Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kahve kültürü

Scudo
@Osman D.
Merhaba.
Öncelikle Istanbul'da yaşıyorsanız 3. dalga kahvecilere giderek baristalarla etkileşimli olarak kahve denemenizde fayda var. Tarzınızı belirleyip aşama aşama ekipmanlar alabilirsiniz. Benim ilk aletim french pressti. Daha sonra hario aldım. Tabi ben bunları alırken ev arkadaşım da sağ olsun moka pot, espresso makinesi, kalita filan aldı.
Bu saydığım aletler için temel aksesuar da gerekli elbette. Mesela terazi, öğütme aleti-değirmen, kuğu boynu kettle alınması gereken aletler.
 
Istanbula yeni tasindim acaba nerelerden kahve tatmaliyim bana bir liste yazmaniz uygun mudur?
 
@Sefa coskun
Googlayip benim yazdıklarımın haricinde yerler bulabileceğiniz gibi bir kaç tane yazayım.
Coffee deparment
Petra roasting co.
Coffee topia
Coffee sapiens
Dört Kadıköy(bisiklet sever bir işletme)
Latife(reklam yapıyorum)
Kronotrop
Ayrıca imkan bulabiliyorsanız şu günlerde kahve festivali var. Katılmak çok faydalı olacaktır.
 
  • Beğen
Tepkiler: dodobir
Biletler bitmis malesef gitmeyi cok isterdim
 
@ilker ates Afiyet olsun :)

@CEMİKO74 ne demek Cem bey gülegüle kullanın.

@Osman D. Sanırım en ucuz ve efektif demleme metodu French Press. Değişen bir filtresi olmadığı için masrafsız. Kendisi de oldukça ucuza bulunabiliyor. Demleme metodu çok kolay ve hata affeden bir süreç. O nedenle size başlangıç için bir French press ve orta halli bıçaklı bir elektrikli öğütücü öneririm. Kısa zamanda bu setup sizi kesmemeye başlayacaktır. O yüzden ne press'e ne de öğütücüye çok yatırım yapmayın derim.

Tarifi de iliştireyim:

Standart boy bir French press için 21-23 gram kadar yaklaşık köftelik bulgur büyüklüğünde öğütülmüş kahve kullanıyoruz. Kullanacağımız su da yaklaşık 95 derecede olacak. Bu aşağı yukarı şu demek, ketılın düğmesi attıktan sonra, içindeki suyun fokurdamasının tamamen bitmesini bekleyin. Su dinginleşince kullanılacak sıcaklığa gelmiş olur. Şimdi pressi içindeki filtreyle birlikte bir sıcak sudan geçirmekte fayda var. Sistem ısınınca, telefonunuzdaki sayacı 4 dakikaya kurup, kahveyi presse atıp, bütün kahve partiküllerini ıslatacak kadar suyu press'e boşaltıyoruz. Sayacı çalıştırmaya başlayın. Eğer kahvemiz tazeyse suyla buluşan kahve köpürmeye, baloncuklar patlatmaya başlayacaktır. Bu işleme blooming denir. Blooming için 1 dakika bekleyeceğiz. Bu sürenin sonunda pressi tamamen suyla doldurup, filtresi yukarıda olacak şekilde kapağını kapatın. 3 dakika kadar daha bekleyip, pressi yavaşça basmaya başlayın, tepeden aşağı inmesi 20-25 saniye sürerse iyi olur. Filtreyi dibe kadar ittirmeyin, demlenmiş kahveler en altta birikecektir. Bu işlem biter bitmez kahveyi başka bir kaba almayı unutmayın. Yoksa demlenme devam edecek, istenmeyen tatlar kahveye karışacaktır.
 
Cevap teşekkürler. Arkadaşım da filtre kahve makinası var onda içiyoruz genelde. Ama ben de edinmek istedim fakat şu am calismadigimdan Bütçem yok. O yüzden ucuz yollu bir frencj press alayım. Kahveyi de frencj press için oğütülmüş temin edip öğütücü masrafını da kısabilirim.
 
Öğütücü için Sözen marka Türk kahvesi değirmenlerini kullanabilirsiniz. 25-30 TL civarına satılıyor. En altında bir ayar vidası var onu sonuna kadar açarsanız ideale yakın bir öğütme yapıyor. Ama gerçekten kol kuvveti isteyen biraz yorucu bir iş onu da söyleyeyim. Kahveyi mümkün mertebe çekirdek olarak saklamak gerekiyor. Öğütülmüş kahve birkaç saat içinde bayatlamaya başlıyor çünkü.
 
@Osman D.

KAĞIT!
Filtre kahve, Alaman bir hatunun kahveyi çocuğunun ev ödevi kağıtlarıyla süzmesiyle ortaya çıkıyor. Ya da ben öyle biliyorum.

-Frenç press, benim midemi yakıyee. Sevmiyorum. Yanlış demliyor da olabilirim.

-Festival biletleri bitmiş hakikaten. Kaçırmışım ben de.

