Scudo Sports

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

@Murat.Bagci Can güvenliği ne olacak yolda gelse araba çarpsa bunun açıklaması ne olacak, öyle yollar var ki araç çarpmaması büyük şans dersin şerit darlığından. Ayrıca duyarsız sürücüler ne olacak? Bisiklet yolu yapmayan belediyeler ne olacak? bence sürülür çünkü öncelik kendi can güvenliğinizdir. Fakat nasıl sürülür yavaş dikkatli, boş olan kaldırımlarda...

• Beğen
Tepkiler: galvaniz
Scudo
Ya iş de yasak kabul ama ihtiyaç halinde de dikkatli ve yavaş olmak gerekli

@massaget bu isin sencesi bencesi yok maalesef. kurallara kisilerin bireysel kararlarina gore belirlenmiyor toplumlara gore belirlenir. kaldirimdan suremezsiniz mevzuata gore belli yasal olarak ta suctur zaten bir kazaya karissaniz siz suclusunuz. dedigim gibi kendinizi yayanin yerine koyun bakalim kaldirimda bisikletli isteycekmisiniz.

onun haricinde belediye bisiklet yolu yapmamissa o zaman tasit yolundan gidebilirsiniz zaten o serbesttir kurallara uydugunuz surece. eger orada tasit gelip size carparsa tum gerekli onlemleri ve kurallar dahilinde suruyorsaniz o zaman siz suclu olmazsiniz.

can guvenligi diyorsunuz peki kaldirimda giderken yavas dahi gitseniz aniden yan taraftan onunuze cikacak kucucuk bir cocugu gormeden carparsaniz ne olacak ? o yuzden kurallara uyup bisikletinde bir arac oldugunu unutmadan tasit yolundan gitmektir. tabi ayni durum arac surucusu oldugunuzda sofor koltugundaykende bisikletin bir arac oldugunu unutmadan ona gore surmek ve saygi cervecesinde yola devam etmektir.

kurallara uymayi aliskanlik haline getirdikce bizlerde digerlerine kurallara uymasini soyleyebiliriz ancak. dusunun cocgunuz ile bisikletle ailece tur yapiyorsunuz ve hic bir zaman kask vs kullanmadiniz herhangi bir guvenlik onlemi almadan onu egitmeden suruyorsunuz surekli daha sonra da mazallah bir kaza oldugunda karsi tarafi suclayabilir misiniz hemen ?

• Beğen
@Murat.Bagci Suçlu olup olmamanız ya da yasada şu şekilde yazıyor olması sizin can güvenliğinizi sağlamaz, gün olur yasalar değişir, anayasa bile değiştirilebiliyor. Ben yasal olarak şudur budur demiyorum burada benim için hassas nokta can güvenliği, yayaya çarparsanız ki düşük hızla çarparsınız zaten kaldırımda hızlı gitmek mümkün değildir can kaybı yaşanmaz ama size aşırı sürat ile bir araç çarparsa sizin için sonuçları kat kat fazla olur.Kalabalık yerlerde elinize alır gidersiniz zaten gitmeniz mümkün olmaz. Sonuç olarak her bisikletçi bazen kaldırımdan gitmek zorunda kalır, bu da kendi can güvenliği içindir keyfi bir davranış değildir. Öyle kaldırımlar vardır ki yaya geçmez insan uğramaz ama aynı yolda bir bisiklet yolu yoktur.

@massaget sizi kaldirimdan gitmeyin diye zorla ikna edecek degilim :) kurallar yasalar hersey acik ve net . ve nasil bir can kaybi yasanacagi da kimse bilemez .kaldirimda direge carpma ihtimali de var :) ne diyelim Allah kazadan beladan korusun . ozellikle de dikkatsiz suruculerden..

• Beğen
@Murat.Bagci Yanlış anlaşılmasın ben de sürekli kaldırımda giden birisi değilim hatta mecbur kalmazsam tercih de etmem ama bazen araç ezeceğine yavaş yavaş şurdan gideyim diyorsunuz. Keşke ülkemizde yurt dışı gibi bisiklet yolları olsa da kaldırımdan gitmeye gerek kalmasa...:)

@Murat.Bagci

murat bey dediğinizin aksini iddia etmiyoruz zaten biz bisiklet sürücüleri çok dikkatli ve hassasiyetli olmaya çalışıyoruz ama öyle yerler geliyor ki kaldırıma çıkılmak zorunda @massaget in dediği gibi sürat yapılmaz zaten kaldırımda temkinli gidilir. kendimden örnek vereyim ben kaldırımda insanlarla hiç sorun yaşamadım aileler de var yaşlılarda incelik önemli olan.
saygılar

bisiklet yolu vardı da biz mi sürmedim binaenaleyh.

