Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli Pedal ve Düz Pedal Seçimi 2008

@Ferhat Şener

eğer öğrenirsenizs lütfen bana da iletin şimdiden teşekkür ederim
 
Scudo
Arkadaslar merhaba,
Sadece 1 aydir bisiklet ustundeyim ama spd nin ne kadar faydali olabilecegini Londra gibi yagmurlu bir sehirde cok kolay bir sekilde anlayabiliyorum. Bu sebeple ben de spd ye gecme konusunda kararliyim. Ancak o kadar fazla cesit ve model var ki hangisinin alinmasi gerektigine karar verebilmis degilim. Sanirim sunlara karar vermem gerekiyor ve cok tecrubeli bir surucu olmadigim icin fikir yurutemiyorum. Lutfen yardimci olun..

-MTB mi yoksa Road bike SPD mi?
Benim bisikletim Trek 7.3 fx yani hybrid. Bisikletimi genelde sehir icinde duz yolda asfaltta yagmurlu hava kosullarinda kullaniyorum. Ancak biraz kendimi gelistirdikten sonra bisikleti zorlamayacak sekilde sehir disinda tour icin ve bazi yerlerde patikalarda da kullanacagim.

-Cift tarafli olanlar mi?
Anladigim kadari ile bazi modeller cift tarafli. yani bir tarafi Spd iken diger tarafi normal pedal gibi kullanilabiliyor. Ben genelde sehir icinde kullandigim icin dur-kalk olayini cok yasiyorum. Hangisi daha faydali olacaktir?

-Butun spd turleri bu amacla uretilmis ozel ayakkabilarla uymlu mudur? Yada tam tersi bu ozel yapim ayakkabilar tum spd sistemleri ile uyumlu mudur? (Tabi ki road ayakkabisi road spd ile , MTB ayakkabisi mtb spd ile uyumlu olmak zorunda. X bir markanin spd si ile Y bir markanin ayakkabisi uyumlu mudur bunu ogrenmek istiyorum.

Yardimci olabilecek tum arkadaslara simdiden tesekkurler..:rolleyes:
 
@OZHAN ESEN

Kendimden örnek vereyim size ben 4 aylık spd kullanıcısıyım. Ayakkabım Scott MTB Comp SPD. Pedal ise shimano m540. Arkadaşımın bisikletine bindim onun da spd'si vardı o da benim bisikletime bindi ve spd'ler farklı marka olsa da uyum sağladı. Hiç bi sıkıntı olmadan kullandık. Yüksek ihtimalle bunlar bu ayakkabılar ile pedallar uyumlu üretiliyor markaya göre uyumsuzluk olmaz herhalde olsa olsa kullanım şekline göre olabilir. Bildiğim bu Saygılar:)
 
  • Beğen
Tepkiler: OZHAN ESEN
@bisikletseven

Merhaba Ismail,

Cevabin icin cok tesekkurler. Anladigim kadari ile pedal ve ayakkabi sorunu yasamayacagim. Simdi geriye ne tur bir spd pedal secmem gerektigi konusu kaldi. Umarim bu konuda da yardimci olacak arkadaslar vardir. Ee insanin bisikleti hybrid olup iki arada bi derede olunca dogal olarak bende MTB mi yoksa Road tipi spd mi diye kararsiz kaliyorum. Tavsiyelere ihtiyacim var..
Tesekkurler
 
@OZHAN ESEN


Benden de sana merhaba Özhan:)
Kullanıcı olarak benzeriz. Bende de hibrit tipi bisiklet var. Topraklı, hafif taşlı köy yolundan tutun da kaymak gibi asfalt yollara değin geniş bir yelpazede bu bisikleti kullanıyor, uzun turlar yapıyorum, ayrıca hafta içi işe bisikletle gelir giderim (günlük 30+..km). Ülkemizin trafiği de malumundur. Şimdi bunları neden yazdım; ben 4 aydık kilitli pedal sistemi kullanarak geziyorum(bir kaza yaşamadım Allah'a şükür:) ) ve kullandığım ayakkabı da yukarıda belirttiğim mtb tipi spd ayakkabı. Ayrıca ayakkabı ile yürüyebiliyorum, yani dizaynı işinizi görecek kadar yürüyüş rahatlığı da sağlıyor ve bu önemlidir aslında. Yol tipi ayakkabı kullanmadım o konuda yorum yapamam. ;)

Alacağınız üründen memnun olmanız dileğimle

Saygılar
 
  • Beğen
Tepkiler: OZHAN ESEN
@Tarık Kalkan


Üzerinden baya zaman geçmiş ama askerdeydim. kimse cevaplamamış bu soruyu ben cevaplayayım belki hala ihtiyaç vardır yada en kötü ihtimal bir başkasına yardımım dokunur.

Single release ve Multiple release'in anlamsal çevrimi pedaldan tek yönlü kurtulma ve pedaldan çok yönlü kurtulma olarak açıklanabilir.

bu iki mod spd pedalın uyumluluğuna göre kullanılan 2 tip kal ile belirlenir (MD-52 ve MD-56 yanlış hatırlamıyorsam).

Tek yönlü kurtulmada ayağınızı sadece dış tarafa yataya paralel bir hareket ile çıkarabilirsiniz ki insanın herhangi bir tehlike anındaki ilk refleksi buna yakındır. İnsan bisikletten uzaklaşmak için bacaklarını dışarı doğru açar.

