@kerem.erdogan
sırayla cevap vermeye çalışıyıım. tamamını okursanız sevinirim.
1)hepsini denemedim tabii ki ancak test eden arkadaşlar var +10 değirmeni.
2) fizik bilgisi der ki w=f.x yani çevirme kolu uzarsa daha az güç uygulayacağız tek seferde doğrudur kaslarımız az yorulur ancak daha fazla tur attırcağımız için harcayacağımız enerji aynı olur. burda bi optimum nokta olmalı. her insanın çevirebilceği yumuşaklıkta ama sürekli tur atcak kadarda uzun değil. diğer bir nokta dişlilerin kalitesi ve sürtünmeler kayıplar vb. fx e dahil olmayan nokta oranında önemi var. dişlilerin yapıldığı malzemeye kadar.(dediğiniz gibi mekanizma)
tchibonun değirmenini ben denemedim ancak söylendiğine göre mili pek oynamıyormuş. hario ve sözene karşı bi avantaj homojenite olarak. ancak biraz kalın öğütmek isteyip vidayı gevşettiğiniz sallanmalar başlıyormuş yani mokapot max v60 kalınlığında iyi sonuç verir gibi french press e gitmez.
kullanan bir arkadaştan yorum.
Merhaba,
Ben yaklaşık 2 aydır kullanıyorum. Sadece espresso için kullanıyorum.
Sık sık denemeler yaptığım için sürekli ayarı değiştirmek zorunda kalıyorum ve tuturmakta zorlanıyorum.
Dağılım performansı (homojenite) iyi pek iyi değil. 14 gr kahveden elek altı 8-9 gram alıyorum. Alternatifi sözende bu oran daha düşük, ancak modsuz hario slim ile aynı, diğer hariolardan da farklı olduğunu sanmıyorum.
Bunun yanında ergonomi, temizlik kolaylığı ve pratiklik açısından sözene göre daha iyi.
inceleyen biri
Biraz önce tchiboya uğradım, ürünü inceledim, ayar vidası cırcırlı sıktığınızda veya gevşettiğinizde ses çıkarıyor ancak hario mini mill gibi değil, ayar aralığı sözen gibi diyebilirim. Gereksiz de pahalı. Ayrıca altındaki plastik malzeme kalitesi çok yüksek gözükmüyor.
Bence alınmaz, o fiyata hiç alınmaz.
başka biri
Ürünü bende internetten sipariş ettim. Geldiğinde baktım ki üst yataklama 3 bölgeden destekliyken alt yataklama sadece iki bölümden destekli. Örnek olarak sağa sola salınım yapmaz iken yukarı aşağıya salınım yapıyor. Toz miktarı yoğun geldi bana. Ayrıca yataklama yapılan yerler sadece plastik. Mili ise 6 köşe. Plastik kısmın aşınması çokta uzun sürmeyecektir.
Oysaki plastik yataklamanın içine küçük bir bronz yatak koysalar değirmenin ömrü 10 yıla yakın olurdu.Milin 6 köşe olmasına da anlam veremedim. Yuvarlak olsaydı daha az aşındırırdı gibi geliyor bana.
Muhtemelen burr kısmının ve üstteki kol mekanizmasının sabitlenmesi için 6 köşe kullanılmış olabilir.
son dediğiniz sözen vs tchibo meselesine gelirsek. kullandığınız kahveden kahvenin kavrumundan bile öğütüm çok fazla değişir. örnek olarak kenya kahvesini çekerken aşırı zorlanıyorum diğerlerinin min 5 katı emek sarfediyorum.
diyelim kullandığınız kahve aynı kalınlık ayarlarından da çok farkeder. genelde değirmenlerde ayar tuşu olsa bile aynı olmaz. diyelim 5 klik ayarında öğüttük sonra 15 klik e alıp başka bir kahve öğüttük diğer gün. sonra tekrar 5 klik e aldığımızda maalesef aynı olmuyor belli bir kahve öğüttükten sonra anca oturuyor.
ve en önemlisi haklı olabilirsiniz sözenler el yapımı olduğu için her ürün birbirinden çok farklı olabiliyor. bazıları çok memnun gerçekten ( homojeniteden değil tabi ) bazılarıysa çok zorlanıyor. sözenlerin en büyük + sı ince öğütüm başarısı.
hepsinin aynı seviyede olduğunu söylemem üst kalite ürünlerin altındaki ürünler arasında çok fark yok.
handground kinu comandante lido gibi üst düzey el değirmenleri var aşırı farkediyor bizim klasiklere göre.
ilgili videolar
burdaki arkadaş 2 kaşık kahveyi 3 farklı öğütücede v60 ayarında öğütmeyi deniyor.
comandante burdaki lidodan daha üst düzey bir öğütücü
porlex 39 saniye, hario 27 saniye(faster but noiser diyor. gürültüden kastı çekirdeğin çıkardığı ses mi yoksa yoruculuğu mu kastediyor bilmiyorum.)
lido 15 saniye
burda da yukardaki videodan çıkan kahvelerin homojenite karşılaştırması.
bence porlex tutarsız duruyor beklenene göre. tabii sözenler gibi çok toz çıkarmamış ancak kalın taneler çok.
harioyu daha kötü bekliyordum porlexe yakın gibi sonuç ancak fine miktarı biraz daha fazla
lido oldukça tutarlı beklendiği gibi.
her ne kadar çok iyi bir test olmasa da fikir veriyor.
burda kruve elekle test ediliyor sonuçlar.