suyunsesi
Forum Bağımlısı
- Tepki
- 6.237
- İsim
- Turgay
- Başlangıç
- 1979—80
- Bisiklet
- Trek
- Bisiklet türü
- Diğer
Arkadaşlar, bir de kilitli pedalları en doğru şekilde kullanmak diye bir şey var. Dikkat ettim de, ayakları basmaya odakladığımda, kilitli pedalın özelliği olan çekme kuvveti zayıflıyor, hatta bir ayak hiç çekmiyor. Diğer ayağın itme gücü ile boşta çeviriyor pedalı. Ya da tam tersi, çekmeye kafayı odakladığımda bu sefer de basma gücünü doğru kullanmıyorum. Bir ayağa odaklanıp çevirmeyi tam tur yapmayı denediğimde diğer ayağın ya basma, ya da çekme gücü düşüyor. Odak noktasını her iki ayak için de tam tur hem basma, hem çekme olacak şekilde odaylayabilmek için özel bir antrenman gerekiyor. Bunun için de yine bu forumdan öğrendiğim bir bilgiyi tekrar hatırlatayım.
Şöyle bir antrenman yapmayı düşünüyorum; düz ve boş bir yerde pedallardan birini kilitleyip sadece o tek ayakla pedal çevirme antrenmanı yapacağım. Diğer ayağı yana sallayıp boş tutacağım. Hiç pedala basmayacak. Yorucu ama dinlene dinlene, önce bir ayak yorulana kadar, sonra diğer ayak yorulana kadar, bir kaç kez. Bisikletle çıktığım her seferinde. Bu antrenmanda bacağı tek ayakla pedal çevirmeye zorlamak, diğer ayağın basma ya da çekme desteği olmadığından, çok daha doğru pedal döndürme sağlayacaktır. Pedal aşağı döndüğünde basma, yukarı yöneldiğinde çekmek zorunda kalacağın bir antrenman. Bunu diğer ayak için de çalıştığımızdan her iki ayak ta en doğru döndürmeyi öğrenecektir diyorum. Amaç en doğru şekilde, en fazla kazanç ile kilitli pedalı döndürmeyi sağlamak.
Şöyle bir antrenman yapmayı düşünüyorum; düz ve boş bir yerde pedallardan birini kilitleyip sadece o tek ayakla pedal çevirme antrenmanı yapacağım. Diğer ayağı yana sallayıp boş tutacağım. Hiç pedala basmayacak. Yorucu ama dinlene dinlene, önce bir ayak yorulana kadar, sonra diğer ayak yorulana kadar, bir kaç kez. Bisikletle çıktığım her seferinde. Bu antrenmanda bacağı tek ayakla pedal çevirmeye zorlamak, diğer ayağın basma ya da çekme desteği olmadığından, çok daha doğru pedal döndürme sağlayacaktır. Pedal aşağı döndüğünde basma, yukarı yöneldiğinde çekmek zorunda kalacağın bir antrenman. Bunu diğer ayak için de çalıştığımızdan her iki ayak ta en doğru döndürmeyi öğrenecektir diyorum. Amaç en doğru şekilde, en fazla kazanç ile kilitli pedalı döndürmeyi sağlamak.
Yukarıda yazdığım antrenman sanırım en doğru performans artışını sağlayacaktır.Ben de geçenlerde gaza gelip yol bisikletine m520 kilitli pedal ve Decathlondan st100 ayakkabı aldım. Nasıl kullanılacağını ve düşmemek için neler yapmam gerektiğini okudum. Bisiklet dururken sürekli tak çıkar yaptım, 20-25 km dikkatli sürerek tak çıkar antremanları yaptım. Tamam dedim ben bu işi çözdüm artık düşmenin çok zor olacağını düşündüm. İki gün önce tura çıktım, yolda bekleyen bir bisikletçi gördüm, selam vereyim durayım durmayayım derken pedalı unuttum, tam önünde durdum ve merhaba deyip çuval gibi sol tarafıma devrildim. Hayatımın en komik düşmesiydi galiba. Daha sonra her fakir gibi bisikleti kontrol ettim sıkıntı yoktu, benim sol diz bölgesi biraz zedelendi o kadar. Üstüne 60 km yol yaptım aklıma geldikçe güldüm. Umarım tekrar düşmem çünkü her seferinde gülerek kalkamayabilirim. Bir defa düşmeme rağmen kullanmasi keyifli ama performansım artmadı gibi. Belki de hâlâ temkinli yaklaştiğımdan da olabilir, bakalım önümüzdeki günler ne gösterecek. Yeni düşmeler mi yoksa performans artışı mı?
Son düzenleme: