Bir süredir bir kaç 3. nesil kahveciden çekirdekler alıp denemeler yapıyorum. Yine bu başlıkta belirtmiştim, dark roast kahveleri sevmiyorum. Bana göre kahve en fazla orta seviye kavrulmalı. Gerçi Starbucks'ın blonde olarak kavrulduğunu söylediği kahveden bile yanık tadlar alıyorum. Bu cidden rahatsız edici.
Üçüncü nesil kahvecilerde de taze kavurup gönderenleri tercih ettim. Bu arada, kahve kavrulduktan hemen sonra tüketilmez. Ben 5 gün bekliyordum. Espresso da bu minimum 10 günmüş. Ancak bir kaçında ekşilik şikayetim oldu. Bir ay önce aldığım kahvede problem yokken bir ay sonrakinde bariz ekşi tatlar aldım bazılarında. Çekirdek aynı, kavrulma seviyesi aynı.. Bir kaçında ise istediğim tazeliği yakalayamadım. Mesela daha önce çekirdek aldığım dükkanda üzerine tarih basılıyordu. Ancak nedenini bilmediğim bir şekilde bundan vazgeçtiler. Ne zaman sorsam iki gün önce kavrulmuş olduğunu söylüyorlardı. Üç dört gün bekleyip denediğimde ise aromalarda kayıplar yaşadım.
Çok iyi bir damağım olduğunu iddia edemem. Kahveden baskın tadları rahat alırım ancak alt notaları çok iyi yakalayamam. Ancak bir kahvede olduğu söylenen aromalardan, en azından baskın olanlarını almak isterim. Bu konuda hayal kırıklığı yaşadığım çok oldu.
Bir süredir çekirdeklerimi Kronotrop'tan alıyorum. Sahibi Mehmet Gürs dünyaca ünlü ve açıkçası saygı duyduğum bir şef. Ayrıca içtiğim en iyi ipalardan biri olan Gara Guzu Sarı Memed'in ipası'nın da yaratıcısı.
Yorumlara baktığımda daha önce ekşilik şikayeti yaşayanlar da olduğunu gördüm. Ancak aldığım hiç bir çekirdekte henüz rahatsız edici bir tada, aromaya rastlamadım. Daha da güzeli tadım notlarında yazan bir çok aromayı da aldım. Hatta deneme paketinde aldığım yoğun aromalı kahveyi bile sevdim ki ben yoğun aroma sevmediğimi sanırdım. Anladım ki çok yanılmışım. Favori kahvelerimden biri oldu. Yoğun ve sert kahve demek acı ve yanık demek değilmiş, onu anladım.
Sitesi kahve demlemek isteyenler için güzel bilgiler içeriyor.
(link)
(link)'da Mehmet Gürs ile kahve üzerine sohbetler var.