Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kaskla bisiklet sürerken tip tip bakışlara maruz kalmak!

@melek öztürk

aynı şey dün bana da oldu... kaskın ayarına alışmak için kafama takıp bir süre evde öyle gezindim, gözümde gözlük de vardı... kedi camın önüne çıkmış bana tip tip bakıyordu... kulaklarını indirdi aşağı, bıyıkları dikildi, dedim üzerime atlayacak kesin, "oğlum benim lan benim tanımadın mı" dedim :) çok manyak ötesi bir varlık bu kediler ya!!! canlarım benim...

Scudo
@Ahmet Gürkan

dün kaskımı garajda unutmuşum. içeri getirirken kafama taktım. kedim de camdan bakıyordu. neye dikkatli bakıyor acaba deyip yanına gittim. kedim artık beni ne sandıysa birden yere atladı. kuyruğu da kabarmış bir şekilde. :D Şanslı benim tanımadın mı beni dedim. sonra sakinleşti,yanıma geldi:eek: ama o anki bakışını unutamıyorum:rolleyes: kediler gerçekten de çok ilginç hayvanlar :rolleyes:

@BetterBeDead

Peki neden kask takmayalım, geçerli bir neden söyler misiniz acaba?

Çünkü kask öyle abartıldığı kadar faydalı değil. Yani işe yarıyor ama basit düşmelerde. Ciddi bir araba çarpmasında veya sert düşmelerde hiçbir etkisi yok.

Daha da kötüsü, kask sizin kaza yapmanıza engel olmuyor. Yani kask taksanız da, takmasanız da kaza yaparsınız. Kask, daha önemli konulara odaklanmayı engelliyor, mesela güvenli bisiklet kullanımına.

@BetterBeDead

Saçma.

Basit bi düşme de olsa kafanızı çarpmanız beyin kanamasına kadar, bu da ölüme kadar gidebilir.

Ya da herhangi bir sivri cisme denk geldiniz diyelim, kafanıza mı batsın kaskınıza mı?

Neyse örnek vermeme gerek bile yok :)

Kask, daha önemli konulara odaklanmayı engelliyor, mesela güvenli bisiklet kullanımına.

Peki bu nasıl oluyor? :)

"Bir şeye sadece duyduğunuz için inanmayın. Bir şeye sadece konuşulduğu veya bir sürü insan tarafından anlatıldığı için inanmayın. Bir şeye dini kitabınızda yazılı olduğu için inanmayın. Bir şeye öğretmenleriniz veya büyükleriniz söyledi diye inanmayın. Geleneklere veya töreler inanmayın çünkü onlar yüzlerce yıldır uygulanır; fakat gözlemlerden ve analizlerden sonra, bir şeyin akla uygun olduğunu, hem bireye hem topluma faydalı olduğunu bulursanız, o zaman onu kabul edin ve onunla yaşayın." - Buda

Cevabınız benim kullanma sebebimden mantıklıysa dener, onu kabul eder ve onla yaşarım, söz :)

fatihgüven, yürürken kask takıyor musun? Sonuçta yürürken de düşüp kafanı çarpıp beyin kanaması geçirebilirsin.

Çok basitçe, kaskı takan kendisini "güvende" sanıyor. Oysa önemli olan kaza yapmamak. Bunun için de güvenli sürüşü öğrenmek lazım.

Bu arada, ben de Adnan Menderes mezunuyum (Ama İstanbul'dakinden). Adnan Menderes'de okuyorsan sanırım İngilizce biliyorsundur. Şu iki yazıyı dikkatle okumanı tavsiye ederim:

(link)

(link)

5 km'yle yürürken kafayı yere veya bir cisme vurmakla,20-30 km'yle kafayı vurmak aynımıdır sizce? Bu kadar saçma bir olayı savunan ve saçma cümleyi kuran bir tek sizi görüyorum tebrik ederim.

senin düşüncen de, verdiğin sayfaların düşüncesi de kaskın faydasız oluşu değil aslında sevgili BetterBeDead, öne sürdüğünüz görüş, kask takanın kask taktığı için güvenli sürüşten ödün vermesinin getirdiği tehlikeler, ve kaskın koruma etkeninin abartılmış olması. lakin hiçbir kişi veya kurum kaskın faydasız olduğunu iddia etmiyor, ancak bu tip sayfaları okuyup yabancı dilden yanlış anlayan birkaç kişi çıkabiliyor ve onlar kask takmamayı tercih ettiklerinden kendilerine destek arıyor. bunları daha önce bu forumda gördük.
kask takmak kafanıza gelebilecek darbelere karşı alabileceğiniz en mantıklı önlemdir. ve unutmayın ki, kask takmanın kazalarda sizi kurtarma şansı %10'un altında olsa dahi, bu büyük bir fırsattır. ikinci bir kafanız yok. ve unutmayın ki, o %10 bile hiçbir şey ifade etmez, çünkü istatistikler birey için anlamsızdır. sizin başınıza gelirse kaskın başınızda olmasını dilersiniz, o kadar.