geçenlerde bisiklet yolunda giderken yayanın arkasında durdum bana bakarak bağırdı burda bisiklet mi sürülür yoldan gitsene diye.
geçenlerde bisiklet le kaldırımda giderken önüne değilde önündeki telefona bakarak yürüyen kişiyi görüp durdum. oda üzerime doğru yürürken beni 1 metre kala farkederek korkarak durdu
yoldan gitsene diye bağırdı.(kaldırımdan gitme nedenim yol ters trafik ve sıkışık ve kaldırıma gireli daha 3 metre olmadı ve evim 20 metre ilerde cadde üzeirnde)

• Beğen
2918 sayılı trafik kanununda yasak olduğu belirtilmiştir

Bu Kanunda bisiklet ile ilgili olan bölümleri okumaliyiz. (Olur ya kaza anında haklarimizi bilme ve suçluyu bulma açısından)
Kaldırım dan gidiyor muyum ? Evet
Gidecekmiyim ? Evet . Ta ki ist da Minibüsçüler insan olana kadar (*olamadilar)

• Beğen
Hep merak ettiğim bir konuydu teşekkür ediyorum

• Beğen
Kaldırımı bilmiyorum ama, ben bisiklet yolunda yürüyen insanlara kızarken, son 2 haftadır bisiklet yolunun yanında yer alan yürüyüş yolundan yürüyemez oldum.

Bisiklet kullananların çoğunluğu, özellikle de gençler inadına mı yapıyor anlamıyorum. Bisiklet yolunu bırakıp yürüyüş yoluna girip girip çıkıyorlar. Yani kime ne diyeceğimi şaşırdım.

artık kaldırımlar engelli vatandaşlara uygun yapıldığı için bisiklet sürmek çok kolay oluyor her kaldırımın giriş ve bitiş yerleri yol ile birleştiği için ben kaldırımları çok sık kullanıyorum

• Beğen
Tepkiler: Cotyoran52
Aramızda yaya kaldırımında bisiklet kullandığı için trafik cezası kesilen arkadaş var mı?

Karayolunda giderken, trafikle beraber aynı yönde mi gitmeliyiz yoksa trafiği karşımıza alıp da mı gitmeliyiz? Kanunlara göz attığımda anladığım kadarıyla araçlar için gerçeği olan kurallar bizim için de geçerli. Yani trafikte bir araba gibi gidebiliriz. Onları gittiği yönde ilerlemeliyiz. Fakat ben tam tersi yönde ilerleyince kendimi daha rahat hissediyorum. Yani araçlar hep karşıdan geliyor, böylece ben de ne yapacağımı biliyorum. Aynı şekilde trafiğin aktığı yönde Aç bisiklet sürmek bana daha tehlikeli geliyor. Araçlar arkamdan geliyor. Ben en sağ şeritte tretuvarlara yakın gidiyorum. Fakat arkamdan gelen bir derse mi var araçlara makas ata ata mı geliyor, beni çiğner geçe mi arkamdan ne geliyor hiç bilmediğim için bu beni tedirgin ediyor.

Bu durumda ne yapmalıyım?

• Beğen
Tepkiler: mariokaldato
@burakncn Yolun sağ şeridi size aittir. Ters şeritte güvende hissetseniz bile büyük risk almış oluyorsunuz. Bisiklette trafiğin bir parçasıdır ve trafikle aynı yönde ilerlemelidir. Ayna kullanmak, yolun en sağına yapışmayıp kendinize alan bırakmak daha rahat etmenizi sağlayabilir.
Başlığı görünce eklemeden geçemedim, kaldırımlar yayalar içindir, bisikletse bir araçtır. Gayet basit bir kural :acpsnr:

@burakncn
Ancak onlar ne yapacaklarını bilmiyorlar.Trafik ile aynı yönde gitmelisiniz.

Trafik Kanunu MADDE 46 Karayolunda en sağ şeridi kullanır ve diğer taşıtlar ile aynı sorumlulukla hareket eder.

@BerkEvren

bisiklet ne motorlu araçlarla aynı sınıfa koyulabilir ne de yayalarla. ikisinin arası.

yol bisikleti sürüyorsanız "kaldırım kullanmayın yea" demek güzel gelebilir çünkü zaten istesen de kullanamazsın. ama altında şehir veya dağ bisikleti varsa kaldırıma rahat rahat girer çıkarsın, ki ben de öyle yapıyorum. 4 metre genişliğinde kaldırımlar var çoğu şehirde. ben minibüslerin sürekli sağa yanaştığı şehir içinde hayatımı risket atamam. nasıl paten kayan, kaykay kayan, bebek arabası iten yolda gitmiyorsa, kaldırımda biz bisikletlilere de geniş geniş yer var. ha şu önemli; yayaların önünüzden çekilmesini beklememeli, zil çalmamalı, yol sıkışırsa durmalı ve yayalara öncelik vermelisiniz.

Geri