Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaskın ömrü ne kadardır?

Bu konuda ben de bir zamanlar araştırma yapmıştım. Benim bulabildiğim kaynaklarda kesin bir ömürden bahsedilmemekle birlikte 3 ile 10 yıl arasında değiştirilmesi öneriliyordu. Kaska darbe alınan bir kaza olduğunda ömrüne bakılmaksızın değiştirilmesi öneriliyor.
Bazı öneriler içeren ingilizce bir kaynağı (link) koyalım. Tabi ki genel geçer kanun değil bunlar ancak kasklarımıza iyi bakmak, tere ve UV ışınlarına olabildiğince az maruz bırakmak gibi bazı önlemler ömrünü uzatabilir.
@srdrmrs anlamamakta ısrar etme sebebinizi anlamıyorum. Ürün darbe aldığında kullanılmaz. Üretim tarihinden itibaren 5 yıl raf ömrü vardır. Aldınız markada bu 2 yılda olabilir 3 yılda olabilir. Raf ömrü tamamlandığında kullanılmaz. İçerisindeki madde zamanla özelliğini kaybediyor. Siz isterseniz daha uzun kullanabilirsiniz. Bişey demiyorum.
Hava dışındaki dış etkenlere maruz bırakılmayan bir kaskın raf ömrü olacağını çok sanmıyorum. Decathlon linki de bu yönde bir bilgi içermiyor.

• Beğen
Tepkiler: BerkEvren
Scudo
Raf ömrü, kullanım ömrü apayrı şeyler. 6 sayfalık konuda defalarca yazılan şeyleri tekrar ettiriyorsunuz hayret ediyorum. Decathlon bile kullanım için 5 sene demiş. Rafta nasıl aynı sürede eskiyor acaba kask? Konu ter, güneş & yağmurun etkisi neticede.

• Beğen
Tepkiler: Ube
Değerli forum üyelerimizden bazıları bu başlığın yorumlarını okumuş olsalar aynı şeyleri yazdıklarını fark edecekler :)

Bu başlıkta iki taraf vardı zaten: 5 yılda ömrünün dolduğunu iddia edenler ve bunu kabul etmeyenler.

Şahsen, ben başlığı okudum. 5 yıla ömrünün dolduğunu savunanlar markaların, üreticilerin talimat olarak yazdıkları bilgileri getiriyorlar sadece. Başka bir makale, araştırma göremedim

Karşı tarafın ise elinde bir çalışması var. Yukarı mesajlarda görebilirsiniz.

Ben ömrünün dolmadığına kanaat getirdim. Ama bu benim kanaatim. Kanaatlerimizi kesin doğru olarak sunmamız çok doğru bir yol değil

Son düzenleme:
  • Beğen
Tepkiler: Ube
Bence rafta-depoda bekleyen bir kask, 5 yılda koruyucu özelliğini kaybetmez. Tabii ki bu kanaatimi ürünün darbe almama-güneş ışığı altında kalmama gibi nizami depolama koşulları için söylüyorum. Neticede dışında plastik bir kabuk olan, hafif sertleştirilmiş köpük malzemeden bahsediyoruz. İç-dış lastikler gevreyip özelliğini yitirebiliyor ama onlar kauçuk bileşenli elastik malzemeler.
Kullanım şartlarına göre ise sürekli minik minik darbele alan, arada yağmur yiyen, çoğunlukla güneş altında kullanılan kask belki de 5 yılı bulmadan kendiliğinden çatlama yapabilir diye düşünüyorum.

O halde herkes aldığı markanın tavsiyelerini göze alsın. Ben decathlon kaskı kullanıyorum ve 5 yıl tavsiye etmiş. Lazer kullanana 7 yıl tavsiye edilmişse 7 yılı baz alsın, 3 diyen 3ü baz alsın. Riske atılacak bir konu değil.

Kullandığım kaskın çok eskiğini (görüntü olarak değil) fark ettim. Şu konuyu hortlatayım dedim ama konu hiç eskimemiş maşallah. Dışarıdan sağlam görünen Giro Indicator kaskımı emekliye ayırma zamanı geldi sanırım. Ocak 2013'te üretilmiş bu arada. Ben de 7 yıldır kullanıyorum. :)
Can sağlığı önemli. Ömrü dolup dolmadığını bir gün yoğun bakımda gözlerimi açıp öğrenmekten daha iyidir yenisini almak.

Decathlon'dan aldığım Van Rysel Yol Kaskı hayırlı olsun diyelim. (Gönlümde yatan Specialized Align'dı. Eh bu da ona benziyor. :D )

WhatsApp Image 2020-10-26 at 17.17.54.jpeg

Şubat 2011 üretimi kaskımı aynı yıl ya da 2012'de satın almıştım.

Hiç darbe almadığı için bugüne kadar kullanmaya devam ettim ama daha fazla zorlamaya gerek yok sanırım.

Dışarıdan bakınca kusursuz görünüyor fakat iç kısımdan bariz şekilde formunu kaybetmeye başlamış.

