Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaldırımda bisiklet sürmek yasal mı?

Arkadaşlar şahsi fikirlerimiz kanunlardan üstün değildir, kanunu çiğniyorsak çiğniyoruzdur. Ben varsa bisiklet yolundan yoksa karayolundan ve kaldırımdan kafama (riskin durumuna) göre sürerim, bu benim cezasını göze aldığım bir risk, inisiyatifitir. Zaten bugüne kadar uygulandığına da şahit olmadım.
 
Scudo
@furkanbr

Sayın BF sakinleri, kararttığım ve altını çizdiğim noktaya dikkat edin. Yasayı üstün körü bilmeyin. Her yol hakkımız değil ne yazık ki. Bazı araç yolları bisiklet, traktör, at arabası, hatta 50 cc.'lik motor için bile yasaktır. En azından Fransa'da öyle. Türkiye'de de öyledir mutlaka.
 
@CmlCLK

Evet otoyollar ve otoyol bağlantıları yasaktır. Eski adıyla E5, yeni adıyla D100 bir karayoludur ve bisiklet serbesttir.
 
Kaldırımın geniş, yaya yoğunluğunun düşük olduğu kaldırımda yavaş gitmek şartıyla bence bisiklet kullanılabilir. Bunu çok nâdir olarak yapıyorum. Bazen de şehir içinde trafik tıkandığında ve grçecek yer olmadığında kaldırıma çıkıp kısa mesafe gittikten sonra tekrar yola iniyorum. Elbette bunlar apaçi tavırlarla değil, yayalara öncelik tanıyarak, kaldırım tenhaysa.
 
Yasak ama çoğu şey gibi bu da işlemiyor tabi her şey işlemiyor aslında sizden ricam kaldırımda yolun yayaların olduğunu unutmamanız arabaların bisiklete yaptığını bisiklet de yayalara yapıyor kaldırımda
 
Mesela Eskişehir'de kaldırımların çoğu dar. Bisiklet kullanımı için kısım ayrılmış kaldırımlar var. Ama bazısında ne bir işaret, ne boyalı yol, ne bir bisiklet kabartması var. İniş rampası olan tüm kaldırımlar bisiklet kullanımı için yasal mıdır? Bildiğim bir yolda amcanın tekiyle tartıştım. Herhangi bir işaret olmadığı için çoğu kişi o vb kaldırımların bisikletler tarafından kullanılabileceğini bilmiyor. O yüzden gıcıklık yapacağı yoksa polisler de anlayışla karşılıyor.

Bisikletler için ayrılmış kısımları da olsa kaldırım kaldırımdır. Hız yapmadan, dikkatli, çevredekilere saygıyla kullanmak gerekir.
 
  • Beğen
Tepkiler: Aruera
Bisiklet yolu olmayan güzergahta kaldırımdan sürmenin yasal bir bağlayıcılığı yok. Tabi yavaş ve gerekirse yaya hızında sürmek gerekecek öncelik yayalarındır.
 
@Murat-k
Bisiklet bir taşıttır. Bisiklet yolu olmayan yerlerde sağ şeritten gider yasal olarak. Taşıtlara değil yayalara tahsis edilmiş kaldırımlarda gitmesi bu sebeple yasaktır. Yaptırım olmayışı serbest ve normal karşılanmasına sebep oluyor malesef. Yavaş ve saygılı bir kural ihlali, o ihlali normal yapmıyor malesef.
Kaldırımda, ters şeritte bisiklet sürme işini bir bırakabilsek keşke. Araç ve yayalardan saygı beklemek için bizim de kurallara uymamız şart ?
 
@CoolEagle

Üzerinde işaret, boyalı yol, bisiklet kabartması olmayan kaldırım, zaten bisiklet kullanımı için değildir.

İniş rampası olan kaldırımlar siz rahat rahat bisikletinizle kaldırma çıkın diye değil, engelli (tekerlekli sandalyeli) vatandaşlar düşünelerek rampayla yapılmıştır. Rampalı diye kaldırımları bisikletlilere serbest sanıyorsanız, şehirde yaşam kurallarıyla ilgili çok işimiz var.

Kaldırım bisikletliye bir hak DEĞİLDİR. Kaldırımı kendinize hak görürseniz, yolda giderken sizi sıkıştırıp "kaldırıma çık" diyen otomobile, bisiklet yolundan yürüyen yayaya laf etmeyeceksiniz.

Bu konuyu daha kaç kere tartışacağız bilmiyorum.
 
Ben de mümkün olduğunca kaldırımdan gitmemeye, gitmek zorunda kaldığım durumlarda da sessizce belli bir mesafeden yanlarından güvenle geçebileceğim kadar yolun genişlemesini veya yola inebileceğim rampayı bekliyorum.

Orası yayalara ait ve bazı arkadaşların yaptığı gibi yayaların arasından hızla slalom yapmak, onları zil manyağı etmek hiç hoş değil. Bisikletin iki tekerlekli bir ulaşım aracından çok daha fazlası olduğunu, kültüründe saygı barındırdığını kendimize hatırlatmalı, diğer insanlara da göstermeliyiz.
 
