Scudo Sports

Kask kullanımı hakkında

Arabaların gittiği yollarda kask takmamak akılsızlıktan başka bir şey değildir arkadaşlar; isterseniz 10 km hızla gidin, fark etmez.

Scudo
" Her türlü yolda kask takmamak akılsızlıktır. " Diyende var. Tedbirli olmak lazım.
Ben bir yakınımın kasksız bisiklete binmesini istemezdim. Çoğu insan da böyle düşünüyor. Herkese iyi pedalamalar ,

Bir keresinde araba abinim elinin üzerinden geçti eldiven olduğu halde yerdeki taş elini deldi ve sürücünün durmasını bırakın kafasını camdan bile çıkarıp bakmamış neyin üzerinden geçtim diye basıp gitmiş böyle bir ülkede bisiklet = kask yoksa beyniyn pekmezini akıtır lar ilk kazada kimsede dönüp bakmaz kusurlu sen olursun yinede.

• Beğen
Tepkiler: S26
cuma gecesi kadıköyden eve dönerken, mesafe kısa olsun diyerek rıhtımdan boğaya çıkan o tramvay ve otobüs yolunu kullanayım dedim. Sağanak yağışında etkisi ile hakimiyetimi kaybedince yere yapıştım doğal olarak. Düşerken ilk darbeyi bileğim aldı (kontrolsüz bir biçimde düştüğüm için alçıda şu an) ardından da tramvay yolu ile araç yolunu birbirinden ayıran beton bloklardan birine sert bir şekilde kafamı çarptım. Eğer o sırada kask kullanmasaydım daha ciddi bir şekilde yaralanacağım aşikar.

Adı üzerinde; kaza bu. Ne zaman nerede gerçekleşeceğini bilmenin imkanı yok. Bu nedenle kendi güvenliğimizi en baştan sağlamak zorundayız. Türkiye burası, buranın haricinde bir yeri örnek gösterip "ama orada bile kask takmıyorlar" demek biraz tutarsızlık oluyor çünkü bahsi geçen yerlerin bisiklet ve trafik kültürleri ile bizimki aynı seviyede değil ne yazık ki. orada araç sürücüleri bisikletlilere saygı duyarken burada bisikletlileri katletmeye çalışıyorlar adeta. Hadi bu dış etkenleri bir kenara bırakalım, benim yaşadığım türden bir durumu her an herkes yaşayabilir.

Kask takmak isteyen takar, istemeyen takmaz buna birşey diyemem ama takan sürücü benim gözümde bir puan daha değerlidir. Kendi hayatına/sağlığına değer veren adam yanındaki için de aynı saygıyı gösterir ve ona göre davranır. En azından benim düşüncem bu yönde, kimse katılmak zorunda değil ya da birilerine karşı çıkma maksadı ile yazmadım.

Kask takmadan trafige cikarsan, bakkalin bisikletli elemani muamelesi gorur, itilip kakilirsin. Kask takarsan bilincli bir bisiketci muamelesi, haliyle saygi gorursun. Hafif kazalarda kendini savunacak malzemen olur. Adam sana "kaskin bile yok" derse soyleyecek birsey bulunmaz. Burasi Turkiye, bisikletliye saygi yok. Emniyet kemeri bile takmayan bir toplum, bisiklet ustunde kask da takmadiginda sahsen sasirmiyorum.

Ben kısa mesafelerde bile kask, eldiveni ve gözlüğümü eksik etmem. Kask takarsak, hem kendi can güvenliğimizi sağlamış oluruz, hemde trafikte araç muamelesi göreceğimiz için saygı ve hoşgörü oluşmuş olur.