Dosyalar

• IMG_20201026_190514.jpg
    IMG_20201026_190514.jpg
    618,8 KB · Okunma: 76
  • IMG_20201026_190853.jpg
    IMG_20201026_190853.jpg
    1,4 MB · Okunma: 83
  • Beğen
Tepkiler: amasseia ve TafLan
2013 temmuz ayın da ebay dan almıştım tanesi 60 dolara Bern bandito modeli olarak geçiyor 495 gr ağırlığın da hala sıfır gibi durur kullanırım kullandıktan sonra temizler kutularına koyarım çok kaliteli ve çok rahat bir kasktır tavsiye ederim bir de uzay mekiği gibi yeni model bisiklet kasklarını sevmediğin için bu klasiğe gözüm gibi bakıyorum.Yaklaşık 8 yıllık kask ikisi de en ufak çizikleri bile yok fotoğraflar günceldir.
IMG_E3098.JPGIMG_E3100.JPGIMG_E3099.JPG

Son düzenleme:
@Cem Coşkun evet hocam siz verin o kaskı bana bitmiş o 😁

Şaka bir tarafa benim yeni aldığım Van Rysel kaskta da ne kadar dikkat etsemde var hafiften ama çok normal bu durum çünkü sert de olsa strafor olduğu için kullanima bağlı olarak çok ufak deformasyonlar oluyor ancak bu kadarcık izler bence kullanıma engel değil diye düşünüyorum.

Tarih ve imzanızı atıp kaldırın eski kasklarınızı ve bir kaza sonucu özelliğini kaybetmediği için mutlu olun 😊

Merhaba. Cratoni alltrack kask aldım internetten. Gördüğüm kadarı Türkiye'de satılan tek yerdi ben aldıktan sonra onda da kalmadı. Fiyatı da Avrupa fiyatına göre oldukça makuldu. KASKİ aldım görünümü kalite hissi falan çok güzel. Ancak üretim tarihine bakıp 2015'i görünce üzüldüm. Sizce ne yapmalıyım iade etmeli miyim? Yukarıdaki yazılanlardan rafta bekletmenin ömrü kısaltmadığı sonucuna ulaştım ama yine de sorayım dedim

Merhaba. Cratoni alltrack kask aldım internetten. Gördüğüm kadarı Türkiye'de satılan tek yerdi ben aldıktan sonra onda da kalmadı. Fiyatı da Avrupa fiyatına göre oldukça makuldu. KASKİ aldım görünümü kalite hissi falan çok güzel. Ancak üretim tarihine bakıp 2015'i görünce üzüldüm. Sizce ne yapmalıyım iade etmeli miyim? Yukarıdaki yazılanlardan rafta bekletmenin ömrü kısaltmadığı sonucuna ulaştım ama yine de sorayım dedim
Bunu anlamanın bir yolu kaskın içinde yer alan strafor malzemeyi kontrol etmektir.
Tırnağınız ile strafora bastırmaya çalışsın. Eğer taş gibi bir yapı var ve tırnağınız içine gömülmüyorsa ömrü bitmiştir.
Tırnağınız straforun içine giriyorsa hala ömrü vardır.

Ama ben yine de kullanılmamış da olsa ömrüne dikkat ederim.

• Beğen
Tepkiler: tasdelen
Kullandığım uvex xenova kaskı 2013 te satın aldım hiç darbe almadı ancak köpüğü kontrol ettiğimde kaya gibi sert olduğunu gördüm aldığım zaman çok daha yumuşaktı piyasada yeni üretimli kasklara baktığımda malzemenin çok daha yumuşak olduğu da ayan beyan ortada. Yani bunu tartışmayı cidden çok yersiz buluyorum. Kopük malzeme güneş ışınları, ter, oksijen gibi faktörlerle 5 yıl ve üzerinde sertleşerek koruyucu özelliğini büyük ölçüde yitiriyor.

Decathlon kask var 6 yıl olmuş. Herhangi bir kaza v.s yok. Kullanmaya devam 👍

Bu ekonomide ciddi bir darbe alana kadar.

• Beğen
Tepkiler: el Cezeri
Kaskların içindeki, geliştirilmiş polistren köpük yani EPS darbe şiddetini emerek esas korumayı sağlayan malzemedir. Zaman içinde ve dış koşulların etkisi ile esnekligini yitirir ve adeta taşlaşır, koruma seviyesi çok düşer. Normal bir EPS nin hiç kullanilmadigi taktirde ömrü, üretimden itibaren 5 yıldır. Bisiklet kasklarında durum biraz farklıdır. Bu kasklardaki EPS Hem yağmur ve nem gibi dış koşullardan hemde işin can alıcı noktası olan bisikletin vazgecilmezi terlemeden 😅 çok daha fazla olumsuz etkilenecek ve asla bir motosiklet kaskı gibi 5 yıl dayanmayacaktır. En iyisi bile 2 yılda özelligini yitirecek, taş gibi olacak ve çin malı kasklardan bir farkı kalmayacaktır. Hatta yaz mevsimi uzun süreli kullanımlarda yada uzun turlarda, bir sezonda bile pert olabilir kaskınız terden.
Bunu anlamanın bir yolu kaskın içinde yer alan strafor malzemeyi kontrol etmektir.
Tırnağınız ile strafora bastırmaya çalışsın. Eğer taş gibi bir yapı var ve tırnağınız içine gömülmüyorsa ömrü bitmiştir.
Tırnağınız straforun içine giriyorsa hala ömrü vardır.

Ama ben yine de kullanılmamış da olsa ömrüne dikkat ederim.

Strafor ile Eps farklıdır. Strafor preslenmiştir ve eps ye gore darbe emici özelligi çok daha azdır. Eps içinse yuksek oranda hava bulunur, strafor icindeki hava oranı eps ye gore dusuktur ve darbeyi olduğu gibi başınıza iletir.

Dandik kasklarda Eps yerine strafor vardır 😅 kızıma bisiklet için kask ararken bu kask kaliteli diyen satıcıyı fena bozmuştum. Straforlu çin malı kaskı itelemeye çalıştı, çocuk kaskı diye, anlamıyor sandı herhalde.

Son düzenleme:
Geri