  • Beğen
Tepkiler: Gökay Akçay
@BerkEvren
Motorlu taşıtların trafikte kötü niyetli kullanımları bazen bu duruma mahal verebiliyor ne yazık ki keşke olmasa ancak bunun önlenmesi için bisiklet yolları şart!
 
@Murat-k
Başkalarının kural tanımazlıkları yüzünden başka kuralları çiğnememek lazım. Bende İstanbul gibi bir şehirde işe gidip geliyorum. Trafik veya diğer sebepler bana kaldırıma çıkma hakkı vermez. Bu çok sinirlendim adam öldürdüm demek gibi. Bahaneler hafifletici olabilir ama suçu/yasağı ortadan kaldırmaz. Yayasından araç şöförüne, bisikletinden motorsikletine trafik kültürü ve eğitimi şart ?
 
@BerkEvren
Sanki benzetmemiz birisinin bizi öldürmemesi için bizim başkasını öldürmemiz şeklinde olmalıydı, neticede sanıyorum ki hemen hepimizin kaldırımlara çıkarkenki asıl gerekçesi can güvenliği. Motorlu taşıt sürücüleri bizim canımızı tehlikeye atınca biz de kaldırımlara çıkıp yayaların can güvenliğini tehlikeye atıyoruz ancak kendi canımız başkasının canından tatlı gelmemeli. Aynı zamanda unutmamak gerekir ki kaldırımda süren bisikletlinin zarar verme olasılığı da miktarı da çoğunlukla belirgin bir şekilde az olacaktır. Bu yüzden şimdilik gerektikçe kaldirımlara çıkmaya devam edeceğim.
 
@Aruera
İşte bu gerekince kısmını anlayamıyorum. Bana niye gerekmiyor acaba bu kaldırım ?
 
polisin niyeti kötüyse hertürlü yazar bana ders vermeye çalışan bi polis plakan yok istersem ceza yazarım demişti
 
@BerkEvren
Yani ben gerekçemi açıklayayım bakalım haksız mıyım?
Forumda hata yapıp yaşımı yanlış girdim, 16 yaşındayım ve henüz yeni yeni bisikleti spor yapmak için amatörce sürüyorum. İdman düşük, jantlar da 24" yani hızlanmak şimdilik problem, özellikle büyük yollarda araçlar hızlı sürmekten çekinmiyor ve sizi pek önemsemiyor "Nasılsa yoldan çıkar" kafasıyla üstünüze sürüyor. Birçok bisikletçi şehir için yeterli hızlara ulaşırken ben ulaşamıyorum ve gerçekten üstüme üstüme sürüp gelenleri bilirim. Kamyon, tır vb. araç şoförlerinin yaptığından şikayet eden küçük araç şoförleri çekinmeden aynısını bisikletlilere uygular, üstelik bizim durumumuzda daha büyük araçlar da var. Daha önce bisiklet hakimiyetimi arttırmak ve trafikte sürmek için başlıklara yorumlar girip bilgiler aldım, bir de daha rahat hızlanıp tempomu koruyabileceğim asfalta uygun bir bisiklet almayı düşünüyorum, eğer alırsam 1-2 ay içinde kaldırımları tümden terk ederim olmazsa da magandalardan korunmanın bir yolu olarak kaldırımlara devam...
Eh artık farklardan yola çıkarak sizin niye böyle bir gereksinim duymadığınızı hesap edin.
 
tersten gitmektense kaldırımı tercih ediyorum.

(ikitelli köprüsü üzerinde gidiş yönünde bisiklet kullanmak çok tehlikeli çünkü)

(link)
 
  • Beğen
Tepkiler: Aruera
@BerkEvren
Kimse kaldırımda 20-25km hızla gidin slalom yapın demiyorki bahsedilen ve yapılabilecek hız kaldırım ve yayaların durumuna göre 5km veya azami 10km bu hızlardada kimse zarar görmez!

Ancak aksi bazı durumlarda biz bisikletçiler ciddi zarar görebilir!

Verdiğin örnek abartılı ve abes olmuş. Sadece yayalar açısından düşünüp empati kurarsan bu iş olmaz, ülkede zaruri hallerin kapsamı malesef oldukça geniş birazda bisikletçiler açısından olaya bakalım.

Konuyu uzatmayacağım demek istediğim anlaşılmıştır sanırım.
 
Kendi hayatinızi tehlikeye atmamak için tersten de gidilir kaldirimdan da. Bunu yaparken kimseyi rahatsız etmeden ve tehlikeye atmadan yaparsaniz sorun olmaz.
Örnek: Tünele girmemek için ters yoldan gitmek.
Dar ve yoğun trafikli yollarda boş kaldırima çikmak. Kimseyi rahatsiz etmezseniz ceza yazanda olmaz.
 
Geri