Yok okullarda da öğretilmiyor veya yanlış öğretiliyor kurallar. Adamlar diyor: Yolun en solundan git, karşıdan gelen araba sağından geçsin. Sonra ikinizin de dikkatiniz dağılsın ve arabayla/kamyonla kafa kafaya... Bunlar kitapta var ama görünmez mürekkeple yazılmış. Bu yüzden bilmeyen bunun "nasıl daha kötü kaza yaparım"ın kuralı olduğunu bilmiyor. Ülkemizde çok var: Adam yolun solundan gidiyor. Yok tamam, onlar cahil de kabahat onu cahil bırakanda. Bisiklet en az 10 derslik bir konu bence. Anlat anlat bitmez. Dersler ôyle olsa trafik bilgili bisikletlerle dolabilirdi. Halbuki sokaklar drift yapmaktan lastiğinda diş kalmamış acemilerle dolu. Geçende yaşadığım iki kazmadan bahsedeyim. Birincisinde 4km yol gitmiştim. Arkadaş dedi niye kask takıyorsun. Muhtemelen düştükten sonra keşke dememek için gibi birşey söyledim. Dedi "M*l değilsen düşmezsin". Bu bir.
İkincisi(ki bir abinin yanında sinirlenip şe..siz demem ve kendimi utandırmamla bitti) bizim yurttaki bir arkadaş bir akşam dedi kask niye takıyorsun? Ben de anlattım. Dedi ben kask takmıyorum, iki defa kamyonun altından kurtuldum. Anlattım, dedim kask sayesinde kurtulan kaç tane insan var dedim. Dedi kaç tane insan var? Ben zaten bunun anlamayacağını anlayıp anlatmaktan vazgeçtim. Ama bana bir süre ara sıra "Salih, kasksız yürüyorsun, ölebilirsin" gibi şeyler dedi, ben de takmadı. En sonunda patladım artık. Adamda haysiyet kalmamış olacak ki o ağır lafa rağmen güldü.
İşte durum bu. Yok bu toplum adam olur ama bu tipler yüzünden(11. sınıflar) 9 ve 10. sınıflardan da adam çıkmazsa ben ister istemez ağır beddua ederim.(ki son derece karşıyım)

Arkadaşlar bakın;

1-2 kere kask takmamak gibi bir hata yapmıştım. Allaha şükür düşmedim. ama trafikte gördüğünüz saygı azalıyor. heleki kot pantolon ve tshirt ile çıkın direk trafikte hiçsiniz.

Kask ile;

Taksiler dolmuşlar , trafiktekiler sizin farkınıza varıyor. yol veriyorlar , Önce sen geç işareti yapıyorlar ve seni trafikte koruyorlar. Yağmuru bir günde sırf abinin biri yanımda durup.
kardeşim gel ıslanma seni atiyim gideceğin yere kadar hasta olursun bile dedi. kesinlikle kask takın. Yukarıda bir arkadaşımız yazmış. bu arada geçmiş olsun. Komada kalmış kask olsaymış 3 kırık diyor sadece.

Bukadar önemli bir konuyu özellikle türkiyede Kask takmamak, Azrail ile yazı tura atmaya benzemektedir.
Tedbiri elden bırakmamak lazım.

Özellikle Caddebostanda Kask takmayanlara Sesleniyorum. Lütfen ama Lütfen Kask takın. Lütfen.

geçen gün taksi bana kavşakta yol verdi, demek ki sebebi buymuş :D
gerçi üstümde reflektörlü yelek de vardı, o da olabilir :D

Yukarida benim ve digerlerinin yazdigi gibi, taksiler dahi kaskli, eldivenli bisikletciye daha saygili davraniyor (her ne kadar yeterli derecede bir saygi gormesek de)
Bu saygi ve terbiye kaskinizin uzerinde bir adet gopro kamera var ise 30 ile carpiliyor. Bizzat kullanan birisi olarak soyleyebilirim, her saniye kayit altinda olduklarini bilmeleri ve olumsuz herseyin ihbar edilebilecegi ihtimalleri tavirlari degistiriyor.

Trafik icinde kasksiz rezil bir muamele gormek istiyorsaniz sizin bileceginiz is. Ancak trafik icinde her kasksiz gezen ve kirmizi isiklarda umursamadan gecen bisikletliler, biz trafik kurallarina uyan bisikletlilerin adlarini kotuye cikartiyorlar.

