Konunun tamamını okumadım ama bir inşaat mühendisi olarak birkaç kelam etmek isterim.
Çelik, alüminyum gibi malzemeler sünektir. Eğer doğru tasarlanırlarsa aniden kırılmazlar. Önce eğilip bükülmeye başlarlar, kırılmaya doğru giderken siz bu eğilme bükülmeyi farkedip önleminizi alabilirsiniz. O sebeple alüminyum kadro arayan kişileri bir projeci olarak anlayabiliyorum, bizim hayatımız süneklik çünkü
Bunun haricnde biz karbon elyaf malzemeyi bina güçlendirme projelerinde kullanırız. 70 yıllık bir bina ve o binanın herhangi bir kolonunu düşünün. Biz bu binayı analiz edip o kolonun depremde hasar alıp almayacağını tespit edebiliriz. Eğer deprem sırasında hasar alacak ise, bunu engellemek için kullandığımız yöntemlerden biri karbon kumaşlar ile kolonun etrafını sarmaktır. Google'da "frp jacketing" şeklinde bir arama yaparsanız pek çok uygulama örneği bulabilirsiniz. Aynı şekilde kirişler de sarılır bu malzeme ile.
Bu konuyu görünce çok kısa bir google araştırması yaptım ve şimdi önereceğim tipte bir kullanım var mı göremedim. Alüminyum bir kadroyu daha ince cidarlı profillerden imal edip, sonra etrafına 1 kat karbon kumaş döndüğümüz zaman muhtemelen hem çok sağlam hem de hafif bir kadro elde edebiliriz. Bu şekilde kompozit bir çözüm geliştirmek bence herkesi mutlu edecek