BetterBeDead: sana tek sözüm,ne üniversite okusanda master yapsanda insan yine aynıdır,üniversite okuman pek bi fayda etmemiş anlaşılan.insanlarıda kendi saçma sapan görüşlerinle yanlış yola sürüklediğinin farkındamısın?bir kaza olsa senin yorumundan yola çıkıp,örnek x kişisi senin yorumunu gördü seni dinledi,ben kask takmak istemiyorum dedi,yola çıktı,araba çarptı.sorumlusu olurmusun?...

siz söylenenlere inanmayın. gözlemleyin analiz edin akla uygun olup olmadığını o zaman anlarsınız. burada bu kadar insan kask taktığına göre bir bildikleri vardır. kask takmak için illa kafana bir darbe yemen gerekmez,kaza yapman gerekmez. öyle değil mi?

@BetterBeDead

Doğru noktalarında var yanıldığın noktalarda var.Şehir içinde kaldırım da fazla zorlamadan bisiklet sürüyorsan dikkat çekmekten rahatsız oluyorsan takmiycan ama bir bisiklet grubu ile sürüyorsan,araziyede girmişsen yada motorlu taşıtlarla aynı yolu sürekli paylaşıyorsan takmak bir yana hiç paradan fedakarlık yapmadan vericen parayı en iyisi neyse alıp takıcan.Takcan ne olur ne olmaz?

Çok özür dilerim arkadaşlar o kask için olumsuz bilgi veren kişiye yanlışlıkla teşşekür ettim.Kendime ayitte 2 adet kaskım var.Lütfen yanlış anlamayın.

@BetterBeDead

Öyleyse otomobillerimizden hava yastıklarını, emniyet kemerlerini, kapı içi koruyucu barları da söktürelim gitsin, boşa ağırlık yapmasın, nasıl olsa kazayı engellemiyorlar değil mi? Kimse kaskı kaza yapmayı engellemek için almıyor, kaskla kafanı asfalta çarparsan 3 dikişle paçayı kurtarırsın belki ama kask yokken çarparsan 24 dikişten aşağısı seni paklamaz, tabi hala dağılmamış bir beynin, karpuz gibi ikiye bölünmüş bir kafatasın yoksa... Ha sen kafanda cerrahi ipliklerle dolaşma hobisine sahipsen biz seni tutmayalım. Sen daha önemli konulara odaklanadur, biz kaskımızı takıp yola devam edelim...

Ben kask faydasız demedim. Faydalı tabi ki. Ama takılacak kadar faydalı mı? Ya da çok mu abartılıyor. Bu konuyu masaya yatırıyorum.

5 km'yle yürürken kafayı yere veya bir cisme vurmakla,20-30 km'yle kafayı vurmak aynımıdır sizce? Bu kadar saçma bir olayı savunan ve saçma cümleyi kuran bir tek sizi görüyorum tebrik ederim.

Daha önce belirttiğim gibi kask da zaten basit düşmeler için tasarlanıyor. Kaskların güvenli olup olmadığını anlamak için 180 santimden aşağı bırakıyorlar ve ivmelenmeyi ölçüyorlar.

kask takmak kafanıza gelebilecek darbelere karşı alabileceğiniz en mantıklı önlemdir. ve unutmayın ki, kask takmanın kazalarda sizi kurtarma şansı %10'un altında olsa dahi, bu büyük bir fırsattır. ikinci bir kafanız yok. ve unutmayın ki, o %10 bile hiçbir şey ifade etmez, çünkü istatistikler birey için anlamsızdır. sizin başınıza gelirse kaskın başınızda olmasını dilersiniz, o kadar.

funq, söylediklerimi tek doğru anlayan sensin. Bu son söylediğin de doğru. Ama hayat risklerle dolu. Ralli veya Formula pilotları da yarış sırasında kask takıyor. Arabalarda kask takmak zorunlu olsa, bir düşünsene, belki de ölümlü kazalar büyük oranda azalırdı. Ama kimse takıyor mu? Bu arada motosiklet veya araba kasklarıyla, "dandik" bisiklet kasklarını kıyaslamaya bile değmez.

BetterBeDead: sana tek sözüm,ne üniversite okusanda master yapsanda insan yine aynıdır,üniversite okuman pek bi fayda etmemiş anlaşılan.insanlarıda kendi saçma sapan görüşlerinle yanlış yola sürüklediğinin farkındamısın?bir kaza olsa senin yorumundan yola çıkıp,örnek x kişisi senin yorumunu gördü seni dinledi,ben kask takmak istemiyorum dedi,yola çıktı,araba çarptı.sorumlusu olurmusun?...