20130929 tarihinde yaptığımız PEDALŞÖRLER Yalova Tepelerinde arazi sürüşü turunda dört taklalı kaza geçirdik arazi sürüşü esnasında traktör yollarında, dere inişi ve bisiklet omuzda bayır tırmanışı esnasında. Son kaza da arkadaşımız sol tarafını dere yatağı bentlerine vurdu, kafa, omuz ve kaburga incinmesi oluştu, yumuşak doku zedelenmelerini saymıyorum bile... Tüm kazalarda kafayı kask korudu.

Bilenler bilir Pedalşörler olarak İstanbul-Yalova içinde girip çıkmadığımız arazi, patika yoktur.

@Gökhan Toros
100 metre dahi gitsem kaskımı mutlaka kullanırım. Kimine göre basit kazalardır ama, yaptığım en önemli 2 kaza da 20 kilometrenin altındadır. Birisinde burnum kırılmıştı. 2.sinde kafayı yere kötü vurdum ama kaskım vardı. Ayrıca sadece etkeni bizler olarak hesaba katmayın. Otomobil, motosiklet ve yaya etkenlerini de düşünün. Bunlar bizim dışımızda gelişen ve ciddi kazalara yol açan etkenlerdir. Onun için çok kısa mesafe ve düşük hız dahi olsa Kask takmakta fayda görürüm.

kask kullanımı sadece bizim ülkemizde kullanım için özendiriliyor. doğrudurda çünkü ülkemizde bilinçsiz şoför bozuntuları olduğu için her an kaza ile karşı karşıya kalabiliyorsunuz. oysa hollanda kanada fransa gibi bisikletin çok olduğu yerlerde kask yok neden çünkü saygı var bilinç var ve bisiklet yolu var.

@Aydın Bez

Hasarı incinme olarak adlandırabilmek çok iyi işte. Size de geçmiş olsun.

@Çetin ŞAHİNÖZ

çok haklısınız. belki 100 sürüşümüzden 1inde belkide daha az bir oranda lazım olur. ama bu oran az diyerek ve bisiklet kullanımını yaygınlaştırma çalışmalarını bahane ederek hiçkimseye "kasksız bisiklete bin" diyemem doğrusu

Brosurde kask kullaniminin kanunlarla zorunlu hale getirilmesinin, bisiklet kullanici sayisinda dususe neden olacagi savunuluyor. Kask kullaniminin istatistiklerle cok da fayda saglamayacagi soyleniyor. Takana da laf edilmiyor aslinda.
Ancak bu teze gore kask kullanimi kanunen zorunlu olan motorsikletlerde, motorsiklet surucusu azalmali. Ayni zamanda emniyet kemeri kanunen zorunlu olan araclarda surucu ve yolcu sayisi da azalmali. Boyle bir sey mumkun degil, her gecen gun artiyorlar :)
Acikcasi guvenlik onlemleri iyi bir egitim verilmis, bilincli olarak trafikte olan herkes icin kanuni zorunluluk olmadan alinmasi gereken bir olgudur. Ve bu onlemleri almayan, kurallari ihlal eden herkesi uyarmak, tesvik etmek, yasa izin veriyorsa cezalandirmak bir gorevdir.
Dag bisikleti ile downhill yapanlara, kaykaycilara, patencilere hicbir yasa "kask, dizlik, dirseklik" tak demiyor. Ama bilincli, sevdiklerine ve kendisine aci cektirmek istemeyen herkes bu koruyuculari kullaniyor.
Ornegin motorcular icin yasal olarak sırt koruyucusu zorunlu degil. Ancak motor kazalarinda en cok omurga zedelenmesi yasaniyor.
Acikcasi kanunen bazi seyler zorunlu olabilir veya olmayabilir. Burada esas nokta devletin egitim ve kamu egitimi politikalari ile insanlara saygiyi, guvenligi ve trafik basta olmak uzere pek cok seyi ogretmesidir.
Bisiklet kullanicilari araclardan sikayetci cunku ölüm riski yasatacak ihlallere maruz kaliyorlar. Anca bazi bisikletliler (az sayida olabilir, genc olabilir onemli degil) trafikte ani ve kuraldisi hareketlerle arac suruculerini kazaya itebiliyor. Yayalar bisikletlilerin veya agresif bisikletliler yayalarin yaralanmasina sebep olabiliyor. Kisacasi yaya, bisikletli, motorsikletli, arac surucusu herkeste saygisiz ve kural ihlali yaparak digerleri icin tehlike yaratan insanlar var.
Brosurleri bosverin. Gercekten egitimli bir toplum olabilirsek, karsilikli saygi ve kanuni zorlama olmasa dahi, duzen ve gonullu olarak kullanilan guvenlik techizatlari yayginlasacaktir. Hatta bunu yapmayanlara hayretle bakilacak, toplum etkisi ile bu kisilerde kendilerini duzeltecektir.
Pek cok arkadasimiz "Turkiye'demi bosversene mumkun degil" diyecek biliyorum. Ama umut ve caba ile, biraz da devletin basindakilerin bilinclenip desteklemesi ile bu olur. Olmak zorunda. Cunku pek ozenilen Avrupa'da da bu isler analarinin karnindan oyle dogduklari icin olmadi...