Multiple release mod ise insanın tehlike anındaki tepkisine tam uyum sağlar yani multiple relase modda dışarı ve dışarı üste doğru pedaldan kurtulabilirsiniz. insan aslında tam olarak kendini bisikletin üzerinden atmak için ayaklarını açar ve kendisini yukarı doğru iter. Multiple release mode tam olarak bu aralıkta kurtulmak için tasarlanmıştır.

Ben kendi tercihim olarak single release mode kullanıyorum. kurtulması daha zor ve alışması biraz daha fazla zaman alıyor ancak özellikle arazi binişlerinde hem bisikletin arkasını yatayda kontrol etmek (bu durumda ayaklar ile sağa yada sola doğru bisikletin arkası kaydırılabiliyor yada kaymaya karşı sabit tutma yönünde ters yönlü hareket yapılabiliyor.) gerekebiliyor ve aynı zamanda arka taraftaki yükü azaltmak gerekebiliyor. multiple release mode tam olarak bu şekilde çıktığı için eğer sertliği o an için uygun değilse istenmeyen kurtulma gerçekleşme olasılığı artıyor.

ancak dediğim gibi bu sadece extrem durumlar için geçerli. Örneğin parkurda virajda küçük bir taş olsun. ön tekerleği zaten sağından yada solundan geçirebilirsiniz. ancak arka tekerleği yönetmek bu kadar kolay olmayacaktır. burada çabanız taşın üzerinden geçme ihtimaline karşı arkadaki yükü azaltmak için yukarı çekmek aynı zamanda taşın üzerinden geçme durumunda arka tekerin zıpladıktan sonra fazla açılmamasını engellemek için yatayda dengelemek olacaktır. işte tam da bu durumda Multiple release mode açılmak için en uygun noktada olmaktadır. ancak siz bu tür durumlarla karşılaşmayacağım konfor daha önemli benim için derseniz MD-56 multiple release mode'u tercih edebilirsiniz.
 
benim gibi yeni SPD kullanıcıları için güzel bir kaynak olmuş. teşekkür ederim
 
spd pedalı normal ayakkabı ile kullanamaz mıyız? ayakkabı parası biriktirene kadar? :)))


wellgo düz pedaldan nefret ediyorum
 
@iCg

2 vidayla kalleri ayakkaınıza monte edip, tabanın rijit ve tek parça kalmasını sağlayabilirseniz olur.

En uygun ayakkabıyı almanızı tavsiye ederim.
 
(link)

(link)

bu iki ürün arasında fiyat ve ağırlık dışında ne fark vardır?
 
@gurkan

bu sekılde yapılırsa ayakkabı fazla gıtmıyormus. sonucta tabanı cok yumusak. bence ayakkabıyı deldıgınıze değmez
 
@iCg

xt yı gormedım de xtr ve 520yı gordum. teorıde xtr'nın daha akıcı olması gerekır ama m520 de oldukca akıcıydı bence. yanı cok cok buyuk bı fark yok. ama soyle bısey olabılır ust sınıf pedallar bu akıcılıgı daha uzun sure koruyabılır.
 
  • Beğen
Tepkiler: iCg
@tuninger_haa

:) Anlatmak istediğim zaten oydu.
 
Arkadaşlar spd sistemine ben de geçmek istiyorum ancak sürekli karşıma çıkan iki kelime var birisi: rulmanlı diğeri: kal (kaller).... bunların ne işe yaradığını açıklarmısınız? bir de kal denilen şey ayakkabı ile birlikte mi yoksa pedallarla birlekti mi geliyor?
 
  • Beğen
Tepkiler: N.Erdem TUGRAHAN
spd kullanıyorum,ilk gün trafige spd ile çıkmıştım,trafik durunca (ışıklarda) heyecanlanıp pedalı çıkartamayım düşmüştüm hala unutamam :) şimdi ise yokuş yukarı çıkarken sorun oldugunda pedalı çıkartamadığım zaman düşüyorum bazen,öyle birşeyki çok dik bir yokuş oldu mu düz pedalde frene basar bisikletten inersiniz fakat spd de bisikletin parçası oluyorsunuz adeta :) bacaklarınız patlasada yokuşu çıkıyorsunuz düşmemek için,sanırım sertlik ayarını yapmayı bilmiyorum ben,anlatabilecek birisi varsa yokuşlarda rahat edeyim bende :)
 
Söylenildiği gibi korkulacak bişey yok kesin düşersiniz düşmeden öğrenilmez gibi boş laflara kanmayın bol bol alıştırma yapın gerisini merak etmeyin.

http://img705.imageshack.us/img705/9006/filesr.jpg
http://img80.imageshack.us/img80/5567/pdm540.jpg
http://img144.imageshack.us/img144/6661/resim1sw.jpg
bunlarda benim spd lerim
 
  • Beğen
Tepkiler: tuninger_haa
bilgi için çok teşekkürler.
 
abi spd iyi hoş da düşünce çok feci oluyor
acısını bir yana bırak rezil oduğunu mı yanarsın......
tek ayağ kurtarıp kitli tarafa yüklenirsen inmek için bittiğin andır....
 
Selam,
Ben de bir çılgınlık yapıp tur bisikletime spd pedal ve ayakkabı aldım. (Shimano M540 ve Mavic Alpine)
Henüz deneyemedim ama ilk denememi eski Bianchi'mle ve kızımın patenleri için kullandığı dizlik ve dirseklikle yapacağım. :)

Kazasız SPD'ler

five
 
Geri