Onur burası kahve değil. Farklı düşüncelere ve farklı insanlara saygılı olmayı öğrenmelisin. Üslubuna dikkat etmeni rica ediyorum çünkü burada medeni insanlar gibi bir şey tartışıyoruz.

Sorumlusu olur muyum? Hayır olmam. Eğer bir insan hiç tanımadığı birinin sözünü okuyup da tutup kendi fikrini değiştiriyorsa, bir tek benim sözüm yüzünden, ve kaskı çıkarıp önüne gelen ilk arabaya çarpıyorsa, büyük ihtimal bu kadar aptal bir insanın arabaya çarpmasının sorumlusu ben olmam. Açıkçası öyle bir herifin bilgisayarı açıp, bu foruma girip de yazılanları okuyabilmesi bile şaşırtıcı.

Doğru noktalarında var yanıldığın noktalarda var.Şehir içinde kaldırım da fazla zorlamadan bisiklet sürüyorsan dikkat çekmekten rahatsız oluyorsan takmiycan ama bir bisiklet grubu ile sürüyorsan,araziyede girmişsen yada motorlu taşıtlarla aynı yolu sürekli paylaşıyorsan takmak bir yana hiç paradan fedakarlık yapmadan vericen parayı en iyisi neyse alıp takıcan.Takcan ne olur ne olmaz?

Söylediklerin bir ölçüde doğru. Mutlu olmak istiyorsan takabilirsin. Motorlu taşıtlarla yapacağım bir kazada pek bir koruma sağlamıyor kasklar.

Çok özür dilerim arkadaşlar o kask için olumsuz bilgi veren kişiye yanlışlıkla teşşekür ettim.Kendime ayitte 2 adet kaskım var.Lütfen yanlış anlamayın.

Ben teşekkür ederim :- )

Öyleyse otomobillerimizden hava yastıklarını, emniyet kemerlerini, kapı içi koruyucu barları da söktürelim gitsin, boşa ağırlık yapmasın, nasıl olsa kazayı engellemiyorlar değil mi? Kimse kaskı kaza yapmayı engellemek için almıyor, kaskla kafanı asfalta çarparsan 3 dikişle paçayı kurtarırsın belki ama kask yokken çarparsan 24 dikişten aşağısı seni paklamaz... Ha sen kafanda cerrahi ipliklerle dolaşma hobisine sahipsen biz seni tutmayalım. Sen daha önemli konulara odaklanadur, biz kaskımızı takıp yola devam edelim...

Emniyet kemeri ve kask bir değil. İkisi arasında dağlar kadar fark var. Emniyet kemerinin sunduğu güvenlik ve bisiklet kaskının sunduğu güvenlik asla aynı değil. Sizin haberiniz yok sanırım ama kask olayı çok tartışmalı bir konu. AYRICA şunu da okumanı tavsiye ederim:

Son 15 yılda otomobil teknolojisi hızla gelişiyor. Günümüzde orasından, burasında, egzos borusundan bile airbag çıkan arabalar kaza anında sizi koruyan pasif güvenlik önlemlerinden öte, kazanın olmaması için uğraşan ESP, TCS, ABS ve daha bir sürü kaza önleyici zeki sistemlerle donatıldı. Ama ortada ilginç bir şey var: Bütün bunlara rağmen otomobil kazaları azalmıyor; sürekli ve sürekli artıyor.

Hem arabalar 15 yıl öncesine göre çok daha gelişmiş olacak, bir sürü kaza-önleyici sistemlere sahip olacak, hem de kazalar sürekli artacak.

Nasıl olur?

Neden duble yollarda, iki şeritli gidiş-geliş yollara oranlara ÇOK daha fazla kaza oluyor?

Çünkü insanlar daha güvenli olduklarına inandıkları zaman daha dikkatsizleşip, daha vurdumduymazlaşıyor! Sahip oldukları onca güvenliğin kazayı engelleyeceğini sanıp daha hızlı veya tehlikeli araba kullanıyorlar.

Verdiğin örnek anlamsız. Kafasını kaskla yere çarpıp ölenler de var ve kafasını kasksız çarpıp kalkanlar da var.

BetterBeDead'ın söylediklerinin düşünülmesi gereken şeyler olduğunun altını çizmek istiyorum. Ancak kask takmak hiçbir zaman %100 koruma sağlamayacaktır. Bildiğiniz gibi bisiklet tam olarak dengede olmayan [ve var olan dengeyi kolayca kaybedebileceğiniz] bir alet. Bu sebeple tek korunağınız kasktır, bundan ödün vermemelisiniz.
BetterBeDead'ın söylemlerinde katıldığım nokta şudur ki, kaskı taktıktan sonra da kasksızmış gibi dikkatli olmanız gerekmekte.
Sevgim ile...

