlar ülkemizde normak sayılabilecek bir seviyede. Ha siz gidip 1 kg kopi luwak alacağım ama bu çok fahiş diyorsanız, o kahve Amerika'da da 300 küsür dolar. İyi kalitede Arabica cins kahvenin kilosu minimum 60 lira olmalı, Rabusta cinste ise bu fiyat 35-45 lira olmalı. Daha aşağılarda bir fiyata bulduğunuz ürün 3. sınıf Yemen kahvesi olacaktır(bizim Türk kahvesi olarak içtiğimiz çekirdek).

Geri