Jordanred Bisiklet Forması, Bisiklet Taytı ve Bisiklet Giyimine Dair Her Şey

Kilitli pedala alışma süreci ve antrenmanı

gerçek şu ki düşe kalka öğreniliyor bir de pedalların sıkılık ayarını en gevşek de bırakın daha sonra alıştıkça sıkarsınız sonra bir bakmışsınız refleks olarak kendiliğinden çıkartmaya başlıyorsunuz ama ilk düşüşler ciddi manada komedi oluyor ben ilk spd ye geçtiğimde yolda teyze önümde durdu tabi bende durdum ama yer çekimi kanunu devreye girdi pedalı unuttum sağa devrildim teyze diyor oğlum ayağını niye yere koymuyorsun wtf... :)

Scudo
ilk düşüşler ciddi manada komedi
Bazen öyle olmuyor yalnız. 😕 kilitli pedala yeni yeni alıştığım zamanlar;
Hava gayet sıcak ve nem yüksekti. Suyum bitti ve su bulamadan yaklaşık 50 km falan sürdüm. Döner kavşaktan çıkınca bir soluklanayım diye sağ ayağımı çözdüm. Neredeyse durdum ve sola devrildim.😵 Arkamdan gelen arabanın sürücüsü çevik biriymiş ki kafamı ezmeden yanımdan geçip durdu.
Teşekkür edip, özür dileyip tekrar toparlandım. 😅

Bazen öyle olmuyor yalnız. 😕 kilitli pedala yeni yeni alıştığım zamanlar;
Hava gayet sıcak ve nem yüksekti. Suyum bitti ve su bulamadan yaklaşık 50 km falan sürdüm. Döner kavşaktan çıkınca bir soluklanayım diye sağ ayağımı çözdüm. Neredeyse durdum ve sola devrildim.😵 Arkamdan gelen arabanın sürücüsü çevik biriymiş ki kafamı ezmeden yanımdan geçip durdu.
Teşekkür edip, özür dileyip tekrar toparlandım. 😅
İşte olayın aslı bu. Kilitli pedal iyi güzel ve hoş. Ama işin ciddiye alınacak yanı var. Eğitim şart :) Ayaklara. Parmaklar frene, topuklar dışarı... Parmaklar frene, topuklar dışarı... Parmaklar frene, topuklarrrr ...........
Parmaklar frene, topuklar dışarı.. :koptum:

Istanbulda falan zaten spd yi cok sıkmaya gerek yok orta karar yetiyor.Cok sıkarsanız cikarmada sahsen sorun yasamiyorum ama geri takmada daha cok zorlaniyorum.Her fren yapildigindada spd cikarmaya gerek yok herkes gibi ilk aldigimda 1 2 kere yana yuvarlandım ondan sonra alıştım.Suanda cok gerekli olmadigi durumlarda cok yavaslayip dengede durmaya calisiyorum illa duracaksam birini cikariyorum.Tamamen alismakla alakali 1 2 suruste alisiliyor

SPD olmadan bisiklet süremiyorum diyebilirim, o bütün olma hissi başka.
Ben de bir iki yatmışımdır yana. Ama gerçekten de bir şekilde çıkıyor zaten.

Bu konuda EggBeater, benim gönlümün şampiyonu. Şimdiye kadar kullandığım iki marka ve üç pedal arasında takması, çıkması en kolay pedal.