@BetterBeDead

Sizin savunduğunu düşünceyi anladım ben, insanların güvenlik donanımına sırtlarını yaslayıp yuları ellerinden bıraktıklarını anlatmaya çalışıyorsunuz. Ama bu güvenlik donanımlarının hiçbir işe yaramadığı anlamına gelmiyor, güvenlik donanımlarının insanların üstlendikleri risklere karşı koymakta sınırlı oldukları anlamına geliyor, bu sınırı da güvenlik donanımının kalitesi ve öz niteliği belirliyor. Altımda son model mercedesim var diye 220 km hızla basarsam, mercedes'in üstün güvenlik donanımlarının bunda yetersiz kalması oldukça normaldir, çünkü altımızdaki şey tank değil, sacdan, fiberden, alüminyumdan imal edilmiş bir otomobildir, karşı koyabileceği kuvvet sınırlıdır, fiziğin değişmez kanunudur bu. Kaskta da aynı durum var kask dediğimiz şey çelik kafes değil ki herşeye dayansın, onların da sınırlı bir koruma düzeyi var tabi ki, zaten kaskların sınırsız koruma sağladığını söyleyen de yok, hiçbir kask üreticisi de "kask sizi korur, her haltı rahatlıkla yapabilirsiniz" demiyor. Eğer kafamda kask var diye en tehlikeli yollarda son sürat basıyorsam kaskın yapabileceği fazla birşey yok zaten... Her güvenlik donanımının karşı koyduğu risk düzeyi sınırlıdır, bu sınırın farkında olarak ve haddimizi bilerek bu işi yapmalıyız. Eğer siz bu bilinçte bisiklet (ya da otomobil) kullananlardansanız, sınır tanımayan bir anlayışa sahipseniz zaten baştan yanlış yapıyorsunuz demektir...

Tam da demek istediğin gibi. Akıl var, mantık var. Kafanı yere çarparsan ve kafanda kask varsa, kafanda kask olmamasına göre daha "az" hasar alırsın. Bu kadar basit.

Benim demek istediğim kaska tamamen yoğunlaşıp güvenli bisiklet kurallarını ihmal edenler. Nasıl güvenli kullanacağını bilip hiç kask takmamak, kask takıp güvensiz kullanmaktan iyidir. Dediğim gibi sıfır güvenlikten daha kötüsü biraz güvenli olup da tam güvenlikte olduğunu sanmaktır.

Yani asla kask takmayın demiyorum (ben şahsen takmam). İsteyen takabilir ve kask takmanın basit bir kazada sizi koruyacağı muhakkak, ama daha da önemlisi güvenli bisiklet kullanmayı öğrenin, yani:

1) Unutmayın ki siz otomobil sürücülerinin gözünde hiçbir değer ifade etmiyorsunuz. Yol onların, dönüş hakkı onların, geçme hakkı onların... Çünkü olası bir kaza anında canı yanacak olan onlar değil sizsiniz. Ona göre davranın.

2) Bisikleti kullanırken dümdüz gidin. Asla sağ sol yapmayın.

3) Sağ sol yapacağınız zaman mutlaka arkanızı kollayın.

4) Kaldırımdan en az 1 metre uzaktan sürün.

5) Hiçbir arabayı asla sağından geçmeyin! Arabalar durduğu an çok yavaşça ve dikkatli bir şekilde geçebilirsiniz.

6) Durmuş arabalara çok dikkat edin çünkü her an kapı açılabilir.

7) Kırmızı ışıkta durduğunuz zaman, arabanın ya ÖNÜNDE ya da ARKASINDA bekleyin. Yanında değil.

8) Kavşaklara ekstra özen gösterin. Kazaların büyük bölümü kavşaklarda gerçekleşior.

9) Geceleri mutlaka önde ve arkada ışık bulundurun

@Doruk Atay

Forumun başka bir bölümünde açılan bir konunun ilk mesajı,
bir yarış anında olan bi olay, sizin düşündüğünüz şekilde kaska güvenerek hızlı ve dikkatsiz gidiyor diyelim; sonuçta ne kadar hızlı da gitse dikkati bırakmak elinde değil, yaptığı ufak bir kaza bile en azından sıralamasını etkileyebilirken bu şekilde bir kaza yaparak sakatlanabilr de, o dikkatini had safhada kullanıyor ama olan olduğu zaman "kask" fotoğraftaki gibi, hayat kurtarıyor.

Bu arada ben de AMAL'da hala öğrenciyim, İstanbul ;)

Geri