- Evet Karbon MTB'de de kullaniliyor. Atlamisim bunu ama ortaya attigim tezi curutmez. Eksik yazmisim sadece.
Siz bir araba üretici olsaniz ve müsteriye arabayi motorsuz vermeye calissaniz, müsteride bu arabanin motoru yok bu nasil bir araba dese. O müsteriye de arabada motor olur ama olmamasi üretigim arabayi cürütmez sadece motoru eksik üretimmi olmus diyeceksiniz.
Ben sizin ne eksik ne tamam yazdiginizi bilemem, ben sadece yazdiklariniza cevap verdim. Ve eksik bilgi de cürük bir bilgi olur.
- Buna bir ornek verebilir misiniz. Ust seviye ve aluminyum kullanan, ruzgari karbondan daha iyi delip gececek bir bisiklet ornegi verebilir misiniz. Bu konuda bilgim olmadigi icin merak ediyorum. ilk firsatta boyle bir bisiklet ile test surusu yapmak isterim.
Evet verebilirim, ben googleci degilim ve googleden falan bilgi toplayarak buraya da asla yazmam, tamamen verdigim bilgiler ve tercübeler kendi bisikletlerimle edindigim bilgiler ve tercübelerdir.
Size verecegim örnegi, yani size göre örnek veremiyecegimi sandiginiz en üst seviye donanmis ve yine en üst seviyelerde aludan yapilmis bir bisikletin örnegini verecegim. Ve ayrica size yine Carbondan üretilmis ve bir kac yüz gram farkla daha az agirliga sahip olan bir bisikleti sunacagim. Ikisini de kendim sürdüm ve tercübe edindim ama gel gelelim ne rüzgara karsi nede yokusu Aeoro olan Carbon bisiklet Aluminyumd olani gibi daha kolay ve daha delebildi ve cika v´bildi. (Bisikletler bire bir ayni donanimla donanmistir)
Simdi siz Alu üst seviye sundugum bisikletin aynisini ve ayni donanima sahip olanini bulun ve test sürüsü yapin bakalim.
Bu Alu olan (Arka catal ve masa Karbon) 2005/2006 Model Colnago Aktve Plus. Columbus Plain Aluminyumdan üretilmistir ve Komple Campagnolo Super Record donanima sahiptir. Jantlar ise Yine Campagnolonun üst seviye Shamal Titanium modelidir.
Bisikletin agirligi+/- 6,8kg
292897 dosyayı görüntüle
Buda yukaridaki Colnago kadar olamayan (Burada Karbonun kalitesini vs tartismiyoruz, yokusu daha rahat cikan ve rüzgara karsi direnci daha iyi olani tartiysiyorz)
2018 Argon 18 Nitrogen PRO, donanim colnago ile bire bir ayni.
Bisikletin agirligi 6,5kg
292898 dosyayı görüntüle
- Yine ortaya koydugum tezi curutmeyecek bir sey soylemissiniz. Tabiki kadro yapisina ve komponentlere bagli ama tartistigimiz konu karbon. bire bir ayni komponent olan biri karbon biri aluminyum olan bisikletler ile yokus cikmaya calistiginizda hangisi daha kolay cikar yokusu sizce?
Yukarida bu sorunuzun cevabini cok iyi bir sekilde verdigimi saniyorum. Verdigim bilgide karbon aludan kötü demiyorum ama bu isin alu veya karbon ile hic bir alakasi yok.
Son olarak yukaridaki iki bisikletimi su bisikletimin rüzgara karsi olan harika direncine karsi kesinlikle üste para verseler degismem. (Yokusu tabiki onlar gibi cikamiyor)
Bisiklet Celikten ve komple Campagnolo Olympus donanima sahiptir. Ortalama 9,5kg
292906 dosyayı görüntüle
Sonuc: Agirlik konusunda demekki karbon kadar hafifi ve modeli eski olmasina ragmen karbon kadar iyi olan alular da olabiliyormus. Rügari delme konusunda ise karbonu ve aluyu ezip gecen celikler de oluyormus.
Uzucu tecrubeler oldugu kadar komik linkler/videolar.
Ayni sizin yorumlariniz gibi.
Kirilanlar genellikle MTB'ler ve cok normal gunun birinde kirilmasi.
Günün birinde kirilmasi normal degil ama yine de tabiki kirilasi olan kirilir ama bu genelde MTB degildir, genelleme yaparsak tüm bisiklet kategorisidir.
Bisiklet alayim 20 sene dag bayir cayir demeden kullanayim diyorsaniz aluminyum alin. Bisiklet alayim mumkun oldugunca asfalt yolda ve duzgun yolda kullanayim diyorsaniz karbon alin.
Yine sacmalamissiniz, dag bayir olarak Karbon cok net 20 sene ve fazlasi kullanilir.
Bakiniz bu bisiklet yaklasik 30 senelik ve hep dag bayir kullanildi ve hala kaynimin oglu kullanmaya devam ediyor.
292902 dosyayı görüntüle
Bu bisikletde tam 11 sene komple dagda bayirda kullanildi ve durumu hala 0 gibi. Üstelik bu bisiklet janti ve masasi da karbon olmak üzere komple full karbon.
292903 dosyayı görüntüle
Oldu olacak sunuda size bilgi olarak göstereyim. Belki baska bir forumda size lazim olur.
Buda bir MTB ve bunun kullanildigi dag bayir normal degil ama yinede 6-7 senedir banamisin demedi.
292904 dosyayı görüntüle
Tüm fotograflari size ayni bisikletleri test edin diye sundum, hani demistinizya örnek bisiklet verin test etmek isterim diye ist ondan, bakalim hangisini test edip bizlere daha iyi bilgi vereceksiniz.
Bu arada tezinizi mezinizi de cürütmek isteyen yok, sadece size bazi bilgileri daha iyi bilemeniz icin bilgi veriliyor. Hani Cambridgede yasiyor ve Frame olacak kadro kelimesini
FREME diye yaziyorsunuz ya iste Freme = Frame olacak gibi bilgiler.
Almak istemiyorsanizda almayin yani. ama kotulemeyin.. Karbon soyledir, karbon boyledir diyorsunuz ama butun ust seviye bisikletler karbon. Millet zaten kirmak icin 8-10bin usd verip carbon bisiklet aliyor degil mi?
Konu karbon ve millet karbonun ne kadar dayanikli oldugunu yazmis siz ise kötülemeyin diyorsunuz. Dayanikli denilen sey kötülenmi oluyor? Ha kötüleyen de var ama bi sorun onlara bakalim ne tür yada kactane karbon bisiklet kullanmis?
Birde ben foruma yeni katildim ama deginmeden edemeyecegim rahatsiz oldugum bir husus var. (belki yeri olmayabilir biliyorum). Neden bilmiyorum bir gerilim var. Tuhaf bir uslupla yorum yaziliyor. Bazilari birbirini azarliyor mu, birbiriyle alay mi ediyor anlayamiyorum Ortaya cahilce bir tez attigimda sanki azarlaniyormusum gibi yorumlar aldim. Fizik dersi verenlerde oldu. Cok garip geldi bana.
hoscakalin.
iyi forumlar.
Sizde hoscakalin ve Allaha emanet olun, bence bu forum sizin gibi prof. üst seviye bir bisikletci icin degil.