Günaydın arkadaşlar...
Yol bisikleti kilitli pedallarına geçişi yaşayan her kişi kendine göre bir oryantasyon yaşıyor.
Mutlak faydasını gördüğümüz için de alışıp devam ediyoruz..
Bu süreçte uygun ayakkabı seçimi çok önemli ; (ayağa tam oturup bol olmayan) markaların ölçüleri değişe bildiğinden, deneyerek almakla başlamalı.
Üç farklı renk ve açıya sahip SPD-SL modeli için ( sarı-mavi-kırmızı) kaller seçimini de yaptıktan sonra bunların ayakkabı tabanına monte işi de çok önemlidir. Genel olarak sarı renk tercih ediliyor. Her kullanıcının ayak tabanı, basma ve güç noktaları farklı olabilir. Bu konu ile ilgili çekilen videolar var. En sağlıklı olan yol "bike fit" yaptırıp doğru konumlama, ergonomik biçim ile yapılanıdır.
Göz kararı, el yordamı ile yapıldığında kas, eklem ve diz sorunları uzun vadede yaşanabiliyor.
Ben de bunun basit ve kolay bir şey olmadığını yaşayarak öğrenmiş biriyim.
Pedalın ayarlanmasında da gevşekten zamanla alışıp daha sıkıya yapılacak ayarlar ile kişinin pedal ile bağı, takıp çıkarma rutini otomatik hale geliyor. Bu konuda kimse kaygılanmasın ; zaman içinde düşmemeyi, pedalı görmeden takıp frene basmadan çıkarabilmeyi öğreniyoruz...
Ben sol ayağımı alıştırdığım için durmadan, frenlemeden önce Sol Ayağım ( ne güzel kitap ve filmdi ) boşa çıkıyor. Trafikte de sol ayak yolun olduğu bölümde olduğu için dengeli ve risksiz bir duruşa daha uygun...
Kal kalitesi de çok önemli. Çakma kaller kısa bir sürede sert plastik/mika bölümden kırılabiliyor. Orijinal kalleri koruyucu ile kullanıp yürürken aşındırmazsanız bir yıl gibi dayanıyor. Zaten pedalla birleşme noktasındaki renkli bölüm aşınınca ayakkabı oynamaya/pedal üzerinde yerinde tam durmamaya başlıyor. O durumda kal değişimi zamanı gelmiş demektir...
Herkese keyifli, güvenli sürüşler...

Son düzenleme:
selamlar. yol bisikletinde shimano pd-t400 pedal ve decathlon rockrider st100 ayakkabı ile konuya giriş yaptım. henüz ikiliyi birlikte kullanmadım. ancak evde yaptığım tak-çıkar işlemleri çok kolay geldi. pratikte uygulamak tabi önemli olan.

pedalı normal ayakkabı ile 4 gündür işe git kullanıyorum. kilit mekanizmasından dolayı bir çıkıntı olsa da sıkıntılı bir durum gözükmüyor.

pedal ve ayakkabı tercihlerim performans için çok uygun gözükmese de tak-çıkar kolaylığı ve rahatlık için tercih ettim.

ayakkabı altına kal takılmış hali ile bile çok rahat kullanım sağlıyor, normal spor ayakkabı gibi. pedal da normal ayakkabı ile platformlarından dolayı gayet rahat.

ikiliyi birlikte kullandıktan sonra tekrar güncelleme yaparım :)

ben de bugün pedal ve ayakkabı ikilisini tamamladım kalleri taktım bir ayağa kalkım dedim devriliyorum neyse ki toparladım:)
bakalım bisiklet üzerinde beni neler bekliyor

@erman35 sıcak başınıza girdiğinde sağı çıkarıp sola devriliyorsunuz. Ya da tam tersi.🤪

hahaha aklımda kalsın ama sanki bana düşmeyecek mişim gibi geliyor ;)
Bunu deyip düşmeyen yok, mazallah deyin...Ben kesin düşeceğim dedim tam tersi oldu...Bunu dedimya, artık bende düşerim...😁

@Gncrvic Aynı pedal ve ayakkabı ikilisini ben de almayı düşünüyorum. Detaylı bir şekilde izlenimlerinizi yazarsanız sevinirim. 👍

• Beğen
Tepkiler: erman35
Evet ben yine dilimi ısırayım da ne olur ne olmaz :)
Yeni pedallarım ilk denemem hayirli olsun sıkıntı yaşamadım tek yasadığım sorun ayakkabıları çıkardıktan sonra yeniden kitlemek uğraştırıyor birde ince ayar gerekli biraz gevşek geldi bana kısacası kilitli pedal ve ayakkabı süper bir şey tavsiye ederim.
20200923_184130.jpg
@erman35 sıcak başınıza girdiğinde sağı çıkarıp sola devriliyorsunuz. Ya da tam tersi.🤪
Sıcağa gerek yok bir dalgınlığa bakar :) sağ ya da sol diye kendi kendime sesli söylendim unutmadım diye

Son düzenleme:
@erman35 pedal ayakkabı marka model paylaşır mısınız?

hahaha aklımda kalsın ama sanki bana düşmeyecek mişim gibi geliyor ;)
ve beklenen oldu ilk düşüşüm oldu.
yokuş çıkarken yoruldum soluklanayım diye kenara çekildim pedalları açasıya yapıştım yere :) bir şey olmadı gerçi en azından düşünce kilitlerin açıldığını test etmiş oldum.
kilitli pedalla düşenlere +1 rici edeyim :)

1 kere düşersiniz , muhtemelen ani bir duruşta yada ışıklarda , sonra beyin onu yazar bir daha düşmezsiniz.

Geri