-Avrupa yakasını bilmiyorum, fakat Kadıköy'de güzel kahve içebileceğiniz yerler Mambochino, Dört ve yeni açılan coffee manifesto. Üçünde de zaman zaman kötü kahve içtiğim oldu, onu da belirteyim. Ama benim görüşüme göre diğer mekanlardan kesinlikle daha iyiler. Mambochino'da sanırım kadro değişiyor, bir şeyler oluyor, o yüzden daha sık denk gelir oldum kötü kahveye. Dört, benim en sevdiğim yer, favori mekanım, bazen kapanır diye korkuyorum, çünkü biraz ara bir sokakta kalıyor, bu yüzden çok insan sirkülasyonu yok. tabi bu bence çok daha iyi. bir de anladığım kadarıyla iki kişi yürütüyorlar işi, ki iş yükü genelde bir kişinin üstünde. umarım çok yorulmuyordur, hayatından memnundur. haa, bide bisiklet dostu biryer olması da benim için büyük artı. cyclist dergisi satılıyor, bisikletinle uğrarsan indirim yapıyorlar, vs. coffee manifesto da ise henüz adını koyamadığım bir g*tümlük var ama dediğim gibi henüz çözemedim.
civardaki kötü kahvecileri (ya da beğenmediklerimi diyelim) de sayabilirim uzak durulması gerekenler diye ama saymasam daha iyi sanırım.
 
  • Beğen
Tepkiler: ilker ates
Merhaba.. İzmirde kemeraltında kızlarağası hanı arka tarafında fincanda pişen Türk kahvesi yapıyorlar.. Çok eski bir gelenek.. Dibek ( dövülmüş) kahve tercih ediyorlar.. Evde denemenizi tavsiye ederim.. Normal fincanlara birşey olmuyor.. Kahvesini bol koyun.. İlk defa Kahve içiyorum diyeceksiniz.
 
Dibek demişken, bu menengiçli falan olan dibek kahvesi de muazzam birşey. Canım çekti
 
İstanbulda festival varmış beyler kaçırmayın. Ben de İstanbulsa olsam da gidebilsem keşke..

Bir de sorum olacak. Termos kullanan var mı? İşine, okuluna vs kahve götüren?
Azıcık soğusa gıcık oluyorum o yüzden yapılabilir mi yapılamaz mı bu iş, muallakta kaldım.
 
  • Beğen
Tepkiler: ilker ates
yapılabilir bence, neden olmasın. ama ne kadar soğumasına tahammüllünüz var. termoslar ısı koruma sürelerine göre satılıyor bildiğim kadarıyla. 8 saate kadar sıcak, 12 saate kadar soğuk gibi. bahsi geçen süreler zarfında da ısı kaybediyordur mutlaka tabi.
 
Türk kahvesinde en temizi soğuk su, olabildiğine kısık ateş, olmazsa olmaz bi dost.
Birde ben kahveyi eminönünde yanlış hatırlamıyorsam nuri toplar mı ne oradan alıyorum, içimi hafif oluyor. Filtre kahve ise tchibo.
 
@huseyinbozan


Soğuk su olayına katılıyorum. Zira kahve ne kadar uzun sürede pişerse, yavaş yavaş aroma salan bir içecek. Bu yüzden dışarıda içtiğim türk kahvelerinde %90 tat alamıyorum. En güzel mangal ateşinde oluyor :)
 
Arkadaşlar burada herkesin 3 aşa beş yukarı kahve zevki ve kabaca kendince tarifi var. Şöyle bir teklifim var. Buradan kahve hazırlama ile ilgili bilgilerimizi paylaşalım. Örneğin benim kahve zevkim türk kahvesi ve french press dışında henüz farklı bir tarif ile karşılaşmadı.

Tarifleri yaparken Kullanılan aletler
kahveler
ve
miktarlarını özellikle belirtirseniz (hele bir de foto falan olursa) dadından yenmez olur.
 
  • Beğen
Tepkiler: Yusuf Z. Şipal
@Mustafa Kocabaş
Merhaba Mustafa Bey.
Okul giderken ya da goy goy amaçlı bisiklete çıktığımda demlediğim filtre kahveyi termosta taşıyorum.
Bir aralar starbucks'dan termos edinmiştim ama 20-30 liralık plastik bir üründü ve haliyle kahvenin tadını berbat hale getiriyordu.
Travel mug konseptinde ürünleri araştırırken ev arkadaşımın da önerisi üzerine zojirushi markasında karar kıldım. Çoğu kaliteli termosta olduğu gibi cift kat metalin arasındaki boşluk vakumlu olması ve iç yüzeyinin yapışmaz kaplamalı olması ürünün temel özelliği. Eski içeceğe ait bir kalıntı yoksa kahvenin tadı değişmiyor ve 5-6 saate kadar sıcak sıvıyı 5-6C derece düşüşüyor. Soğuk kahve demlediğimde ise soğuk kalsın diye koyduğum buz 10 saat kadar katı halde kalıyor.
Önerebilirim bu ürünü.
 
  • Beğen
Tepkiler: emre0x5d
@ilker ates

Çok teşekkürler tavsiyeniz için. Sipariş verdim Zojirushi SM-KHE48NL modelini. 16 mı 20 ounce mı kararsız kaldım 16 aldım(473ml). Çantada çok yer kaplamasın diye..
 
@Mustafa Kocabaş
Ben de 16 ve 12 almıştım. 16 çok ideal bence. Hayırlı olsun, güle güle kullanın.
 
Geri