benim şu an için kalp ile ilgili bir sıkıntım yok ama ailede amcalar, babam, babannem vs hep kalp ile sorun yaşamış en azından anjiyo-stent vs olmuş insanlar. benim bisikelte başlamam da babamın kalp krizi geçirmesi ve by-pass ameliyatı olması sonrası olmuştu. önce bi kalp doktoruna gidip muayene olmuş(2018) ve tamamen sağlıklı olduğumu öğrendikten sonra bisiklete aktif olarak başlamıştım(günde 20-30-40 kmler) pandemi yüzünden ara verdim o aktifliğe haliyle. geçen sene bu zamanlar itibaryle de yeniden başladım. şu an en son 100 km yaptım bir sürüşte.
benim nabzım da genelde 151-152 çıkarsa hemen durup dinlenir onu 130 lara düşürünce devam ederim pedallamaya. daha yüksek nabızlara çok ender durumlar hariç çıkmamaya çalışıyorum. nabız ortalamam 130 civarında oluyor.
son sürüşümde 100 km yi aştım ve nabızda 170 leri gördüm kısa bir an. bir süre de 160 larda seyretti nabzım. o aralar hafif bir gögüs ağrısı duymadım değil. birkaç gündür de sol kol ve köprücük kemiğim civarında(omzun hemen altı kalbin üstü gibi) bir ağrı var. gidip gidip geliyor. kas ağrısıdır diye düşünmek istiyorum onu da. ilk defa 100 km yaptım. vucut ağrır diyorum
dün kpss vardı sabah ağrı ile uyanınca biraz kokrtum. ama işte kas ağrısıdır diyip geçtim. acaba kas ağrısı ile kalp ağrısını nasıl ayırt edebiliriz?
30 filan herhalde yaş bu arada ama net ben de bilmiyorum kaç yaşında olduğumu takip etmeyi bırakalı çok oldu )
tkd nin (link) sitesinden kardiyovasküler riskinizi hesaplayabilirsiniz. Eforla kalp ağrınızın çıkıyor olması bana stabil anjina pektoris i düşündürdü. Yani kalp ağrınız dinlenmekle geçiyorsa ama yoğun egzersizle artıyorsa özellikle sol kolunuza yayılıyorsa büyük ihtimal damar tıkanıklığınız vardır ama ileri seviyeye gelmemiştir. Bunu test etmek için ise efor testi yapılabilir. Ekg nizi eforla bir koşu bandındayken çekerler ve bozukluk tespit ederlerse bu tanıyı koyarlar.
Geçmiş olsun.