Kask benim icin havali bir aksesuardir
Motosiklette bile yarim kasklari kullanmak hata olarak gorulur ve full face kask elzemdir

Çene ustu dusmede veys kafaya tas falan firlamada cok cok yetersiz bu bisiklet kasklari
Hatta cogu dusmede

Takana saygim sonsuz ancak benim icin guvenlik olarak gereksiz sayginlik ve aksesuar olarak 10 numaradir

Sehirler arasi yollarda millet turist falan saniyor saygi gosteriyor
Hele hele yol bisikletide varsa yarisci gibi giyineceksin spor yaparken
Havasi yeter

Motosiklet kullanirken kafamda 1500 tl lik arai kask
Ve toplamda 1800 tl lik dainesse full koruma giyiyorum
Kafadan bota toplam da 3 bin den fazla fiyati olan ve carpisma testlerinden gecer not alan kiyafetler bunlar
Ustelil motor da 25 beygirlik en fazla 150 yapan bir motor

Oyleyken bile suruklenme haric carpmalarda
Cok cok ciddi yaralanirsiniz
20 ile giderken 80 le gelen araba carpsa
O 1500 tl kask sizi muhtemelen en az zararla cikarir ama vucudunuzda cogu kemik kirilir

Ayni sey bisikletle basiniza gelse
Ölürsünüz
O uyduruk kask asla ve asla 5 yildizli birak yildizi 1 yildizli full face bi motosiklet kaski yapmaz
O yuzden downhill de adam gibi kask giyilir

Ufak tefek carpmalarda dususlerde o da sadece ve sadece belli acilarda dusmelerde kafanizi korur bisiklet kaski
Ama.cene ustu dusme gibi vb dususerde bi ise yaramaz
Bu tarz kasklara pek guvenmeyin
Hatta yuzde 10 dan fazla guvenmeyin
Saygi gormek ve aksesuar icin kullanin
Birazcik da guvenlik

Motosiklet alicaktim vazgectim kazalardan ve vicdansiz suruculerden oturu. Devlet faktorude var tabi kilic kalkan bariyerlerinde o bariyerin motosiklet dusunulmeden yapildigi icin kafasi kopan adamin videosunuda izledikten sonra motosikletten vazgectim. Bu ulkede olmazmis. O motorun ustundeki adaminda cocuklari ve esi oldugunu kimse dusunmuyor bu yuzden ben baslamadan caydim acikcasi. Isin fenasi buraya geldim uye oldum arkadas burdada kazalar saygisiz suruculer ve kasktan bahzediliyo:)))) bende sadece aksesuar olarak takarim diye dusunduydum mecbur takicaz simdi :) insallah motosikletteki gibi pahali degildir ya bi bisiklet parasini ekipmana harcamayiz insallah :) iyi forumlar herkese.

Geri